Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 123 SonuncuSonuncu

Neden kulak tıkacı kullanmalıyız?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Khaira - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Temmuz 2022
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Tracer 700
    Selamlar. Aranızda hem nispeten yeni bir üye, hem de yeni bir motorcu sayılsam da aslen bir ses mühendisiyim. İşim gereği kulak sağlığımı her zaman güvende tutmam gerekiyor. Son zamanlarda sosyal medyada da sıkça gördüğüm “kulak tıkacı ve kulak sağlığı” konularında elimden geldiğince, dilim döndüğünce sizleri bilgilendirmek isterim. Yazım biraz uzun olacak, vakit ayıranlara teşekkür ederim.


    Öncelikle kısaca kulağın yapısına ve duyum dediğimiz eylemin nasıl oluştuğundan bahsedelim. Kulak üç kısımdan oluşur: dış kulak, orta kulak, iç kulak. Dışarıda oluşan ses dalgalarını kulak kepçemiz toplar, yani dış kulakta oluşum başlar. Buradan orta kulağa iletilir ve orta kulakta ses dalgalarına gerekli güçlendirmeler yapılır. İç kulağa geldiğinde ise, burada bulunan “tüycükleri” titreştirir ve işitme sinirlerine iletir. Duyum oluşur.

    Kulağın yapısında pek çok farklı bölüm bulunur, ancak bunlardan teker teker bahsetmeyeceğim.

    İkinci olarak desibel, yani ses şiddetinden bahsedelim. Desibel dediğimiz kavram en basit tabirle sesin yüksekliği olarak tanımlanabilir. Duyduğumuz her ses farklı yüksekliğe sahiptir. Birkaç örnek verecek olursak: fısıldama 30 desibel, günlük konuşma 60 desibel, motosiklet sesi 90 desibel, konser ise 95-115 desibel arasında değişebilir. Bu değerleri aklımızda tutalım.

    Bir insanın sağlıklı duyma eşiği, çoğu makalede 70 desibel civarında tanımlanır. Yani günlük hayatımızın bir çoğu, herhangi bir duyum rahatsızlığı hissetmediğimiz bölümleri, 60-70 desibel aralığında gibi kabul edebiliriz.

    Peki kulağımız 70 desibel üstü seslere maruz kaldığında ne oluyor? Kulak yapısını hatırlayalım; iç kulaktaki titreşen tüycüklerden bahsettik, duyumumuzun en önemli bölümlerinden birisi. 70 desibel seviyesini geçtiğimiz andan itibaren bu tüycükler, sınırlarından fazla titreşmeye başlıyorlar. Desibel seviyesi arttıkça titreşim de artıyor. Tüycükler ise bu ekstra strese dayanabileceklerinden uzun süre maruz kaldıklarında “tinnitus” dediğimiz kulak rahatsızlığı ortaya çıkıyor.

    120km/h veya otoban hızları dediğimiz süratlere çıktığımızda ise bu şiddet 100 desibel ve üstüne rahatlıkla çıkabiliyor (bir naked motosikleti düşünürsek). 100 desibel şiddetini kulağımızın kaldırabileceği maksimum süre ise 15 dakika olarak tanımlanıyor.

    150 km/h ile yarım saat motosiklet kullandığınızı düşünün. Bu durumda kaskımızın içerisindeki ses şiddetini 110-120 desibel civarında tanımlayabiliriz. Bu çok yüksek ve ciddi bir sayıdır.

    Kulak tıkacı, özellikle filtreli kulak tıkacı kullandığımız zaman orta kulağımıza iletilen ses şiddeti fazlasıyla absorbe ediliyor. Sadece ses şiddeti değil, aynı zamanda “Fletcher Munson Eğrisi” olarak tanımladığımız duyumumuzun frekans tepkisi tamamen değişiyor, çok daha sağlıklı bir hale geliyor.

    Kulak tıkacı sizi uzun vadede, hatta sürekli yüksek hızlarda seyrediyorsanız çok kısa vadede, oluşabilecek çoğu duyma probleminden korur. Tinnitus dediğimiz kulak çınlaması rahatsızlığının önüne geçer. Gürültüden kaynaklı baş ağrısını azaltır, vücut yorgunluğunu dengelemeye yardımcı olur.


    Kulak tıkacı kullanın. İki tane kulağınız var, ve bu hastalıkların bir çözümü yok. Egzoz sesinizi, motorunuzun sesini; en başta ise hayatın sesini duymak için kulak tıkacı kullanın; kulaklarınıza iyi bakın. Geri dönüşü yok, kendinizde motosikletin keyfini ve özgürlüğünü yaşayacağım diye kalıcı hasar bırakmayın.

    Sevgiler.
    Lunatique, espresso, freasy ve 15 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Khaira - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Temmuz 2022
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Tracer 700
    Konuya bir ekleme daha yapmak isterim. Filtreli kulak tıkaçlarının amacı aslında bir kısmımızın düşündüğü gibi yalnızca kozmetik veya bunun getirdiği maddi kazanç değildir. Filtreli kulak tıkaçları, sesin farklı frekans bölgelerine (bas-mid-tiz) farklı tepkiler gösterdiği için, bize ortalama 25 desibel civarında gürültü engelleme sunuyor. Bu gürültü engellemeyi ise özellikle rüzgar sesine verdiği tepkiyle sağlıyor. Yani kısaca korna seslerini, trafik seslerini, duymamız gereken dış etkenleri engellemeden muhteşem bir ARGE çalışması ile kulağımızda oluşan ve kaybedilmesinin en az tehlike doğuracağı frekansları filtreliyor.

    Filtresiz bir kulak tıkacının ise frekans aralıklarına tepkisi çok farklı olacağı için, bu gibi duymamız gereken etkenlere ise tepkisi tabii ki bambaşka oluyor. Mesela ufak bir örnek vermek isterim: profesyonel bir davulcu, sahnede veya provada (eğer kullanıyorsa) filtresiz bir kulak tıkacı kullanmaz. Çünkü filtre özelliği, onu diğer enstrümanları duymaktan alıkoymaz. Ancak kendisi filtresiz bir kulak tıkacı kullandığında, vokalin veya gitarın kulağındaki ses seviyesi ve frekans aralığı tamamen değişeceği için çalımda ve orkestranın diğer üyelerine ayak uydurmakta zorluk yaşayabilir.

    Günümüzde filtreli kulak tıkaçları, bildiğiniz üzere eczanede veya internette gördüğümüz filtresiz tıkaçlardan çok daha yüksek fiyatlara satılıyor. Para geri gelir, ama kulak sağlığı maalesef. Elimizden geldiğince filtreli kullanmaya özen göstermenin, kulak sağlığı açısından uzun vadede daha korunaklı olacağı kanaatindeyim.

    Yanlış bir bilgim var ise; konuya ekleme yapmak istediğiniz bir alan var ise sizlerle de fikir alışverişinde bulunmayı çok isterim.

    Sevgiler.
    Guven, bkgzl34 ve espresso bunu beğendiler.

  3. #3
    Lunatique - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mart 2023
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Dominar 400UG
    Güzel bir konuya değinmişsiniz ve anlaşılır bir şekilde açıklamışsınız.

    Ben de yakın zamanda filtreli kulak tıkacı aldım ve şunu söyleyebilirim ki
    hem uzun bir sürüşten sonraki stres/yorgunluğum azaldı hem de yola daha iyi konsantre olabildim.

    Yeni bir telefon aldığımızda hemen ekran koruyucu ve kılıf alıyoruz çizilmesin diye.
    Ama aynı özeni parayla satın alamayacağımız, kulağımız gibi şeylere göstermeyebiliyoruz.
    espresso ve Khaira bunu beğendiler.

  4. #4
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    Güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

    Filtrelilerin de kalitelisi var, kalitesizi var, doğru frekansı filtreleyen var, başarısız olan var. Önerilen marka model var mıdır?

  5. #5

    Üyelik
    30 Aralık 2019
    Elinize sağlık çok önemli bir konuya değindiniz.
    Tavsiye edilen bir model varsa herkes için faydalı olabilir.

  6. #6
    hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2016
    Şehir
    papua yeni gine
    Güzel bir yazı emeğinize sağlık.

  7. #7
    Guven - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Eylül 2005
    Şehir
    HATAY-ANTAKYA
    Motosikleti
    Crf 250 L
    Güzel ve faydalı, bir o kadar da önemli bilgiyi detaylı bir şekilde kaleme alıp bizlerle buluşturdugunuz için teşekkürler.

  8. #8
    AzÇok - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ocak 2018
    Şehir
    İstanbul-İzmir
    Güzel bilgiler için teşekkür ederim.

  9. #9
    otopsici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Nisan 2009
    Şehir
    van
    Motosikleti
    Yamaha tracer 900 - Yamaha tracer 700
    keşke satın alabileceğimiz birkaç örnek linki de koysaydınız
    Malumunuz internetteki ürünlere çok güven olmuyor

  10. #10
    Cosmic Rider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Mart 2023
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Husqvarna Svartpilen 250
    Motomax de alpine marka tıkaç var tur versiyonu olanı almıştım, 25 DB filan düşürüyor , etraftaki sesler yine duyuluyor uzun yol çok rahat ve konforlu oluyor ... Tavsiye ederim
    Khaira ve espresso bunu beğendiler.

  11. #11

    Üyelik
    03 Nisan 2011
    Motosikleti
    Tenere700
    Halihazırda tinnitus rahatsızlığım olmasına rağmen alpine marka tıkaçtan takıyorum, tıkaç rüzgarı kesince çınlamayla baş başa kalıyorum. Benim rahatsızlığım çene eklemi problemi, diş sıkma ve dişlerin aşırı yamukluğundan kaynaklı (öyle tahmin ediliyor). Şu an dişlerim için tedavi sürecim devam ediyor, ama kulak çınlamamda gözle görülür bir düzelme yok.

    Motorsiklet sürücüsü olarak tıkaç kullanmazsanız sizde bu hastalıkla yüzleşebilirsiniz. İşin kötü tarafı bilinen bir tedavisi yok, bir kere geldimi, gitmiyor.

    Kask ve tıkaç kombinasyonunda sadece kulak çınlaması duymamak için hafif müzik açıyorum.

    İnsan her şeye alışıyor ama ilk başlarda çok zorluk çekmiştim, demem o ki bu başlıktaki tavsiyeleri sakın ola unutmayın, hep aklınızda olsun.
    Khaira bunu beğendi.

  12. #12
    Khaira - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Temmuz 2022
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Tracer 700
    Ben de Motomax’ten aldığım Alpine MotoSafe kulak tıkaçlarını kullanıyorum. Zamanında daha yüksek koruma sunduğu için Race modelini tercih etmiştim, aşağıya linkini bırakıyorum.

    Yine Alpine markasının farklı farklı bir sürü kulak tıkacı bulunuyor. Bunlardan bir diğer önerebileceğim Alpine PartyPlugPro ve MusicSafePro modelleri.

    https://www.motomax.com.tr/motosafe-race-11142

    Daha yüksek bütçede ise gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir başka marka Etymotic. ER20 modelini sahnede kullanma şansım olmuştu, bu işin vakkolarından birisi diyebiliriz.

    https://amzn.eu/d/1xCLvxw

    Kullanmadığım ancak internette güzel yorumlara sahip bir ürün olarak da Pinlock markasının tıkaçlarını link olarak bırakıyorum.

    https://www.revzilla.com/motorcycle/pinlock-earplugs

    Farklı bir seçenek olarak ise Earpeace markasının bir modeli bulunuyor. Yine bu modeli kullanmadım ancak gördüğüm kadarıyla bu modelin filtre değişim avantajı mevcut. Kutu içerisinden 2 adet silikon, 3 adet ise filtre çıkıyormuş. Filtreler ise farklı gürültü engelleme seviyelerine göre dizayn edilmiş. Kolay değiştirilebilir/çıkarılabilir bir filtre ne kadar başarılı bir gürültü azaltma uygular bilgim yok, ancak pratiklik açısından tercih edilebilir. Bir şey takmamaktan iyidir

    https://amzn.eu/d/4HsTmBi
    espresso bunu beğendi.

  13. #13
    tecrube0 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mart 2021
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    ns 160, Dominar 400 Tur Versiyon
    Filtreli olmayan iş güvenliğinde kullanılan kulak tıkaçları da hiç yoktan iyi değil midir Kulağındayken yüksek sesle konuşan polisi bile duymuyorsun bazen ben kullanıyorum mesela .Alpine marka kulak tıkacım vardı kaybettim yenisini alana kadar 3m in kulak tıkaçlarını kullandım bazen yeni aldığım kulaktıkacını yanıma almayı unutuyorum ama çantamda hep bi 3m oluyor örneğin .


    ---------- Mesajlar birleştirildi - 13:31 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:25 ----------

    Aklıma gelmişken gerçekten yüksek sesli motosiklet kullananlar için bu tarz kulak tıkaçları yerine kulağınızın ölçüsüne göre yapılan tıkaçlar var en son 100 euroydu fiyatı .Euro 21 lira olmadan önce yaptırmak lazımdı ama fırsatı kaçırdık
    espresso ve Khaira bunu beğendiler.

  14. #14
    Khaira - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Temmuz 2022
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Tracer 700
    Alıntı tecrube0 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Filtreli olmayan iş güvenliğinde kullanılan kulak tıkaçları da hiç yoktan iyi değil midir Kulağındayken yüksek sesle konuşan polisi bile duymuyorsun bazen ben kullanıyorum mesela .Alpine marka kulak tıkacım vardı kaybettim yenisini alana kadar 3m in kulak tıkaçlarını kullandım bazen yeni aldığım kulaktıkacını yanıma almayı unutuyorum ama çantamda hep bi 3m oluyor örneğin .
    https://n11scdn.akamaized.net/a1/640...5435280194.jpg
    Tabii ki bir şey takmamaktan çok daha iyidir 3M veya farklı markaların muadil tıkaçlarının bence tek problemi ses frekanslarının filtreliye göre daha büyük bir bölümüne müdahalede bulunması. Yani trafikte duymamızın elzem olduğu seslere de fazla oranda bir azaltma uygulayabiliyorlar. Fazla sessizlik de aynı fazla gürültü gibi bir süre sonra vücutta psikolojik rahatsızlık yaratabilir. Hatta zamanında meşhur olan bir video vardı, dünyanın en sessiz odası diye



    https://www.youtube.com/watch?v=Zwgsoo6QNVY

    Çantada her zaman bir çift kulak tıkacı bulundurmak güzel bir alışkanlık, filtreli ve yüksek fiyatlı kulak tıkaçlarına erişimimiz yoksa tabii ki bu ürünler de fazlasıyla yardımcı olacaktır.
    tecrube0 ve espresso bunu beğendiler.

  15. #15

    Üyelik
    13 Mayıs 2018
    Motosikleti
    NC750X-DCT
    Bugün Hasanpaşa'ya gitmişken konu aklıma geldi. Motomax'a uğradım. Benden önce de kasada biri kulak tıkacı alıyordu. Açtığınız konu işe yaramış görünüyor
    espresso ve Khaira bunu beğendiler.

  16. #16
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Yeri geliyor ben yola bir çıktım mı aynı gün içinde 1000 km yapıyorum. Kulak tıkacım olmasa mümkün değil, çok yorulur ve tamamlayamam parkuru.

    2016'da motor aldığımda o zaman çalıştığım iş yerinde R1200 Gs kullanan 30 küsür senelik motorcu bir Genel Müdürüm vardı. Allah ondan razı olsun, odasına çağırır tahtaya apeks falan çizer, nereden viraja başlayıp nereden çıkacağımı çizerek anlatırdı. Ben daha ilk defa ekipman toparlarken listeme kulak tıkacını ekleyen oydu. Açık konuşayım benim daha kışlık montum bile yokken kulak tıkacım vardı.
    bikerboi, Khaira ve espresso bunu beğendiler.

  17. #17
    Khaira - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Temmuz 2022
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Tracer 700
    Alıntı M.Tugay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bugün Hasanpaşa'ya gitmişken konu aklıma geldi. Motomax'a uğradım. Benden önce de kasada biri kulak tıkacı alıyordu. Açtığınız konu işe yaramış görünüyor
    Bu güzel haber beni çok sevindirdi, bir insana bile katkı olabildiysem ne mutlu bana daha ne isteyebilirim. Teşekkür ederim güzel bilgilendirmeniz için.

    Alıntı tommygun adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yeri geliyor ben yola bir çıktım mı aynı gün içinde 1000 km yapıyorum. Kulak tıkacım olmasa mümkün değil, çok yorulur ve tamamlayamam parkuru.

    2016'da motor aldığımda o zaman çalıştığım iş yerinde R1200 Gs kullanan 30 küsür senelik motorcu bir Genel Müdürüm vardı. Allah ondan razı olsun, odasına çağırır tahtaya apeks falan çizer, nereden viraja başlayıp nereden çıkacağımı çizerek anlatırdı. Ben daha ilk defa ekipman toparlarken listeme kulak tıkacını ekleyen oydu. Açık konuşayım benim daha kışlık montum bile yokken kulak tıkacım vardı.
    Teşekkür ederim konuya katkınız için tommygun hocam. Genel Müdürünüz sadece iş değil hayat tecrübesi de paylaşan iyi bir patronmuş vesselam. Hangi şirketse sıradaki başvurularımızda ilk sıraya yazalım
    tommygun bunu beğendi.

  18. #18
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Alıntı Khaira adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Teşekkür ederim konuya katkınız için tommygun hocam. Genel Müdürünüz sadece iş değil hayat tecrübesi de paylaşan iyi bir patronmuş vesselam. Hangi şirketse sıradaki başvurularımızda ilk sıraya yazalım
    Kendisi artık emekli ve aktif iş hayatını bıraktı. Emekli derken de aklınıza hımbıl, yaşlı bir adam imajı gelmesin. R 1200 Gs sonrası Multistrada aldı, şu an R 1200 Rs ile Türkiye turunda.

    espresso bunu beğendi.

  19. #19
    IRau - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Kasım 2014
    Şehir
    şarköy
    Motosikleti
    Xmax
    Alıntı tommygun adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yeri geliyor ben yola bir çıktım mı aynı gün içinde 1000 km yapıyorum. Kulak tıkacım olmasa mümkün değil, çok yorulur ve tamamlayamam parkuru.

    2016'da motor aldığımda o zaman çalıştığım iş yerinde R1200 Gs kullanan 30 küsür senelik motorcu bir Genel Müdürüm vardı. Allah ondan razı olsun, odasına çağırır tahtaya apeks falan çizer, nereden viraja başlayıp nereden çıkacağımı çizerek anlatırdı. Ben daha ilk defa ekipman toparlarken listeme kulak tıkacını ekleyen oydu. Açık konuşayım benim daha kışlık montum bile yokken kulak tıkacım vardı.
    alpine marka almayı düşünüyrum hangisini alayım pro race tour var

  20. #20
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Alıntı IRau adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    alpine marka almayı düşünüyrum hangisini alayım pro race tour var
    Ben tour kullanırken memnundum ama race sanırım en babası. Yarın öbür gün Zx6r falan alırsın hiç kulak tıkacıyla uğraşma, race al,geç
    IRau bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
1. sayfa 123 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)