Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Abbas'in yolculugunda Bolum 4

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    n61l - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ağustos 2008
    Şehir
    Fiyordlar
    Motosikleti
    jawa 638
    Ucuncu Bolum

    Iranda bilgim kadariyla Cuma ve cumartesileri tatil. Ben de Cumartesi aksami Mashad’a dogru yola ciktim. Sabah erkenden vize mi almaya gidecegim. Fakat buradaki yer pazarlari da calismiyormus. Dahasi Pazartesi de sirketlere ayrilmis. Boylece uc gece de mashad’da kaldik. Mashad’in boyle kalabalik bir sehir olmasinin basta gelen nedeni Imam Riza’nin turbesinin burada bulunmasi. Cok buyuk –gercektende- farkli bolumlerden olusan bir yapi. Icerde kaybolmamak icin dikkat etmeniz gerekiyor. Bu uc gunde burayi da ziyaret ettim. Rastgele dolasirken mozolenin olduguu kisma varmisim, muthis bir kalabalik olmasina ragmen insanlarin uyumu ve ruh halleri cok etkileyiciydi baco.

    Evet mashad’da uc gun kaldim ama isin kotu tarafi param bitmis durumda. Sadece vize ve sinira kadar benzin param var. iran’da ambargo nedeniyle atm’lerden uluslararsi yararlanamiyorsunuz. Ve ben bunu ne yazik ki fars’dayken ogrenmistim. Bu arada Turkmen sinirinda motor icin de yukluce para alindigini ogrenince iki secenegim kalmisti. Ya bankada swift diye bir sey yapacagim. Yada motoru sinirda birakip, Ashgabata gidip para cekip donup motoru alacagim. Once swift’i denedik su an calismiyor dediler ve baska bir yere gonderdiler. Burasi kendi insiyitafiyle benim gibi parasiz kalanlara yardim eden bir beyin isletmesi. Onun yurt disi hesabina tr’den para gondertecegim o da elden o miktarda parayi bana verecek. Fakat tr’deki bu konuda yardimci olacak arkadasla tam iletisim saglayamadik. Ben de obur secenegi degerlendirmeye karar verdim ve tesekkur edip ayrilirken. Bu bey, olmaz dedi sizi boyle gondermem. Ve para transfer edilmemis olmasina ragmen, sonra gonderirsiniz diyerek. Bana parayi verdi. Tesekkur edip ayrildim.

    Bu arada turkmenler 3 gunluk vize vermisler. 1000km’yi gecmem gerekiyor. Alirken emin misin gecebilir misin? Dediler. E dedim ne var 3 gunde 1000 km’de. Elimdeki haritada otoyol gozukuyor zaten. Gece de surmen gerecek fln dediler, alla allaa dedim icimden niyekune?

    Kapida beklerken iranli kazaklar vardi onlar da kazakistan’a gidiyorlar ama benimkinden daha kisa bir yolu kullanacaklar. Bir an once TM’ye gecip para cekmem lazim o yuzden iran’i kisa TM’yi uzun tutmaya karar vermistim. Onlarda arabayla gidiyorlar, sordum kac gun suruyor yol diye 3 dediler himmmm? Hayirlisi olsun deyip yola dustum…

    Iran ve daglarina elveda:



    Gece iran tarafinda sinir kasabasinda uyudum.

    Sabah erkenden, iran tarafindaki islemleri tamamlayip TM’ye gectim. Ranger sapkali Turkmen askerleri islik calarak suraya git buraya git suraya dur diyorlar hay allah hic bir yerede aranmadigim kadar arandim. Ve muhtelif kalemlerde para verdim. Neyse islemleri halledip. Artik TM topragina ayak basmistik “orta asya’ya” “ata topragina” sehre yaklasirken tepeden bir resmini cekeyim dedim, tam resmi cekiyorum uzaklardaki bir gozetleme kulesinden, gene islik caliyorlar ne var? sonunda basketn Asgabat’a vardik ve supriiiiz. Mumkun oldugunca gorkemli yapilmaya calisilmis bir sehir. Buyuk beyaz binalar devasa kaftanli eski Turkmen buyuklerinin heykelleriyle dolu parklar vb.



    Bu onemli bir sembol vizenin ustundeki hologramda da var

    Banka ariyorum. Sonunda buldum bitane ehehe ama iran bankasi neyse girdim iceri. Dedim boyle boyle para cekmem lazim. Bankada hem yerliler hem iranlilar calisiyormus. Bunlar benim biraz farsca bildigimi gorunce birden bir nese ve coskuyal basladilar, asgabat’da para cekebilecegim tek bankanin yerini tarif etmeye. Ama sanki zannedersiniz, sarki falan soyluyorlar onlarin nese’si bana da bulasmis olcak ki ben de gulumseyerek ve keyifle dinliyorum, cilgin ve neseli iranlilari. Bir ara yerli calisanlarin yuzune baktim onlar da “bi sey mi kacirdik” dercesine bakiyorlar .

    Bankanin tarifini aldik ama bulmak kolay olmadi, orayi bul parayi cek derken oglenden sonra olmustu. Bi de bankanin onunde birileriyle karsilastim, once kilometre ve aydan sonra, ashgabattan ciksi sordugum adamlar turkiyeden oldugumu anlayinca: “oooo merhaba a.k” homk! Ben: “Nooluyoz a.k” . turk yol calisanlari neyse yanlarinda bir de rus eleman vardi, o tarif etti yolu, biraz da kendisini paralarcasina, lafladik turklerle de, giderken turkun elini sIktim, sonra da rusunkini, o sasirdi. Herhalde onlarda boyle bir adet yoktu.

    Ama iste asgabat’tan cikmak yine de kolay olmadi. Biraz gidip yanlis yoldayim herhalde diyerek geri dondum. Yolun kenarindakilerle konusurken bizim patron turk onu cagiralim dediler. Ben vaktim yok demeye kalmadan. O da gelmisti, gel cay icelim dedi, dedim vallaha vaktim yok. Neyse gittim cay’a. bu arada bu abimiz de eski jawacilardanmis aldi ufak bir tur atti benimkiyle de. Caydi sohbetti derken artik aksam ustu olmustu. Bana musade dedim. Tabi bu arada sunu ogrendim. Burasi iran degil motoru ordaki kullaniyorum ters serit vs :$ sokakta sigara iciyorum ama bir yandan vay be bu memlekette de kimse sigara icmiyomus helal olsun falan diyordum icimden. Megerse yassahmis sokakta icmek. Tabi burada iran’in trafigiyle ilgili yeri gelmisken bilgi vereyim. Orada cogu buyuk sehirde bile trafik lambalari ornegin, sadece kavsaga yaklastiginizi belirtmek icin fasilali yaniyor yani sari yesil kirmizi olayi yok. Polisler de trafige pek mudehale etmiyorlar. Boylece ortaya akici ama oldukca karisik bir trafik ortami cikiyor. Peki bu ne demektir? Insiyatifin, trafigin asil katilimcilarina birakilmis olmasi. Boylece aksi oldugu takdir neredeyse hareket etmesi imkansiz olacak bir yaya ve arac kalabaligi akici olarak ilerleyebiliyor.bu ortamda da ninja olmaya calismanin bir anlami yok, yavas yavas kendinizi trafigin ortak zekasina emanet etmek cozumlerden bir tanesi, fazla salmadan . Cok kaza gormedim toplamda 2-3 tane. Gordugum en buyuk catisma da soyle bir birbirine pis pis bakip yola devam etmeleriydi. Ha bi de ben “senin var yoaaaaaa…” diye savurdum arkasindan birinin ama kacti

    Tekrar turkmenistan’a donelim:

    Sehri terk ederken yine gorkemli, tv vericisi insati olarak hatirladigim bina:



    Evet sehrden ayrilmamla birlikte haritada otoyol olarak gozukenin, cok bozuk delikli, yuksek dalgalanmalarin oldugu bir gidis bir gelis bir yol oldugunu da “oooooohv sheeeeet!” duygusunun esliginde gormus bulunmaktayim. Vaktim de az ulam. Ya hepsi boyleyse?

    Gun yine batti…




    Karanlik basmasina ragmen gidebildigim kadar gitmeye karar verdim ama dedigim gibi az sonra neyin icine dusecegimin belli olmadigi bir yolda suruyorum, ay isigi da bir yere kadar. Aha “macera surusu” dedikleri buymus demek ki

    Benzin almak icin durdugumda konusmaya basladigimiz dayi illa bana gel dedi, yok dedim boyle boyle, buradan sonra yol daha kotu gece gidemezsin diyince. Eh dedim vardir bir bildigin ve onun koyune gittik. Banyo yaptiktan sonra, dayinin oglunun toy(dugun) videosunu izleyerek yemek yedik ve uyuduk.

