Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Doğu'ya yolculuk / Kadir Ecevit Özoğlu

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
     
    Dağcı, seyyah, usta motosikletçi Nasuh Mahruki'den gezginlerin hayalini kurduğu binlerce kilometrelik Doğu rotasıyla ilgili öneriler.

    994’te Asya’nın en yüksek 5 dağına tırmanmayı başardığı için Kar Leoparı unvanı verilen, 1995’te de Everest’e tırmanan ilk Türk Nasuh Mahruki, 1997’de motosikletle çıktığı uzun yolculukla da sıkı bir sürücü olduğunu kanıtladı. İstanbul’dan yola çıkıp Nepal’e kadar giden, 4 ay boyunca motosikletle 21 bin kilometre yol kat eden Mahruki, bu ilk uzun yolculuktan sonra da defalarca seyahate çıktı. Dağcı kimliğiyle ilklere imza atan Mahruki ile motosiklet tutkusunu ve gezginlere önerilerini konuştuk...

    Maceracı kişiliğinize uyduğu için mi motosiklet kullanıyorsunuz?
    Motosikletten gerçekten müthiş heyecan duyuyorum. Bence motosiklet, günümüzde erkeğe çok yakışan, karizmatik bir araç. Pratikliğinin yanı sıra faydalı da üstelik. Çünkü motosiklette her şeyden önce çok dikkatli olman, gözünü kulağını dört açman lazım. Etrafında ne olup bittiğini takip ettiğin için de seni daha diri ve dinç tutuyor. Hatta 50 yaşın üzerindeki bütün arkadaşlarıma, “Motosiklet alın, göreceksiniz 5 yaş gençleşeceksiniz” diyorum. Ve ikna etmeyi başardıklarımın hepsi aynı fikirde.

    Nasıl başladı motosiklet tutkusu?
    Motosiklete ilgim hep vardı. Kar Leoparı olduğum sene ilk motosikletimi aldım. Yamaha Tenere kullanmaya başladım ama çok yüksek olduğu için rahat edemedim. 1997’de BMW R 80 GS modelini çıkardı. Bu motoru alır almaz kız arkadaşımla birlikte yola çıktık, İran, Pakistan, Hindistan üzerinden Nepal’e, Katmandu’ya gittik.

    En uzun rotanız İstanbul-Katmandu seyahati mi oldu?
    Tabii... 4 ay sürdü. 29 yaşındayken aradığım şey yolun, yolculuğun kendisiydi, yaşadığım dünyayı keşfetmekti. Hayallerimden birini daha gerçekleştirdiğim, hayatımın en muhteşem yolculuğu olan bu hikâyeyi, Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi adlı kitapta anlattım. Bir seferde gidiş-dönüş 21 bin kilometre yol yaptım. İçinde 8000 metrelik bir tırmanış da gerçekleştirdiğim bu güzel yolculuğu tamamlayıp 4 ay sonra Gürbulak Sınır Kapısı’ndan yurda döndüğümde, cebimde sadece 25 dolar ve gerçekleşen bir hayalden geriye kalan muhteşem anılar vardı.

    Seyahatleriniz sırasında tehlike atlattığınız oldu mu?
    Pakistan’da yan yoldan ana yola çıkan bir bisikletliye çarptım. Yola çıktığını fark ettiğimde kornaya basıp uyarmaya çalıştım ama hiç oralı bile olmadı. Çarpışma anına kadar frenlere asıldım ama kurtaramayacağımı anlayınca saliseler içinde böyle bir çarpışmanın ardından kesin devrileceğimizi düşündüm. Çarpışma olduğu anda freni bırakıp gazı açtım ve motoru ivmeyle düz tutmaya çalıştım. İnanamadım ama işe yaradı. Adam bisikletten fırlayıp motora sağdan çarptı. Bacağım incindiği için seke seke adamın yanına gidip biraz söylendim. O da elini, bacağını incitmişti ama kırığı yoktu. İki kişi, tepeleme yüklü 440 kilo ağırlığa ulaşmış motorla devrilmememiz büyük şanstı. Çölün ortasında bir tarafımız kırılsa korkunç bir durumla karşı karşıya kalabilirdik.

    Genellikle yalnız mı seyahat edersiniz?
    Duruma göre değişir. Hem yolculu hem de yalnız çok seyahat ettim. Mesela Bhutan’a 4 motosikletle gittik. Hatta bu seyahatte sevgilim Mine ile Bhutan Krallığı’nda yerel kıyafetler içinde geleneksel bir düğünle evlendik.

    Dağcılık ve motosikletçiliğin benzer yönleri var mı?
    Her işi yaparken çok dikkatliyimdir. Hele bu tür riskli eylemlerde etrafında olan biteni takip etmek insanın farkındalığını geliştiriyor.

    Şu an ne kullanıyorsunuz?
    Şehir içinde sürekli Vespa kullanıyorum. Müthiş pratik, her yere onunla gidip geliyorum. BMW 1200 GS, BMW K 1200 LT ve BMW R 80 GS model motosikletlerim var. Bir de Honda CBR 1100 XX model motosikletim vardı ama bir süre önce çalındı.

    Şehir içi sürüşlerinde korktuğunuz oluyor mu?
    Aklıma getirmiyorum kötü şeyleri. Dikkatli kullanıp “Bir aksilik olursa bakarız çaresine” diyorum. Zaten İstanbul’da zevk için değil, trafiğe çözüm olduğu için scooter kullanıyorum. Büyük motosiklete binmek başlı başına bir tören, giyim kuşamla hazırlığı neredeyse 15 dakika sürüyor.

    Genç motosikletçiler için ne önerirsiniz?
    Bu tıpkı dağcılık gibi tamamen deneyim işi. Ne kadar çok dağa gidersen o kadar iyi dağcı olursun. Ne kadar çok motosiklet kullanırsan o kadar güvenli bir sürücü olursun, sabır şart. Gençlere işe, kendi kiloları, boyları ve kabiliyetleri çerçevesinde bir motosikletle başlamalarını öneririm. Enerjilerini iyi yönetmeleri gerekiyor çünkü daha atılgan ve kolay riske girebilen bir yapıları var.

    Neden Batı’ya değil de Doğu’ya yolculuğu öneriyorsunuz?
    Batı’ya gittiğinde alıştığın, bildiğin şeyleri görüyorsun zaten. Yakından tanıdığın bir yaşam biçimi var. Ama Doğu’ya gidince daha çok şey öğreniyorsun, her şey çok farklı çünkü. Bir kere kendi gözlerinle dünyanın o coğrafyasını görmüş oluyorsun ki bu paha biçilemez bir şey. Çünkü gazetede, dergide, belgeselde görmek gibi değil, oralara gidip deneyimlemek çok farklı. Lonely Planet’in İstanbul to Katmandu diye bir rehber kitabı var. O kadar popüler bir rota ki kendine göre bir adı olan, milyonlarca insanın hayalini süsleyen bir yolculuk... Bu seyahat tırmanış gibi, yani vücudun işe odaklanıyor ama zihnin sana ait. Zihnin tehlikeli süreçleri farkında olarak yönetirken, motosikletle hiç alakası olmayan bir sürü şey düşünüyor, sorunlarına çözümler buluyorsun. O yüzden insana kendini dinleme, kendisiyle konuşma fırsatı veriyor motosiklet... Nasuh Mahruki, 2009’da sevgilisi Mine Özvardar ile motosikletle gittiği Bhutan Krallığı’nda geleneksel bir düğünle evlendi.

    KİMLİK KARTI
    1968 İstanbul doğumlu Nasuh Mahruki, ilk ve ortaöğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1992’de Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden, 2004 yılında Milli Güvenlik Akademisi’nden mezun oldu. Profesyonel sporcu, yazar ve fotoğrafçı olan Mahruki, dağcılık, mağaracılık, yamaç paraşütü, aletli dalış, motorsporları, yelken ve bisiklet sporları yapıyor. 7000 metreden yüksek 5 tırmanışı da tamamladığı için Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından Kar Leoparı unvanı verilen Mahruki, Everest Dağı’na tırmanan ilk Türk ve ilk Müslüman dağcı oldu. Yedi Zirveler projesini tamamlayan dünyanın en genç dağcısı olan Mahruki, 8000 metreden yüksek Cho Oyu, Lhotse ve K2 dağlarına oksijen desteksiz tırmandı. Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Nepal, Sıkım, Tibet ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerine motosiklet seyahatleri yaptı. AKUT Kurucu Üyesi ve Başkanı Mahruki’nin kitapları: Bir Dağcının Güncesi, Everest’te bir Türk, Bir Hayalin Peşinde, Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi, Yeryüzü Güncesi, Vatan Lafla Değil Eylemle Sevilir, Kendi Everest’inize Tırmanın.




























    Kadir Ecevit Özoğlu
    kozoglu@htgazete.com.tr
    MOTO HABER - Kadir Ecevit Özoğlu’nun yazıları cumartesi günleri Habertürk Gazetesi’nin hafta sonu eki HT Cumartesi’de yayımlanır…


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Levsy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Mart 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    NX 400
    Nasuh Mahruki'nin motosiklet kullanıcısı olduğunu biliyordum ama bu kadarından haberim yoktu

    Bisiklete çarpma anında gaz açarak devrilmeyi engellemesi ilginç ama mantıklı bir hareket olmuş, biraz da şansı yardım etmiş tabii. Dediği gibi 440 kg ağırlık ile devrilmek berbat olurdu.

    1997'de lastik tamir köpükleri yokmuş demek ki Patlayan lastiklerle tam bir macera yaşanıyormuş o zamanlarda meğer. Biz de öyleydik ama insan unutup gidiyor o günleri.

  3. #3
    Osbourne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Mart 2009
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Var
    Hayatımın değişen yörüngesine binaen 5 yıllık planlarım içerisinde Azerbaycan/Bakü, 10 yıllık planlarım içerisinde ise Sibirya veya Katmandu var..
    Kitapalrını okumuştum.
    Bir kez okuyun zaten niyetiniz kesinleşir sizinde
    Bu adam durup düşünüp, "ulen, baktım Türkiye'de ölçülen en düşük sıcaklık şu ilin şu ilçesinde, şu köyünde gerçekleşmiş..Dur bi gidip bakayım, giderken de belgesel çekeyim" diyen birisidir..Yani yüzde yüz benim kafamda
    Şahsını bazı nedenlerden dolayı çok sevmesem de bir motosiklet dostudur..Eyvallah, o nedenle..

  4. #4
    mehmet tufan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ekim 2010
    Şehir
    BEŞİKTAŞ / istanbul
    Motosikleti
    BURGMAN
    böyle konular okudukça ki kitabını kesin okicam enduro da enduro diye içim içimi yiyor.
    What goes around, Comes back arround...

  5. #5
    suato21 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Temmuz 2010
    Şehir
    İZMİR /DİYARBAKIR
    Motosikleti
    R1200GS/ZX10R
    Örnek aldığım bir insan..hayalim olan herşeyi yapıyor ve hayalim olan motora biniyor..O motorun üzerinde bütün dünyayı bıkmadan dolaşabilirim..
    Bahar Bulaştı Ya Hayata, Ağaca, Suya, İçimde Öyle Bir Seyahat Kımıldıyor Ki, Diren Direnebilirsen.Yüreğim Bavulunu Toplamış Çoktan .Ruhum Sırtlamış Çantasını.Uzaklar Çekiyor İçimdeki Seyyahın Tasmasını..

  6. #6

    Üyelik
    16 Nisan 2003
    Hayatı boyunca herhangi bir işte maaşlı olarak çalışmış mı acaba? Ben de bunu merak ediyorum.

  7. #7

    Üyelik
    29 Mart 2010
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Yamaha mt-03
    Alıntı jawa adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hayatı boyunca herhangi bir işte maaşlı olarak çalışmış mı acaba? Ben de bunu merak ediyorum.
    Çok iyi soru. Baba parasıyla 5 tane motor almak oradan oraya gezmek kolay. Haaa yapılan zirveleri küçümsemek mümkün değil ama içimizde ne Nasuh'lar var parasızlıktan minibuse binemiyor.

  8. #8
    sercan2667 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mart 2010
    Şehir
    MERSİN
    Motosikleti
    '''14 Crypton&''05 TDM 900''22 GSX-S 1000
    bi insanın hayali nasılda böle güzel anlatılır...ömrüm boyunca bir kez de olsa yapmak istedğim şey BMW+TUR olacak..
    2020 'Tracer 900 İcon Blue

  9. #9
    sakinseytan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Şubat 2007
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Africa Twin 1000
    vay be yaptıkları tam benim hayalim o motoru bi kaç hafta önce inceleme fırsdatım oldu üstüne çıktıgımda direk indim dedim bune,çok ağır o yüzden uzun yolda doğru seçimmi şüpeliyim oldugun yerde düşsen altından çıkamazsınyaptıkları süper maşallah.yanlız yanlız başına seyahat cekilmez ya olucak 2-3 kafa dengi motor rotasız geziceksiz süper vala:D
    Motosiklet mucidi

  10. #10
    Kartal23 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Temmuz 2005
    Şehir
    İstanbul/Esenyurt
    Motosikleti
    Motorumu Sattım
    Güzel bir söyleşi olmuş...
    Maceraci kimliğine bayılıyorum...
    Motorumu Sattım Kendimi Garip ve Yanlız Hissediyorum
    ( A RH + ) Türkçe' ye Sahip Çık, Yok Olmasına İzin Verme...
    Aşkın Bir Sabun İse Köpürt Beni Pakize

  11. #11
    motocycleboyreigns - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2006
    Motosikleti
    BMW R26-MZ 251-SRAD 750
    Alıntı Skullhunter adlı üyeden alıntı Mesajı göster


    Bu resimdeki motosiklet Royal Enfield Bullet.1945'den beri üretiliyor.30küsür beygir tek silindir.Komple mekanik,hiç bir elektronik aksamı yok. Avrupa'dan çıkıp bu motorla Çin'e kadar gidenler var.Zaten bilen bilir,kıtalararası yolculuklarda karşılaştığınız gezginlerin bir kısmı 700 cc altı ve on senelik motosikletlerde dolaşır;ktm 660 tenere,f650,klr 250 hatta MZ ile gezenler var.Bir bizimkiler dana gibi gs lerle çıkıyor yola.

    Sataşmak amacıyla bunu yazmadım.Çoğunuz okurken adam nasuh mahruki zengin çocuğu derdi yok demişsinizdir içinizden.Gezmek isterseniz ihtiyacınız olan çok BMW ya da falanca motor değil,çok büyük bütçeler değil.Gereken zaman ve istek.
    Kolpa Adamları

  12. #12

    Üyelik
    07 Ağustos 2008
    Şehir
    FB
    Motosikleti
    tabanway
    Baba parasıda olsa yaptıkları her zengin çocuğunun ypabileceği şeyler değil. adam istekli becerikli ve de parası var. keşke herkes aynı imkana sahip olsa. ferratrilerle istnye parkta gezeceğine bunları yapıyor. her türlü takdire şayan. ha ben ufak çapta benzer bir deneyimi 2 seneliğine yapabildim. ama şu an burnumu dışarı çıkaramam işten güçten.
    AT, AVRAT, MOTOR...

  13. #13

    Üyelik
    14 Mayıs 2008
    Faydalı ve bizden biridir. Farkımız,Nasuh Mahruki yapmak istediklerimizi yapabilmiştir.Daha çok Nasuh örnekleri olmalı.

  14. #14
    ortomoto - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Haziran 2006
    Şehir
    rize
    Motosikleti
    2006 honda cbf500
    tamamda kardeşim bu arkadaş geçimini nasıl sağlıyor acaba , dere tepe geziyor, düzenli bir işi var mı , bende gezip görmeyi isterim bu kadar ama çalışmak geçimimi sağlamak zorundayım , değirmene su gelmesi lazım . nasıl oluyor da oluyor bu işler biri banada çıtlatsın , herşeyi bırakıp dervişmi olalım , namımız yürürse reklam gelirleriylemi geçiniriz, nedir yani olay
    :pr:

  15. #15
    metci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Şubat 2009
    Şehir
    Afyonkarahisar
    Motosikleti
    Honda CBR 250R
    Değirmenin suyunun nereden geldiği neden herkesi bu kadar çok ilgilendiriyor anlamıyorum...

    Adam parayı ne şekilde temin ederse etsin bu onu ilgilendiren bir şey... Adam mükemmel geziler yapmış, yaşadığı dünyayı tanımadan göçmek istemiyor demek ki, bize düşen bence yazılarını okuyup, tedcrübelerini değerlendirip alkışlamaktır...
    ”Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz. Fikirler, şiddetle, top ve tüfekle öldürülemez.” M.Kemal Atatürk...

  16. #16
    cr4zy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Ağustos 2010
    Şehir
    adana
    Motosikleti
    Bmw r 1200 gs
    bence de parayı nerden kazandığı önemli. Para kazanma amacı olmayıp amaçsızca yaşayan zengin züppelerinden değil. Güzel bişey.

    Kenan Birkan ve Nasuh Mahruki iki idolüm benim :D
    SUSAMADAN ÖNCE, KUYUYU KAZ!

  17. #17
    otopsici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Nisan 2009
    Şehir
    van
    Motosikleti
    Yamaha tracer 900 - Yamaha tracer 700
    Alıntı Osbourne adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hayatımın değişen yörüngesine binaen 5 yıllık planlarım içerisinde Azerbaycan/Bakü, 10 yıllık planlarım içerisinde ise Sibirya veya Katmandu var..
    Kitapalrını okumuştum.
    Bir kez okuyun zaten niyetiniz kesinleşir sizinde
    Bu adam durup düşünüp, "ulen, baktım Türkiye'de ölçülen en düşük sıcaklık şu ilin şu ilçesinde, şu köyünde gerçekleşmiş..Dur bi gidip bakayım, giderken de belgesel çekeyim" diyen birisidir..Yani yüzde yüz benim kafamda
    Şahsını bazı nedenlerden dolayı çok sevmesem de bir motosiklet dostudur..Eyvallah, o nedenle..
    sibirya ve katmanduya bişeydiyemem ama emin olduğum tek şey var ki azerbaycan baküye gittiğine pişman olacaksın
    nedenini burada yazamam ama şundan emin olabilirsin televizyonda izlediklerini unut türkiyeye ve türklere karşı en büyük düşmanlık besleyen ülkedir azerbaycan
    Doğru yüz kişi yalanlasa da DOĞRUDUR.
    Yanlış yüz kişi doğrulasa da YANLIŞTIR.
    Dürüst olun DANSÖZLERİ kimse sevmez


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler