Yasalar ve yönetmeliklerle desteklenen zorunlu trafik sigortası, çağdaş yaşamın ve güvenli bir seyahatin gerektirdiği bir sigorta çeşididir. Yaptırımları oldukça fazla olan zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan oranı azımsanmayacak kadar fazla hala, ancak sigorta bilincinin yaygınlaşması, sürücülerin bilinçlenmesiyle trafik sigortasına sahip araç sayısı da artış gösterecektir.

Sigortasını yaptırmasına rağmen bu sigorta ile ilgili bilinmeyen birçok nokta var bunlardan biri; aracınızı elden çıkarmanız yani satmanız halinde trafik sigortasının ne olacağı.

Sigorta aracın yeni sahibine mi devredilecek, sigorta iptal mi edilecek?

Zorunlu trafik sigortası genel şartlarında işletenin yani araç sahibinin değiğmesi ile ilgili açıklamalar bulunmaktadır.

Bu maddeye göre ise; trafik sigortası, araç sahibini takip etmektedir. Bu şu anlama gelir, araç sahibi aracını satar ve yeni araç satın alırsa; daha önceki aracı yaptırdığı trafik sigortasını yeni aracına devrettirebilir. Ancak devir süresi 8 gün ile sınırlıdır, yani 8 gün içerisinde sigorta şirketine bildirmelidir. Sigorta şirketi mevcut olan trafik sigortasının yeni araca devredilmesi için gerekli işlemleri gerçekleştirir.


Araç sahibi aracını sattıktan sonra başka bir araç almak istemeyebilir bu durumda; sigorta şirketine 10 gün içinde bildirmelidir. Her iki durumda da belirlenen süreler, araç sahibinin aracını sattığı tarihte Noter’de düzenlenen tarihi baz alır.


Araç satışı durumunda bu halden etkilenecek 2 kişi vardır biri araç sahibi diğeri ise aracın yeni sahibi. Aracın yeni sahibi açısından zorunlu trafik sigortasını değerlendirirsek; aracı yeni alan sürücünün trafik sigortası 10 geçerliliğini sürdürür. Bu süre bir işlem veya prim gerektirmez. Ancak 10 gün sonunda aracın yeni trafik sigortası yaptırılmalıdır. 10 gün sonunda sigorta poliçesi iptal edilecektir.

Özetle; aracın el değiştirmesi sonucunda trafik sigortası poliçesi aracın yeni sahibine geçmiyor, aracın yeni sahibi kendi adına yeni bir poliçe düzenlettiriyor.

Araç Satıldıktan Sonra Trafik Sigortası Primleri Yanar mı?


Aracın el değiştirmesi halinde sürücülerin kafasına takılan bir soru işareti de 1 yıllık ödenen trafik sigortası primlerinin yanıp yanmadığı. Bu durumla ilgili kaygılarınızı giderecek açıklamalara trafik sigortası genel şartlarında yer verilmiştir; araç değişikliği, araç satılması halinde sigorta şirketi, poliçenin kalan süresini baz alır ve buna göre primleri hesaplar, sigorta sahibine idae eder. Yani poliçe vadesine kadar olan gün sayısı hesaplanarak prim iadesi yapılır.




Alıntıdır.