    Sabah dinc kalktik. Tabi bu arada sunu da farketmis bulunuyoruz. Gordugumuz tum eski soviet ulkelerinde tuvaletler ve evler birbirine benziyor hatta bakkallardaki biskuvi ve sekerleme cesitliligi de. Tek tip bu aga, “deniiisik tuvaaalete doldurmaaaaa hakkkimiz engelleeeenemez!!”

    Gun isiginda suruyoruz:



    Post-sovyet klasikleri:



    Gun battiginda sinir kasabasina varmistim. Neredeyse tamami azeriydi. Cok kral insanlar vardi burada da. Polisle yasadigimiz enteresan diyalogu saymiyorum,

    o ne lam elindeki –sigara-

    eheh sey beyn, hiiic?

    caaat! –elime-,

    tamam ya bi daaa icmem

    tabi bu saka tarafi, elime vurmadi, kizdi ama.

    Gordugunuz gibi Turkmenistan pek masum bir ulke, suclari bile

    Bi cay icip, uyumaya gittim.

    Sabah sahra lavabosu



    Vedalasip, yola dustum.




    Artik sadece toprak yol var. o da dort cekerler ve kamyonlar tarafindan camurda ezilmis ve su an da kuru.



    Sinirda islemleri halledip, yine 25 km’lik insansizlastirilmis bolgeden gecip, kazak tarafina vardim.


    Turkmenistan ilginc bir deneyimdi. Bir kere uc gunde ulkeyi bastan basa gecmemin gerekiyor olusu ve bunun zor yol kosullarina tabi olmasi. Ben de atletik bir tat birakti ki, motosiklette sportif acidan ilgimi ceken ve sevdigim taraf da budur. Ayrica TM nispeten dokunulmamis oyle yada boyle, paraya degil farkli seylere daha cok deger veren eski soviet insan karakterinin de hala yasadigi bir yerdi. Ornegin beni sigara icerken yakalayan polis, meraklisi olsa avanta isteyebilirdi… (tabi bunun olmadigi, soviet degerlerinin yerini yenilerinin almadigi ulkelerin cogundaysa, tam tersine cok hizli bir yikim var bu anlamda, ve degerler ortadan kalktigi icin de gunumuzun “degerleri” para ve aclik, olcusuzce onlarin yerini aldi) tabi bunlar tum cehreleriyle dusunuldugunde hakikaten tartismasi ve bir karara varilmasi zor konulardir.

    Asgabata vardigimda beyaz beyzajin icine dagitilmis “mavi boncuklari” gorunce herhalde bunlar kompozisyonu tamamlamak icin konmus diye dusunmustum. gerek bu olabildigince gorkemli yapilmaya calisilan mimari, gerek polis fazlaligi gerekse her kasaba ve sehirde karsimiza cikan “dovlet adam icundur” tabelalari, beni oldukca killandirsa da. Egitim saglik ve genel yasam kosullarinda anlaminda devletin insan yasamini nasil destekledigini ogrendigimde. Eh dedim Turkmenler umalim ki iyi bir yolda olasiniz ve o acik olsun.
    "yorgunum cok yorgun"


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    n61l - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ağustos 2008
    Şehir
    Fiyordlar
    Motosikleti
    jawa 638
    Evet sinirin kazak tarafinin acilmasi bekledikten sonra, islemleri de tamamlayip kazakistan tarafina gectim. Burada da yine 50kmlik bir insansizlastirilmis bolge var, ve ona baslamadan evvel alis veris edebileceginiz yagene ve cok ilginc “bakkal”dan bir seyler alip, etrafi tozutan ruzgarda bi koseye coktum baco.

    Ic anadolu bozkir diye gecer, bu bozkirla step kelimeri de esdeger gibi kullanilir. Ben bozkiri sevmem baco hatta nefret ederim, -gordugum kadariyla- cunku ne udugu belirsiz, garip gurup ne dagi dag, ne ormani orman bir yerdir ic anadolu. Ote yandan bu daglari sevme isinin icinde de acaba sagini solunu acikta birakmama bir kendini garantiye alma, “acikta kalmama” cabasi olup olmadigini da dusunmustuk. Keza ic anadolunun bozkiri boyle bir aciklik sunmasa da, cunku dedikya o garip guruptur. Ama buralarda gorduki ki, bizim daglarda esasen duskunu oldugumuz seyin, ne "arkamizi saglama almalari" ne de oylece yerden dikilip yukselmeleri degil, tepelerine ciktigimizda, orada bulunarak bizden “caldiklari” seye karsilik, onu bize daha fazlasiyla sunmalari oldugunu anladik. Ve iste “bozkirda” olmayip da stepte olan da buna benzer bir seydi baco, o da engel olmuyordu. Ve ben de cocukca bir coskuyla “dortnala” surdum motorumu, tepelerden atlayarak, o’na dokunmak istercesine.





