Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

5. [MT] Muğla tarih gezisi. (resimli)

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    Havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı şu günlerde güneşli havayı değerlendirmek için Yatağan – Milas arasında yatağan”dan yaklaşık 5 km uzaktaki Stratonikeia antik kentini ziyaret ettik .

    Tarihi milattan önce 270 li yıllara dayanan bu antik kenti daha iyi tanımak istiyorsanız www.stratonikeia.com sitesinden daha teferruatlı bilgi almanız mümkün.

    Marmaris”ten saat 10:00 gibi dört motor gaz açtık. Toplanma yerine ulaştığımızda Köyceğiz”den gelen Şahin ve Selim bizi bekliyordu hep beraber kahvaltımızı yaptıktan sonra 6 motor Yatağan”a gaz açtık.







    Hava her ne kadar güneşli olsa da oldukça soğuktu. Hem ısınmak hem de müthiş Gökova manzarasını değerlendirmek için 10 dakka lık bir mola verdik















    Sardık sakara doğru hem manzara hem de yol müthiş keyifliydi , keşke birazda sıcak olsaydı ama her şeyde dört dörtlük olmaz dimi. Virajları sindire sindire yolun keyfini çıkardık.





    Yaklaşık 40 dakika süren yolculuğumuz sonrası stratonikiea ya vardık .



    Hemen girişte ki tabelada yazanları sizin için görüntüledik.



    Antik kentin üstüne kurulan Eskihisar köyünün hikayesi ilginç. Camisi 1247 yılında inşa edildiğine göre Osmanlı ile yaşıt bir köy Eskihisar ..köy 1957 yılında ki büyük Fethiye depremine kadar yerleşim merkezi durumundaymış. 1957 depremi sonrası köy hemen batıdaki tepelere tekrar kurulmuş. 1987 yılında devlet Yatağan termik santralini çalıştırmak için gerekli kömürü buradan çıkaracağı için köye 2 km güneyde başka bir yer göstermiş, bazı köylüler gökçeadaya gitmiş 270hane ise şu an gösterilen yeni yerde yerleşmiş. Şu an köyde 6 hane oturmakta ama köy 1. derece sit alanı olduğu için anıtlar kurulu müsadesi olmaksızın çivi çakmak dahi mümkün değil. Son 20 yıl içinde köyü 3. ziyaretim bu, Muğla valiliği camiyi restore ediyor şu an , ayrıca Ankara dil tarih fakültesinin kazı çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Muğla genç işadamları derneği köy meydanında aslına uygun bir mekanı restore ediyor kafeterya olarak kullanılacak.

    Caminin hemen girişinde sol tarafta 1247 yılında camiyi yaptıran Eyüp Şaban Ağa”ya ait yatır yer almakta.





    Diğer tarihi yerlerde gördüğümüzün aksine şehirde aynı zamanda Osmanlı zamanından kalmış yerel mimariye örnek teşkil eden yapılarda bulunmakta



    Güneşi görüpte hava sıcak hissi uyanan arkadaşlar için hemen caminin önünde göllenmiş su su birikintisinin halini de görüntüledik.



    Şehre girdikten sonra ilk karşınıza çıkan gymnasium (cimnazyum) yani spor okulu . beklide şehrin anfi tiyatrodan sonraki en büyük yapısı. Bir ucu restorasyonu devam eden caminin altına kadar gidiyor.











    Kent yaklaşık olarak 3-4 metre yerin altında. Burada gymnasium un kazılar sonrası çıkan iç tarafı görünmekte. Temel yapı taşı olarak bölgede çok bulunan beyaz mermer her yerde kullanılmış. Zaten eserlerin günümüze kalabilmesinde ki en önemli sebepte zamanın aşındırmasına en iyi direnç gösteren bu materyalin sıklıkla kullanılmış olması. Şehrin su sistemi ise fırınlamış kilden yapılan künklerle sağlanmış. Anfi tiyatrosundan tutun hamamları, spor okulu, meclis binası, tapınakları ile günümüz medeniyetini aratmayacak bir uygarlığın izlerini attığımız her adımda gördükçe hayranlığımız ve merakımız iyice arttı. Tarihe tanıklık etmiş bu ağacın altında bulunan hayrat belli ki cumhuriyet dönemine ait.



    Çoğu yıkılmış ahşap evler zamana direnebildikleri ölçüde ayakta. Dar yollar antik taşlarla örülmüş bahçe duvarları içimize birazda hüzün verdi. Osmanlı ve cumhuriyet döneminde yaşayan köy halkı, normal olarak civarda en çok bulunan mermer taşları hem evlerinin hem de bahçe duvarlarının yapımında kullanmışlar.







    Dış duvarları hala ayakta olan bu evin tüm taşları civardaki tarihi eserlerden traşlanarak yapılmış.



    Yine tapulu olan bir arazinin içinde yıllara inat ayakta kalabilmiş bu kapı hemen arkada ki meclis binasının dış avlu kapısı etrafı ekilmiş ama o ortada dimdik ayakta birde meclisle arasına bir ev yapılmış.



    Köy 1957 yılındaki depremde boşaltılmadan önce muhtemelen ticari bir iş yapılan bu bina ise basamağında kullanılan sütün başı ile dikkatimizi çekiyor.



    Biraz içerlere girdiğimizde kentin meclis binası (bouleuterion) karşımıza çıkıyor kısmende olsa kentin en iyi durumda ki yapısı bu bina. Özellikle merdivenleri gayet iyi durumda.













    Meclis binasından çıktıktan sonra anfi tiyatroya gitmek üzere kentin dar yollarına sapıyoruz. Çevre köylerden gelenler sahipsiz zeytin ağaçlarından zeytin döküyorlar.



    Bir kısmı yukardan geçen karayolunun altında kalan anfi tiyatro bize şehrin nifusu hakkında bilgi veriyor.











    Şehrin görkemli giriş kapısına yürürken ekili tarlaların içindeki mermer sütunlar dikkatimizi çekiyor.



    Şehrin giriş kapısı o dönemde insanların şehirlerine verdiği önemi gösteriyor olmalı. Cidden ayakta kalan kısmı bile muhteşem. Yorulanlar hemen oturup bir sigara yakıyor. Oturduğumuz yer giriş kapısının solunda yer alan bir yapının zemini hala oldukça iyi durumda.





    Giriş kapısının solunda yer alan mermer sütun hala yıkılmadan tek parça kalabilmiş en büyük sütun olarak önümüzde tüm haşmetiyle dikiliyor.







    Kapının dışardan görünüşü.



    Kapının hemen yanında yer alan duvar üstünde ki işlemeler.



    Giriş kapısının hemen dışında yer alan ve mezar olduğunu tahmin ettiğimiz yapı



    Kentin yaklaşık 11 km ilerisinde yer alan ve aralarında 11 km lik kutsal bir yol olduğu söylenen tapınagı buralara kadar gelipte görmeden gitmek olmaz. Havanın kararmasını beklemeden dönüş yoluna koyulmak istesekte bu önemli yapıyı görmemiz artık şart.
    İlk etapta yolu bulmasakta sora sora kenti bulup motorlarımızı çınar ağacının dibine park ediyoruz

















    Şehirden yaklaşık 11 km ilerde olan bu tapınak aklıma hemen günümüz yerleşim planlarını getirdi. Hangi dinde olursa olsun ibadethaneler genelde şehir yerleşimi içindedir. Oysa burada 11 km dışarıda yani sıkı bir yürüme ile yaklaşık 3 saatlik yolda







    Legia”yı dolaşırken kazı çalışmaları devam ediyor, çalışmaları yapan işçilerden öğrendiğimiz kadarı ile stratonikiea ve bu tapınak arasında kutsal bir yol ve bu yolun etrafında şehirde hüküm sürmüş krallar, şehrin önde gelen yöneticileri ve tüccarların yol kenarına yapılan mezarları Yatağan termik santralına kömür için kazı yapılırken ortaya çıkarılmış incelendikten sonra bazı eserler Muğla, Milas, Bodrum müzelerine taşınmış ve mezarlar tahrip edilmiş. Elektrik enerjisi elde etmek uğruna göz göre göre binlerce yıllık eserler harcanmış. İstanbul”da yazlık köşkünün inşası sırasında bir ağacı kestirmemek için koca köşkü raylar üstünde 5 m yürüten atamızı, ondaki yönetici zekasını bir kez daha takdir ediyoruz.

    Dönüşte Gökova"da gün batımınıda yakaladık


    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    100 Oktan Moderatör (Komtan) Gürkan Anbarlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Motosikleti
    Fazer
    Güzel gezi olmuş
    Marmarise gelince rehberimiz olursun artık

  3. #3
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    klavuzu karga olanın burnu olayı nı biliyonmu sen komtanım genarelim
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  4. #4
    banro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Aralık 2003
    Şehir
    MUGLA
    Motosikleti
    CGL125-CBX250-XL700-CBF150-GW250
    Güzel gezi , güzel resimler, açıklayıcı yorumlar.Geziye katılamayan ağlasın

  5. #5
    sahinbirinci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    Muğla nın herhangi bir gizli cennetinde.
    Motosikleti
    KTM DUKE 200
    sabah selimle saat 8.45 de yine muğla köyceğiz kavşağında buluştuk.aramızda can abinin olmamasına da üzülerek yola çıktık.geçen haftaki soğuktan nasibimizi aldığımız için bu hafta selimle haddinden fazla hazırlık yaptık alta 3 üste 3 başlarımaıza 3 er kat giyinmiştik hatta ellerimizdeki eldivenler bile 3 kattıbuluşmamız erken olduğu için selimle kısa bir mola verdik kavşakta.ikimizde zaten alışveriş yapmıştık.tulumuna hasta oldum selim.artık bir BMW yakışır bu hafta çıkarken kalın bir yağmurluk altı ve flaşörlü yelek aldım BBRRabinin uyarısı üzerine.özellikle fermuarlı....
    tabiki yola çıkmadan önce bir giyinme faslımız oldu minibüs bekleyenlerin ilgisini çekmiş olmalıyızki bir amca bizimle sohbete başladı.yola çıktıktan sonra bi 20km sonra bir mola daha verme ihtiyacı duyduk.o kadar çok giyinmişizki selimle ikimiz kıyafetlerin içinde yanmaya başladık.
    yine selimle alışkanlığı bozmadık ve erkenden halilin yerine ulaştık.güzel bir kahvaltı ve sohbetten sonra güneşi harcamamk için yola koyulduk.bu arada BBRR abimiz grup sürüşü hakkında bize kısa bir brifing verdi. yine güzel bir yolculuktan sonra yatağana ulaştık.
    çekirdek üyeler bir arada

    bora abi ile flaşörlü yeleklerimiz.


    ve bizim canavarlar.motosiklet.net ailesinin bireyleri bir arada

    grubun karizmatik erkekleri


    bu arada aramıza yeni bir katılım oldu.turgay abimiz bu haftaki gezilerimizde bize eşlik etti.kendisi asker...hoşsohbet birisi.inşallah askerde de böyle bir komutanım olur.aramıza hoşgeldiniz komutanım

    ya kaç gezidir tesadüfen Barış abinin enstantane pozlarını yakalıyorum.Barış abi bunları koleksiyon halinde yayınlayacağım haberin olsun.barış abi neye kızmış?????


    muğla mt olay yeri incelemesinde


    gittiğimiz tarihi kent sanırım iyi bir çalışmayla türkiyenin 2.efes i olmaya aday.ama tabiki tarihi dokuyu bozmayı da ihmal etmemişiz.dolaştığımız tarihi yerlerde o bin yıllık sütunların üzerine kendi ismini yazan insanları anlayamadım
    Giriş kapısı yıkılmak üzereyken selimde tut şahin düşüyor dedi.bizde elimizi taşın altına koyduk tabiki.sütunları alıp yine üst üste koydum

    bora abi yerdeki sütunu kafasıyla kırabileceğini iddia etti.ben dedim abisütunu kaldırdım diye üzülme kafana yazık desemde yine yaptı yapacağını bu pozdan sonra kendisini ayıltmak için oldukça uğraştık.


    giriş kapısında soluklanma molası.selimle ben yürüyüş esnasında bizimkilere yetişemedik amma dinçlermiş



    bu arada akşam biz selimle ula kavşağından ayrılarak yolumuza devam ettik.ben 6 gibi varabildim.birde dönüş yolunda hatalı sollama yapan bir sürücü ile kafa kafaya geldim cbr nin selesi uzun yolda çok fena yaptı beni .barış abi muğlada eski motorlarla çekindiğimiz foto nerede
    Hüzünbaz Acılarımın Canbazıyım Şimdi...

  6. #6
    hedowich - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Eylül 2005
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    kymco vitality 50-ybr 125 -cbf 250 -fazer 600 S2
    ellerinize sağlık
    Ride your way

  7. #7
    eroldayı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    Turgutlu/Ama Malatyalı
    Motosikleti
    Yoktur
    güzel gezi güzel yorum barış abi ve sevgili dostlar paylaşımınız için saolun
    SADAKAT NEDİR BİLMEM KİMSENİN GÖLGESİNDEN GEÇİNMEM HİÇ KİMSEYEDE EYVALLAHIM YOKTUR BU CANI ALLAH VERDİ ANCAK ALLAH ALIR EMİR OLUNDUĞUNDA VAKTİ GELDİĞİNDE KOŞA KOŞA GİTMEK NASİP OLUR İNŞAALLAH

  8. #8
    nmurataydin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Mayıs 2006
    Şehir
    marmaris
    Motosikleti
    Benelli TRK 502
    selam arkadaşlar bikaç resimde ben yüklemeye çalışayım...
    sabah herzamanki kahvaltımızı yaptıktan sonra yola koyulduk...

    yolda Mehmet abi ayrıldı zaten 4 teker gelmişti..ama yol ayrımında bizi fotolamış..

    aramızda sigara içenler olduğundan dağyolunda manzaraya karşı sigara molası(içenleri allah kurtarsın)

    ve serin bir sürüşten sonra STRATONIKEA ya varış...

    şehrin girişinde köy yapılaşması viran durumda ama çok hoş görüntüler (belkide mimar olduğum için bana böyle geliyor)...

    neyse ben antik şehirden resimlere devam...



    yoldaki buzlara dikkatinizi çekiyorum(özellikle bodrum gurubu

    anfi theatre şansımıza oyun vardı



    tiyatronun merdivenlerinde bekleyenler..

    evet..dönüşte LEGİNA yada uğradık..ama benim makinanın pili bittiği için resimleri yok..arkadaşlar ekler sanıyorum..gece geç saatlere kaldı yine dönüşümüz ..yolda kokoreç ve çay molasıyla geziyi bitirdik...

  9. #9
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    ben tam bir ekmek arası kokoreç yedim aslında bi yarım daha götürürdüm ama bir otobüs dolusu insan geldi mekana baktım ben yesem onlara bişi kalmayacak acıdım yemedim.
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  10. #10
    sahinbirinci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    Muğla nın herhangi bir gizli cennetinde.
    Motosikleti
    KTM DUKE 200
    Alıntı BBRR adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ben tam bir ekmek arası kokoreç yedim aslında bi yarım daha götürürdüm ama bir otobüs dolusu insan geldi mekana baktım ben yesem onlara bişi kalmayacak acıdım yemedim.
    şükür yeni resimleri ekledim...barış abi bizsiz nasıl geçti boğazınızdan....kandırdın bizi muğla kebabı yiyeceğiz diye....
    Hüzünbaz Acılarımın Canbazıyım Şimdi...

  11. #11
    mes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Ocak 2006
    Şehir
    Bodrum
    Motosikleti
    Sadece Mondial HYENA 100 herşeye yeter
    sonunda resimleri gördüm.Katılamadığım için hüngür

  12. #12
    sahinbirinci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    Muğla nın herhangi bir gizli cennetinde.
    Motosikleti
    KTM DUKE 200
    ahhh be mes bizim dilimizde tüy bitti...neyse artık başka bir buluşmaya
    Hüzünbaz Acılarımın Canbazıyım Şimdi...

  13. #13
    lordskeldan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Aralık 2006
    Şehir
    Ortaca
    Motosikleti
    BMW F650
    Ellerinize sağlık fotolar yine harika
    Gezi yaşamak daha keyifliydi

  14. #14
    Beatrice - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Ekim 2006
    Şehir
    Marmaris
    Yine süper eğlenmişsiniz

  15. #15
    sahinbirinci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    Muğla nın herhangi bir gizli cennetinde.
    Motosikleti
    KTM DUKE 200
    tüm ailesine yeni yıllar ve hayırlı bayramlar diler muğla mt büyüklerinin ellerinden öper,cep harçlıklarını en yakın gezide dağıtımının yapılmasını isterim.benzinle takasa girebiliriz
    Hüzünbaz Acılarımın Canbazıyım Şimdi...

  16. #16
    ogulcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Ekim 2006
    Şehir
    istanbullllll
    Motosikleti
    honda cbx 250 twister HONDA hayat ONDA
    cok guzel bır gezı olmus tebrıkler
    [i][u][b]''''GERCEKCI OL İMKANSIZ OLANI İSTE'''' 34 AZ 3637 TEK ASKIMM MOTORUM HERSEYIMMM.
    AMA MALESEF SATIYORUM.....[/b][/u][/i]
    [b]Denize ve Özgürlüğe[/b]

  17. #17
    ahriman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Kasım 2006
    Şehir
    Çanakkale-İstanbul
    Motosikleti
    SymWolf125 06 (r.i.p)/ HyoGv250 09 (r.i.p)/ybr 12
    müthiş bir gezi bu havaları iyi değerlendirmişsiniz. Bizide özendirdiğiniz için teşk.

  18. #18
    sahinbirinci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    Muğla nın herhangi bir gizli cennetinde.
    Motosikleti
    KTM DUKE 200
    Alıntı ogulcan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    cok guzel bır gezı olmus tebrıkler
    Alıntı ahriman adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    müthiş bir gezi bu havaları iyi değerlendirmişsiniz. Bizide özendirdiğiniz için teşk.
    teşekkürler yorumlar için... şu askere gitmeden tüm [MT] MUĞLAYI bir arada eksiksiz görmek istiyorum bu da benim askerdn önceki son dileğim.bilmem ki o kadar nazımız geçermi...bu gün biraz duygusalım....
    barış abi ve murat abi gösterdiğiniz sıcaklık için hepinize çok teşekkürler.
    mehmet amcanın fıkralarını,barış abinin(BBRR) kahkahasını,selimin
    (lordskeldan) samimiyetini,
    Tuncer amcanın(tuncerusta) sakinliğini,

    murat(nmurataydın)
    abinin mevlana misali iyi niyetini,
    bora abinin(voodoo)
    yaratıcılığını(kaska kamera montre ettiğini),afife teyzenin sıcaklığıı,
    banronun "can" a yakınlığın
    ı askerede hiç unutmayacağım hepiniz sevgiyle kalın....
    Hüzünbaz Acılarımın Canbazıyım Şimdi...

  19. #19
    rEnE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ağustos 2005
    Şehir
    Denizli
    Bende Barıs abi ile geziye katılmak istiyorum
    Comfirmation Bias

  20. #20
    sahinbirinci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    Muğla nın herhangi bir gizli cennetinde.
    Motosikleti
    KTM DUKE 200
    Alıntı rEnE adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bende Barıs abi ile geziye katılmak istiyorum
    usta bu havalarda cankurtarandan geçersen gel
    Hüzünbaz Acılarımın Canbazıyım Şimdi...


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler