anasayfaya git  

Tüm Motosiklet Siteleri  
Geri Dön   Motosiklet.NeT Forum > Motosiklet Türkiye Forum > Faydalı Bilgiler

Motorda Fren İşi Komplike Bir Olaydır

Bu konuya 21 cevap yazıldı 2025 kere görüntülendi

Konu Seçenekleri
Eski
  (#1)
GokhanWolf

GokhanWolf - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: AS 150-T1
Motorda Fren İşi Komplike Bir Olaydır - 03-07-2005, 01:17 AM

Motosiklet aslında otomobillere göre çok daha kısa mesafelerde durabilir. Tek fark frenleme için sürücü yeteneği gerektirmesidir. Yani bir otomobilde durmanız gerektiğinde basarsınız frene ve durursunuz. Oysa motosiklette ön ve arka frene (Entegre fren değilse ki bazı son modellerde hangisine basarsanız basın her ikisi de dengeli biçimde sıkılır) aynı anda ve eşit basmanız-sıkmanız gerekir. Ön freni sıkarken zaten elinizi istemsizce de olsa gazdan çekmiş olursunuz. Çünkü parmaklarla fren çubuğuna uzandığınızda zaten gaz avucunuzun içinde kurtulup rolantiye doğru düşmüş olur. Bu sırada arka frene çok basar ve tekerleği kilitlerseniz (ABS olanlar hariç) motorun arkası yan biçimde kaymaya başlar ki bu durum istenen bir sonuç değildir. Ön freni çok kilitlerseniz tekerleğin yan dönmesiyle düşme ihtimaliniz var. Bu kadar olumsuz tariften sonra korkanların yüreğine su serpelim, motorda durmak zor değildir ama beceri ve öğreti ister.

Akşam Gazetesi

Eski
  (#2)
serhat_fb

serhat_fb - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: ybr125 olacak
07-10-2005, 17:39 PM

hiç motora binmiş birini motora bindirip hadi git dediğiniz zaman arka frene basarken gaz verip kaza yapabilir benim gibi
Eski
  (#3)
dejavuVXR

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Gilera Runner VXR 200 / Gilera Nexus 500ie
07-10-2005, 17:54 PM

ya da ön freni sıkarken büyük beceriyle gazı da verip ön fren kilit bir şekilde duvara da girebilir...
kim ben mi??? yok canım
Eski
  (#4)
Eyong
Süper Moderatör

Eyong - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: '06 FZ6 Fazer
Kan Grubu: B Rh+
07-10-2005, 17:57 PM

Alıntı:
Oysa motosiklette ön ve arka frene (Entegre fren değilse ki bazı son modellerde hangisine basarsanız basın her ikisi de dengeli biçimde sıkılır) aynı anda ve eşit basmanız-sıkmanız gerekir.
İyide bu otomobilde de böyle zaten, yani sanki bu sadece motora haz bi lüksmüş gibi anlatılmış. Yani arabada frene bastığınızda sadece ön tekerler değil arka tekerlerde fren yapar. Kısacası bu yazı saçma bence, araba herzaman daha avantajlıdır.

Yüksek hp li bir motosiklet ile başlamak, küçük bir çocuğun oyuncak sepetine el bombası bırakmak gibidir.
Eski
  (#5)
BBRR
Süper Moderatör

BBRR - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: HYOSUNG RX125
Kan Grubu: A Rh+
07-10-2005, 20:43 PM

yuh olay bu kadar dramatize edilirmi be arkaya basar yavaşlarsın önlede durursun öyle bi anlatmışki arkadaş sanki boeing 747 kullanıyo

Tâ ezelden meşrebimiz bî bedel, Gelene git demeyiz, gidene gel. Ahmed Sarban Bayramî
Eski
  (#6)
heytbecom

heytbecom - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: işler hiçbir zaman yolunda gitmez...
07-10-2005, 20:50 PM

-Akşam Gazetesinden alıntı yapmışsın ama keşke adreside verseydin. Ama neyse. Tabiyki motosikletler arabalardan daha kısa mesafede duracaklar.
-ortalama bir araba 1 ton ağırlıgında fren diski çapına göre spor arabalar hariç 37-42 metre arasında fren mesafesi değişiyor. tabiyki 4 tekere aynı anda basınç uygulanarak bu mesafeler arasında durması sağlanıyor. Bu duruş mesafeside 90 ve 100 kmlerdeki uzunluk değeri.
-Bir motosiklette ise max benim gördüğüm Kawasakini bir modeli var 340 kilo min ise 80 den başlıyor.(daha da hafif modeller var) 2 tekerlek ve ikisindede disk fren oldugunda 90 km hızda tabiyki daha erken duracak. Ama bu hızlanma değerleri 0-90, 0-100 'e otomobillerden daha hızlı gerçekleştiği için durma mesafeside kullanıcıya göre farklılık gösterebilir...
------------------------------------------------------------------------------------
Saygılar.

Otomot.NET Kurucusu - Dongastesi.COM Okuyucusu - Bilgiustam.COM Yazarı - Wordpress-tr.COM Editörü
Eski
  (#7)
Potenza

Potenza - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Suzuki Bandit GSF 1200S
Kan Grubu: O Rh+
12-10-2005, 11:28 AM

ne kadar sıklıkta basıp bırakılacağı,ve ne kadar dozda sıkılacağı en önemli husustur bence.Bazı yeni bayan scootercı arkadaşlar bu konuda biraz acemi sanki..gördüklerim tabi bunlar..

Herkes hakettiğini yaşar.
Eski
  (#8)
mertmertmert

mertmertmert - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Mondial 150 ZAT
12-10-2005, 11:37 AM

motor nazlıdır , freni sevmez , hep ver gazı gitsin ister , durdurmak istediğinde debelenir,yan yatar,kıç atar,seni bile atar...

o yüzden onu durdurmak istediğinizde dikkatli olun.......... diğer koşulları dikkate alın.....
Eski
  (#9)
mcosh

mcosh - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
17-01-2006, 00:21 AM

bence ıyı bır frenleme yerle motor arası acının 90 derece oldugu ve hız dustukce fren baskısının artırıldıgı ıkı frenın de dengelı kullanıldıgı durumdur.
Eski
  (#10)
EgeKnn

EgeKnn - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: YAMAHA FZR 1000 EXUP
17-01-2006, 00:27 AM

arka frenle ön freni aynı anda ve aynı ölçüde sıkmak motoru kısa mesafede ve güvenli durdurmanın yolu değildir bana kalırsa biraz yanlış bilgi vermişler ve evett... biraz konu abartılmış anlatımda...

arka fren herzaman motoru durduran değil yavaşlatan frendir ve ön frene ani değil aynen bir limonu sıkar gibi seri bir şekilde kademe kademe sıkarsanız motor daha güvenli ve kısa mesafede duracaktır
Eski
  (#11)
motorinn

motorinn - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: mondial 151 RS
17-01-2006, 00:48 AM

Alıntı:
mcosh´isimli üyeden Alıntı
bence ıyı bır frenleme yerle motor arası acının 90 derece oldugu ve hız dustukce fren baskısının artırıldıgı ıkı frenın de dengelı kullanıldıgı durumdur.
+1 katılıyorum.Artı arka freni de elden sıkmalı motosikletlerde(scooter) sürat iyice düşünce iki ayağı da yanlara açarak yere sürterek katkı da sağlanabilmekte(ee bu da scooter avantajı,ayakkabı da müsait olmalı tabii)

gaza gelme;kaza gelmesin
Eski
  (#12)
cemiltekin

cemiltekin - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Bmw r25-26
05-02-2006, 11:10 AM

Yavaş gidin, hızlı durun...
Eski
  (#13)
SmirnouF

SmirnouF - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Bisan Shalter 125 & CZ 500 Special Cross & URAL
24-05-2006, 20:28 PM

ben her kosulda 2 fren sikiyom.tehlike aninda zaten beynimin freni daha sik komutuna parmaklarim hayir diyo veya freni cekme zamaninda otomatik olarak parmaklar kendini cekiyo.
birde biraz tecrube lazim.Titan'imin arka lastigi bittiginde dikkat cekmek icin arka tekerlegi kaydirdigimda lastik ötmuyodu.bende on freni sikarak on lastigi kaydiriyodum.rekorum 82 cm.(ama yine bu hareketi yaparken yoldaki bi naylon parcasi 80 ytl masraf acti basima,tabii rezilligi hic sormayin)
Eski
  (#14)
SAKAL
Forumdan Uzaklaştırıldı

SAKAL - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Keeway Matrix 150
24-05-2006, 20:39 PM

Ben mondial 110 kf ile çok hızlı gidiyorum(50 km) çokta seri duruyorum.İyice yavaşlayana kadar arka fren kullanıyorum, yavaşlayıncada ön fren sıkıyorum, yavaşken ön fren sıkmak bile tehlikeli çünkü frenler zımba gibi durduruyor ister
istemez motorun üstünden zıplatıyor insanı
Eski
  (#15)
SmirnouF

SmirnouF - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
25-05-2006, 14:48 PM

Sakal kardesin sen eger freni 4 parmak ile sikarsan ucarsin tabii motor ustunden.eger disk fren ise tek parmak,eger kampanali ise 2 parmak.zaten dedigim gibi sikarsan,parmaklarinin sikabilecegi kuvvet en ideal kuvvettir,fazlasini sikman zaten imkansiz.bu sayede motor ustunde kalabilirsin.ayrica bunu herkes bilir on fren arka frenden daha kisa mesafede durur.aklinda bulunsun
Eski
  (#16)
muritu

muritu - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: off kararsızlık ve parasızlık :(
25-05-2006, 14:58 PM

Alıntı:
SmirnouF´isimli üyeden Alıntı
Sakal kardesin sen eger freni 4 parmak ile sikarsan ucarsin tabii motor ustunden.eger disk fren ise tek parmak,eger kampanali ise 2 parmak.zaten dedigim gibi sikarsan,parmaklarinin sikabilecegi kuvvet en ideal kuvvettir,fazlasini sikman zaten imkansiz.bu sayede motor ustunde kalabilirsin.ayrica bunu herkes bilir on fren arka frenden daha kisa mesafede durur.aklinda bulunsun

bu çok güzel bi açıklama olmuş ..katılıyorum.

ah bi kessem ayaklarımı yerden,kanatlanıp rüzgarla ,
kükreyip motorla,keşfetsem dünyayı başladığı yerden*** şam piiii yonnn ***
Eski
  (#17)
SAKAL
Forumdan Uzaklaştırıldı

SAKAL - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Keeway Matrix 150
25-05-2006, 20:22 PM

Alıntı:
SmirnouF´isimli üyeden Alıntı
Çok teşekkür ediyorum,motorları çok seviyorum fakat 40 yılda bi kuzen verirse binebiliyorum.
Eski
  (#18)
berkforce

berkforce - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: suzuki gsf 650
28-05-2006, 17:57 PM

benim bir tecrübem var arkadaşlar işte gerçekler durmakmı durursunuz yeterki gözlerinizle beyniniz o an iyi karar verebilsin ya kurtarır yanından geçip gidersiniz yada paspas gibi savrulur basılıp geçilirsiniz dikkat edinki parmaklar gözler beyin ayaklar hepsi kordineli bir şekilde çalışsınlar birde konu gereği ön frenler motosiklette durmayı daha çabuklaştırıcı bir görev edinmişlerdir sebebi ise fren yaptığınızdaki andan itibaren ağırlık dengesi öne daha çok itilir bu durumda ise ön frenlerin çapından da anlaşılaşacıgı gibi daha kuvvetli olmaları ve size gereken frenlemeyi yapacak dayanıklılıkta cavap verebilmeleridir. saygılarımla

tadı çıkar sevdanın.....
Eski
  (#19)
kozmiktohum

kozmiktohum - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: ESKİDEN-250MCT
31-05-2006, 11:48 AM

arkadaşlar size bir sorum olucak

e5 te 100 km hızla gidiyosunuz yolun üzeri hafif kumlanmış ve aniden öndeki araçlar duruyor nasıl fren yapar ve en kısa sürede durusunuz??????

büyük okyonuslarda küçük balık olacağına küçük göllerde büyük balık ol
Eski
  (#20)
SmirnouF

SmirnouF - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
31-05-2006, 14:43 PM

Bana gore durmayi denersen dusersin.o anda kacacak bi bosluk arayacaksin kendine.bosluk bulamazsan yine dusceksin ama en azindan siyrilma ihtimalin var.
Ama o durumda durmam gerekse on freni fazla yormadan motor frenini ve arka frenini daha fazla kullanarak en dusuk hizla ondeki araca acarpmayi denerim
Etiketler: , , , ,

Konu Seçenekleri