Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
3. sayfa BirinciBirinci 123

Güvenli ve ileri sürüş eğitimi üzerine düşünceler

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #41
    shadowmaster - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Nisan 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kuba SL 200
    Şurada herhangi bir karşılık beklemeden bilgi paylaşmaya çalışanlara laf söyleyip sonra "bu forumdaki başlıkların altı boş" demek nasıl bir mantıktır yaw. Kendi adıma sırf bu yüzden sürüşle ilgili yorum gerektiren hiçbir başlığa yazmıyorum. Başlığı açan kişiye özel mesaj gönderiyorum artık ...


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #42

    Üyelik
    21 Kasım 2016
    Alıntı zaferce adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam soruyu bana sorduğunuzu varsaydım. Yanlış anlayıp atladıysam affola.

    Öncelikle motosiklet macerası hayırlı olsun. Hayatınızı güzelleştireceğinden eminim. Daha önceki yazdıklarımda ifade etmiştim aslında eğitim ile motosiklet sürmeye başlama arasında hiç zaman olmamalı ki sürücü eğitimde öğrendikleri soğumadan hemen sürüşünde uygulamalı olarak öğrendiklerini pratik etsin. Öğrenilenler yerleşsin. Ama o geçmiş zaman, sizin için değil de belki başkası size sorarsa o şekilde yardımcı olursunuz diye yazdım bu kısmı.

    İleri sürüşün pratik eğitimleri (hakimiyet ve yol kısımları) için çoğu yer 1500-2000 km tecrübe şartı arıyor. Benim en başından beri aslında endişe ile karşıladığım durum şu ki bu insanlar kapalı alanda başlangıç eğitimleri aldıktan sonra yolda hayatta kalmaya dair becerileri henüz gelişmemişken bu 2000 km boyunca ne yapacaklar? Beni bu durum endişelendiriyor. BU nedenle aslında başlangıç eğitimleri içine yol sürüşünü de dahil eden eğitimleri diğerlerinden daha verimli, faydalı ve tavsiye edilebilir buluyorum. Bazı sürücüler motosiklet eğitiminin kapalı alanda olandan ibaret olduğunu, yolda yapılacakların sadece tecrübe ile gelişeceğini düşünür. Ben öyle düşünmüyorum. Yolda nerede konumlanacağız, nereye bakacağız, bilgiyi nasıl alacağız, nasıl kullanacağız, niyetlerimize dair bilgiyi nasıl ve ne zaman vereceğiz… Bütün bunlar gerçek bir uygulamalı yol eğitimi ile öğrenilecek şeyler. Motosiklet hayatını güzelleştirecek, daha güvenli ve daha keyifli yapacak şeyler. Motosiklet sürmekten alınacak zevki değiştirecek yaklaşımlar.

    Belki de endişeyi şöyle hafifletmek mümkün olabilir. Yolda nereye bakacağımıza, bilgiyi alacağımıza, nasıl işleyeceğimize dair -ücretsiz- teorik eğitimlere katılabiliriz. Caner Atagün’ün online teori dersleri oluyor ücretsiz. Benim çok faydalı bulduğum, mutlaka okunmasını önereceğim 3 kitap var (bkz: https://zafercemotosiklet.wordpress....tap-onerileri/). O kitaplar okunabilir.

    Eğitmenlerin yazdığı makaleler veya başka bilgilendirici yazılar okunabilir (bkz: https://drive.google.com/file/d/0B4k...w?usp=drivesdk). Bunların tamamına dair linkleri ve bazı başka şeyleri aşağıda linkini paylaştığım “yeni başlayanlar için motosiklet” başlıklı yazıda bulabilirsiniz (bkz: https://eksisozluk.com/entry/39060890) Bu yazıdaki hadiseleri daha detaylı, daha görsel ve somut olarak ele almaya çalıştığım bir de sayfa yapmaya başladım. Orada da yazılar ekliyorum: (bkz: https://zafercemotosiklet.wordpress.com/). Belki ilginizi çeker.

    Ardından, bu okuduklarınızı sürüşünüzde kendinizi zorlamadan, akıcılığı değil güvenliği ön planda tutarak uygulamaya başlayabilirsiniz. Böylece temkinli bir şekilde 2000 km’yi geçirirsiniz. Bir de yol eğitimi almış bir arkadaşınız ile kısa bir iki sürüş yapmak, ondan öneriler almak bu 2000 km’lik süreci daha güvenli atlatmayı kolaylaştırabilir.

    Çok daha temkinli olmayı isteyenler için, bazı eğitim yerleri ise başlangıç düzeyindeki eğitimlerini yol kısmını da dahil edecek şekilde tasarlıyor (ART Motoakademi başlangıç paket –İstanbul, İzmir, Bursa, Edremit, Antalya vb.-, Caner Atagün -Bursa-, vb.). Bazı yerler kapalı alan başlangıç eğitimi sonrasına bir adaptasyon eğitimi ekliyor ve kapalı alanları, yolları simule edecek kadar iyi oluyor (Motto Akademi İstanbul ve Ankara’da kendi kapalı alanları var. Antalya’da da bir eğitmenleri var galiba). Bu kapsamlı adaptasyon eğitiminin hemen sonrasında bir yol eğitimi yapıyorlar. Bu şekilde daha çok para harcanıyor olsa da baya emin ellerde bir hazırlık gibi görünüyor. Başka şehirlerde başka imkanlar ve seçenekler sunan eğitim yerleri ve eğitmenler de vardır kesin. Şurada kapsamlı bir liste var: http://www.motosiklet.net/forum/moto...r-listesi.html.

    Rodajla ilgili olarak, yol eğitimini rodajın arkasına almak önerilir. “Yavaşlama yolları: Gaz, fren, vites” başlıklı yazıda da söylediğim gibi yol eğitimlerinde motosikletin kompresyonundan faydalanarak hız ayarlamayı öğretiyorlar (Gaz kolu ile. Vitesle değil). İvme duygusunu kullanarak hızı ayarlamak deniyor. (bkz: https://zafercemotosiklet.wordpress....az-fren-vites/) Bunun yapılabilmesi için motoru –tecrübeli veya değil- eğitimsiz sürücülerin sürdüğü vitesin altında viteslerde olması gerekiyor. Gaz kolunun hem açmaya hem de kapatmaya verdiği tepkinin güçlü olabilmesi için vites bu şekilde seçiliyor ve devir saati en az % 50 ile redline başlangıcı arasında gidip geliyor. (Otoyolda tenha, düz bir yolda değil, virajlı bölümlerde ve trafik içinde böyle yapılıyor.) Ama motosikletin rodaj talimatları belirli bir devri geçmemeyi öneriyorsa bunu uygulamak mümkün değil. Dolayısıyla, yol eğitimini rodajdan sonra almak akıllıca olur.

    En temizi aslında eğitim almayı düşünebileceğiniz bir yeri arayıp telefonla bilgi almak. Farkındayım, insan “Hemen gelin, en pahalı eğitimi alın, ertesi gün bir daha alın. Daha çok para kazanalım hemen kazanalım.” gibisinden ne pahasına olursa olsun para kazanmaya odaklı bir cevap alacağı için endişeleniyor. Dolayısıyla oradan gelecek cevap yerine başka kaynaklardan bir görüş arayışı doğabiliyor. Bu endişeyi de anlıyorum ama yine de telefonla bilgi almak burada yazışmaktan daha aydınlatıcı olacaktır. Yoksa forumda yazı yazan insandan motor sürmek öğrenilmez. ;)

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 13:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:40 ----------



    2015 Eylül ayı sezon başı sayılmaz aslında.



    Bir ürün ya da hizmet vermediğim veya satmadığım için bir fiyat veremiyorum.



    Açıkçası ben de bilmiyorum ne yaptığımı. Belki esas yapılması gereken şeyleri yapmaktan kaçınmak, belki hayatın gerçeklerinden uzaklaşmak, belki ertelemecilik, belki de sadece tembellik. Akıllıca olmadığından eminim ama.
    Az önce yerin dibini arayıp, bulup bir daha çıkmama kararı aldım. Önce 2015 yılındaki yazınıza sonra da size affola diyip kuyuya iniyorum. Hayatın anlamını bulana kadar da çıkmamam gerek! Saygılar
    ÜmitS. ve zaferce bunu beğendiler.

  3. #43

    Üyelik
    17 Aralık 2012
    Şehir
    Ankara
    Alıntı Ahmetderin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Az önce yerin dibini arayıp, bulup bir daha çıkmama kararı aldım. Önce 2015 yılındaki yazınıza sonra da size affola diyip kuyuya iniyorum. Hayatın anlamını bulana kadar da çıkmamam gerek! Saygılar
    No problem. Ben de oralarda bir yerdeyim zaten. Bi ara yukarı çıkarız beraber.
    Ahmetderin bunu beğendi.

  4. #44

    Üyelik
    29 Haziran 2012
    Şehir
    Eskişehir
    Motosikleti
    KTM Duke 390
    Geç geri dönüş için affedin. Sorum ortayaydı Kefkes ve Zaferce Bey cevaplarınız için teşekkür ederim.Üstünüze alındığınıza da ayrıca minnettarım. Ekşi sözlük yazılarınızı verdiginiz linklerle beraber okudum. Makaleyi okuması da ayrı zevkli onuda Izmir yolculuğumda bitirmeyi planlıyorum. Döndüğümde de kitapları arayacağım.Sağlıcakla ;)

  5. #45

    Üyelik
    17 Aralık 2012
    Şehir
    Ankara
    Bu yazıyı da elden geçirip bir dizi yazı halinde blogumda yayınladım. Burada yalnızca bir mesaja sıkıştırdığım içeriğe yol sanatına geçiş sebebim olan kazayı, ileri sürüş/yol eğitimi alınabilecek yerlerin güncel bir listesini, kitap ve makale önerilerini de ekleyince toplam 7 yazıdan oluşan seri oldu.

    İlk kazam: Yol sanatına geçiş
    Teori sunumu
    Hakimiyet eğitimi
    Yol eğitimi
    İleri sürüş eğitimi alınabilecek yerler
    Kitap önerileri
    Makale önerileri
    Archidraw bunu beğendi.

  6. #46

    Üyelik
    27 Temmuz 2019
    Şehir
    İstanbul (AVR)
    Motosikleti
    KUBA RX9 50
    arkadaşlar merhaba, istanbul avrupa yakasında iyi bir sürüş eğitimi veren kurs arıyorum. ehliyet verip gönderen kurslardan aramıyorum. a sınıfı almak istiyorum, yaş kısmı tamam.

  7. #47
    Dinçdarı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Kasım 2017
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Cb 750🐝
    Su konu biraz yukarlara ciksin.belki okuyanlar olur.


    REKLAM ALANI
3. sayfa BirinciBirinci 123

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)