Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Tayland Mae Hong Son Rotası Haziran 2022

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    23 Kasım 2020
    Şehir
    Sydney Australia
    Motosikleti
    Africa Twin
    Herkese Merhaba,

    Bugün sizlere Kuzey Tayland’da Haziran ayında yapmış olduğum motosiklet turunu paylaşıyor olucam.

    Yazıya başlamadan önce sizlere bu gezi hakkında bir kaç tavsiye de bulunmak istiyorum.
    1- Öncelikle COVID-19 tedbirleri nedeni ile Tayland Thai Pass isminde bir belge almanızı istemekte, ve ülkede bulunduğunuz süre içinde COVID-19 sigortası. Çok rahat alınan bir belge büyütülecek bir konu değil. Ben Haziran 2022 içerisinde bu belgeyi aldım fakat ilerleyen günlerde gerek duyulmayabilir.
    Link: https://tp.consular.go.th/home

    2- Hangi aylar arası bu rotayı yapmak mantıklı?
    Aralık ve Nisan ayları arası kuru sezon ve herkes bu sezon içerisinde bu turu yapıyor. Haziran ile Ekim ayları yağmur sezonu. Ben yağmur sezonu içinde bu turu yaptığım,
    pişman mıyım? Kesinlikle hayır. Sıcak da yanmak ve heryerin dolu olduğu bir zamanda bu geziyi yapmak yerine biraz yağmur yemeyi sorun etmedim.
    Zaten o kadar yağmur yapmadı. Yağmur ile ilgili bir ek bilgi daha, bu bölgede yağmurlar genellikle öğleden sonra başlıyor, yani yağmur sezonu içinde bu turu yaparsanız sabahları erken kalkıp sürüş yapıp, öğleden sonra da otelinizde keyfinize bakabilirsiniz.
    Ayrıca, Tayland sıcaktır diyip yanınızda polar tarzı birşey getirmemezlik yapmayın. Kuzey Tayland da hava sabahları 5 dereceye kadar düşebiliyor.

    3- Otel rezervasyonu konusu. Tayland da Agoda isimli bir uygulama çok yoğun olarak kullanılmakda. Sizlere tavsiyem otele gidip peşin para ile pazarlık yapmak yerine, önceden Agoda üzerinden odanızı ayırtın. Zaten Chiang Mia ve Pai dışında ki şehirlerde İngilizce konuşan pek insan yok. Otellerin geceliği tek kişilik odalar $12 dolar dan başlıyor yukarı doğru çıkıyor. Kişisel tavsiyem $15 dolar üstünde yerlerde kalın.
    Ek bir bilgi daha: Telefonunuza Grab uygulamasını kesinlikle indirin........ Taksi ve yemek uygulaması. Ne Bangkok da, ne de Chiang Mia da taksilere binmeyin, Turist gördüklerinde taksimetre yi açmadan direk tarife sunuyorlar, sallıyorum 150 Baht vereceğiniz yere 500 Baht istiyorlar. Ayrıca Tuk-Tuk a da binmeyin aynı tarifeyi onlar katlayarak yapıyor. Grab üzerinden hem ucuz, hemde hiç acaba kandırılıyor muyum? endişesi olmadan yolculuğunuzu yapın.
    Ek olarak, Grab üzerinden yemek siparişi de verebiliyorsunuz.
    https://www.grab.com/sg/



    4- Para olayı: Bangkok da sorun yaşamazsınız fakat Chiang Mia da buna dahil, bir çok yerde kredi kartı ile ilgili problem yaşarsınız. Yanınıza yeterince cash para alın. ATM den para çektiğinizde her işlem için 220 baht kesiyor, yani az az para çekmek yerine bir kerede çekin, benim gibi sürekli 220 baht ödemek zorunda kalmayın.

    5- Yemek olayı: Evet geldik en güzel kısma, Tayland mutfağı diğer asya ülkelerine göre bence damak tadımıza en iyi hitap eden ülke. Bir çok yemeği kesin çok seversiniz! Özellikle Padthai çok lezzetli pilav, tavuk ve yumurta. Batı yemekleri de mevcut Burger, Pizza ve kızartma gibi. Kesinlikle yememenizi tavsiye ediyorum. Neden? Birincisi çok pahalı bir tabak padthai 30 yada 50 baht alabilecekken, bir tabak ızgaraya 400 baht vermek ne kadar mantıklı? Zaten hiç iyi yapamıyorlar ama bu anlaşılabilir bir durum, Japon bir ahçıya Kayseri mantı yaptırmak ve aynı lezzeti beklemek gibi bir durum bu.


    Tüm geziyi videolaştırdım yazı sonuna ekliyor olucam fakat, yazı ile bilgiye ulaşmak çok daha kolay olduğundan dolayı yazı yazmanın daha iyi olacağını düşünüyorum.



    Öncelikle bu rota’nın ismi Mae Hong Son Loop diye geçmektedir. Rota yaklaşık minimum 700km sürmekte ve bir yuvarlak çiziyorsunuz. Neden mimum? Çün ki rota dışında yapılacak aktiviteler var ve bunlar görmek size kalmış. Dünya genelinde bilinen ve inanılmaz virajlara sahip bir rota.
    Bu rotaya başlamak için Chiang Mia yada Pai şehirlerine gitmeniz gerekmekte ( Tavsiyem Chiang Mia)
    Chiang Mia şehrine direk uçuş olmadığı için Bangkok a gittim oradan da Chiang Mia şehrine geçtim İki şehir arası uçuş mesafesi 1 saat.
    Chiang Mia şehrinde bir çok motosiklet kiralama yeri var ben POP Motorbike isminde bir yerden 7 günlüğüne CB500X kiraladım. O kadar çok motosiklet seçeneği var ki. Scooter, Dirt, Enduro ve Touring 100cc Scooter dan 1000cc Africa Twin e. Günlük fiyatlar 200 Baht dan başlıyor ve motosiklete göre değişiyor. Ben CB500X günlüğüne 1.000 Baht ($28.39 USD) ödedim.
    Pop Motorbike: 41 Mun Mueang Rd, Tambon Si Phum, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50200, Thailand







    1. Gün
    Motosikleti alıp Chiang Mia şehrinden ayrılıp rota’nın güneyine doğru ilerledim. İlk durak “Doi Inthanon” isimli Tayland’ın en yüksek yeri ve bir ulusal park içerisinde bulunmakta.

    Daha sonraki durağım Doi Inthanon a 5 km uzaklıkta olan “Pra Mahatat Noppamethanedon and Pra Mahatat Nopphonphusiri” evet ismi çok uzun Google haritalara yapıştırın direk çıkar.



    Bu iki yapı Kral ve Kraliçe için yapılmış görülmeye değer bir yer. Gezme görme işlemi sonrası tekrar motosiklete atlayıp Güney e doğru sürmeye devam ettim. Chiang Mia şehrinden biraz geç çıktığım için öğleden sonra 4 olmuştu ve nerede kalabilirim diye haritaya baktım ve en yakın yerin Mae Sariang olduğunu gördüm ve oraya doğru gazladım. 1.5 saat sonunda vardığım bu yer, çok küçük Chiang Mia ile kıyaslanmayacak kadar sakin bir yer. Yorgunluk seviyem çok yüksek olduğundan hemen Agoda üzerinden çok da kontrol etmeden bir yer reserve ettim. Otel odasına vardığımda çok da harika bir yer olmadığını gördüm, fakat çok yorgun olduğumdan sorun etmedim ve duş alıp şehir içinde biraz yürüyüş yaptım. Gerçekten Mae Sariang çok küçük bir şehir ve yemek yiyecek çok alternatif bile yok. Lokal bir restorant bulup yemek yedikden sonra otele dönüp ertesi gün için istirahate geçtim.














    2. Gün
    Güne erken kalkıp eşyalarımı toparlayarak başladım, hava bulutlu ve yağmurun geleceği belli olsa da eşyaları motosiklet üzerine yükleyip Otel’den ayrıldım. İlk olarak motosiklete benzin takviyesi yaptım ve bulunduğum şehir Mae Sariang dan çıkıp Mae Hong Son’a doğru yol aldım.
    Hafif yağmur yağsa da inanılmaz bir doğa içinde harika bir sürüş gerçekleştirdim. Yol boyunca durup görülecek yerlerin resimlerini çektim.


    Mae La Luang Viewpoint
    Güzel bir dinlenme noktası cafe ve tuvaletler mevcut. Soğuk bir çay sipariş edip harika manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.
    https://goo.gl/maps/TXSgNEk8uG1qhWvi6


    Phra That Si Khun Yuam
    Yol uzerinde göreceğiniz ibadet alanlarından bir diğeri. Dinlenmek ve güzel resimler çekilmek için gayet güzel bir nokta.
    https://goo.gl/maps/6z5vhHNWSamU3UGp8


    Thai-Japan Friendship Memorial Hall Khumyuam
    Japon ve Tayland dostluk anıtı. Açıkcası içerisine girmedim bilet kesiyorlardı ve tam olarak kaç paraydı hatırlamıyorum, fakat çok ucuz değildi. Harita üzerinden baktım içeride tarihi eşya ve elbiseleri sergiliyorlar. Tayland her ne kadar Japon’ların müttefiki olarak görünselerde, Japonların ayak işlerini yapmak zorunda kalmışlar.
    https://goo.gl/maps/kbh8Wme6ieuuE1hQ8

    Japanese Military Spirit Dedication Memorial
    Makaleler de sürekli karşıma çıktı, fakat gerçekten özel olan hiç bir şey yok.
    https://goo.gl/maps/bSy6AciEa3SZkYpD8


    Pha Bong Hot Spring
    Mae Hong Son a çok yakın olan bu Termallere gittim hava çok sıcaktı ve bir an once otele gidip dinlenmek istediğimden içeriye girmedim. Daha sonra resimlerine baktım güzel bir yere benziyor.
    https://goo.gl/maps/qzH8aR3ejG4d8qQs7


    165km Sonunda Mae Hong Son a vardım çok güzel şirin bir şehir. Şehir merkezine geldikten sonra sertifika alabilmek için Chamber Of Commerce 1864 Corner Certificate isimli yere gidip bu turun anısına hem sertifika, hemde bir kaç stiker aldım. Anı biriktirmek için gayet hoş bir ayrıntı.
    https://goo.gl/maps/SBjqqyrSxqp4qfjM7


    Daha sonra otele yerleştim, kaldığım otel gayet güzel kesinlikle tavsiye ediyorum. Hem ucuz, hem kaliteli bir yer. Şehir merkezine çok yakın yürüyerek sadece 4-5 dk. Akşam Mae Hong Son da göl kenarında gece marketlerinde birşeyler atıştırıp sonra Wat Chong Klang manzarasına karşı bir kaç bardak bira içtim ve bu uzun günü tamamladım.

    Palm House
    https://goo.gl/maps/bXpWANrnuqYHy9LL8




















    3. Gün
    Sabah 8 gibi kalkıp eşyaları toparlayıp Mae Hong Son dan ayrıldım ve ilk durak olan Su Tong Pae Bridge dogru yol aldım. Mae Hong Son ile arası sadece 12km olan küçük bir köy.
    Su Tong Pae Bridge tarihi bir yer değil fakat Tayland’ın pazarlama konusunda en öne çıkardığı turistik bir yer. Tayland’ın en uzun Bambo köprüsü. 2012 yılında köylüler keşişlerin Tapınağa rahat bir şekilde gidebilmeleri için yapılmışlar. Her yıl yüz binlerce turisti çeken güzel bir köprü. Ayrıca hediye eşyaların satıldığı dükyanlar mevcut.
    https://goo.gl/maps/xaAhfVtaKq6KwhBe6


    Buradaki gezim sona erdi ve tekrar yola koyuldum. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum harika virajlar, inanılmaz manzaralar eşliğinde motosiklet sürüyorsunuz. Genel olarak rota zaten çok iyi ama yolun bu kısmı tek kelime ile HARİKA.

    Yol üzerinde VAN Café isimli küçük şirin bir araçtan bozma café var, soğuk kahvesi gayet güzel ağaçların altında güzel bir ortam.
    https://goo.gl/maps/LfkG6uqgRDbX4j7L6


    Pang Oung tarafına gitmedim, bilmeyenler için Tayland içinde bir kaç farklı lokasyonda Myanmar’dan Tayland a göç etmiş uzun boyunlu kadınların yaşadığı köyler bulunmakta. Bunlardan biri de rotamın üzerinde Myanmar sınırında bulunmakta fakat ben gitmedim, ilgimi çekmedi. Gitmek isteyenler için bilgileri bırakıyorum.
    Pang Oung
    https://goo.gl/maps/fBjNL9tS8krSbVMc6

    VAN Café’den ayrıldıktan sonra virajlı güzel yollara devam ettim. Yol üzerinde bir çok Tapınak mevcut, her biri bir birinden güzel ve özel. Mesela: Wat Mae Suya, Ban Rung Arun.
    Ayrıca yol üzerinde resim çekebileceğiniz look out noktaları mevcut. Scenic PangMapha isimli bir noktada durup resimler çektim. Manzara muhteşem, tüm sıra dağlar ayaklarınızın altında. Eğer hava sisli değilse inanılmaz karaler yakalayabilirsiniz. Ek olarak yolun diğer tarafında tezgah satıcıları farklı farklı hediyeler satmakta magnet, çanta, kolyeler gibi.
    https://goo.gl/maps/cXaQ3xx2aK2Yeose9


    Pai girmeden önce en ikonik yerlerden biri olan Nam Lod Cave mağrasına vardım. Mağraya giriş kişi başı 500 baht tutmakta Baht 500 = $13.80 USD. Yanınızda bir rehber olmadan giremiyorsunuz. Benim rehberim orta yaşta bir teyzeydi. Onu ve gaz yağı ile çalışan fenerini takip edip Mağra içerisine girdim. Mağra 3 farklı alandan oluşmakta, Mağra duvarlarında kendiliğinden oluşan şekilleri hayvan isimleri olarak tasfir etmişler. Sallıyorum bir duvar File benziyor oraya Fil duvarı diyorlar. Burada küçük bir detay söylemeliyim. Mağra içinde milyonlarca kuş yuvaları var, ve yavru kuşlar zemine düşüyor, adım attığınız yere dikkat etmelisiniz. Kuşlar kadar Yarasalar da var ve mağra içinde ağır bir koku mevcut, maske yardımcı olabilir, benim maskem yoktu ama bir sure sonra alıştım. Ayrıca Mağra zemini kaygan, ayakkabınızın düz tabanlı olmadığından emin olun.
    Daha sonra Mağra içinde bulunan gölete vardık, Bamboo ağaçlarından yapılmış sala binip, bir noktadan başka bir noktaya gidip geldik. Profösyönel Fotografçılar için harika fotograflar çıkabilir. Ben bile resim çekme özürlü biri olarak çok harika kareler yakaladım.
    Nam Load Cave:
    https://goo.gl/maps/RiCGhAnR1ovureJR8


    Nam Load Cave sonrası yol üzerinde bulunan Doı Kıew Lom View Point de bir sure dinlenip resimler çektim ve dağ yolundan aşşağıya Pai şehrine inmeye başladım. Yol üstünde yağmur başladı ve bende bir otobüs durağı olduğunu düşündüğüm bamboo dan yapılma bir yerin altına girdim. Orada Thailand lı gençler ile sohbet ettmeye çalıştım, hiç biri İngilizce bilmediği için tarzanca da olsa motosiklet hakkında sohbet ettik. Yağmur dinilmeye başlayınca Motosiklet üzerine atlayıp Pai şehrine sürdüm. Otelim’in ismi The Heart of Pai Resort. Verilen paraya göre maksimum alabileceğiniz mükemmel bir yer. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Gecelik $15 USD, ayrıca Otel önünde bulunan Bar çok keyifli cool bir yer.






























    4. Gün
    Ertesi gün sabah hazırlanıp Pai şehrini keşfe çıktım. Pai hakkında şunu söylemeliyim. Gündüz yapacak çok birşey yok Hippi şehri ve gece çok haraketli geçiyor. Pai Tayland’ın kuzeyinde olduğu için deniz yok kaldığınız otelin havuzu olması çok önemli. Öncelikle Yuna Lai Viewpoint e gittim. Pai şehrini tepeden görebileceğiniz güzel bir nokta. Çin mimarisi ile yapılmış, Çin yöresel kıyafetleri ve hediyelik eşyalar alıp aynı zamanda soğuk bir şeyler içebileceğiniz güzel bir nokta.
    https://goo.gl/maps/EGGFVgwVRSYrBtwg7
    Daha sonra Namtok Mo Paeng isimli akarsuya gittim, beni dinlerseniz buraya gitmek zaman sıradan bir akarsu ama gene de siz bilirsiniz ben lokasyonu bırakıyorum.
    https://goo.gl/maps/ZcD8Wih263fZH8877













    5 , 6 ve 7. Gün
    Dün gece Otelin karşısında bulunan bara gittim ve uzun bir gece olduğundan 5. Gün biraz dinlenmek istedim. Kahvaltı sonrası tarihi bir köprü için yola koyuldum.
    Tha Pai Memorial Bridge, II Dünya Savaşı sırasında Japon ordusu tarafından Ordularını Kuzeye sevk edebilmek için Tayland’lı köylülere yaptırılmış oldukları bir tarihi köprü. Savaşın sonlarına doğru Japon ordusu bu köprüyü havaya uçuruyor ve daha sonra Tayland’lı köylüler köprüyü tekrar inşaa ediyorlar. Resim çekilmek için güzel bir nokta.
    https://goo.gl/maps/7gyCQo2i2rtsMr7N7

    Bir diğer resim çekebileceğiniz nokta ise “I AM PAI” isimli yer manzara fena değil.
    https://goo.gl/maps/Hmsx9JZx3zneLuns8













    Pai şehrinde kaldığım 4 gün boyunca bir çok farklı yere gittim, bunları tek tek yazmak çok sıkıcı ve uzun olacak. Gittiğim yerleri haritaya kaydettim o link üzerinden bakıp gidebilirsiniz.
    Kaydettiğim tüm yerlerin listesi
    https://goo.gl/maps/C4z1xhRMm5zZbXqJ6

    8. Gün
    Sabah erken kalkıp yola koyuldum. Daha once Mae Hong Son ile Pai arasında bulunan virajlı yollardan bahsederken Harika demiştim hatırladınız mı? Unutun gitsin Pai ile Chiang Mia arasındaki virajarı anlatmak için bir kelime bulamıyorum. Muhteşem, İnanılmaz, Büyüleyici!!!!!!
    Eğer viraj seviyorsanız ve pegleri yere sürtmekten haz duyuyorsanız bu yola mutlaka gidin, saatlerce viraj yaparak gidiyorsunuz. Bir viraj bitiyor başka viraj başlıyor, hatta bir viraja yatıp, motosikleti düz pozisyona getirmeden bir diğer viraj başlıyor.
    Dikkat edilmesi gereken şey şu ki: Viraj kabiliyetinizin iyi olması gerekmekte. Eğer bu konuda sıkıntı yaşıyorsanız zorlanabilirsiniz. Fakat şu konuda size garanti verebilirim, bu virajlar sonunda kesinlikle viraj hakimiyetiniz artmış olacak. Ben bir ara MotoGP plotları gibi CB500X i yatırmaya başladım, pegleri sürte, sürte yol aldım. Yol üstünde güzel manzaralar ve dinlenme noktaları var. Coffee We Wıtch’s House isimli doğa içinde olan Cadı evi konseptli Café de durup soğuk birşeyler içmenizi tavsiye ederim. https://goo.gl/maps/5rXmMfyxTM2wvmtZ6










    130km sonra Chiang Mia şehrine yani başladığım noktaya vardım. Önce ilk gün kaldığım otele eşyaları bıraktım ve Motosikleti kiraladığım yer olan Pop motorbike a gidip motosikleti teslim ettim.

    Özet:
    Bu rota için şunu söylemeliyim: Muhteşem, tam anlamıyla motosiklet rotası virajlar, yol kalitesi, kalabilecek yerler, insanlar, doğa vs vs vs daha sayabilirim de sayabilirim. Eğer Asya da bir rota yapmak istiyorsanız gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim. Konu sadece motosiklet sürmek de değil, yeni bir kültürü tanıyorsunuz ve inanın çok fazla şaşıracağınız konu karşınıza çıkacak. Benim için Tayland gülen insanlar ülkesi olarak hafızamda kalacak.

    Tur Videoları

    https://youtube.com/playlist?list=PL...7BsRTqEM6qAkUL
    XGAMER, M.balibey, Guven ve 6 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    AzÇok - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ocak 2018
    Şehir
    İstanbul-İzmir
    Güzel bir gezi. Güzel bir paylaşım. İyi geldi. Teşekkürler.

  3. #3
    gurcanozturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2018
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    Tebrikler.

    Ayni turu yapabilir miyim bilmiyorum ama cok ozendim :D
    Neyse once bi Turkiye'yi bitireyim ben
    espresso bunu beğendi.

  4. #4
    watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2005
    Şehir
    Coruscant
    Motosikleti
    speederbike
    Çok güzel olmuş, emeğinize sağlık.

  5. #5

    Üyelik
    02 Eylül 2012
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Mondial 100 SFC Snappy xi
    Harika gezi. Tebrikler...

  6. #6

    Üyelik
    13 Haziran 2016
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    falcon flash 100
    Harika........

  7. #7
    Guven - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Eylül 2005
    Şehir
    HATAY-ANTAKYA
    Motosikleti
    Crf 250 L
    Tebrikler.
    Çok güzel bir tur ve gitmeyi düşünenler için kaynak teşkil edecek, iyi emek verilmiş bir rapor olmuş.

    Detaylı bilgi için teşekkürler...

  8. #8
    espresso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Kasım 2016
    Şehir
    Trakya
    Motosikleti
    Yamaha x max 250 ABS
    Güzel gezi olmuş.

    Oralarda trafik nasıl? Türkiyedeki gibi mi yoksa daha beter mi? Doğuya doğru gittikçe trafik işleyişi daha kaotik oluyor diye duymuştum.

  9. #9

    Üyelik
    23 Kasım 2020
    Şehir
    Sydney Australia
    Motosikleti
    Africa Twin
    Yani rotanın olduğu şehirler büyük olmadığında İstanbul kadar kaotik değil, ama gene umursamaz sürücüler her yerde olduğu gibi orada da mevcut. Yazının altına YouTube linki bıraktım ilk video da Chiang Mia trafiği var bi göz at istersen.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 04:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 04:20 ----------

    Bu arada herkese tek tek yazamıyorum herkese teşekkürler, evet güzel bir tur oldu, başkalarına faydalı olması için her noktayı not tuttum, umarım ihtiyacı olan birine fayda sağlar.
    espresso bunu beğendi.

  10. #10
    xtrafrozen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Temmuz 2019
    Motosikleti
    CBR 1000RR (2018) & Nmax 155 (2022)
    Cok guzel rota olmus, emeginize saglık.

    2015-2016-2017 yaz mevsimlerinde üst üste Tayland-Kambocya arasında git-gel yapmıstım.

    2016 da gitmiştim Chiang Mai ye.. Bangkok/Pattaya/Phuket in aksine inanılmaz huzurlu bir yer. Ortasından uzunca bir ırmak geciyor. Bir cok yer yurume mesafesinde.. Ve hayatımda gordugum en guzel hayvanat bahcesine sahipti.

    Videoları izleyince insan keske dolar 18 TL olmasa diyor

    @espresso : buralar tam senlik.. Scooter cenneti, sabaha kadar otur sohbet et
    “I never saw a wild thing sorry for itself. A small bird will drop frozen dead from a bough without ever having felt sorry for itself.”.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler