Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

23 ve 24 Temmuz Trilye yatılı gezi teklifi

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    11 Nisan 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha T_MAX 500
    Sevgili motosiklet.net ,23 cumartesi sabahı erkenden çıksak Bursa Zeytinbağı kasabasına gitsek orada bir gece kamp yapsak nasıl olurdu...

    Eğer uyarsa yol planını vereceğim...

    Liste.

    1 Tekilay
    2. Turkbone

    Evet katılanlar....
    Sonunda hep güzel anıları hatırlayacağınız motorlu geziler dileğiyle....

    S.Murat Demiral
    Arh.pozitif (+)
    YAMAHA T_MAX 500
    34 TV 1571


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    11 Nisan 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha T_MAX 500
    Trilye'de kiremit tepelere yolculuk...ı
    Trilye'ye nostaljik bir seyahate çıkıp, yarım Marmara turu yapacağız. Tertemiz havada denizi seyrederek dinlenecek, balık yiyip, sızma yağ, salamura zeytin, taş fırın ekmeği alıp döneceğiz.!

    Eski adı Trilye, yeni adı Zeytinbağı olan birinci derecede sit olanı beldede ilk göze çarpan kırmızı kiremitli damlar oluyor. Eski mimari dokusunu günümüze taşımış olan Trilye'de kendinizi tarihin içinde buluyorsunuz. Her mevsim farklı bir tatil yaşamayı vaat eden Trilye de tek çatı gibi görünen mimari doku arasında daracık sokaklarda dolaşırken kiliseler, bitişik nizam ahşap evler dikkat çekiyor. Bir zamanlar 7 kilise varken günümüze üç kilisenin ulaştığı Trilye de sokakta renkli ve güçlü bir yaşam fark ediliyor. Asırlık çınarların gölgesinde rüzgara teslim kahvelerde çaylarını yudumlayanlar, çeşmeler, nostaljik değerler taşıyan dükkanlar, ve en çok iki ve üç katlı kerpiç, kagir, ahşap cumbalı, çıkmalı evler Türk tarzının yanı sıra Bizans ve Rum mimari örneklerini yansıtıyor. Oda ve pencere önlerindeki aydınlıkları, giriş katlarında taşlık, ocak, zeytin mahzeni bulunan evlerin zemin katları serin oluşu ile ev halkının yazın tercih ettiği yerler olurken, ikinci katlar ipek böcekçiliği için açık tavanlı, üçüncü katlar ise yüksek tavanlı inşa edildiği gözleniyor.
    Trilye de dağ taş zeytin ağaçları ile dolu, Tanrıların ağacı zeytin ülkesi, mavi ve yeşilin el ele verdiği, kiremit tepeleri andıran dam örtülü Trilye, kuruluşundan Osmanlıların fethine kadar Bizans kasabası olarak Rumların yaşadığı bir bölge olarak biliniyor. Rumlardan kalma 7 kilise, üç manastır, üç ayazmadan günümüze sadece üç kilise ayakta kalabilmiş. Bunlar içinde en büyüğü Fatih Camii olarak kullanılıyor.
    Tarihte duvarlarına ilk kez resim yapılan kilise olarak kabul edilen Kemerli Kilise harap durumda. Yemekhane olarak adlandırılan kilisenin Bursa ve çevresindeki en güzel sahneye sahip olduğu belirtiliyor. Dündar Evi olarak anılan kilise ise özel mülk konut olarak kullanılıyor. Yunanistan'ın Rafine ve Neon kasabaları ile kardeşlik bağı kurulu olan Trilye de Türk Yunan dostluğu adına önemli adımlar atılmış, bu sayede her yıl çok sayıda Yunan turist tarafından ziyaret edilir olmuş. Trilye de bulunan bir başka tarihi bina Taş mektep ise Uludağ Üniversitesi tarafından restore ediliyor.
    Trilye zeytinleri
    Kendine has tadı ve özelliklere sahip literatüre geçmiş Dünyaca ünlü Trilye zeytini de sadece bu topraklarda yetişiyor. Yunanlılar ve İspanyollar arasında ki zeytin rekabeti, İspanyolları Trilye tipi zeytin yetiştirmeye zorlamışsa da bunda başarılı olamamışlar. Neden olarak da bölgedeki hava sirkülasyonu denizden esen poyraz rüzgarlarının farkı olduğunu öne sürmüşler. Günümüzde Trilye zeytini için yeryüzünün en iyisi tanımlaması yapılıyor. Trilye'nin çalışkan Belediye başkanı Hüseyin Kara kentsel sit alanı ilan edilen bölgenin mevcut yapı dokusu korunarak belirlenmiş alanda çalışmalarına hızla devam ettiklerini belirterek, ziyaretçilerin Dünya Mirası Trilye'yi açık hava müzesi olarak gezilebileceğini belirtiyor.

    Üç Rivayet Var ki,
    Trilye'nin kuruluşuyla ilgili üç rivayet bulunuyor.
    1.Cenevizliler zamanında Sivzi, Trilye ve Kapanca da üç köy var. O yılların korsanları bu köylere sürekli saldırırlar. Köy halkı dağınık kalırlarsa korsanlarla baş edemeyeceklerini anlarlar ve üç köy şimdiki Trilye'de toplanır ve Trilye oluşur.
    2.M.S. 376 Hristiyan din adamları İznik'te toplanmışlar. İznik konsülü diye tarihe geçen olaydan din adamlar arasında yorum farkları ortaya çıkmış. Aya Yani, Aya Yorgi ve Aya Satri adlarında üç papaz başpiskoposla anlaşmazlığa düşünce afaroz edilmişler. Onlarda Trilye'nin bulunduğu yere gelmişler. Bu üç papazdan ötürü (tri: üç, İlya: papaz ) buranın adı Trilya olmuş.
    3.Başka bir rivayet ise Latince Trilye kırmızı balık barbunya anlamına geliyor. Dere ağzında bol miktarda barbunya balığı bulunurmuş ve buradan Doğu Roma İmparatorlarına barbunya balığı götürülmüş.
    Rivayetler bir yana 1330'lu yıllara kadar Bizans kasabası olan Trilye sonraları Osmanlı kasabası olmuş, 1900 başlarında ''Mahmut Şevket Paşa'' kasabası, 1963 yılında ise Zeytinbağı ismiyle anılmaya başlamış.
    Sonunda hep güzel anıları hatırlayacağınız motorlu geziler dileğiyle....

    S.Murat Demiral
    Arh.pozitif (+)
    YAMAHA T_MAX 500
    34 TV 1571


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler