Motosiklet sahibi olan ya da olmak üzere olan arkadaşlara bir uyarıda bulunmak istiyorum:
Kask konusunu ciddiye alınız. Kask seçimi yaparken, biliyorum şu meşhur bütçe konusu kısıtlayıcı bir unsur ama motosiklet için yapmadığınız bütçe zorlamasını kask için yapmaktan çekinmemeniz, hayati bir karar olacaktır.
Yanlış anlaşılmasın; bütçe zorlaması derken en pahalısını alıp, markaya, modele ve renge parayı gömün demiyorum. Ama şu iki noktayı dikkate almanız çok önemli:
1) Seçtiğniz kaskın Avrupa standartına uygunluğunu gösteren ECE 22-05 onayına sahip olması. Bu onay bir etiket olarak kaskın çene bandlarında yer alıyor. Etiket resimdeki gibi;
Burada daire içindeki E(x) standartın verildiği ülkeyi (her ülkenin bir no'su var), 22 R 05 ten sonra gelen no standart onayının alındığı dosya no'sunu ve alttaki no da ürünün kodunu gösteriyor.
Bu onayı (onay etiketini) ciddiye alınız ve arayınız. Bu etiket(onay) varsa bundan sonra vereceğiniz para miktarı sizin zevkinize kalmıştır. (Tabii bazı çok pahalı kask markaları, kendi testlerinin bu standartın bile üzerinde olduğunu belirtiyorlar. Doğru veya yanlış bilme olanağımız yok ama ECE 22-05 'in neleri kapsadığı kesin)
2) Motorunuz ne tip olursa olsun, güvenlik açısından öncelikle tam kapalı kaskları tercih edin.
Dostlukla.
Levent
Not: Bazı standart nolarının sonuna "/P" gelir, Bu kaskın onaylı çene koruma demirine (veya başka bir malzeme) sahip olduğunu gösterir.