    Ama sayili kilometer cabuk gecermis...

    Ilk vardigim yerlesim ozen, toy’lar burada da cok sasali, kervana deve bile katmislar

    "yorgunum cok yorgun"

  3. #3
    cbr1100 xx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Mart 2011
    Şehir
    şişli
    Motosikleti
    SUZUKİ HAYABUSA 2021 BLACK EDİTİON
    Üstad eline koluna motorun sağlık....Hayırlı bayramlar....
    Büyük aşklar yolculuklarla başlar ama önce güvenlik....

  4. #4
    YÖRÜK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Temmuz 2008
    Şehir
    ANTALYA
    Motosikleti
    BMW R1200 GS
    heyecanla devamını beklemekteyiz..yolunuz bahtınız açık olsun..
    SÖZ KONUSU VATAN İSE GERİSİ TEFERRUATTIR!!!

  5. #5
    Ramazan Can - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Ekim 2006
    Şehir
    Pendik / İstanbul
    Motosikleti
    BMW GS 1200 / Honda Africa Twin dct1000L- VESPA LX
    Alıntı YÖRÜK adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    heyecanla devamını beklemekteyiz..yolunuz bahtınız açık olsun..
    aynen katılıyorum.....
    Fuzuliye sormuşlar "sevmek mi daha güzel sevilmek mi?" Sevişmiyorsanız ikisi de fuzuli demiş... SEMTİN HAYLAZI

  6. #6
    djan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Haziran 2011
    Şehir
    Sarıkamış - Kars
    Motosikleti
    cbr250r
    tekeriniz düz bassın, şansınız bol olsun
    Çoğunluğun yaptığı şey daima yanlıştır.

  7. #7
    n61l - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ağustos 2008
    Şehir
    Fiyordlar
    Motosikleti
    jawa 638
    evet baco her seyi atlayip, sonuca geciyorum. ozel durumlar nedeniyle.

    "yol" dedik yol-a ciktik. bazen gun dogusundan bastisina bazen bir saat bilemedin 2 saat motor surduk. usuduk, ac kaldik, bazi gunler sadece sogan-ekmek-suyla karin doyurduk. bazen de onumuze guzel sulu yemekler geldi, biz dilememis olsak da ama bunlari yerken de "oh be dunya varmis" demedik. gelmedi boyle bir sey icimizden. neydi baco sogan-ekmekle etli pilavin tadini "ayni" yapan. artik "kaybedece bir seyimiz kalmamis"miydi umursamaz mi olmustuk ne yedigimizi. ayda sogan-ekmekle mutlu olabilecek "buyuk billurlara" sahip bir midemiz mi olmasiydi? hayir baco "yol" bize sulu yemegin yoklugundan oz-gurlesmeyi sunmus ve ogretmisti. yani onu boyle "lezzetli" kilan yanina katik ettigimiz ozgurlukmus. dolayisiyla onun tadini boyle bir sekilde aldiktan sonra artik ne yedigimizin bir onemi kalmamisti. hayatta kal ve saglikli ol yeter.

    peki baco ozgurlugu boyle guzel kilan neydi?

    basit bir cevabi vardi herhalde baco: sevmek.

    bir insan bir seyi neden ve nasil sever?

    bilmiyorum baco, belki ona tabiati soyler, belki de sevilecek seye bir isik vurur ve o karanlikta gorunur olur ve biz de ona vuruluruz. ve belki de ikisi bir arada. hatta oyle gorunuyor ki, bu ikisi birlikte olmasaydi, onu herkes gorur ve severdi.

    o isik her hangi bir isik degildir baco, o yalnizca hakikate vurur, cunku o da ona "vurgun"dur.

    ve onlarin bulusabilmesi icin, gunesin yukselmesi gerekir. bunun yolunu fahravan'da gostermisler: kaynagini yine ondan -gunes- kanatlarin -acik sozluluk- can'lanmasi.

    peki nedir o kanatlara can verecek olan? "her seyin kaybedilmis olmasi mi" yada "buyuk billurlara sahip olunmasi mi"?

    sevmek baco, inanc ve ask'la cunku herseye tadini ve tuzunu katan o'dur. dunyada nail, sahip ve ait olunabilecek daha kiymetli bir sey yoktur.

    ama bu "siradan" bir sevgi mesaji degildir baco. cunku hakikatin ve ona tutkun isigin bulusmasindan dogmayan her sey yalan, habis ve yikicidir.

    soyle bir aciklama yapmaya gerek var mi bilmiyorum ama baco onu da soyleyeyim:

    -bir yuce askin yaraticinin oldugunu biliyor muyum?

    hayir

    -o'nun varolmadigini biliyor muyum?

    hayir

    -o'nun varligina inaniyor muyum?

    hayir

    -o'nun varolmadigina inaniyor muyum?

    hayir


    o halde ne yapiyorum: icsel olarak susuyorum.


    o zaman soyle mi diyeceksin baco: vahiy de almadiysan nerden salliyorsun bunlari aga?

    baco herkes bir ele-ocaga dogar, biz de galiba oyle bir ocaga dogduk ki, onun ne bir kapisi ne bir odasi ne de kapidan alinmadin mi girilecek bir bacasi vardir. az cok, ucundan kosesinden de olsa kabul olunanlar, oradan "hic bir sey" okumadan "cikarlar" cunku onlarin asil mukellefiyeti Dunya'yi okumaktir.

    ben hayatta hic bir sey olamadim, hic bir seye tutunamadim baco. ne bilmemne universiteli, ne bilmemne ulkeli ne bilmemne meslekli, hatta motorcu bile olmadik galiba. o yuzden bu hayati ve yol-culugu benim iradem disinda bana verilen "tutturulan" bir seyle imzaliyorum:

    "Ben" Can bilen.
    "yorgunum cok yorgun"

  8. #8
    n61l - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ağustos 2008
    Şehir
    Fiyordlar
    Motosikleti
    jawa 638
    evet baco gelelim daha az onemli gerceklere...

    kazakistan, aktau'dayim. buraya geldigimde arka teker balon yapip sehrin merkezinde patladigi icin. en yakindaki uygun yer oldugunu dusundugum cami'ye gittim. bahcede bir gece kaldiktan sonra sabah gelen bir kazak -o'na muhterem diyecegiz- iyi bir musluman oldugu icin beni evine davet etti. ben de camasir yikamam gerektigi icin kabul ettim. daha once kaldigim plajin yoneticisi turk -o da o plajda uyudugumu sabah ogrendi, herhalde ona da izin vermezdi- camasir makinamiz yok demisti saolsun. her neyse bu elemanla gittim. ev 4 kisi ve kedilerin yasadigi bir evdi. eleman sana para vereyim dedi, yok dedim sagol ama tekerlege ihtiyacim var. pazardaki kazak rus mali lastik icin 10.0000 tenge 70$ istemisti. bir de baska bir pazarda rus vardi, o da 7000 tenge demisti. ikisini de soyledim buna o da gitti kazaktan aldi. ben her gun 500$ kazaniyorum diyerek gezinen bir arkadasti bu. "onemli degil can" dedi. ben bunlarda bir sure kaldiktan sonra -ki bu arkadas benim migrasyon polisine verdigim pasaportumu islemleri tamamlandiktan sonra bana getiren kisidir, ve orda kalmamin sebebi de vuracaklari bir muhurdu-. yarim adadaki turumu attim. bu arada hem stepte uyuma hem de hayatimda gordugum en etkileyici dini yapiyi gorme imkanina sahip oldum. ondan sonra da stepin dogu tarafindaki yine ilginc bir yere gidecektim. bunun icin tekrar aktau'ya dondum. islak ve usumus oldugum icinde onlarin tekrar gel teklifini degerlendirmekte bir mahsur gormedim. buradaki kalisim da yine biraz uzadi, o ara yine bu arkadas benden pasaportumu istedi. suresini uzattirmak icin. 1 aydan sonra giris cikis yapmaniz lazim yada M.P'de uzatiyorlar. ben dedim yarin baku'ye ucacagim, motoru orda birakip, yaya olarak tr'ye gelip geri donecektim. yok dedi bu ver ver, eh ben de gecen sefer de passportu MP'den alan o oldugu icin verdim. bu bi gitti bir iki gun. dedim Muhterem nerde benim passport, 3 gun sonra dedi, ve bir muddet boyle devam etti. yarin. iki gun sonra vb. sonra ogrendim ki MP sadece 3 gun uzatma yapabiliyor. bu her gun soyle yapacaz boyle yapacaz diyerek oyalamaya devam etti. ben de artik onumuz "belli" oldugundan raporu tekrar guncellemeye basladim. bu arada MT'deki bir topige sakayla da karisik "Kuresel guclerin oyununa geldik" yazdiktan sonra bu arkadas bir 6-7 gun kayboldu geldikten sonra da bir daha o evde uyumadi.

    simdiki durum nedir?

    o evden bir baskasina tasindik diger iki arkadasla birlikte.

    dun ve onceki gun finali yazmaya baslamistim. -deftere-

    bu arkaslardan bir tanesi bana deftere yazdigim sekilde hitab etti?

    ikisi de ne benim yazimi ne de turkce okuyabilir.

    dun evden cikarlarken, her katta bulunan ana kapiyi acmak icin kullanilan, zimbirtiyi da yanina almis bu -normalde evde birakilir- evin anahtari olsa da ana kapiyi acamadigin icin disarda kalirsin, eve de su, biskuvu ve sigara yiginagi yapmis benim icin, normalde iyi bir cocuktur bu "iason". ama onun bilmedigi sey, yazdigim defterin bitmek uzere olduguydu, daha dogrusu dikkat etmedigi ve belkide baskalarinin dikkat ettigi. ben de kagit almak icin, ana kapiya ayakkabi sIkistirip bakkala inip dondum. ayakkabi kenara atilmis ve kapi kapanmis. bu yani kapiyi benim yaptigim sekilde acik birakmak herkesin yaptigi bir sey yani anormal bir durum yok. ama birisi onu kapatmisti bu sefer. tekrar asagi inip buna -iason- telefon ettim, 30dk sonra oradayim dedi. gittim beklemeye basladim. bir 40dk falan beklemisimdir. o sirada yukardan bir ayak sesi duydum. yaklasti ve durdu. ben de volta atiyordum. orada biraz daha durduktan sonra onumdeki ikinci merdivenlerden -sokaga inen, ben asansorlerin onunde duruyordum- sokaga indim. ve ruzgar almayan bir kosede sigara yaktim. bir bes dk gecti. ayni ayak sesleri -kaydira kaydira- iniyor. sokaga cikti ve beni -yan duruyorum- gormesiyle birlikte tekrar asansorlerin oraya kacti. -o tarafda da sokaga cikan bir baska cikis var- ben de ciktim baktim kim bu benden kacan diye. Muhterem'di. muhterem bu ikinci evde toplamda 2 saat falan durmustur. 2 kere geldi gunduzleri. ama bu sefer neredeyse bir saat kalip bana da gorunmemeye calisarak kacmaya calismisti.

    calinan metinleri yayinlamadim. orada cocukluk anilarim, turkiye, tabiyatimiza dair yolun bize sunduklari vardi. tabi o metinde muhteremle de ilgili bir sey daha vardi, ote taraftan o da ne yazimi ne de turkce okuyabilir.

    finali ve bunlari disarda yazdim. gece baska yerde uyudum. pasaportum yok ve disardayim daa bunlari yazdiktan sonra esyalari almama da izin vermezler herhalde

    jolunuz bol olsun arkadaslar.
    "yorgunum cok yorgun"

  9. #9
    n61l - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ağustos 2008
    Şehir
    Fiyordlar
    Motosikleti
    jawa 638
    en son develi toyda kalmistim.

    markete bir seyler almaya girdim ama, sadece turkmen manatim var. bir de 2-3 dolar. bakkal hicbirisini kabul etmedi. sonra disarda etrafimda dolusanlardan birisi dolarlari takasladi.

    uyuyacak yeri biraz zorlanarak da olsa buldum.

    bulundugum bolge mangustau ozel bir bozkir farkli bir tat ve doku gocebe donemde islamin yayginlasimasiyla birlikte ibadet icin kayalari oyarak yer alti ve ustu mescitleri yapmis buranin gocebeleri. bunlari birbirine baglayarak dolanmak niyetindeyim.

    evvela beket ata'ya gideyim dedim. ozenden cikarken aksam olmustu oylesine surerken baska bir motorcuyla karsilastik. motorumun burnu batiyi gosteriyordu.

    cat pat konustuk. o da cadir kurarak geziyormus. haritada bir yer gosterdi. nasil guzel mi dedim? bilmiyorum dedi.

    e dedim gidelim. "oylesicene"

    gece oldu denisik denisik yerlerden gectik.

    bulutlarin arasinda dolunay vardi.

    sik sik durup kayboldugumuz icin o gps ve haritayi tekrar tekrar kontrol ediyordu.

    toprak bolumde de bolca kaybolduk.

    sonunda evet dedi iste burasi,

    yamactan asagi inerken o onde ben arkada kuma gomulduk, ustune ben bir de devrildim

    denize yakalstikca kum yerini uzerinden deniz cekilmis uzun kayaliklara birakti.

    kaski cikarip bir nefes aldim.

    cadirlari kurup uyuduk.

    yan tarafta birileri vardi bizden baska vardi ve abi ziyarete geldi. o arda kahvaltiya da davet etmis.

    gittik taze vurulmus baliklarla yapilmis bir yemek yedik, . sonra aleksey vladislav'in dalis takimlariyla suya girip cimdi. bana da teklif ettiler ama ben dedim yoğ, ben corumluyum, sağlamcıyım atlamam oyle yenı herseye

    oglene kadar gectı oyle zaman. tam yola cıkacaz, benim aku bitmis, minibusten sarz ettik. bi de onun icin oturduk bi muddet. neyse sonunda yoldayiz.

    eski sovyet ulkelerinde gordugum bir baska seyle tekrar karsilastim. birbiriyle bes dakikadir konusmakta olan insanlarin birbirlerine karsi yabanciymis gibi durmamalari. dost da degiller ama yabanci da.

    bunu ilk gordugumde de cok sasirmistim. turklerse ya cok "dostturlar" yada cok "yabanci".

    neyse bu arada verdigimiz bir molada on farin kapali olmasina ragmen yandigini fark ettim demek aku bundan bitmis bu sefer.

    leksey toprakta iyi yardiriyor -aslinda benim icin yavas gidiyo- galiba benimde dorpak kifayetlerim bu vesileyle biraz gelismistir.

    turkmenistanda arka janti iki yerinden egmis, arka lastiginde kalbini kirmistik. lastik tuplu ama 5 km de bir inmeye basladi hava basip devam, kaplicaya gittik.

    tekrar aktau'ya dogru yola ciktik ama inip duruyor. leksey balikci abiyi arayip aksam misafirlik talebinde bulundu. garajda arka tekeri sokup duzelttik, dis lastigi icten elli yerinden yamadilar. vladislav lastigin halini begenmedi lastik buldu bi yerlerden ama 19` ural icin. lastigi tekrar yerine takip. dus faslina geciyorduk ki bu dus benim bioldigim duslardan degilmis baco. rus banyosu deniyor buna. once 100 derece -termometrenin yalancisiyim- bi odaya girip terliyosun hayvan kibin. sonrada kaynar suyun icinden cikmis ot demetiyle kendini dovuyosun. sauna da boyle bir sey herhalde. ama ben fazla dayanamadim. ters corumluya boyle seyler.

    ve sasirtan bir baska seyde baligin pisirilme ve pisirilmeme sekilleriydi. hani ne pismis be cig diyebilecegimiz balik tuketim formatlari var. baska cesitlerine daha sonra da tanik olacagiz.

    zabaana yola ciktik. aktau vardik iste para bozduracak yer arama. turkmen manatini hic bir yerin bozmadigini aci bir sekilde ogrenme. lekseyin, hayin suratli arkadaslariyla bulusma.

    valya'nin bitmek tukenmek bilmeyen yardim etme istegi.

    yabancilar polisi gunleri ve "ilik plaj" aksamlari -boyle bir yerde uyudum 2-3 gun, "bad lands".

    aktau'ya indigimde yarilan arka teker ve mescit

    "good muslims"

    bremen mizikacilariyla gecen gunler. bir turuk, bir kazak iki cecen bir rus.

    o gunlerden muhteremin davetlisi olarak istirak ettigimiz eylencelik gecesi, dram tiyatrosundaydi, ve ben de en daramatik yuzlerin altinda poz verdim:



    kazakcayi ne ben ne de obur ev ahalisi cok anlamiyordu, ayrica espiri anlayislari da kendilerine ozgu. herkes sIkildi ve neyse iste ilk firsatta muhtereme hadi biz kaciyoz dedik. ama bu boyle bir kirilmis gibi geldi bana. disari ciktik.



    dedim ben donucem, az bi sey kalmistir zaten, oburleri dedi: "muhterem o, ona bi sey olmaz" ben yine de dondum bir tanesi de benimle birlikte geldi digerleri gitti.

    program bitince de muhterem bizi terk etti. kendini terk edeni o iki kere terk ediyordu galiba. biz de oburuyle dolandik sokaklarda.

    oyle boyle tekrar bastik marsa:

    bozkir sabahlarinin canlandirici enerjisiyle dolu:



    fort sevcenka:

    ukraynali sairin mahpusluguyla unlu.







    gunun batisiyla:



    dogusu arasindaki trajik benzerlik :





    sevcenka muzesi:

    bu resimi cok defa gormus gibiyim. hani su kopyalarin yerlerde satilan, kotu taklitleri alternatif kafelerin duvarlarina ciziktirilanlar gibi.



    zindani



    basi bos atlar sagda solda yardiriyor. at kisnemeleriyle uyumak, odun atesi etkisine sahip bunye uzerinde.



    ve "hayat devam ediyor":




    sularin piri sultanepe'ye vardim. uyumaya gecmeden once tam atlar nerde yau derken guldur guldur gelmeye basladilar. o vakit ampulyandi bende neden poseidon'un atlari insana armagan eden oldugu hakkinda. iki de essek vardi bunlarin arasinda pek komikti halleri.


    ve yer alti mesciti.


    ve ben



    ertesi gun shakpak ata:



    bi zamanlar buralari denizmis baco



    icerisi:



    ve disarisi



    takip eden gun shetpeye giderken uzaktan fuzeleri farkettim. yakinlastikca uzay ussu olmadigi anlasildi.


    kazaklarin islam oncesi hirolarindan birisi.



    cok deli bir ruzgar esiyor.

    kazaklar buraya cok yatirim yapmislar, muze vs.

    oteki gun kizilkala ve ve sherkala'yi gormek maksadindaydim. asfalttan ayrilip kayalarin arasinda yukari ciktim. kakam gelmisti baco. butun medeni prosedurlerinden arinmis dunyayla bir olmus mutlu bir sicis.

    sonra ordan asfalta paralel devam ettim. sonra bayir asagi bir takim abuk manevralar yapmaya calismam ve bir suredirde debriyaj kablomun kopuk olmasindan mutevellit ekstra cambazliklarin sonucu olarak bayirdan asagi yuvarlandik.

    motoru toplayip bi foto cektim



    megerse arkadaki sherkala imis isabet olmus.

    sonrasi iste bilinen hikaye.

    muhteremden pasaportu alanlar ne olduysa iade etmeye karar verdiler.

    yabancilar polisi

    o sirada gecen gunler, otoparkta gecen geceler.

    avukat ve cevirmen tutmamak konusunda kararli oldugumu onlara kabul ettrime sureci.

    sonra almanca bilen ingilizcesi az ama gonullu cevirmenle mahkeme

    mahpusluk gunleri.... coğ zorudu gobeller coğ. ver muzii arkadan baco.

    evet 3 gunde ex-sovyet hapisanesinde yattik. ve deferimizdeki ilginc tatil anilari basliginin altina "not olarak dustuk."

    hapisten cikinca bu sefer de gemi bekleme sureci basladi. yine acayip "streync" gunler.

    motor calismadi. karburtoru soktum ici kum dolu. yattigi sure icinde de taslaslmis. bir aksam gaz yaginda marine ettim. gurcistanda buraya kadar buji degistirmemistim. yeni efruuz'lari taktim. hobaa calisti. ici de kum dolu motorun.

    mubarek gemi sonunda geldi. bi helecan limana gittik. beste kalkacak denilen gemi. ertesi gun 9 da mi onda mi ne hareket etti.


    iki gece once biraz usuduydum, limanda bekledigimiz gece depresti kustum, baktim olmayacak uyku tulumu terapisi yaptim. sabah duzelmisim.

    burda boyle biraz tuaf bakan bi biri vardi, direk abi dedim "sigaran var mi" bi sasirdi. hee dedim turkum. sen dedi "turklukten cikmissin".


    sonunda gemiye bindik.



    ve azerbaycan milli marsi esliginde kazakistan'a elveda ettik.

    "yorgunum cok yorgun"

  10. #10
    n61l - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ağustos 2008
    Şehir
    Fiyordlar
    Motosikleti
    jawa 638
    "yorgunum cok yorgun"


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)