Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosiklet geri döndü

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    <img border="0" src="http://arabam.milliyet.com.tr/images/haber/ascooter_populerlersiyor_140.jpg" align="left" hspace="5" vspace="5"> Sıkışan yollar, uygun krediler ve düşük yakıt gideri motosikleti gözde ulaşım araçları arasına soktu. Başta büyük kentler olmak üzere, iki tekeri tercih edenlerin sayısında artış var.

    Tekerlek üreticileri için bir iyi bir de kötü haberimiz var. Kötü haber, bazı dahiler şimdiden tekerleksiz, hovercraft misali yol alan (ya da uçan) motosiklet peşinde koşmaya başladılar. İyi haber ise, bu çabaların henüz hayal gücünün ötesine geçememiş olması ve Türkiye motosiklet piyasasının en canlı günlerini yaşaması. Satışlardaki artışın nedenlerinin başında ekonomideki genel iyileşme, motosiklet kredilerinin düşmesi, büyük kentlerdeki trafik problemi, yakıt maliyetinin düşük olması ve motosiklete olan bakış açısının değişmesi yer alıyor.
    Türkiye'de motosiklet kültürü gelişmekte olsa da, özellikle Avrupa'yla kıyaslayınca gidecek daha çok yolumuz olduğu ortada. En azından bizde 4 yaşındaki çocuklara hala bisiklet alınıyor. Bir süredir Türkiye'de yaşayan Percy için ise durum biraz farklı. 4 yaşındayken Hollanda'da motokros şampiyonluğu kazanmış amcasının onun için yaptığı motosiklete binmeye başlayan Percy Borg, şu anda (en azından kar yağmadığı zamanlar) uzun zaman sahip olmak için peşinde koştuğu Harley-Davidson'ıyla İstanbul'da turluyor. Bisikletten önce motosiklet kullanmaya başlayan Percy, ilk ciddi sürüşlerini, çocukluğunda, Hollanda'da belediyenin sağladığı pistte yapmış. "Hava koşullarına baktığımda Türkiye'de motosiklet kullanmayı tercih ederim" diyor. O da en çok otomobil sürücülerinin motosiklet kullanıcılarına karşı olan davranışlarından yakınıyor ve bunu Türkiye'nin motosiklet tarihinin daha kısa, sayısının da daha az olmasına bağlıyor.

    Motosikletlilere zulüm
    Borg, Çin motosikletlerinin piyasaya girmesiyle Türkiye'de motosiklet sayısının artmasından memnun. Sürücüler trafikte motosikletlerin de olduğunu fark ederlerse, bir daha göğsünde sigara söndürülmeyeceğini umuyor. Evet, bir taksi şoförünün attığı sigara göğsüne gelince az kalsın yanıyormuş. Şoförü durdurup kendisini uyarmış. Özür dileyen şoför sigarasını dışarı atmasının hiç böyle bir soruna yol açacağını düşünmediğini itiraf etmiş. Avrupa ve Türkiye arasındaki farkları ve ne yapılması gerektiğini sorduğumuz Percy, sorumuzu şöyle yanıtlıyor: "Yollar Avrupa'ya oranla daha kötü. Işıklandırmadaki düzensizlik de büyük problem. Yoldaki çukurları görürseniz kendinizi hazırlayabilirsiniz. Avrupa'da bir aracın "sağlandığını" görmedim. Ayrıca ehliyet almak bu kadar kolay olmamalı. Pratik sınavının kalitesi bana "komik" geliyor. İyi bir eğitim süreci olmalı. Sadece otomobil kullanıcıları için değil, özellikle paket servislerinde çalışan motosiklet sürücüleri, bazen otomobil sürücülerinden bile daha tehlikeli olabiliyorlar".

    Banka kredisinin etkisi
    Son 5 yılda yüzde 50 artış gösteren motosiklet sayısı hem ithalatçıların hem de Türkiye'de üretim yapan firmaların yüzünü güldürüyor. Banka faizleri 1.25'lere kadar indi. Daha önceleri hırsızlık ve kaza riski yüzünden motosiklet kaskosu yapmaya yanaşmayan firmalar politika değişikliğine gidiyor. Motosikleti taşıttan saymayan, onları yol dışına itmeye çalışan
    sürücülerin sayısı azalıyor. Petrol fiyatlarındaki artış, yakıt tüketiminde oldukça cimri olan motosikletlere yarıyor. Büyük kentlerdeki trafik sorunu da insanları başta scooter'lar olmak üzere, motosiklet kullanmaya itiyor. Motosiklet kullanımının yaygın olduğu birçok ülkeye oranla daha iyi olan hava koşulları da cabası.
    Tüm bunlara rağmen sektörün ve motosiklet kullanıcılarının sorunları bitmiş değil. Çin'den ithal edilen motosiklet satışlarının, yerli imalatçıları ve yan sanayii nasıl etkileyeceği konusunda şüpheler var. Köprü geçişlerinde, tescil işlemlerinde motosikletler neredeyse diğer taşıtlarla aynı ücretlere tabii tutulurken, trafikte "ikinci sınıf" vatandaş görülme sorunu tamamen çözülmüş değil. Motosiklet kullanıcılarının hepsi iyi bir kullanıcı profiline uymuyor. Kasksız, ehliyetsiz araç kullananlar hala var. Özellikle taşrada, tescil maliyetlerinden kaçan kullanıcılar motorlarını kayıt altına aldırmıyor. Kanuni motosikletleri satış ve pazarlama müdürü Mehmet Sait Orhan, 2005 yılında yapılan satışların yaklaşık 3'te 1'inin tescilinin
    olmadığına dikkat çekiyor. 30 civarında modelle üretim yaptıklarına değinen Orhan, bunların bazılarının lisansının Kanuni'ye ait "Made in Turkey" denilebilecek modeller olduğunu, diğer modellerin ise montajlarının burada yapıldığına dikkat çekiyor. Orhan, Türkiye'deki satışların büyük bir bölümünün küçük motosikletlerden oluştuğunu, performans motorları denilen,
    yarış, cadde ve enduro tipi motorların ise daha az bir pazar payına sahip olduklarını söylüyor ve 2005 hedefleri olan 45 bin satışa ulaştıklarını belirtiyor.

    'Hızlı yaşa' felsefesi
    Konu performans motorları olunca akla ilk gelen markalardan biri olan Kawasaki'nin ithalatçısı Z-Moto Genel Müdürü Onur Dağdeviren, son yıllarda artan satışların kendilerine de olumlu yansıdığını söylüyor. 2004'te 450 civarında motosiklet satan Kawasaki, 2006 yılında bu rakamı 600'ün üzerine çıkarmış. Kurlarda bir değişiklik olmazsa tüm distribütörlerin satışlarında yüzde 25 ila 40 arasında artış beklediğini söyleyen Dağdeviren, yeni modellerle birlikte satışlarının 800'e çıkacağını tahmin ediyor. Pazardaki canlanmayı, ekonominin düzelmesi, banka faiz oranlarının düşmesi, müşterilerin bilinçlenmesi ve piyasaya çıkan ucuz Çin motosikletlerine bağlayan Dağdeviren, kendileri için en büyük dezavantajın scooter tipi modellerinin olmayışı olarak niteliyor ve ekliyor: "Motosiklet sektöründe herkes çok memnun. İstanbul'da trafiğin bu çilekeş hali de insanları motosiklete yönlendiriyor". Dağdeviren, tüketicilerin giderek sürat motosikletlerinden yol motosikletlerine kaydığını Japonların elinde bulunan büyük motosiklet pazarının da büyük Çin motosikletlerinin pazara girmesiyle değişebileceği sinyallerini veriyor.

    Dondurmadan, motora
    Dondurma makinaları yapan Uğur Grubu, motosiklet pazarında da Mondial markasıyla kendisine iyi bir yer edindi. Mondial motosikletleri Sevkiyat ve Pazarlama Şefi Esin Yılmaz, hedeflerinin 200 bin adet satış olduğunu söylüyor ve Çin malı motosikletlere karşı firmaların kendi üretim hatlarını kurmalarının gerekli olduğuna dikkat çekiyor. Yılmaz, "Tüketici, güvenebileceği, yedek parçası ve bayi gücü olan firmalara yöneliyor. Piyasada tutunabilmek için kendi montaj hattınızı kurmalısınız" diyor. Mondial, 2007 yılında fabrikalarını faaliyete geçirmek için hazırlıklara başlamış. İlk başta montajla işe başlanacak ama asıl hedef motor üretimi. 20 çeşit ürünü olan Mondial firmasının ekonomik ürünleri dikkat çekiyor. Bin 990'dan 3 bin YTL'ye kadar motosiklet üretiyorlar.
    Ekonomik koşullarda büyük bir değişiklik olmadığı takdirde, motosiklet satışlarındaki artışın devam edeceğini söylemek yanlış olmaz. Otomobil sürücüleri motosikletli yollara, motosiklet sürücüleri de her taşıt gibi tüm kurallara uymaya kendilerini hazırlasalar iyi olacak. Daha işin başındayız, yetkililer çok geç olmadan iyi bir motosiklet kültürünün gelişmesi için gerekli altyapıyı hazırlamalı. Yoksa, bugünkü araç kullanıcılarımızın kullandığı gibi motosiklet kullanan sürücülerle dolu daha kötü bir trafiğimiz olabilir.

    Trafiğin çözümü motosiklette
    Enduro Motosiklet Derneği (EMOK) Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Şair Motosikletler trafik sorunu için bir çıkış noktası ama yöneticiler bunu görmek istemiyor. Motosikletlerin teşvik edilmesi gerekir. Motosikletlerin tescil, ruhsat işlemleri bir arabanın maliyeti kadar. Örneğin köprü geçişinde arabalarla aynı ücret ödeniyor. Bu daha önce ucuzdu. Karayollarının yaptığı bir zam sırasında ücretler eşitlendi. Bu durumu protesto etmek için ücretleri bozuk parayla ödeme eylemi bile yaptık. Motosiklet sürücüleri için ücret ödemek de çok zor. Gişede beklemeler yüzünden arkadan bizi ittirenler bile oluyor. Kasko yaptırmak bile sorun olabiliyor. Çok çalınmasından dolayı risk fazla olunca bazı sigorta şirketleri motosiklet kaskosu yapmak istemiyorlar. Şu anda İsviçre sigorta muafiyetsiz sigorta yapıyor ve asistan desteği veriyor.
    Biz, bilinçli motosiklet kullanıcılarının yaygınlaşması için dernek olarak çalışmalar yürütüyoruz. Alman Motosiklet Federasyonu bize eğitmenlik bröveleri verdi. Bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. İyi ve doğru bir motosiklet eğitim formatı oluşmasına çalışıyoruz. Motosiklet geçmişte çok kullanılan ama çabuk vazgeçilen bir şey olmuş. İyi bir kask takan, kıyafetiyle kendini koruyan sürücüler olsun istiyoruz. EMOK olarak 4-5 senedir "Motosikletleri fark edin" kampanyası yapıyoruz. El ilanları ve çıkartmalar hazırladık. Bu kampanya devam ediyor. Dört yıldır festivaller düzenliyoruz. Bu Haziran ayında beşincisi gerçekleşecek. Bu festivallerde sürücüler bilgi alışverişinde bulunuyor, firmalar test sürüşleri için motosikletlerini getiriyorlar. Kuzey Kıbrıs'tan bile katılımcılar geliyor.
    Trafikte bizi araç olarak kabul etmiyorlar. Yolun dışına atmak istiyorlar. Kurye sektörünün de yardımıyla yollarda bizim de olduğumuzu diğer taşıtlara göstermeye başladık. Motosiklet sadece trafiğe çözüm değil aynı zamanda doğayla buluşmanın da bir aracı. Bisiklet gibi, arabayla gidemediğiniz yerlere gidebiliyorsunuz.

    2005'in ilk 10 ayında trafiğe kayıt yaptıran motosikletlerin illere göre dağılımı


    Antalya 25156
    İstanbul 18078
    İzmir 15486
    Manisa 12881
    Muğla 10891
    Hatay 9953
    Konya 3431
    Ankara 3120


    2005'in ilk 10 ayında trafiğe kayıt yaptıran motosikletlerin markalara göre dağılımı

    Mondial 39535
    Kanuni 23521
    Honda 18197
    Yamaha 17632
    Asya 14507
    Ramzey 10133
    Mobylette 7096
    Bisan 6531
    Haojin 5508


    Kaynak: TÜİK (DİE)

    Özgür Gürbüz-Referans Gazetesi


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    rider89 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Haziran 2005
    Şehir
    Evimm
    Motosikleti
    Hussar125
    Bence iyi oldu iyi...Çoğumuz motosiklet sahibi olduk
    0 Rh (+)
    06 - 09

  3. #3
    LesPaul - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Mart 2005
    Şehir
    İstanbul/Çamlıca
    Motosikleti
    -Ducati Monster 696
    bence de çok iyi oldu bu sayede birçok insan içindeki motosiklet tutkusunu farketti bence..
    cause suicide is painless / It brings on many changes / And I can take or leave it if I please, /
    and you can do the same thing if you please

  4. #4
    K_O_R - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Ocak 2006
    bide annemle babam farketse

  5. #5
    DARKDIAMOND - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ocak 2006
    Şehir
    üsküdar/istanbul
    Valla bu sayede motorcuda olucaz hayırlısıyla.

  6. #6

    Üyelik
    25 Eylül 2005
    Şehir
    Aydın
    Motosikleti
    '16 Z-One S Mondial
    cok iyi oldu motorlu olmak cok güzel eşsiz bir duygu
    Uzaklarda bir güneş doğuyor!..

  7. #7
    dex_cooler - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Aralık 2005
    hovercraft tarzında bir motor yaparsanız acaip bir gürültüyle baş etmek zorunda kalırsınız.. Ayrıca yönlendirmeside bir hayli zor, durmasıda öyle savrulup gidersiniz.. Çünkü yaptığınız alet yerden 1 2 cm havada gidicek.. Bir ara heves yapmıştım, halada hevesliyim aslında sermaye olsa

  8. #8
    Bandit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Mayıs 2004
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    atlar,motosikletler,oyuncaklar
    vallla bu cin motoru furyasi gercekten iyi oldu. onlar sayesinde buyuk motorlarin fiyatlari bile artik fazla artis gosteremiyor. Ben de dahil bircok insanda bu motorlar sayesinde butcelerine uygun bir makine alip motor camiasina katiliyorlar . Ama simdi ufkumuzu genislettigimiz ini daha kaliteli yolda abuk subuk arizalar yapmiyacak eski markalari tercih ediyoruz.
    bandit : ruhlarinda haydut tasiyanlari , ruhlarinda ozgur olanlari, ruzgara cikinca herseyi unutanlari anlatir

  9. #9
    dönence - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Aralık 2005
    Motosikleti
    honda shadow 2006
    tamam çinlilerin gelmesi iyi oldu. motor alamayacak durumda olan bir çok kişi motor sahibi oldu. ama motor alırken dikkat etmek lazım. servisi varmı, parça varmı ve ithalatcının iç piyasaya karşı takındığı tavır nedir bunlara bakmak gerekir.
    firmaların bir çoğu sattım bitti tavırları içinde. sattığı malın arkasında duran çok az marka var. bunlara dikkat arkadaşlar.
    SİYAH İNCİ -- Honda Shadow 750 cc
    bu dünya kimseye kalmaz hırsı bırak yaşamaya bak

  10. #10

    Üyelik
    15 Ekim 2004
    Şehir
    Beylerbeyi
    Motosikleti
    1000RR06
    walla motoru icat eden çok yaşasın hem zevk veriyor hemde ihtiyacını en kısa sürede gideriyor
    Acımadıki, acımadıki

  11. #11

    Üyelik
    23 Şubat 2006
    arkadaslar http://www.cullas.com'u ziyaret etmenizde yarar var. Piyasadaki Lifan http://www.lifan.com/en/75157121611595776/index.asp(Avrupa standartlarinda uretim yapan tek çin firmasi) marka motorsikletlerin distributoru, ayrica motorlarini satarken sigortasini da hediye ediyorlar. Arastirmanizda fayda oldugunu dusundum saygilar.

  12. #12
    macrol 500 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Ocak 2006
    Şehir
    eskişehir
    Motosikleti
    '05 Kawasaki z750s maviş :)
    cok super oldu sımdı yasasın motosıklet kardeslıgı

  13. #13
    tubis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Haziran 2005
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Yamaha Cygnus L
    Alıntı K_O_R adlı üyeden alıntı
    bide annemle babam farketse
    bn farkına warmalarını sağladımm


    Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
    'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>

  14. #14
    BY-HIZLI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Mart 2006
    Motosikleti
    peogeot 2006 48 silindir
    bu cin motorları benim kategorimdeki insanların motorla trafige cıkma zorlaştı trafik motorlarımızı el koyuyo bunun nedeni bizi piyasadan kaldırıp yeni motorları koymak nedeni ise cok ses cıkarmamızdır bu sesi büyük motorlarda cıkarıyor ama onlara ses cıkarmıyorlar burdan yetkililere sesleniyom bizim motorlarımızı almayın NOT: TEK SİLİNDİR UFUK

  15. #15

    Üyelik
    19 Ağustos 2006
    Şehir
    istanbul/rumeli hisar
    Motosikleti
    sym mio
    çok iyi oldu daşunu birileriailemeanlatsın ya

  16. #16
    Serpico - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2006
    Şehir
    07
    Motosikleti
    Yamaha Xmax 250
    Antalya nın ilk defa böyle bir konudaki 1.liğine sevindim ama bu konuda iyi araştırma yapanlar göreceklerdir ki, antalya yıllardır bu birinciliği elinde tutuyor.....

    Bazen trafikteki Motorsiklet kullanan "tipleri" görünce yüzüm kızarmıyor değil ama, bu ayrı bir mevzuuuuuuuu
    İNSANOĞLUNUN İCAT ETTİĞİ EN GÜZEL ŞEY MOTORSİKLETTİR...........


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler