Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Türkiye'nin Ilk Hibrit Ticari Aracı

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    tasarslan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Mart 2007
    Şehir
    Adapazar
    Motosikleti
    LX 150
    İŞTE TÜRKİYE'NİN İLK HİBRİT TİCARİ ARACI



    Türkiye'nin hidrojen enerjiyle çalışan ilk hibrit ticari küçük mobil aracı tasarlandı. Üç tekerlekli (Scooter) prototip imalatı yapılan araç benzin, hidrojen ve akü gibi üç farklı enerji kaynağı ile istenirse ayrı ayrı, istenirse birlikte çalışabiliyor. 20-24 Nisan 2009 tarihleri arasında düzenlenen ve dünyanın en önemli fuar ve kongre organizasyonlarından olan Hannover Messe'de sergilenecek aracın 2009 sonunda seri imalata hazır hale geleceği ve aracın değişik modelleri ile trafiğe çıkabileceği belirtildi. Saatte 50 kilometre hız yapabilen ve 200 kilometre sürüş menzilli olan araç 2 kişi taşıma kapasiteli olarak tasarlandı.
    Proje, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (UNIDO-ICHET) tarafından, Hidrojen enerjisinin yaygınlaştırılması ve hidrojene dayalı enerji teknolojilerinin geliştirilmesini sağlamak üzere, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi'nden Dr. Yavuz Soydan'ın koordinatörlüğünde Tagem Kopisan şirketine yaptırıldı.

    Geliştirilen aracın hibrit (karma/melez) bir teknolojiye sahip olduğunu ve üç farklı enerji kaynağından ayrı ayrı veya istenirse birlikte çalışabilecek yapıda olduğunu belirten Soydan, "İki kişilik aracımız, hidrojen, lityum iyon batarya ve benzinli olarak üç enerji ile de çalışabilmektedir. Araç öncelikle engellilerin kullanımı için tasarlanmıştır. Fakat sehir içi ulaşımda, yük taşımada ve hobi aracı olarak kullanılabilecek yapıdadır." dedi.


    UNIDO TARAFINDAN ONAYLANDI


    Soydan, 6 aylık bir çalışma sonucunda tasarlanan aracın prototip imalatının gerçekleştirildiğini, test sürüşleri yapılarak UNIDO tarafından onaylandığını kaydetti. Kriz döneminde gerçekleştirilen bu projenin 2009 sonunda uygun maliyetle seri imalata hazır hale geleceğini ve aracın değişik modelleri ile trafiğe çıkabileceğini ifade eden Soydan şu bilgileri verdi:

    "Aracımız hem iç hem dış ortamlarda kullanılmaya uygun olarak tasarlanmıştır. Saatte 50 kilometre hız yapabiliyor. Sürüş menzili 200 kilometre. 2 kişi taşıma kapasiteli istenirse arkasına bir kasa takılarak yük çekebilmektedir. Hidrojen enerjisi ile çalışma durumunda ekzos emisyonları ve gürültü kirliliği oluşmamakta ve enerji maliyeti önemli oranda düşmektedir. Aracımız 20-24 Nisan 2009 tarihleri arasında düzenlenecek olan Dünyanın en prestijli fuar ve kongre organizasyonlarından birisi olan Hannover Messe'de sergilenecek. Aracımız, ülkemizde hidrojenle çalışan ilk hibrit ticari mobil aracıdır. "

    Soydan, aracın test sürüşü ve tanıtımını UNIDO-ICHET Türkiye Direktörü Dr. Mustafa Hatipoğlu, Yakıt Hücreleri Direktörü Dr. Süha Yazıcı, Tagem Kopisan yetkilileri ile birlikte yaptı. Daha sonra SAÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman'ı ziyaret eden heyet SAÜ ile UNIDO-ICHET arasında hidrojen teknolojilerine yönelik yapılabilecek iş birliği çalışmalarını değerlendirdi. Toplantıda, UNIDO-ICHET tarafından 2009 yılında düzenlenecek olan ödüllü hidrojen enerjili tekne proje yarışmasına Sakarya Üniversitesinin de katılımı kararlaştırıldı.

    Kaynak http://www.adapostasi.com/haber
    ..İslam kadını dişiliğiyle değil, kişiliğiyle var olandır..

    Gülün dikene katlanması, onu güzel kokulu yaptı. - Mevlâna Celâleddin-i Rûmî


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    GorkeM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Haziran 2006
    Şehir
    Moskova / İstanbul / Kiev
    Hayırlısı
    Forum Kuralları◄ ►Moto Aktuel◄ ►Türk Dil Kurumu
    Herkes düşüncelerinde yanılabilir. Ama aptallar bir türlü yanıldıklarını anlayamazlar. Cicero

  3. #3

    Üyelik
    06 Şubat 2009
    saatte 50km yapabilmesi trafikte sıkıntı meydana getirir.

  4. #4
    by_001 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Eylül 2008
    Şehir
    42 KONYA
    Motosikleti
    kawasaki er5 cbr 929
    bu ne beeeh ..
    kawasaki er5 yamaha xjr 1300

  5. #5

    Üyelik
    07 Haziran 2007
    Motosikleti
    Kanuni Windy S
    Bu bir başlangıç. Çamurlamayın hemen.
    Fuel cell (yakıt pili) teknolojisi. Yeni gelişen bir teknoloji hemen çok üstün şeyler beklemeyin.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler