Arkadaşlar çoğu kişinin bildiği gibi yeni ehliyet yönetmeliği resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdi peki ne değişecek yeni yasada. Henüz nasıl ulgulanacağı tam olarak belli olamasada yeni yasa 1 Ocak 2016 tarihinde tam olarak yürürlüğe girecek.

Biz bu yeni ehliyet yönetmeliğini sadece bizi ilgilendiren kısmı yani motosikletleri ilgilendiren kısmı ile inceledik.

Yeni Yasaya göre Motosiklet ehliyet sınıfları dört grup olarak belirlendi. Şimdi bu sınıflardan bahsedelim.

Motosiklet’e başlama yaşı 16’ya düşüyor..

M Sınıfı: Resmi gazetede yayınlanan M sınıfı ehliyet 125cc (15 Beygir) ye kadar olan Moped, ATV ve Elektrikli araçları kapsıyor. Bu ehliyeti almak için başvuru şartı 16 yaşını doldurmuş olmak.

A1 Sınıfı: A1 sınıfı ehliyet M sınıfı ehliyetini de içine alacak şekilde 125cc (15 beygir)ye kadar motosiklet kullanımını kapsıyor. Başvuru için M sınıfı gibi A1 sınıfında da 16 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Yani 16 yaşını dolduran genç arkadaşlarımız Yamaha YBR 125, Yamaha YZF 125, Honda CBR 125 gibi motosikletleri kullanabilecek. Fakat TVS Apache 150, Honda CBF 150 gibi benzer sınıf motosikletleri kullanamayacaklar.

A2 Sınıfı: A2 sınıfı ehliyet M ve A1 sınıflarını içine alacak şekilde düzenlendi. Yönetmelikte bu sınıf için henüz cc belirtilmemiş. Bu sınıf ehliyete sahip olacaklar 35kw yani 47 beygir gücüne kadar motosiklet kullanabilecekler. Bu sınıfa sahip olmak için yaş sınırı 18 olacak.

A Sınıfı: A sınıfı ehliye mevcut motosiklet ehliyetlerinin hepsini içine alan en üst sınıf olma özelliği taşıyor. A sınıfı ehliyet ile tüm cc ve beygirede motosikletler kullanılabilecek. Bu sınıfı almanın 2 farklı şartı var. 21 yaşından önce başvuramıyorsunuz .24 yaşından küçük iseniz 2 yıllık A2 sınıf ehliyet sahibi olmanız gerekiyor. 24 yaşından büyükseniz A sınıfı ehliyeti alabiliyorsunuz.



Sınıflar bu şekilde ayrıca motosiklet sürücüleri her 10 yılda 1 olmak üzere sağlık kurumlarından motosiklet süremeye devam edebilir şeklinde rapor alacaklar.
( biraz baktim konuyla ilgili baslik goremedim bilgi paylasimi yapmak istedim tekeriniz duz bassin motorcu kardesler