Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Vietnam Motosiklet Gezisi Şubat 2024

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    23 Kasım 2020
    Şehir
    Sydney Australia
    Motosikleti
    Africa Twin
    Öncelikle herkese merhaba,

    Şubat 2024 Vietnam'da yapmış olduğum motosiklet turunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Motosiklet turuna gitmek isteyenlere faydalı olacağına inanıyorum.

    Öncelikle kendi turum hakkında bilgiler vermeden önce sizlere adım adım neler yapmalı ya da neler yapmamalısınız, bunları anlatmak istiyorum.



    Taksi Uygulaması

    Havaalanına indiğiniz zaman dünyanın birçok noktasında olduğu gibi pusu kurmuş taksicileri etrafınızı sarmış göreceksiniz. Kesinlikle taksilere binmeyin! Grab isimli bir uygulama var, Asya’da yaygın kullanılan aynı Uber’e benzeyen bir uygulama. Grab uygulamasını kullanarak taksi çağırın. Normal taksiler ile ilgili çok fazla şikâyet var: taksimetreyi açmamak gibi, başta anlaşılan fiyattan daha yüksek istemek gibi bir sürü sorun. Bunları elemek istiyorsanız Grab uygulamasından şaşmayın! Yemek siparişlerinizi de aynı uygulama üzerinden yapabilirsiniz.



    Para birimi

    Dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise para. Vietnam para birimi Dong'dur ve çok fazla sıfır var. Söyle diyeyim yemek yedim, üstüne bir kahve, hadi üstüne bir de dondurma derken milyonlarca Dong harcamış olabilirsiniz. Bu yüzden kaç para harcadığınızı kontrol etmek için "Offline Currency Calculator" isimli uygulamayı telefonunuza indirin.



    Otel

    Naçizane neredeyse tüm Asya kıtasını gezmiş bir kardeşiniz olarak şunu söyleyebilirim: Asya kıtasında otel olayının Vietnam'dan daha rahat, daha güzel olduğu başka bir memleket görmedim!

    Her an, her yerde otel, hostel ya da homestay bulmak o kadar kolay ve ucuz ki. Uygulamalar üzerinden otel rezervasyonlarınızı yapabilirsiniz: Agoda, Bookings ve Airbnb. Bunların içinde en çok tercih edilen uygulama Agoda ve birçok kampanya sunmakta. 7 gün üst üste kaldığınız yerde 8 gün bedava gibi ya da bir sonraki rezervasyonda %40'a kadar indirim gibi.

    Eğer Google Maps üzerinden otel ya da homestay aramak isterseniz aşağıdaki gibi arama yapabilirsiniz.

    Nhá nghi : Guest House

    Khach San : Otel



    Motosiklet

    Motosiklet kiralamak mı, yoksa satın almak mı? Öncelikle her iki seçenek de çok kolay; bu tamamen size kalmış bir durum. Örneğin, gittiniz ve 2 ay boyunca Vietnam'ı gezeceksiniz, satın almak çok mantıklı. Satın alma işlemi Viet-motorbike ya da Facebook Marketplace üzerinden yapabilirsiniz. Fakat ben işimi sağlama almak istiyorum diyorsanız, motosiklet kiralama işleri yapan firmalar aynı zamanda ikinci el motosiklet satışı da yapıyorlar. Biraz sonra aşağıda kiralama ile ilgili yazacağım firma geri alma garantisi ile motosiklet satıyor. Çin malı Scooter ya da Commuter motosikletler $200 - $500 dolar arasında bulunabilmekte, $500 dolar üzeri Japon motosikletleri başlıyor. Tavsiyem: hem Vietnam'ın doğası ve sürüş rahatlığını esas alırsak Honda 150XR çok ideal.



    Kiralama olayı ise aynı otel olayı gibi oldukça kolay. Onlarca, belki yüzlerce motosiklet kiralama firması mevcut. Ben Tigit Motorbike üzerinden 8 günlüğüne kiraladım. Birçok alternatif mevcut: scooter, commuter, cross ya da ADV. Günlük fiyatları tahmin edeceğiniz gibi, aldığınız motosikletin CC ve kiralama süresine göre değişmekte. Aşağıya bırakacağım Tigit’in web sayfasına gidip motosikleti ve tarihleri seçip ne kadar fiyat tuttuğunu görebilirsiniz. Özellikle başka ülkeler ile kıyaslandığında oldukça uygun.

    https://vietmotorbikes.com/

    https://www.tigitmotorbikes.com/



    Hava Durumu

    Ülkenin hava durumunu iki kategoriye ayırmak gerekir. Hanoi ve üstündeki bölgelerde dört mevsim yaşanmakta. Mayıs başı ile Eylül ayları arası motosiklet turu için en uygun zaman olacaktır.

    Hanoi altında kalan yerler için ise iki sezon vardır: Sıcak sezon ve Yağışlı sezon.

    Eylül ile Aralık arası Yağışlı sezon,

    Ocak ile Mayıs arası ideal sezon.



    Mesafe

    Ülke, enine dar ve boyuna uzun bir coğrafyaya sahiptir. Ülkenin kuzeyinde Hanoi, güneyinde ise Ho Chi Minh Şehri bulunmaktadır. Bu iki şehir arasında motosikletle 2.500 ile 3.500 KM kadar bir mesafe vardır, seçtiğiniz yol ve rotaya göre değişmektedir. Ayrıca, Asya'da Google Maps size 5 saat diyor ise, buna en az 1 ya da 2 saat eklemeniz tavsiye ederim; bu tecrübe ile sabittir. Bir başka bilmeniz gereken konu ise CT ismi ile başlayan yollara motosikletler giremiyor.



    Tamirci ve Benzin

    "Vietnamnet" sitesinde gördüğüm bir makaleye göre ülkede kayıtlı 70 milyon motosiklet var, ama bu rakam üzerine en az 10 milyon kayıtsız motosiklet de ekleyin. Arkadaşlar, burası bir motosiklet cenneti ya da cehennemi, siz nasıl tabir ederseniz, her yerde ama her yerde motosiklet var. Bugün kimse motosiklet binmeyecek deseler Vietnam çöker! Her işlerini motosiklet ile yapan bir toplumdan bahsediyorum. Turum sırasında küçük bir 125cc scooter’in üzerinde taşınan şeyleri gördükten sonra, motosikletlerin taşıma kapasitesi ve denge konusuyla ilgili tüm bilgiler beynimde tamamen yer değişti! Bu kadar çok motosikletin olduğu yerde hem çok benzin istasyonu olur hem de motosiklet tamircisi. Küçük bir köyde bile 2 ya da 3 tane motosiklet tamircisi görebilirsiniz, her yerde benzinlik mevcut. Benzinlik bulamazsanız insanlar kendi evlerinde benzin satıyor, çok garip ama gerçekten öyle. Aşağıya Vietnam dilinde nasıl yazılır bırakıyorum.



    Sue xe – Motosiklet tamircisi.

    Xăng - Benzin.



    https://vietnamnet.vn/en/vietnam-eme...w motorcycles.




    Uygulamalar

    Telefon ve internet için MobiFone isimli GSM operatörü tercih edilebilir

    Grab : uber uygulamasi gibi yemek ve taksi isleri

    be: taksi

    gojeck: taksi

    GoViet: motosiklet taksi

    Otel: agoda

    Cốc Cốc Map : harita

    BusMap : otobüs ile bir yere gitmek isteyenlerin programı.



    Yemek

    Size kötü bir haberim var eğer sizde benim gibi Türk yemeklerini gastronomide gelinen son nokta olarak görüyorsanız üzgünüm aç kalacaksınız! Gerçekten özellikle büyük şehirlerden çıktıktan sonra Vietnam mutfağından başka bir mutfak bulmak çok zor. Ben yemek kültürü dar biriyim ve meyve sebze yiyerek gün geçirdiğim oldu, bu yüzden size tavsiyem ya yeni yemekler yemeye açık olun ya da yola çıkarken yanınıza erzak ve bunları pişirecek aparatları alın.


    1. Gün - 7 Şubat 2024

    Başlangıç uzun oldu, fakat yukarıda vermiş olduğum bilgiler işinize yarayacaktır. Motosikleti 7 Şubat günü Tigit motosikletten teslim aldım. Normal rotam Ho Chi Minh Şehrinden başlayıp Da Lat şehrine gitmekti, fakat Avustralya'dan okul arkadaşım Ha ve eşi beni şehirlerine davet ettiklerinden Vietnam’ın en güneyi olan ve alan olarak Mekong Delta denilen alana gitme kararı verdim. En son söyleyeceğimi en başta söylüyorum: GİTMEYİN! Gerçekten hiçbir şey yok, sadece yoğun yollar, yanınızdan vızır vızır geçen kamyonlar ve otobüsler. Evet, güney Vietnam'ın kendine has bir kültürü var, bunu gittiğiniz zaman hissediyorsunuz fakat o yolu gitmiş biri olarak, bu kültürü görmeseydim bir şey kaybetmezdim. Yukarıda da belirttiğim gibi, gitme sebebim 11 yıl sonra okul arkadaşımı görmekti. 213 km sonra Soc Trang şehrine vardım. Yol boyunca ve bu şehirde dikkatimi çeken şey o kadar çok kilise gördüm ki, Asya’nın birçok ülkesinde bulundum ama açık ara en çok kilisenin olduğu ülke Vietnam diyebilirim. Misyonerler çalışmış!

    Bu arada şunu belirtmekte fayda var, benim turumun olduğu zaman TET, yani Çin Yeni Yılı'na denk geldi, herkesin büyük şehirlerden bu özel günü aileleriyle kutlamak için ayrıldığı zamandı, bu da benim şansım diyelim. Ho Chi Minh şehri ile Soc Trang arası sanırım birkaç milyon motosiklet sollamış olabilirim.

    2. Gün - Tân Phú 8 Şubat 2024

    Sabah erken kalktım ve geldiğim yolu tekrar geri dönecektim ve HCM Şehrini geçip gidebildiğim kadar yol gidecektim. Başka turlarımın aksine bu tur boyunca o kadar spontane gittim ki bir rotaya sadık kalmadan, kafama göre istediğim yerde kalmak gibi. Yaklaşık 310 km yolu 7-8 saatte gittim. Bir not daha, Vietnam’da yollar dar, yani 310 km kulağa hiç uzun gelmiyor fakat Vietnam’da bu kural geçerli değil. Günlük 200 km yol yapmak en ideali. Gün sonu göl kenarında bir yerde durup otel rezervasyonu yaptım. yukarıda belirttiğim gibi otel olayı o kadar kolay ki sırf bu otel olayının rahatlığı için bile bu ülkede tur yapılır. Kaldığım yer küçük, Tiny evlerin olduğu bir yer. Aşağıya ismini bırakıyorum, yolunuz düşerse gidin güzel huzurlu bir yer.

    HOMESTAY NGỌC DUNG MALL

    6CJP+MMW, Trà Cổ, Tân Phú, Đồng Nai, Vietnam

    https://maps.app.goo.gl/6BaCSHUyehNUkaUU7

    3-4. Gün- Da Lat 9 Şubat 2024

    Kaldığım yerde güzel bir istirahat sonrası sabah erkenden yola çıktım. Haritadan ve internetten de okuduğum kadarıyla yolun bundan sonraki bölümü dağlık bayırlık alanlardı ve daha da güzeli virajlıydı. Dağ yollarında bol bol viraj yapıp güzel manzaranın keyfini sürerek yaklaşık 130 km kuzeye yol gittikten sonra Da Lat şehrine vardım. Varış zamanım Çin yeni yılı gecesi, bütün gece havai fişek patlattılar. Ertesi gün 10 Şubat, Çin takvimine göre yeni yılın ilk günü olduğundan her yer kapalıydı. Ben de yorgun olduğumdan bir gün daha kaldım. Da Lat şehri gerçekten çok hoş ve güzel bir şehir, dağların arasında otantik bir yer. Çiftler için yapacak birçok aktivite mevcut.


    5-6. Gün- Bình Thuận 11 Şubat 2024

    Aşk şehri Da Lat’tan 11 Şubat sabahı ayrıldım ve Çin Denizi'ne kıyı olan Mũi Né şehrine gidecektim, fakat kendime uygun bir yer bulamadığım için bu şehirden 30 dakika uzaklıkta, yine sahile sıfır olan bir yere doğru yola çıktım. Yol yaklaşık 120 km, fakat hem dağ yolları hem de inanılmaz virajlar nedeniyle 4-5 saat sürdü. Bu yol üzerinde inanılmaz dağ manzaraları var. Eğer profesyonel anlamda fotoğraf çekiyorsanız, öyle manzaralar yakalayacaksınız ki tarifi mümkün değil.

    Öğlen saatlerinde kalacağım otele vardım. Burada 2 gün kalıp çevreyi keşfetmeye koyuldum. Uzun bir sahil var, ertesi gün motosikletle bu sahili boydan boya geçtim. Sanırım 20 km’lik bir sahil şeridi mevcut.

    Otel: 259 Lạc Long Quân, Tiến Thành, Thành phố Phan Thiết, Bình Thuận, Vietnam


    7-8. Gün- Bà Rịa - Vũng Tàu, 13 Şubat 2024

    13 Şubat sabahı erken kalkıp motosiklete eşyaları yükleyip tekrar yola koyuldum. 110 km’lik yolu sahil şeridi üzerinden geçtim ve kalacağım otele öğlen vakti vardım. Gariptir, otelde birkaç kişi haricinde kimse yoktu. Nehir kenarında güzel bir otel tavsiye ederim. 8. günün sabahında bulunduğum şehirden çıkıp motosikleti teslim etmek için Ho Chi Minh Şehrine ilerledim. Yolun bu bölümü çok ilgi çekici değildi; trafik ve araç yoğunluğu vardı.

    Otel: Cầu Sông Kinh, Phước Thuận, Xuyên Mộc, Bà Rịa - Vũng Tàu, Vietnam


    Özet

    Vietnam gerek doğası gerek insanları ve kültürü ile görülmeye değer bir ülke. Motosiklet turu için gayet ideal, özellikle ülkenin kuzey kısımları çok daha güzel motosiklet rotaları sunmaktadır. Motosiklet gezisi her zaman masraflı olur fakat bunu minimumda ve maksimum keyif ile nerede yaparım diye soracak olunursa cevabı Vietnam'dır.

    Dikkat edilmesi gereken konu trafik ve araçlar. Belirttiğim gibi, milyonlarca motosiklet ve yoğun bir trafik, her an her yerden çıkan insanlar ve hayvanlar Vietnam motosiklet tecrübesi zayıf biri için tehlikeli olabilmekte, özellikle kamyon ve otobüsler hiçbir şekilde saygı duymuyor ve çok tehlikeliler. Yolunuzda giderken yanınızdan santimlerle bir kamyon geçebilir ya da sollamaya çıkmış bir araç ile burun buruna kalabilirsiniz. Her saniye dikkat gerektiren bir ülkedir.



    Videolar

    https://youtube.com/playlist?list=PL...JYFuhPI390WBVO

    Fotoğraflar

    https://photos.app.goo.gl/gJ3sGKPz7mV8DWaR7
    tommygun, xtrafrozen, deniz034 ve 11 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Kawasaki Er6F 2008
    Elinize emeğinize sağlık

  3. #3
    bikerboi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Şubat 2005
    Şehir
    Beykoz/İstanbul
    Motosikleti
    23' Piaggio Beverly S 400
    Valla çok detaylı yazmışsınız, emeğinize sağlık. Merak ettiğim ve görmek istediğim yerlerin başında geliyor Vietnam. Notlarınız çok faydalı olacaktır.

  4. #4
    haluk23 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Eylül 2007
    Şehir
    Türkiye
    Motosikleti
    CRF250 Rally - Wave 110i - Crypton S - CB125F ...
    Süper paylaşım olmuş, teşekkürler.

    Kanala abone olup bildirimleri de açtım ayrıca.

    Selamlar

  5. #5

    Üyelik
    10 Ocak 2013
    Şehir
    Denizli
    Motosikleti
    Yamaha Süper Tenere XT1200ZE & SYM Joyride 300
    Güzel bir paylaşım. En kısa zamanda videoları izleyeceğim

  6. #6
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Suzuki Vstrom DL650 XT
    Ne güzel üşenmeden yazmışsınız, keyifle okudum, gitmiş kadar oldum.

  7. #7

    Üyelik
    26 Mart 2018
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    2022 Suzuki V-Strom 650A
    Paylaşım için teşekkürler, faydalı bilgiler ve harika bir gezi; imrendim.

  8. #8
    Guven - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Eylül 2005
    Şehir
    HATAY-ANTAKYA
    Motosikleti
    Crf 250 L
    Çok emek harcamışsınız. Keyifle okudum.
    Ellerinize sağlık.

  9. #9
    Metehan07-70 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2016
    Şehir
    Antalya
    Hocam elinize, emeğinize sağlık.
    Lakin şöyle bir acı gerçek var, bu sizin yaptığınızı yapabilecek kişi sayısı, şu forumda bence max. %1. Daha bulunduğu şehirden, başka bir şehre motosikletle geçememiş kişi sayısı da en az %50 dir tahminimce.
    Uzak Doğu da faklı bir deneyim olurdu kesinlikle ama benim bu konudaki hayalim olan ilk rota, Türkiye çıkışlı,Orta Asya Türk coğrafyasını gezmek.

  10. #10

    Üyelik
    18 Ekim 2013
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Regal Raptor 150
    Ellerine kollarina saglik allah gönenedirsin, yeni yerler kesfedip cesitli kültürleri görüp degerlendirmek cok güzel duygular,allah devamiini da nasip eder insallah ancak birde mmasraflari ve maliyet hakkinda da bilgi verirsen ilgilenen motorcu arkadlara yardimci olur,kazasiz belasiz hayirli turlar nasip olur insallah.

  11. #11
    F54 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Haziran 2010
    Şehir
    sakarya
    Motosikleti
    crf 1000L + dio
    süper gezi olmuş tekerine sağlık

  12. #12

    Üyelik
    21 Eylül 2023
    Şehir
    Balıkesir
    Motosikleti
    Honda Shadow VT 750
    Güzel gezi. Sıkılmadan okudum ve oynatma listesindeki videoların hepsini izledim. Ellerine sağlık. Bir gün ama bir gün bende yapabilirim buna benzer birşey inşallah.

  13. #13
    xtrafrozen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Temmuz 2019
    Motosikleti
    CBR 1000RR (2018) & Nmax 155 (2022)
    Teşekkürler paylasım icin.. Bir dönem Turklere vize vermiyorlardı. Acente kanalıyla mı aldınız ?
    “I never saw a wild thing sorry for itself. A small bird will drop frozen dead from a bough without ever having felt sorry for itself.”.

  14. #14

    Üyelik
    23 Kasım 2020
    Şehir
    Sydney Australia
    Motosikleti
    Africa Twin
    Arkadaşlar, öncelikle güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Soru soran arkadaşlara bilgi vermek için kullanıcı isimlerinin yanına cevapları yazacağım.

    Metehan07-70 Haklısın. Türkiye'nin ekonomik şartları herkesin malumu. İlerleyen yıllarda ekonominin düzelmesini ve herkesin kolaylıkla yapmasını dilerim.

    Navarin11 Masraflar tamamen kişinin kendisine bağlı. Ne tür bir motosiklet kullandığına, kaldığı otele ya da yediği içtiği yemeğe kadar önemli detaylar içeriyor. Ortalama olarak, her şey dahil günlük $30 dolar olarak düşünebilirsin. Bunun içinde motosiklet, kalacak yer, benzin ve yemek içmek de var. Ancak, bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve daha ucuza da inebilir, tamamen kişiye bağlı.

    Xtrafrozen Vietnam vize konusunda, birkaç ülke dışında tüm ülke vatandaşları için vize istemekte. COVID döneminde kapılarını en son açan ülkelerden biri olduğunu hatırlıyorum. Sanırım o olmalı. Açıkçası, ben Türk pasaportu ile girmedim, yüzde yüz bir şey diyemem ama aşağıya Vietnam devletinin vize ile ilgili resmi web sayfasını bırakıyorum. Ben de vizayı buradan aldım. Her şey online, tek giriş için $25 dolarlık bir ücreti var. Başvuru yapıldıktan 3 gün sonra vize e-posta yoluyla gönderilmektedir.
    https://www.evisagov.vn/official/en-us/
    espresso bunu beğendi.

  15. #15
    xtrafrozen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Temmuz 2019
    Motosikleti
    CBR 1000RR (2018) & Nmax 155 (2022)
    Alıntı onurdeliceog adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar, öncelikle güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Soru soran arkadaşlara bilgi vermek için kullanıcı isimlerinin yanına cevapları yazacağım.

    Xtrafrozen Vietnam vize konusunda, birkaç ülke dışında tüm ülke vatandaşları için vize istemekte. COVID döneminde kapılarını en son açan ülkelerden biri olduğunu hatırlıyorum. Sanırım o olmalı. Açıkçası, ben Türk pasaportu ile girmedim, yüzde yüz bir şey diyemem ama aşağıya Vietnam devletinin vize ile ilgili resmi web sayfasını bırakıyorum. Ben de vizayı buradan aldım. Her şey online, tek giriş için $25 dolarlık bir ücreti var. Başvuru yapıldıktan 3 gün sonra vize e-posta yoluyla gönderilmektedir.
    https://www.evisagov.vn/official/en-us/
    Tesekkurler.. Ben seneler evvel basvurmak istemiştim. Tur grupları haricinde Turklere vize vermediklerini soylemişlerdi. NATO uyesi zayıf halka oldugumuzdandır belki..
    “I never saw a wild thing sorry for itself. A small bird will drop frozen dead from a bough without ever having felt sorry for itself.”.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)