Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
2. sayfa BirinciBirinci 12

Chopper Motosiklet Şampiyonu Ödemiş'ten Çıkacak

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #21
    Angel Spear - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2009
    Şehir
    gunes vadisi, CA
    Motosikleti
    1977 cb750
    Alıntı bobber adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ankara' da bull choppers isimli bir firma var. Faaliyet alanları harley servisi ve custom motosiklet imalatı. Orada çalışanlardan biri. O da sizin gibi Amerika' da bir süre motosikletler üzerine çalışmış. Daha sonra Türkiye' ye dönmüş genç bir arkadaş. Aslına bakarsanız onunla bu konuyu uzun uzun tartıştık.

    Ben buradaki birçok kişi gibi ve sizin gibi chopper kelimesinin kesmek biçmek anlamında olduğundan kesilen biçilen motosikletlere chopper dendiğini savunuyordum. Ancak O, custom edilen bir motosikletin chopper olabilmesinin şartının helikopter sesinin aksak ritmini verebilen motora sahip olması gerektiğini savunuyordu. Bu ritmi de, sadece V motorların çıkardığını, dolayısıyla sadece kesilip biçilen değil, aynı zamanda helikopter sesine benzer ses çıkaran motosikletlerin chopper olabiliceğini avunuyordu.

    Görüşünü desteklemek için bir kaç örnek verdi.

    Çok karıştırmamak için kendisinin yazısını aynen aktarıyorum:

    "Chopper hakkında yanlış bir bilgi var, pekçok kişi buna chopper kullananlar da dahil...chopper,"chop" yani kesmek veya keserek motora şekil vermek ve özel hale getirilmiş motor olarak tanımlıyorlar; bantdan çıkan motorlar chopper değildir diyenler de var, oysa bu yanlışdır, örneğin OCC nin amerikan chopper yaptığını biliyoruz oysa bu firmanın bantdan çıkardığı chopper modelleri de var(west coast choppers, big dog choppers gibi firmaların da bantdan çıkma modelleri var)

    üstteki tanım geçerli olsaydı custom yapılmış kesilip biçilmiş bir süper sport da chopper olurdu! yada el yapımı bir enduro da chopper olurdu...

    Chopper ingilizce karşılığı helikopterdir ve helikopter sesi verdiği için chopper denir.(V-Twin motorun verdiği aksak ritim).

    Japon motorlarında bu ritmi veren tek makina Vulcan serisidir, amerikan V-Twin leri bilmeyen yok zaten.

    Cruiser tanımına gelince, gezi motorlarının yani motorun aktarma ve devir oranlarının yasal sınırlarda kullanılacağı düşünülerek tasarlanmış ve oturma pozisyonu kumanda panelleri açısından bu düzene uygun tasarılı makinalardır.

    Cafe Racer, Bobber, west coast, rat bike tanımlamaları ise oturuş pozisyonu ve görüntü biçimleri ile ilgilidir.
    "

    Cevabım:

    "Chopper' lara chopper denmesinin sebebinin helikopter sesi veren motor olmasından dolayı olduğunu ilk defa sizden öğrenmiş bulunuyorum. O zaman custom motorlara chopper diyemiyor muyuz, eğer aksak ritm vermiyorsa.

    Ya da vulcan serisi stock cruiserlara chopper diyebiliyor muyuz sırf aksak ritm verdikleri için. Yazınızdan bu çıkıyor."

    Ve onun cevabı:

    Evet aynen dediğim gibi, aksak ritim vermeyen motorların hiçbiri chopper değildir, custom chopper, one of a kind chopper olarak adlandırdığımız tüm motorlara dikkat ederseniz; chopper tanımına giren motorsikletlerin hepsinde V-Twin motor olduğunu görebilirsiniz,

    sıralı silindir bir motoru kesip biçip, şekillendirerek bir RAT Bike ya da Bobber yapabilirsiniz ve veya Cafe ancak chopper değildirler...Cafe Racer, Bobber, west coast, rat bike tanımlamaları ise oturuş pozisyonu ve görüntü biçimleri ile ilgilidir.

    Stock Cruiser olması chopper olamayacağı anlamına gelmiyor yani...Chopper helikopter demektir.

    Sonny Barger in kitaplarını referans gösterebilirim bu yorumuma...

    kesmekle ilgili olsaydı, kesilmiş bir Hayabusa da custom chopper olabilir miydi? ya da tamamiyle el yapımı bir enduro?



    fotoğrafda kullanım tarzı yönüyle hard-enduro ya da cross olarak adlandırılan bir makina var, ancak V-Twin EVO motoru taşıdığı için chopper dır.



    ya da bu fotoğrafda da bir RAT bike görüyoruz, sıralı 4 lü bir motor...chopper değil!!!


    Konunun devamı aynı eksende devam ettiği için eklemeye gerek duymuyorum. Bu sebeplerden ben de doğru olabileceği kanaatine vardım.

    Ama konu hakkında sizin söyleyecekleriniz de bizler için mutlaka ki daha aydınlatıcı olacaktır.

    ---------- Mesaj ekleme zamanı: 16:02 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 15:35 ----------

    Onun söyledikleri doğru bilgidir demiyorum. Ama başkalarının yaptığı gibi bildiğimin dışında farklı bir bilgi karşıma konduğunda sorgulamadan reddetmiyorum, ya da durun ben sizi bilinçlendireyim diye konuya direk girmiyorum, sadece sorguluyorum, farklı bilgileri gözönünde bulunduruyorum. Amacım sadece doğru bilgiye ulaşmak.

    Bu sebeple konuya bizlerden çok daha fazla vakıf olan Alp Bey' in görüşleri çok faydalı olacaktır.
    amerikada olupda bu konuda farkli fikirleri olan bircok insan var, coguda dogru degil.

    chopper sasesi islem gormus motosiklete verilen lakap dir, takma addir. ve bunun sesle alakasi yokdur
    bir cok kisi helikopter sesi der, v-motor der. . . egzost der boya der lastik kalinligi der, ape hanger (yuksek gidon) camurluk der.. neden biliyor musunuz cunku bunlar urundur ve satilir para kazanilir
    ama cok az kisi sase keser, rake acisi degistirir.

    chopper'in ne anlama geldigini ogrenmek icin en dogrusu onu ilk yapanlarin fikirlerini almak degilmidir. bende oyle yapdim.
    benim referanslarim Denver Mullins, Sugar Bear, Ron Finch ve baska bir kac imalatci, kendilerini arastirmanizi tavsiye ederim. Bu kisilerin o yillarda yapdiklari chopperlara ornek teskil eder.
    Gunumuz motor imalatcilari Jesse James gibi bunlari ornek almistir ve onlara buyuk saygi gosterir. 8-9 sene evel Jesse James'in atolyesine gider surekli yeni birseyler ogrenmeye calisirdim.
    Bana 5dak uzaklikdaki Russell Mitchell (exile cyles) 'de cok fikir vermisdir. (hatta bir keresinde Bobbercycle'i da atolyesine goturmusdum) uzun lafin kisasi gorusdugum bircok motor imalatcisi var.
    OCC gibi tribune oynayan palyacolarida burda kimse sevmiyor itibar etmiyor haberiniz olsun.
    Sonny Barger de builder degildir, yukarda isimlerini verdiklerim yani chopper yapanlar/yaratanlar ancak referans olabilir.

    Sugar Bear'i en son born free show'da gordum ve bu konu ordada tartisiliyordu.
    ozellikle bobber/chopper arasindaki fark.
    Bir onceki yorumumda yazdiklarim chopper literaturunu 50-60 li yillarda baslatan ustalarin izahalarinin ozeti idi.

    Evet spor bi motordan chopper yapilmisdir ve hala yapilmakdadir.
    hondalar en cok chopper odulu alan motorlardandir, 70 oncesi cikan cb serisi ilk supersport dur ve cbr in babasidir.

    evet enduro/ dirtbike offroad ile de chopper lar yapilmisidr hala yapilir.
    en son born free show da ve 60/70 li yillarda bir cok odul aldilar.
    triumph/bsa ler en iddali arazi araclari idi (dirt bike) ancak en guzel chopperlar yine onlardan yapildi (dikat ederseniz son orneklerdeki motorlarin hicbirisi v-twin degil)

    beni burda bilen bilir, kendi yapdiklarimi paylasirim, gelen tum ozel mesajlara cevap verip elimden geldigimce yardimci olmaya calisirim. 20 seneyi askin suredir atolyelerde demir tozu temizliyorum.
    Pek tartisma konularina girmem, ancak bu konuda turkiyede o kadar cok tugaf izah gordumki sonunda bende fikrimi paylasdim.
    Turkiyede az motor tune/ kucuk imalatci var, o yuzden onlara cok saygi ve sevgi duyuyorum, ve onlarin basarili olmasini cok istiyorum.
    Ancak bircok imalatci vs.. de meydani bos bulup bu konularda fazla tecrubesi olmayan turk halkina cok palavra salliyor.

    Arkadaslarin www bakdim, siteleri gayet guzel, isleride profesyonelce gozukuyor cok begendim.
    Yapdiklari parca montaji ve service. Bu arkadaslarda chopper yapmiyor.
    Sitelerinde yapdiklarindan bu orneklerle bahsediyorlar:
    HAS 330 TYRE KIT
    CUSTOM NACELLE
    CUSTOM EXHAUST
    MANY CUSTOM PARTS.
    HAS 300 TYRE KIT
    OPEN BELT DRIVE
    CUSTOM SPRINGER FORKS
    CROCODILE SEAT
    MANY CUSTOM PARTS.
    HIGH PERFORMANCE ENGINE KIT
    HIGH PERFORMANCE IGNITION KIT
    MANY CUSTOM PARTS.

    Hepsi kit yada bolt-on parca. Eger Turkiyede bunlara chopper deniyorsa... daha once ismini verdigim eski ustalar baska birsey yapiyor.

    Gunumuzde firmalarinin chopper adini kullanmasi bir pazarlama stratejisidir.Bundan sonra chopperin izahi konusunda polimige girmek istemiyorum.
    Merak edenler bu isleri 70 oncesi yapan kisilerin bilgi ve tecrubelerini arastirsin.
    sevgiler

    .
    .
    .

    ha bu arada belki sunu yazsam yeterli olurdu;
    Chopper'in ingilizce karsiligi helikopter degildir, helikopterin ingilizce karsiligi helicopter 'dir, Chopper helicopter'in lakabidir (nickname),
    Tahmin edin bakalim niye..
    www.sungurtekin.com


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #22
    Jubaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Kasım 2008
    Şehir
    Amerika,CA
    Alıntı GorkeM adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şasi'nin imal edilmemesinin bir nedeni var. Şasi getirtiliyor çünkü motorun iskeleti , en önemli bölümü şasi... Üzerinde en ufak bir kesme işlemi bile yapılmıyor.
    Ha kendileri imal edemezler mi , ederler. Ama gerekli standartlardaki çalışma alanı kurulmadan şasi imal etmek istemiyorlar...

    Bunun dışında kendi tasarımlarından yola çıkarak kaportayı , cover'ları ve bazı aksesuarları üretiyorlar... Koltuğun da şablonunu çıkartıp sadece kaplamaya gönderiyorlar ki custom bir motor yapan şirketin koltuk kaplamayı da bilmesi gerekmez... Sonrasında boya, kromaj ve airbrush...

    Para meselelerine girmek istemem. Bir şirketi de sadece bir insana bakıp değerlendirmek yanlış olur. Pahalıdır ucuzdur bilemem. Ama orada çalışan insanlar , ustalar işinin ehli yetenekli insanlar. Sahibi hakkında bir yorum yapmıyorum ama orada çalışmış biri olarak TT'nin ürettiği bir motor gördüğümde benim aklıma ilk orada gece gündüz çalışan ustalar gelir...
    Gorkem ne ara orda calistin bilmem de daha ilk acildigi zaman orda calisan 2 eleman taniyorum biri koltuklari yapiyordu digeride airbrush.

    2side paralarini alamadi biraktilar.
    Parcalar siparis edilip gelince montaji yapiliyordu yani custom falan degildi el isi belki bi kac parca vardi.
    Simdi herhalde yeni kaporta ustasi falan aldilar ise.

    Koltugu yapan eleman sekline derisine falan kendi karar veriyordu motoru gordukten sonra yapiyordu tamam derlerse takiyodu yoksa sil bastan bi tane daha.
    Ordaki ustalar iyi olabilir ama iyi adam oyle bi sahsin altinda calismaz sahibinden nefret ettigim kadar kimseden nefret etmem.
    We are many...

  3. #23

    Üyelik
    05 Kasım 2009
    Şehir
    İstanbul
    Alıntı Angel Spear adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    amerikada olupda bu konuda farkli fikirleri olan bircok insan var, coguda dogru degil.

    chopper sasesi islem gormus motosiklete verilen lakap dir, takma addir. ve bunun sesle alakasi yokdur
    bir cok kisi helikopter sesi der, v-motor der. . . egzost der boya der lastik kalinligi der, ape hanger (yuksek gidon) camurluk der.. neden biliyor musunuz cunku bunlar urundur ve satilir para kazanilir
    ama cok az kisi sase keser, rake acisi degistirir.

    chopper'in ne anlama geldigini ogrenmek icin en dogrusu onu ilk yapanlarin fikirlerini almak degilmidir. bende oyle yapdim.
    benim referanslarim Denver Mullins, Sugar Bear, Ron Finch ve baska bir kac imalatci, kendilerini arastirmanizi tavsiye ederim. Bu kisilerin o yillarda yapdiklari chopperlara ornek teskil eder.
    Gunumuz motor imalatcilari Jesse James gibi bunlari ornek almistir ve onlara buyuk saygi gosterir. 8-9 sene evel Jesse James'in atolyesine gider surekli yeni birseyler ogrenmeye calisirdim.
    Bana 5dak uzaklikdaki Russell Mitchell (exile cyles) 'de cok fikir vermisdir. (hatta bir keresinde Bobbercycle'i da atolyesine goturmusdum) uzun lafin kisasi gorusdugum bircok motor imalatcisi var.
    OCC gibi tribune oynayan palyacolarida burda kimse sevmiyor itibar etmiyor haberiniz olsun.
    Sonny Barger de builder degildir, yukarda isimlerini verdiklerim yani chopper yapanlar/yaratanlar ancak referans olabilir.

    Sugar Bear'i en son born free show'da gordum ve bu konu ordada tartisiliyordu.
    ozellikle bobber/chopper arasindaki fark.
    Bir onceki yorumumda yazdiklarim chopper literaturunu 50-60 li yillarda baslatan ustalarin izahalarinin ozeti idi.

    Evet spor bi motordan chopper yapilmisdir ve hala yapilmakdadir.
    hondalar en cok chopper odulu alan motorlardandir, 70 oncesi cikan cb serisi ilk supersport dur ve cbr in babasidir.

    evet enduro/ dirtbike offroad ile de chopper lar yapilmisidr hala yapilir.
    en son born free show da ve 60/70 li yillarda bir cok odul aldilar.
    triumph/bsa ler en iddali arazi araclari idi (dirt bike) ancak en guzel chopperlar yine onlardan yapildi (dikat ederseniz son orneklerdeki motorlarin hicbirisi v-twin degil)

    beni burda bilen bilir, kendi yapdiklarimi paylasirim, gelen tum ozel mesajlara cevap verip elimden geldigimce yardimci olmaya calisirim. 20 seneyi askin suredir atolyelerde demir tozu temizliyorum.
    Pek tartisma konularina girmem, ancak bu konuda turkiyede o kadar cok tugaf izah gordumki sonunda bende fikrimi paylasdim.
    Turkiyede az motor tune/ kucuk imalatci var, o yuzden onlara cok saygi ve sevgi duyuyorum, ve onlarin basarili olmasini cok istiyorum.
    Ancak bircok imalatci vs.. de meydani bos bulup bu konularda fazla tecrubesi olmayan turk halkina cok palavra salliyor.

    Arkadaslarin www bakdim, siteleri gayet guzel, isleride profesyonelce gozukuyor cok begendim.
    Yapdiklari parca montaji ve service. Bu arkadaslarda chopper yapmiyor.
    Sitelerinde yapdiklarindan bu orneklerle bahsediyorlar:
    HAS 330 TYRE KIT
    CUSTOM NACELLE
    CUSTOM EXHAUST
    MANY CUSTOM PARTS.
    HAS 300 TYRE KIT
    OPEN BELT DRIVE
    CUSTOM SPRINGER FORKS
    CROCODILE SEAT
    MANY CUSTOM PARTS.
    HIGH PERFORMANCE ENGINE KIT
    HIGH PERFORMANCE IGNITION KIT
    MANY CUSTOM PARTS.

    Hepsi kit yada bolt-on parca. Eger Turkiyede bunlara chopper deniyorsa... daha once ismini verdigim eski ustalar baska birsey yapiyor.

    Gunumuzde firmalarinin chopper adini kullanmasi bir pazarlama stratejisidir.Bundan sonra chopperin izahi konusunda polimige girmek istemiyorum.
    Merak edenler bu isleri 70 oncesi yapan kisilerin bilgi ve tecrubelerini arastirsin.
    sevgiler

    .
    .
    .

    ha bu arada belki sunu yazsam yeterli olurdu;
    Chopper'in ingilizce karsiligi helikopter degildir, helikopterin ingilizce karsiligi helicopter 'dir, Chopper helicopter'in lakabidir (nickname),
    Tahmin edin bakalim niye..
    Jesse James ve Exile' ı ben de ara ara takip ederim. Hatta Jesse James' in sitesi üzerinden sorduğum bir kaç soruya cevap vermesiyle iletişimimiz de olmuştur.

    Chopper kelimesinin pazarlama stratejisi olduğunu söylemişsiniz ya, 2008 yapımı Hell Ride isimli bir film var. İzlediğiniz mi bilmiyorum. David Carradine bir sahnede, "motosiklet kardeşliği", "ride to live" gibi terimlerin tamamının tuzak olduğunu, çünkü bu sektörün çok büyük bir sektör olduğunu ve bir şekilde insanları içine çekmeleri gerektiğini filan söylüyordu. Sizin gibi gönül verenleri tabii ki bunun dışında tutmak lazım. o sözler sanırım büyük firmalar için, OCC gibi mesela.

    Neyse çok dallandırmaya gerek yok. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Yaptığınız muhteşem işleri, bloğunuzun linkini verip, "buradan takip edebilirsiniz" demek yerine, ayrıntılarıyla burada paylaşmanız, zaten başlı başına bir zahmet. Siz de bu zahmete girerek bu sitenin kullanıcılarına verdiğiniz önemi gösteriyorsunuz. Bu konuyla ilgili de, sadece açıklama yapmakla kalmayıp kaynak göstermeniz de bu işi öğrenmek isteyenler için çok önemli. Bunun için de ayrıca teşekkür ederim.

  4. #24
    dombay35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2008
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Suzuki DL 1000 VStrom (2010)
    ÖDEMİŞ li hemsehrime başarılar diliyorum, inşallah Ödemiş e gittiğimde çalışmalarını yerinde görürüm
    Hayat 3,5 ile 4 arasıdır;
    ya üçbuçuk atar, ya da dört dörtlük olursunuz.

  5. #25

    Üyelik
    18 Ocak 2010
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    keeway land cruiser
    hemşehrimle gurur duyuyorum haftaya yanına gidicem:D

  6. #26
    Osbourne - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Mart 2009
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Var
    Saçma sapan yazılar yazılmış..
    Dirt Bike dan chopper olmaz..Fabrika çıkışı makineden chopper olmaz, racingeden chopper olmaz..
    İşin teknik kısımlarına boğuluyorsunuz..
    Chopper denilen makineler hem ingilizce chop(kesmek, biçmek) fiilinden hem de helikopter sesi olan chopchop sesinden isim almışlardır..

    Chopper Hitler Almanyasındaki bmw lerin kesilip biçilip USa versiyona dönmesinden edinilmiştir..Bunun üzerinde bu kadar durmaya gerek yok..Dürüst olmakta fayda var..

    Eğer bir motora chopper diyorsanız o motorun kesinlikle cruiser (gezi motoru) özelliğinde olması, V-Twin (günümüz için) motora sahip olması, eller ve ayaklar önde kullanıma sahip olması gerekiyor..

    Benim (ve genel olarak dünya üzerinde) chopper algısı budur..

    Fabrika çıkışı makinelerden, seri üretim motorlardan, crosslardan, endurolardan chopper falan olmaz..
    Boşa kendimizi yormayalım..

    Yukarıda yazdıklarım tamamen duygusal yazılar olup işin ticari kaygı, kapitalizm vs. ile ilgisi yoktur..
    Derseniz ki bunlar mavradır, aslolan emektir, tüm bunlar pazrlama stratejisidir diye, o zaman derim ki bu konu başlığında işiniz yok..
    Tüm bunlar zaten emperyalistlerin propagandası

  7. #27

    Üyelik
    18 Ocak 2010
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    keeway land cruiser
    ağzına sağlık osbourne

  8. #28
    Angel Spear - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2009
    Şehir
    gunes vadisi, CA
    Motosikleti
    1977 cb750

    Boşa kendimizi yormayalım..

    Alıntı Osbourne adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Saçma sapan yazılar yazılmış..
    .
    .
    Fabrika çıkışı makinelerden, seri üretim motorlardan, crosslardan, endurolardan chopper falan olmaz..
    Boşa kendimizi yormayalım..
    selam Osbourne adimi vermemissin, sacmalayan benim. gordugum kadari ile bu islerde baya iddalisinki yargilarda bulunabiliyorsun. Daha once yapmis oldugun chopperlari gormeyi yada cross/enduro vs. araclarindan neden chopper olmadiginida bize gostermeni isterdim, sadece lafla pek bir yere varamassin.
    2. resimdeki chopper o gordugun 1. resimdeki arazi aracinin aynisindan yapilmisdir. Motorlar hakkinda genis tecrubelerin oldugundan unit kaselerin ayni oldugunu gormusundur. bunun gibi bircok ornek mevcuttur, onceki yorumumda belirtmisdim.





    Ne dersiniz? kendimizi yoralim biraz, Ufkun genisse bosa yormus olmassin Osbourne..

    Alıntı Osbourne adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Chopper denilen makineler hem ingilizce chop(kesmek, biçmek) fiilinden hem de helikopter sesi olan chopchop sesinden isim almışlardır..
    guzelimis helikopter sesi , chopchop, keske onceki yorumumu tam olarak okusaydin. Tekrar: Neden Amerikalilar helikoptere chopper takma adini vermisdir??

    Alıntı Osbourne adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Chopper Hitler Almanyasındaki bmw lerin kesilip biçilip USa versiyona dönmesinden edinilmiştir.. Bunun üzerinde bu kadar durmaya gerek yok..Dürüst olmakta fayda var..

    Eğer bir motora chopper diyorsanız o motorun kesinlikle cruiser (gezi motoru) özelliğinde olması, V-Twin (günümüz için) motora sahip olması, eller ve ayaklar önde kullanıma sahip olması gerekiyor..
    bmw, almanya, usa ya donus vs.. baya karistirmissin, bobber hikayesine donmus bu.

    hala V-twin?? daha once 2 kere izah ettim, yukardaki resme de bakabilirsiniz, oluyormuymus!? En iyi chopper odulunu aldi o triump twin. gunumuzde o twinden, 4 silindirden vs.. chopperlar yapilmakdadir (yanlis anlasilmasin v makinalari bende severim, birsuru v makinam oldu, su andada bi tane harleyim var, bir kac ay evel S&S custom 2000cc lik diger V-motorumu yeni sattim, bunlari burda yazmadim ama simdi insanlar v-twin e karsi oldugumu dusunsun istemiyorum, v harici makinalardanda cok guzel chopperlar yapilmisdir/yapilmakdadir)

    Alıntı Osbourne adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Benim (ve genel olarak dünya üzerinde) chopper algısı budur..
    Bu konuda cok haklisin, herkez kendi dunyasinin dogrularini/yanlislarini yasar.
    Ben ise farkli dunyalarda olup bitenleri, farkli gorus acilarini arayan/bilmek isteyenler vardir diye buraya farkli bir yerde (chopperlari yaratanlarla) edindigim tecrubeleri ve gozlemlerimi yansitdim.
    Hicbir zaman senin dunyanin dogrularini (chopchop gibi) degistirebilcegimi dusunmedim,


    Alıntı Osbourne adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yukarıda yazdıklarım tamamen duygusal yazılar olup ...
    yorumunun duygusal oldugu basindan anlasiliyor, aksi takdirde son +20 senedir edindigim tasarim tecrubemi ve gozlemlerimi buraya yazdigim icin sacmaladigimi yazmazdin.

    saygilar,
    ALp
    www.sungurtekin.com

  9. #29
    akrep custom - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ocak 2011
    Şehir
    izmir ödemiş
    Motosikleti
    custom

    teşekkür ederim arkadaşım.

    Alıntı bobber adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Mustafa Karakulak, türkiye' de yaşayan ama amerikalılık oynayan bazı chopper' cılar gibi lego misali, parça getirt burada montaj yap, mantığıyla değil, motor kısmı hariç tüm parçaları, buna şase de dahil, kendisi yapmaktadır. Yaptığı işleri görmek isteyenler facebook'ta adını aratıp, görebilirler.

    "Türkiye şampiyonu boyamacı Hakan Kara"

    Bu nedir arkadaş ya, hey gidi Hakan hey, boyamacı da olmuşsun. Oldu olacak boyacı yazsaydınız.

    Bu arada bahsi geçen airbrush sanatçısı Hakan Kara aslen dövme sanatçısıdır. Kendi projesi de sırtının tamamına Çanakkale Şehitliği dövmesini yaptırmak.
    yerel gazetemizin yaptıgı yanlışlıktan dolayı tüm hakan kara hayranlarından özür diliyorum.MUSTAFA KARAKULAK

    ---------- Mesaj ekleme zamanı: 17:26 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 17:20 ----------

    slm arkadaşlar.ben ödemişten mustafa karakulak artık burdayım ve tüm motorsiklet severlere yardımcı olmaya çalışacagım.soru ve görüşlerinize herzaman açıgım.

    ---------- Mesaj ekleme zamanı: 17:28 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 17:26 ----------

    herzaman beklerim kardeşim

    ---------- Mesaj ekleme zamanı: 17:43 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 17:28 ----------

    slm bu taraflara yolunuz düşerse mutlaka beklerim.size kendimden biraz bahsedeyim,25 yıldır bu işi yapmaktayım,haklısınız iki demiri birbirine kaynatmakla şasi inşa edilmez bu doyru neyi nereye kaynatmak çok önemli.ben ve benim gibi ustalar genelde çekirdekten yetişir,vede hangi malzemenin ne kadar kuvvet taşıyacagını bir mühendis kadar iyi bilirler.

  10. #30
    Angel Spear - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2009
    Şehir
    gunes vadisi, CA
    Motosikleti
    1977 cb750
    Alıntı akrep custom adlı üyeden alıntı Mesajı göster

    slm bu taraflara yolunuz düşerse mutlaka beklerim.size kendimden biraz bahsedeyim,25 yıldır bu işi yapmaktayım,haklısınız iki demiri birbirine kaynatmakla şasi inşa edilmez bu doyru neyi nereye kaynatmak çok önemli.ben ve benim gibi ustalar genelde çekirdekten yetişir,vede hangi malzemenin ne kadar kuvvet taşıyacagını bir mühendis kadar iyi bilirler.
    Hosgeldiniz sayin Karakulak, projelerinizi gormeyi isteriz, bu forumda el isciligi cok seviliyor. DIY kisminda projelerinizi yayinlarsaniz sizden cok seyler ogrenebiliriz.
    saseden bahsetmisiniz, saseyi insa ederken kullandiginiz yontemler/gerecler nelerdir?.. bu arada bende sase jigimi henuz bitirdim, burada
    http://www.motosiklet.net/forum/mt-k...g-imalati.html

    tavsiye/fikirlerinizi bekliyoruz
    saygilar

    ALp
    www.sungurtekin.com

  11. #31

    Üyelik
    21 Aralık 2008
    sadece aksak rıtım hususunda yazmak ısterım v motor gereklı hususuna katılmıyorum . BSA 500 & triumph t1 tiger'ı canlı gorup sesini dınledıkten sonra V motor olayının tamamen palavra olduguna kanaat getırdım

  12. #32
    akrep custom - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ocak 2011
    Şehir
    izmir ödemiş
    Motosikleti
    custom

    slm

    Alıntı omercem adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Valla Mustafa beyin altındaki motorda bir özellik güzellik göremedim... İnşallah boyle bir şeyle katılmaz yarışmaya....
    tabiki fotodaki motor sikletle çıkmıycam.arkadaşım o fotodaki motoru 60 yaşında birine yapmıştım.şu sıralar yarışmaya gireceyim motorumu yapıyorum takip edersen merakınıda gidermiş oluruz sevgiler

  13. #33
    akrep custom - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ocak 2011
    Şehir
    izmir ödemiş
    Motosikleti
    custom
    Alıntı bobber adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Mustafa Karakulak, türkiye' de yaşayan ama amerikalılık oynayan bazı chopper' cılar gibi lego misali, parça getirt burada montaj yap, mantığıyla değil, motor kısmı hariç tüm parçaları, buna şase de dahil, kendisi yapmaktadır. Yaptığı işleri görmek isteyenler facebook'ta adını aratıp, görebilirler.

    "Türkiye şampiyonu boyamacı Hakan Kara"

    Bu nedir arkadaş ya, hey gidi Hakan hey, boyamacı da olmuşsun. Oldu olacak boyacı yazsaydınız.

    Bu arada bahsi geçen airbrush sanatçısı Hakan Kara aslen dövme sanatçısıdır. Kendi projesi de sırtının tamamına Çanakkale Şehitliği dövmesini yaptırmak.
    eyvallah kardeşim saol.ayrıca yerel gaztemizin yaptıgı yanlışlıktan ötürü tüm hakan kara sevenlerden ve kendisinden özür diliyorum.

    ---------- Mesaj ekleme zamanı: 11:49 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 11:43 ----------

    Alıntı omercem adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Valla Mustafa beyin altındaki motorda bir özellik güzellik göremedim... İnşallah boyle bir şeyle katılmaz yarışmaya....
    tabikide katılacagım motorsiklet bu deyil.bu motorsikleti cok sevdiyim mustafa günere yaptım,ve kendi tasarımıydı.bu yıl kendime yaptıgım motorsikletle katılcam çok iddalıyım,şu sıralar sevgili hakan kara tarafından üzerinde hala çalışılmakta ve temamız çanakkale ve idda ediyorum türkiyenin en deyerlisi olucak.

    ---------- Mesaj ekleme zamanı: 13:25 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 11:49 ----------

    Alıntı omercem adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Valla Mustafa beyin altındaki motorda bir özellik güzellik göremedim... İnşallah boyle bir şeyle katılmaz yarışmaya....
    Alıntı kocc adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Evet burda haàla chopper , custom , cruiser ne oldugunu bilmeyenler var. bunlari detayli açalim'da bilinçlensinler.

    Cruiser: seri üretim , yapilan motorlar devletin verdigi standart trafik kurallari çerçevsinde design edilmis olanlrdir.

    Custom : Cruiser'un satin alinirken biraz kisiye özel imalat istemsi ,parçalar falan ve genelde sportif model olarak geçer. buda yine trafik kurallarini çignemeden üretilmis.

    Chopper : bu tamamen kisi kendine özel (chop demek parçalamak baltalamak) keser biçer her bir parçasi baska markadan olusur. Burda genelde trafik kurallarina uygun olmayan , kisinin hiçbir kanunu dikkate almadan keser biçer.

    CRUISER

    CUSTOM

    CHOPPER
    ellerine saglık

  14. #34

    Üyelik
    05 Kasım 2011
    Alıntı Angel Spear adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    amerikada olupda bu konuda farkli fikirleri olan bircok insan var, coguda dogru degil.

    chopper sasesi islem gormus motosiklete verilen lakap dir, takma addir. ve bunun sesle alakasi yokdur
    bir cok kisi helikopter sesi der, v-motor der. . . egzost der boya der lastik kalinligi der, ape hanger (yuksek gidon) camurluk der.. neden biliyor musunuz cunku bunlar urundur ve satilir para kazanilir
    ama cok az kisi sase keser, rake acisi degistirir.

    chopper'in ne anlama geldigini ogrenmek icin en dogrusu onu ilk yapanlarin fikirlerini almak degilmidir. bende oyle yapdim.
    benim referanslarim Denver Mullins, Sugar Bear, Ron Finch ve baska bir kac imalatci, kendilerini arastirmanizi tavsiye ederim. Bu kisilerin o yillarda yapdiklari chopperlara ornek teskil eder.
    Gunumuz motor imalatcilari Jesse James gibi bunlari ornek almistir ve onlara buyuk saygi gosterir. 8-9 sene evel Jesse James'in atolyesine gider surekli yeni birseyler ogrenmeye calisirdim.
    Bana 5dak uzaklikdaki Russell Mitchell (exile cyles) 'de cok fikir vermisdir. (hatta bir keresinde Bobbercycle'i da atolyesine goturmusdum) uzun lafin kisasi gorusdugum bircok motor imalatcisi var.
    OCC gibi tribune oynayan palyacolarida burda kimse sevmiyor itibar etmiyor haberiniz olsun.
    Sonny Barger de builder degildir, yukarda isimlerini verdiklerim yani chopper yapanlar/yaratanlar ancak referans olabilir.

    Sugar Bear'i en son born free show'da gordum ve bu konu ordada tartisiliyordu.
    ozellikle bobber/chopper arasindaki fark.
    Bir onceki yorumumda yazdiklarim chopper literaturunu 50-60 li yillarda baslatan ustalarin izahalarinin ozeti idi.

    Evet spor bi motordan chopper yapilmisdir ve hala yapilmakdadir.
    hondalar en cok chopper odulu alan motorlardandir, 70 oncesi cikan cb serisi ilk supersport dur ve cbr in babasidir.

    evet enduro/ dirtbike offroad ile de chopper lar yapilmisidr hala yapilir.
    en son born free show da ve 60/70 li yillarda bir cok odul aldilar.
    triumph/bsa ler en iddali arazi araclari idi (dirt bike) ancak en guzel chopperlar yine onlardan yapildi (dikat ederseniz son orneklerdeki motorlarin hicbirisi v-twin degil)

    beni burda bilen bilir, kendi yapdiklarimi paylasirim, gelen tum ozel mesajlara cevap verip elimden geldigimce yardimci olmaya calisirim. 20 seneyi askin suredir atolyelerde demir tozu temizliyorum.
    Pek tartisma konularina girmem, ancak bu konuda turkiyede o kadar cok tugaf izah gordumki sonunda bende fikrimi paylasdim.
    Turkiyede az motor tune/ kucuk imalatci var, o yuzden onlara cok saygi ve sevgi duyuyorum, ve onlarin basarili olmasini cok istiyorum.
    Ancak bircok imalatci vs.. de meydani bos bulup bu konularda fazla tecrubesi olmayan turk halkina cok palavra salliyor.

    Arkadaslarin www bakdim, siteleri gayet guzel, isleride profesyonelce gozukuyor cok begendim.
    Yapdiklari parca montaji ve service. Bu arkadaslarda chopper yapmiyor.
    Sitelerinde yapdiklarindan bu orneklerle bahsediyorlar:
    HAS 330 TYRE KIT
    CUSTOM NACELLE
    CUSTOM EXHAUST
    MANY CUSTOM PARTS.
    HAS 300 TYRE KIT
    OPEN BELT DRIVE
    CUSTOM SPRINGER FORKS
    CROCODILE SEAT
    MANY CUSTOM PARTS.
    HIGH PERFORMANCE ENGINE KIT
    HIGH PERFORMANCE IGNITION KIT
    MANY CUSTOM PARTS.

    Hepsi kit yada bolt-on parca. Eger Turkiyede bunlara chopper deniyorsa... daha once ismini verdigim eski ustalar baska birsey yapiyor.

    Gunumuzde firmalarinin chopper adini kullanmasi bir pazarlama stratejisidir.Bundan sonra chopperin izahi konusunda polimige girmek istemiyorum.
    Merak edenler bu isleri 70 oncesi yapan kisilerin bilgi ve tecrubelerini arastirsin.
    sevgiler

    .
    .
    .

    ha bu arada belki sunu yazsam yeterli olurdu;
    Chopper'in ingilizce karsiligi helikopter degildir, helikopterin ingilizce karsiligi helicopter 'dir, Chopper helicopter'in lakabidir (nickname),
    Tahmin edin bakalim niye..

    Değerli "bobber" nickli arkadaşım;


    Hemen aşağıda tırnak içine alarak yazdığım yazının benimle hiç bir alakası yoktur Bull Choppers'ın tasarımcısı o genç arkadaş benim!

    Söylediğimi düşündüğün sözler:


    "Ankara' da bull choppers isimli bir firma var. Faaliyet alanları harley servisi ve custom motosiklet imalatı. Orada çalışanlardan biri. O da sizin gibi Amerika' da bir süre motosikletler üzerine çalışmış. Daha sonra Türkiye' ye dönmüş genç bir arkadaş. Aslına bakarsanız onunla bu konuyu uzun uzun tartıştık.
    Ben buradaki birçok kişi gibi ve sizin gibi chopper kelimesinin kesmek biçmek anlamında olduğundan kesilen biçilen motosikletlere chopper dendiğini savunuyordum. Ancak O, custom edilen bir motosikletin chopper olabilmesinin şartının helikopter sesinin aksak ritmini verebilen motora sahip olması gerektiğini savunuyordu. Bu ritmi de, sadece V motorların çıkardığını, dolayısıyla sadece kesilip biçilen değil, aynı zamanda helikopter sesine benzer ses çıkaran motosikletlerin chopper olabiliceğini avunuyordu. "



    Bunlarla ne benim (Barış Keskin) ne de Bull Choppers'ın hiç bir alakası yoktur. Bu yorumlarda bulunan kişiyi bizzat forumlardan tanıyorum kendisinin Bull ile hiç bir alakası yoktur zannediyorum ki yazıyı buraya aktarırken bir yanlışlık olmuş olabilir?

    Neyse güzel bir şekilde Alp Sungurtekin ile dialog kurmuşsunuz kendisi de gayet iyi bir şekilde açıklamış durumu...
    Bull Choppers'ta Custom Hot - Rat Rod, Bobber ve Chopper işleri - tasarımları yapmaktayız musait bir zamanda "şasisinde tadilata gidilmiş" ya da "bolt on kit"ler ile customize edilmiş araçlarımızı da sergilemeye çalışacağım


    Tüm bunlar bir yana yine cümlelerini ve üsluplarının nereye gideceği önemsenmeden yorumlar yapan arkadaşlar olmuş
    Ben sadece saygı çerçevesinde şunu söylemek isterim;
    Bu kültüre merak salan ve önem veren arkadaşlar Angel Spear nickli Alp Sungurtekin'i ciddi anlamda "kale alsınlar",
    Forumlardan uzun bır suredir projelerımın yoğunluğundan ötürü uzağım ancak her şeyin üstüne şunu yazarsam çok ta manasız olmaz;

    Sungurtekin tasarladığı ve yollara döktüğü, Boneville'de tozu dumana kattıklarını dillendirmeyecek ve ne kadar çok bildiğini hiç bir zaman ima etmeyen çok kaliteli ve mütevazi bir insandır, kendisini abim gibi gördüğüm, o yapınca ben buralarda kıtalarası kendim yapmış kadar sevindiğim bir insandır, değerini bilin..

    Bu üstte yazdıklarımın "bobber" nickli arkadaşa olmadığını bir kez daha söyleyeyim, genel olarak Sungurtekin'in kendisine karşı olan uslubu gördugumden oturu boyle soyledim

    Hepinize saygılarımı sunarım
    Keyıflı kazasız surusler
    Barış KESKİN

  15. #35

    Üyelik
    21 Aralık 2008
    herkesin bildigi gibi bir işi ne kadar uzun süre yaptıgınız degil yaptıgınız işte ne öğrendiginiz ne kendinizi geliştirip geliştirmediginiz onemlidir.aksi durum söz konusu olsaydı sanayide çığır açardık.mustafa bey iki boruyu birbirine kaynatmakla şasi inşa edilmez demenizde haklısınız .aynı şekilde takozların üstünde şasi inşası bana pek sağlıklı gelmiyor.kaynak gerilmelerini işkencelerle , kaynak ustalıgınızla aşmayaca çalışsanızda hataya meyillidir.mastarında amacıda zaten gerilmeleri,kaymayı sıfıra indirip kusursuz şasi inşasına olanak vermesi.motorlarınızdan en500 olanı inceleme imkanım oldu.elinize saglık.bence yapmamınız gereken bir hata yapmışsınız şasi iki parça gözüküyor.kuyruk birleşimi tek bir hat üzerinden gelmemiş kestiginiz yerde oylece gözüküyor.dikkatimi çekti tasarladıgınız motorlarda alt sakal var nacizane fikrim,tasarım olarak kalıpların dışına çıkmakta fayda oldugu.kolay gelsin


    REKLAM ALANI
2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)