Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Hurda araç indirimi geliyor. 10 bin TL indirimi duyan hurda araçlara koştu

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    16 Ekim 2015
    Şehir
    Kastamonu
    Motosikleti
    KTM DUKE 250 - 2016
     
    Geçtiğimiz günlerde torba yasa ile gündeme gelen 16 yaş ve üstü araçlar için getirilecek 10 bin TL’lik ÖTV indirimi sonrası kıyıda köşede atıl durumda bulunan araçlar kıymete bindi. Düzenlemenin duyurulmasının ardından galeri ve oto sanayi sitelerinde hareketlilik yaşanırken, internet siteleri üzerinden çok sayıda eski model otomobil de 3 ile 7 bin TL arasında satışa çıkarıldı.

    aliye Bakanlığı model yılı ilerlemiş ve yıpranmış araçların ihraç edilerek veya hurdaya ayrılarak trafikten çekilmesi için uyguladığı hurda indirimini yeniden başlatıyor. Trafikteki 16 yaş ve üzerindeki 6 milyon aracı ilgilendiren düzenleme Meclis'e sevk edildi. 2002 model ve altı araçları ilgilendiren düzenleme kapsamında aracını hurdaya ayıran araç sahiplerine yurt içinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi sağlanacak.

    31 ARALIK 2019'A KADAR UYGULANACAK

    İkinci el araçların trafikten çekilmesi ve yeni araç alımının teşviki amacıyla hayata geçirilecek düzenleme Meclis'ten geçtikten sonra uygulanmaya başlayacak. 16 yaş ve üzeri aracı olan vatandaşlar 10 bin TL’lik indirimden 31 Aralık 2019 tarihine kadar yararlanabilecek. Uygulamanın gündeme gelmesi ile birlikte 2002 model ve altı araçlara olan ilgii de arttı. Sıfır araçta 10 bin TL’lik fiyat avantajından yararlanmak isteyenler oto sanayi siteleri ile galerilerin kapılarını aşındırmaya başladı. Hurda araç tarafında ise fiyatlar 3 bin TL’den başlayıp 6-7 bin TL’ye kadar çıkıyor.

    10 BİN TL + 1800 TL KDV İNDİRİMİ

    Düzenlemenin hayata geçirilmesi ile birlikte 31.12.2019 tarihine kadar 16 yaş ve üstü aracının kayıt ve tescili sildirenlerin yeni araç alımlarındaki ÖTV oranlarında 10 bin TL’ye kadar indirim yapılacak. Bu oran sıfır araç alımında uygulanan yüzde 18’lik KDV’den de istisna tutulacağı için indirim tutarı 11 bin 800 TL’ye kadar çıkacak.

    İKİ SEÇENEK VAR: YA HURDA YA DA İHRAÇ

    ÖTV indirimi kapsamında ekonomi yönetimi söz konusu araç sahiplerine iki seçenek sunuyor. 16 ve üstü yaştaki araçların sahipleri ya araçlarını bir daha kullanmamak üzere hurdaya ayıracak ya da kendisi veya ihracatçılar vasıtası ile aracını başka bir ülkeye satacak.

    MKE hurda araçlara kilo başına ücret ödüyor.

    İL ÖZEL İDARESİ ÜCRETSİZ, MKE KİLO BAŞINA ÜCRET İLE ALIYOR

    Model yılı 2002 ve daha eski olan araç sahipleri araçlarını hurdaya ayırmak için bedelsiz olarak İl özel idarelerine teslim edebilecek. Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkması halinde ise Makine Kimya Endüstrisi tarafından söz konusu araçlar belli bir bedel karşılığında satın alınacak. MKE hurda araç alımında kilo başına ödeme yapıyor. Kilo başına ödenen ücretler aracın model ve yılına göre değişirken ortalama 0,80 çarpan ile 2 tonluk bir araçta 1600 TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. MKE’nin Kırıkkale, İzmir-Aliağa ve Kocaeli-Seymen’de müdürlükleri bulunuyor.

    SAHTE BEYANDA BULUNANA 2 YILA KADAR HAPİS!

    Araçlarını hurdaya ayıranlar ya da ihraç ettirenler aldıkları belge ile trafik tescil kuruluşlarına başvuruda bulunarak yapılan sorgulamaların ardından araçlarının tescil kayıtlarını sildirecek. Hurdaya ayırma veya ihracat işlemi tamamlandıktan sonra aracın varlığının tespiti halinde araç sahibi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 206 ncı maddesine dayanılarak yalan beyanda bulunmaktan işlem yapılacak ve 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılabilecek.

    50 MİLYAR LİRALIK PAZAR

    16 yaş ve üstü araçlar için getirilen ÖTV indirimini yorumlayan otomotiv sektörü temsilcileri uygulamanın etkinliğinin arttırılabilmesi için ikinci el otomobil ihracına dikkat çekiyor. Özellikle Afrika başta olmak üzere gelişmemiş ülkelere yönelik bu ihracın yapılabileceğine vurgu yapan sektör temsilcileri böyle bir pazarın oluşturulması halinde ihracat rakamlarında da artış olacağını kaydediyor. 16 yaş ve üstü 6 milyon aracın ihracı halinde kaba bir hesap ile araç başına ortalama 3 bin dolar ödenmesi halinde Türkiye’ye 50 milyar TL’den daha fazla para getireceği öngörülüyor.

    MARKALAR DA HAREKETE GEÇİYOR

    ÖTV indirimi ile sıfır otomotiv piyasası da hareketlenecek. Geçtiğimiz yılı yüzde 2,8 düşüş ile 956 bin adet araç satışı ile kapatan otomotiv sektörü düzenlemenin duyurulması ile kampanya hazırlıklarına da başlayarak 2018’de 1 milyonun üzerine çıkarak satış rekoru kırmayı hedefliyor. Eski aracını terk edip yenisi için arayışa geçecek tüketicileri kendine çekmek için harekete geçen markalar ek indirim, düşük faizli kredi, balon ödeme, MTV ve KDV karşılama gibi çok yönlü kampanyalar sunacak.

    EN DÜŞÜK ARAÇ 40 BİN TL’YE GELECEK

    11 bin 800 TL ÖTV+KDV indirimi ile birlikte sıfır otomobile geçecek olan eski araç sahipleri 51 bin 700 TL’lik rakamı ile piyasadaki en düşük rakamla satılan araç olarak bilinen DACIA’nın Sandero modelini 40 bin TL gibi bir rakama, 56 bin TL’den başlayan Fıat Linea’yı 44 bin TL’ye, 61 bin 500 TL’ye satılan Hyundai İ10’nu 50 bin TL’ye, 65 bin TL’lik satışı ile Renault’un Symbol’u ise 53 bin TL’ye alabilecek.

    SAHİBİNDEN 6 BİN TL’YE HURDA ARAÇ

    Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın 16 yaş ve üstü araçlar için gündeme getirdiği 10 bin TL’lik ÖTV indirimi haberi sonrası kıyıda köşede atıl durumda olan araçlar da kıymete bindi. ÖTV indiriminin açıklanması ile birlikte indirimden faydalanmak isteyenler galericiler ile oto sanayilerdeki tamircilerin kapılarını çalmaya başladı. Hurda araç teşviki internet üzerinden ikinci el otomobil satışı yapan siteleri de hareketlendirdi. Söz konusu sitelerde indirimin gündeme gelmesi ile birlikte 7 bin TL’ye kadar varan fiyatlar ile hurda araç satışı ilanları çıkılmaya başlandı.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    fatih.met - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Aralık 2015
    Şehir
    istanbul büyükçekmece
    Motosikleti
    Tvs Apache, Gsr600
    97 model bir minibüs var ve 10 dönem vergi borcu duruyor yaklaşık 3000 lira. 450 lira da trafik cezası var. ben bu aracı trafikten düşüreceğim ama vergi borcundan dolayı düşürmüyorlar. ne zaman kurtulacağım kim bilir.

    atalarımız sağolsun arabada borçta ona ait aslında ama işte ruhsatta benim adım yazıyor. bu devirde babana bile güvenmeyeceksin babana!
    aquarist4 bunu beğendi.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)