Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Scotty, paylaşım rekabetine motosikletle dahil oldu..

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    hachiko - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Şubat 2017
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    Piaggio X9 500
     
    Mobil araç çağırma hizmetinde rakabet arttı. Pazarda rekabet sürerken bunların arasına bir de yoğun trafiğin olduğu ülkelerde motosiklet yarışı katıldı. İstanbul’da yıllık hacmi 1,5 milyar doları aşan bir pazardan Scotty de motosikleriyle pay almak istiyor.

    Akıllı telefonlar üzerinden VIP araç ve taksi çağırma hizmetleri arasında rekabet giderek artmaya başladı. Dünyada Uber ile başlayan ve farklı birçok girişimi beraberinde getiren online araç çağırma uygulamaları yayılmayı sürdürüyor. Bilindiği gibi bu uygulamalardan bir kısmı taksi benzeri sistemi işletirken, bir kısmı da VIP araç hizmeti sunuyor.

    Uber ve Careem gibi yabancı şirketler Türkiye’ye girerken, YOLO ve Olev de yerli girişimler olarak faaliyet gösteriyor. Online araç çağırma hizmetleri, Türkiye’de sadece İstanbul’da yıllık hacmi 1,5 milyar doları aşan bir pazar olarak tahmin ediliyor. İstanbul ve Ankara ağırlıklı hizmete başlayan uygulamaların hedefinde büyük şehirlere yayılarak Türkiye çapına ulaşmak var.

    Pazarda rekabet sürerken bunların arasına bir de motosiklet yarışı katıldı. Uber, motosiklet hizmetini önce Tayland pazarında denediğini duyurdu. Kısa süre sonra Hindistan’daki rakibi Ola, motosiklet seçeneğini tanıttı. Saatler sonra Uber, motosiklet seçeneğinin Hindistan’da kullanabileceğini duyurdu. Ayrıca, Tayland’lı Grabtaxi’nin GrabBike adında bir servisi var ve Endonezya’da Go-Jek adlı girişim de motosikletli hizmeti veriyor. Yoğun trafiğin olduğu ülkelerde motosiklet yarışı sürerken bir Türk girişimi de bu pazara el attı. Hatta arasında Silikon Vadisi’nden Justin Kan'ın da arasında bulunduğu yatırımcılardan yatırım almış.

    Anlık motosiklet çağırma

    Türk girişimi Scotty, Uber , Careem gibi uygulamaların motosiklet versiyonu diyebiliriz. Sadece anlık motosiklet çağırma uygulaması olarak karşımıza çıkan uygulamanın temelde amacı şehir trafiğinden kurtulmak isteyen kişilerin güvenli, ekonomik, zamandan tasarruf ederek ulaşmasını sağlayan bir uygulama olmak. Motosikleti olan bir kullanıcının trafikte zaman kaybetmek istemeyen, yeni deneyimlere açık, farklı alternatifleri yaşamak için heyecanlı kişileri belirli bir takım güvenlik standartlarını sağlayarak ulaştırması prensibiyle çalışıyor. Scotty şehri güzelleştirmek ve şehir hayatına değer katmak için yolunu, zamanını ve motosikletini paylaşan insanların sosyal platformu.

    Asya'nın motor kullanımı açısından büyük bir pazar olduğunu kaydeden Scotty Kurucu Ortağı Tarkan Anlar, bu pazarda motor konusunda çok güçlü startupların doğduğunu ve doğacağını söyledi. Kendilerinin Türkiye’nin daha farklı bir pazar olduğu bilinci ile farklı konseptler üzerine yoğunlaşarak ilerleme stratejisi tercih ettiklerini de anlatan Anlar, şunları ekledi: “Pazar anlamında işimiz hem çok zor hem de çok kolay. Motosiklet kullanımı otomobil kadar yaygın değil ve trafikte genellikle motosikletlilere karşı çok anlayışlı bir tutum yok. Ama motosiklet kullanıcılarına baktığımızda da sürerken mutlu olmayan tek bir kişi bile yok.

    Yani bu iş burada da çok mutluluk verici ve keyifli biz insanların bu deneyimi yaşayarak trafikteki tutumlarını değiştirebileceğimizi düşünüyoruz. Scotty diğer global örnekler gibi bir ulaşım alternatifi olacak evet ama biz Scotty’nin mutlu insanları bir araya getirip ulaşımı eğlence haline getiren bir fikir olarak kalması için çalışacağız. Bu noktada diğerlerinden biraz ayrılıyoruz.” Anlar, fikrilerinin temelinde İstanbul’u bir motosiklet şehri yapmak olduğunu ifade etti.

    Hızlı bir büyüme gösteren Scotty, 3 aydan kısa bir süre içerisinde yazılımını da sıfırdan hayata geçirdi. Hergün hızlı bir artış gösteren Scotty, 20 binden fazla kullanıcıya ulaştı. İstanbul genelinde 200’e yakın güvenli sürüşü ve dokümanları kontrol edilmiş sürücü, günlük 200’den fazla yolculuğu tamamlıyor. Her gün 500’e yakın yeni kullanıcı uygulamayı indirirken günlük aktif kullanıcı sayısı binin üzerinde.

    Rekabet kampanyalara yansıyor

    70 milyar dolarlık piyasa değerini geçen ve bu alandaki ilk şirketlerden biri olan Uber, 2 yıl önce İstanbul’da hizmete başlamasıyla anlık VIP yolculukla tanışmıştık. Yakın zamanda Dubai merkezli Careem de pazara girdi. Daha çok büyük araçlarla hizmet vermeye başlayan Careem, öncelikle havaalanı transferleriyle başladı. Türk girişimleri YOLO ve Olev de pazar da oldukça iddialılar ve üstelik Türkiye’deki hukuksal altyapısının sağlamlığı ve farklı kazanç modellerinin olması gibi özellikleriyle ön plana çıkıyorlar. Pazarda rekabet oldukça artınca uygulamalar da çeşitli kampanyalarla kullanıcılara cazip hale getirilmeye çalışılıyor.

    Kaynak: Dünya Gazetesi Selenay YAĞCI


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    gurcano - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Mart 2011
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Forza NSS300A
    Facebook'tan alıntı...
    Emre Bayrı
    Scotty Sürücü Cezası ve Trafikten Men

    Arkadaşlar herkese merhaba

    Etrafta cok fazla kirli bilgi var scotty sürücüsüne kesinlen ceza ile ilgili...

    Oncelikle ceza kesilen sahi benim

    Taksimdeyken cagri geldi kabatas civarindan uskudara gitmek icin cagriyi yapan kisinin adi Yusuf. İndim sahile aldim arkadasi (sivil polismis meger) sahilden giderken dolmabahce onunde cevrildim. Herseyim tam eksigim yok ya icim rahat bir sekilde cektim saga ehliyet ruhsat verdim. Capraz sorgu basladi arkamdaki kisinin ben yolcuyum uskudara birakcak benzin parasini vericem dedigini duydum. Bu sebeple sorduklarinda bende yalan soylemedim. Uskudara dogru gittigimi yolcunun gidecegi yerinde orasi oldugunu yol uzerim diye birakacagimi soyledim. Para aliyormusun dediklerinde evet cuzzi bir miktar benzin parasini paylasiyoruz dedim. O sira ikimizde videoya cekildik. Uber taximisiniz dediler hayir dedim biz sadece yolculuk paylasiyoruz guzergahimiz ayniysa dedim.

    Arkamdaki kisiye (sivil polise numaradan) ceza yazildi 260 lira. Bana belediyeden izinsiz yolcu tasimak olarak 2628 lira yazildi. Komserleriyle konustugumda olay medyaya yansidigindan cok fazla bir baski oldugunu yapacak birsey olmadigini soyledi. Sonrasinda motoru goturup otoparka biraktik. 60 gun men otopark ucreti 5 liradan 300 lira bu var tabi birde.

    Dün scotty ile gidip gorustum. Avukatlariyla konustum izah ettim durumu. Hic birsekilde magdur etmeyeceklerini ellerinden geleni yapacaklarini soylediler. Cesitli baski ve kurmacalarin oldugunu ogrendim. Scotty ile birlikte karsi dava acacagiz motoru cikarmak icin. Hic bir sekilde canimi sıkmamam gerektigini soylediler.

    Suan icin durum bu arkadaslar beklemedeyiz gelismelerden haberdar edecegim.
    orhanay06 ve exteras bunu beğendiler.

  3. #3
    orhanay06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Mart 2013
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha FZ6 Fazer çalındı - hedef WR250
    çağı yakalamak, gelişmek, daha ucuza daha hızlı ulaşım imkanı, pozitif birşeyler ortaya koymak vs vs gibi sonucları olan bir hareket yine baltalanıyor gibi hissediyorum...

    devletin ulaşımda tekel olmak gibi bir amacı var sanki. direk olarak kendisine para kazandırmayan herşeyin önü kesiliyor. vizyon o kadar eksik ki hayatımızı olumlu yönde etkileyebilecek hareketler, bilerek güncellenmeyen kanunlar aracılığı ile bize uygun görülmüyor...
    wing41 ve -Black- bunu beğendiler.

  4. #4
    68charger - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2013
    Şehir
    Istanbul city
    Motosikleti
    2006 Yamaha FZ6 Fazer ABS, Kawasaki Ninja 300 ABS
    Geçmiş olsun gurcano kardeşim. Gerçekten can sıkıcı bir durum.

    İllegal bir şeyse baştan memlekete sokmayın, gelişmesine izin vermeyin dimi.

    Sonra bir haber olan emniyet; yok baskı var diye ceza kessin. Canım cahil ülkem ve memurları

    Umarım Scotty avukatları tüm zararını karşılamak için gerekli girişimlerde bulunurlar ve tez zamanda çözülür. Ellerinden gelen ne demek!

    Ya bir şey yasaktır ki zaten o zaman bu cezai işlem doğal.

    Ya da yasak değildir. O zaman elinden geleni yapmana gerek yok zaten yolu bellidir. Var bu işte bir boşluklar-mevzuata aykırı işler besbelli.

  5. #5
    Greenut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Nisan 2009
    Şehir
    Ankara
    Alıntı orhanay06 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    çağı yakalamak, gelişmek, daha ucuza daha hızlı ulaşım imkanı, pozitif birşeyler ortaya koymak vs vs gibi sonucları olan bir hareket yine baltalanıyor gibi hissediyorum...
    Bu ülkede vatandaşa/halka fayda sağlayacak yatırıma, fikre ne zaman destek verilmiş ki şimdi verilsin. Varsın halk geri kalsın, eğitimden yoksun olsun, yeniliklere kapatılsın, düşünmelerine izin verilmesin. Bunlar anca susturmasını ve yok etmesini bilirler. Anca öyle yönetebiliyorlar bu insanları. 1942'den beri aynı zihniyet, değişmedi, bitmediler aq larım.
    ''hatırlamak üzere yola koyulmadan önce sahip olmadıkları bir anının izini sürmek..''

    W.S.Merwin

  6. #6
    diablof - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Temmuz 2016
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    1998 Honda CMX 250 Rebel | X max 250
    şirketin avukatları başvuru yapıp ta işleme konulana kadar sen motorunu otoparktan çıkarmış, üstüne 5-6 mtv ödemiş, belki sonrasında satmış bile olur bu arkadaş.

    adli tatildeyiz sanırım bu arkadaşın ondan da haberi yok.

    benim aklımda bu uygulama ile ilgili tek ve en önemli soru şu;

    olası bir kaza durumunda yolcu mahkemeye başvursa(yada allah korusun vefat etse de yakınları mahkemeye başvursa) kimi mahkemeye verecek? scotty? sürücü? bu çok büyük bir sıkıntı. aracına aldığın insanı sigortalatman gerek, hele ki istanbulda. tanımazsın etmezsin. diğer sorulara hiç gerek yok yok vergi işi yok fiş işi felan hiç girmiyorum onlara. sadece bu soru bile zaten bu işin olmayacağını, olmaması gerektiğini bana hissettiriyor.

    güzel bir fikir, çok hoş bir uygulama, ama sadece para kazanalım vakitten kazanalım planlamasıyla yapılırsa sonra büyük iş açılır başa. bunun hukuki sorumluluklarının da düşünülmesi ve ona göre hareket edilmesi sürücü ve yolcu ayrıca scotty için daha iyi olacaktır.
    Kızıl pars ve 68charger bunu beğendiler.

  7. #7
    Kızıl pars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Ekim 2016
    Şehir
    Londra
    Motosikleti
    Bisiklet
    Benzer başlıklar daha önce de açıldı, her defasında dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım;

    İki kişi arasında yapılan para alışverişi kanuna tabidir, kazanç miktarına , iş koluna vs göre gelir beyanı ve vergilendirme gerekir.
    Trafik kanunu açısından sigorta şartlarına tabidir,
    Ticari amaçla yolcu taşımanın kendine göre yasal prosedürleri vardır.
    Sigorta şirketleri açısından risk priminin değişmesini gerektirir.

    Daha ileri giderseniz motosikletin kullanım klavuzunda bireysel kullanım içindir yazar,
    ticari amaçla kullanılırsa garanti kapsamı dışında kalır der vs.

    Bunların kimisi laf olsun diye yazılmış olabilir ama sonuçta hiçbir kanuni prosedürü tamamlamadan buna girişmek çok amatörce ve cahilce olur.
    Abi ne olacak aldım arkama götürdüm ile izah edemezsiniz,
    O zaman minübüsü olan da yoldan yolcu toplasın, arabası olan havaalanında bekleyip yolcu alsın, arada fark yok.
    Bu işin resmi tarafı olmazsa sorun çözülmez.
    68charger bunu beğendi.
    Hamdım, piştim, hala hamım.

  8. #8
    shruikan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Nisan 2015
    Motosikleti
    turuncu
    spock'a mı özenmiş bunlar?

  9. #9

    Üyelik
    15 Temmuz 2014
    Şehir
    İstanbul
    Alıntı diablof adlı üyeden alıntı Mesajı göster

    olası bir kaza durumunda yolcu mahkemeye başvursa(yada allah korusun vefat etse de yakınları mahkemeye başvursa) kimi mahkemeye verecek? scotty? sürücü? bu çok büyük bir sıkıntı. aracına aldığın insanı sigortalatman gerek, hele ki istanbulda. tanımazsın etmezsin. diğer sorulara hiç gerek yok yok vergi işi yok fiş işi felan hiç girmiyorum onlara. sadece bu soru bile zaten bu işin olmayacağını, olmaması gerektiğini bana hissettiriyor.

    güzel bir fikir, çok hoş bir uygulama, ama sadece para kazanalım vakitten kazanalım planlamasıyla yapılırsa sonra büyük iş açılır başa. bunun hukuki sorumluluklarının da düşünülmesi ve ona göre hareket edilmesi sürücü ve yolcu ayrıca scotty için daha iyi olacaktır.
    Ben de şimdi bu soruyu soracaktım.. Zaten İstanbul'da kelle koltukta yaşıyoruz, neredeyse her gün kaza haberi, ölüm haberi geliyor. Defansif sürüşü benimsemiş eğitimden eğitime koşmuş sürücüler bile akla mantığa sığmayan kazaların mağduru olabiliyorlar. Bu riski bilen pek çok kişi "başıma bir şey gelebilir bari başkası sebepsiz yere yanmasın" diye artçı almıyor. Bu uygulamanın sürücüleri kendilerinden ve kaza yapmayacaklarından çok emin gibi. Bunun yanında uygulamayı kullanıp hiç tanımadığı birinin artçısı olan müşterilerde de pek akıl mantık yok bence.

    Kazasız belasız hayırlı kazançlar diyelim..
    diablof ve Kızıl pars bunu beğendiler.

  10. #10
    Kido - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Mart 2017
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Düldül Davidson
    Ben cok karli bir is olacagini dusunmuyorum ama taksicilere dikkat edilmesi gerektigini dusunuyorum :D

  11. #11
    Kızıl pars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Ekim 2016
    Şehir
    Londra
    Motosikleti
    Bisiklet
    Ticari kanunları, hükümleri bilmeden ya da gözardı ederek işe başlarsanız başınız belaya girer.
    Bu iş de öyle görünüyor.
    Arkadaşlar bir yerden para kazanıyor iseniz, bir şekilde menfaat elde ediyor iseniz hukuki boyutunu mutlaka araştırın.
    Mantık olarak sorun yok gibi görünen ama aslında ciddi sorunlu birkaç örnek paylaşıyorum:

    Örnek 1 :
    Bizim sitede boş bir kameriye (ya da kamelya) alanı var.
    Oraya küçük bir masa koysam, sitedekiler ufak tefek ihtiyaçlarını alsalar, su, meyve suyu vs.
    Parkta oynayan çocuklar, havuzu kullananlar rahat eder, kime zararım var?
    Vergi zararı var, yapamazsın, zabıta gelir, malına el koyar, cezanı da keser tıpış tıpış ödersin.

    Örnek 2 :
    Eşin dostun arbası var, malum sitelerden ilan veriyorum, satıyorum, 3-5 bana kalıyor,
    ne olur ki?
    Olmaz, yapamazsın, bu işten gelir elde ediyorsun, farkedilirse tahmin bile edemeyeceğin kadar ceza yersin.

    ÖRnek 3:
    Benim oğlan 17 yaşında, bir an evvel hayata atılsın diye bizim kayınçonun yanında sigortalı gösterdim, primini ben ödüyorum.
    Kimseye zararım yok?
    Olmaz, yapamazsın. Sahtecilik suçudur,
    farkedilirse hem emeklilik hakkı iptal olur,
    hem ödediği primler yanar, iade edilmez,
    hem sağlık harcamaları faizi ile geri alınır.

    vs.
    tyrung bunu beğendi.
    Hamdım, piştim, hala hamım.

  12. #12
    ibo8316 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2012
    Şehir
    BURSA
    Motosikleti
    Honda Cb 125e
    Tamamen riskli ve güvensiz bence..
    Mesela; art kötü niyetli biri örnek olsun..
    ✓Adamda 10 TL vardır size ücret sormadı pazarlık yapması varacağı yere geldi siz dediniz 30tl müşteri şöföre 10 tl verdi!!
    ✓gasp amaclı ana yoldan uzak bir yerde durup yolcunun 2-3 arkadaşı şöfürü darp edip motoru gasp edebilir
    ✓yolcuyum diye çağıran kişi alkollü olabilir arkadan düşebilir
    ✓yolcu şöförü yanlış yönlendirmek suretiyle ceza kural ihlali olabilir...
    *U dönüşü-hatalı dönüş-kırmızı ışıkta geçmek
    ✓Yolcu şöföre sen fazla para almak için yolu uzattın ben daha kestirme yol biliyorum diye ücrete itiraz eder hatta ödemez..

  13. #13
    gurcano - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Mart 2011
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Forza NSS300A
    Yanlış anlama olmasın, benim başıma gelmedi, Facebook'a Emre Bayrı arkadaşın yorumunu buraya taşıdım.

  14. #14

    Üyelik
    20 Aralık 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Gsx-R 1000(gixxer k9)
    Bu iş patlak verir. Yedirirlermi lan scotyle sana İstanbul'un balını kaymağını.
    orhanay06 bunu beğendi.

  15. #15

    Üyelik
    04 Ağustos 2016
    Şehir
    Kadıköy
    Motosikleti
    2016 Yamaha Xmax 250
    Alıntı Kızıl pars adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ticari kanunları, hükümleri bilmeden ya da gözardı ederek işe başlarsanız başınız belaya girer.
    Bu iş de öyle görünüyor.
    Arkadaşlar bir yerden para kazanıyor iseniz, bir şekilde menfaat elde ediyor iseniz hukuki boyutunu mutlaka araştırın.
    Mantık olarak sorun yok gibi görünen ama aslında ciddi sorunlu birkaç örnek paylaşıyorum:

    Örnek 1 :
    Bizim sitede boş bir kameriye (ya da kamelya) alanı var.
    Oraya küçük bir masa koysam, sitedekiler ufak tefek ihtiyaçlarını alsalar, su, meyve suyu vs.
    Parkta oynayan çocuklar, havuzu kullananlar rahat eder, kime zararım var?
    Vergi zararı var, yapamazsın, zabıta gelir, malına el koyar, cezanı da keser tıpış tıpış ödersin.

    Örnek 2 :
    Eşin dostun arbası var, malum sitelerden ilan veriyorum, satıyorum, 3-5 bana kalıyor,
    ne olur ki?
    Olmaz, yapamazsın, bu işten gelir elde ediyorsun, farkedilirse tahmin bile edemeyeceğin kadar ceza yersin.

    ÖRnek 3:
    Benim oğlan 17 yaşında, bir an evvel hayata atılsın diye bizim kayınçonun yanında sigortalı gösterdim, primini ben ödüyorum.
    Kimseye zararım yok?
    Olmaz, yapamazsın. Sahtecilik suçudur,
    farkedilirse hem emeklilik hakkı iptal olur,
    hem ödediği primler yanar, iade edilmez,
    hem sağlık harcamaları faizi ile geri alınır.

    vs.
    Scottyde hiç bir 'yolculuk arkadaşı' -yolcu ve müşteri demiyorum dikkat ederseniz- para ödemek zorunda değildir. ödeyip ödememek yol arkadaşının insiyatifindedir.

    Siz örneklerle gittiniz, ben de gideyim. Scotty daha çıkmadan başıma gelmiş bir olaydan yola çıkarak.
    Köprüye girmek için seyir halindeydim. Bir arkadaş trafiğin çok duragan olduğu bir yerde dolmuştan inip koşmaya başladı. Acelesi olduğunu düşünüp, dedim nereye gidiyorsun böyle koşarak gel bırakayım. Zeytinburnuna abi çok acelem var dedi. Metrobus duragına gidecekti muhtemelen. İyi dedim bende bakırkoye gidiyorum atla. Artçı kaskım hep yanımdadır, onu verdim kendisine. Sakince yolculuk ettik, yolculuk sonunda cebinden para çıkarmaya yeltendi, dur dedim kardeşim yolumun üstüydü zaten olmasa bile gerek yok. Sen işine yetiş diyerek reddettim para almayı tabiki.

    Demem o ki, Scotty'nin de bu olaydan bir farkı yok. Kim bir yere gitmek için motosikleti tercih etmek istiyorsa, o kişilerle motosiklet kullanıcılarını buluşturuyor. Bir komisyon da almıyor. Yani arkadaşlık uygulamasından bir farkı yok yasal anlamda. Para alma olayı da sürücü ve yol arkadaşınin insiyatifinde olduğu için, verdiğiniz örneklerden ayrılmış oluyor.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)