Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

ASR / TCS nedir, nasıl çalışır?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    11 Temmuz 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    gönüller bir olsun da..
    Çekiş/Patinaj Kontrol Sistemleri (Traction Control Sys /TCS -Anti Schlump Regelung/ASR)

    TCS sistemlerinin yapısını ve çalışmasını anlamak için ABS sisteminin açıklandığı konunun öncelikle incelenmesini tavsiye ediyorum.

    http://www.motosiklet.net/forum/fayd...l-calisir.html

    TCS sistemleri ABS hidrolik kavram ile birlikte görev yapmaktadır. TCS; ABS fren sisteminin tam tersi bir uygulama ile çalışmaktadır. Aynı sensörlerden yaralanan sistem, gelen sinyalleri kontrol modülüne iletmekte ve herhangi bir çekiş kaybı patinaj durumunda gereken tekerleğin frenlerini aralıklarla devreye sokarak tekrar yolu kavramasını sağlamaktadır. Patinajı önlemek için bilgisayar, frenleri on saniyede on defa devreye sokabilmekte, aynı sorunun devam etmesi halinde ise, yakıt enjektörlerinin çalışmalarını bir süre engelleyerek ve ateşlemeyi rötara alarak motorun gücünü azaltmaktadır.

    Uygulanan bu yöntemler aracın yeniden hızlanabilmesine yardımcı olmaktadır. Elektronik kontrollü kilitli diferansiyel görevi üstlenen bu sistem, patinaj yapan tekerleğin frenini devreye sokarken, torku yolu kavrayan diğer tekerleğe göndermektedir. TCS programı otomatik şanzımanlı araçlar için vitesi daha erken yükseltebilecek şekilde değiştirilmektedir. Bunlardan başka kaygan zeminlerde motor freninin yaratacağı dengesizliklere önlemek amacıyla, bu gibi durumlarda yapılan vites küçültmelerde, rölanti regülatörü devreye girerek motor devrini artırmaktadır.



    Sürüş kontrol sistemleri


    Jetta GLX modellerinde bir arada kullanılan ABS ve TCS sisteminde (Teves) tekerlek hızını ölçen sensörler önemli rol oynamaktadır. 35 km/s hızın üzerinde devreye giren ve maksimum hızlanmaya müdahale etmeyen sistem sadece kaygan ortamlarda yardımcı olmaktadır. Ön tekerleklerden birisi (önden çekişli) diğerinden dakikada 111 devirden fazla döndüğü takdirde, fren basıncı otomatik olarak patinaj yapan tekerleği tekrar yolu tutar hale getirmektedir.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    14 Mayıs 2008
    +1 Viraj fren denge sistemi onu unutma Gencaycığım.

  3. #3

    Üyelik
    11 Temmuz 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    gönüller bir olsun da..
    bittabi senior..


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler