Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

9000 yıl öncesinden izler: Çatalhöyük

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    S6453 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2013
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    Arkadaşlar herkese merhabalar. Hafta sonu gerçekleştirdiğim bu gezi sizinle paylaşmak istemim. Daha fazla resim, gezi ve bilgi için http://anadoluyollarinda.blogspot.com.tr/ adresine bakabilirsiniz.

    Bu seferki yolculuk Çatalhöyüğe. İç Anadolu bölgesinde bulunan Çatalhöyük, Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 10 km doğusunda bulunmakta. Ankara'ya uzaklığı yaklaşık olarak 350 km. Yollar güzel olmakla birlikte Ankara-Konya yolu sanırım Türkiye'nin en sıkıcı yollarından birisi. Dümdüz, bol rüzgarlı ve bomboş.

    [IMG][/IMG]

    Çatalhöyük 13,5 hektarın üzerinde bir alana yayılmış ve 1.400 sene boyunca iskân edilmiş. Dünyada insanoğlunun ilk toplu yerleşime geçtiği yerlerden biri olan Çatalhöyük bize Neolitik Çağ da yaşamın nasıl olduğu hakkında çok büyük ipuçları vermekte. Çatalhöyük ilk yerleşme, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntuları ile insanlık tarihine ışık tutan bir merkez. Çatalhöyük, 2012’den beri UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesinde yer almakta.

    [IMG][/IMG]

    Çatalhöyüğe ulaşım Çumra üzerinden oldukça rahat. Konya'yı ziyaret edenlerin çokta rağbet gösterdiği bir yer değil Çatalhöyük. Bu durum yol üzerindeki tabela eksikliğinde de kendisini gösteriyor. Çumra ilçesinde Çatalhöyük tabelası bulunmuyor ve durup yol sormak gerekiyor. Çatalhöyüğe vardığınızda bizim buraya hiçte önem vermediğimizi, yabancı bilim adamlarının ilgisi olmasa buranında diğer pek çok arkeolojik-tarihi alan gibi buranında yok olmasının işten olmadığını kavrıyorsunuz.

    [IMG][/IMG]

    Aslında ne kadar da önemli bir yer Çatalhöyük insanlık tarihi ve Anadolu tarihi açısından. Çatalhöyük iyi korunmuş Neolitik yerleşimin çok nadir bir örneğidir ve insan prehistoryasını anlamak için önemli yerlerden biri olarak kabul edilmiştir. Nüfusuyla dönemin en kalabalık şehirlerinden biri olması, duvar resimlerinin ve aletlerinin bilinen neolitik geleneklerle bağdaşmaması, yönetim biçimi, iç içe ve paylaşımcı yaşam tarzı değerlendirildiğinde Çatalhöyük arkeolojik açıdan dönemdaşlarından farklılaşıyor ve büyük önem arz ediyor.

    Doğu ve Orta Anadolu’da ve Doğu Akdeniz’de Çatalhöyük’ten daha erken oluşan birçok köy ya da kent tipi yerleşme olduğu biliniyor. Bunların bir kısmı en az Çatalhöyük kadar büyük hatta daha büyüktü. Ayrıca bitkilerin tarıma alınmasının, koyun ve keçinin evcilleştirilmesinin bu bölgelerde Çatalhöyük’ten binlerce yıl önce başlamış olduğu da biliniyor. Fakat, Çatalhöyük’ün farklılığını ortaya koyduğu başkaca yönleri vardır. Örneğin, duvar resimlerinin hikâye anlatımcı niteliğinin bugüne kadar Anadolu’da ve Orta Doğu’da bulunamamıştır. Ve sanatın yoğunluğu bile hala özeldir.

    [IMG][/IMG]

    Çatalhöyük’teki içlerine çatılardan girilen birbirine bitişik evler ile sokağı olmayan yerleşim ünik bir özellik sergilemektedir. Ortadoğu ve Anadolu’da diğer Neolitik alanlar bulunmuş olmasına rağmen, Çatalhöyük Neolitik Kenti, kalıntıların boyutu, yaşayan toplumun yoğunluğu, güçlü sanatsal ve kültürel gelenekler ve zaman içindeki sürekliliğin benzersiz bileşimi ile olağanüstü evrensel değerler taşımaktadır.

    [IMG][/IMG]

    Çatalhöyük’te savaşa ait bir iz yok ve kadın-erkek çelişkisi de yok. Burada eşit bir hayat bulunmaktaydı. Eğer kadınlar ve erkekler ciddi derecede farklı hayatlar yaşadılarsa, biri ya da diğeri egemen idiyse, o zaman diyetlerinde de farklılıklar olmasını bekleyebilirdik. Örneğin, egemen gurup et ya da etin daha iyi parçaları gibi belli yiyecek türlerine daha kolay ulaşabilirdi. Ancak kazılarda ulaşılan kadın ve erkek kemiklerinin izotop analizleri, kadın ve erkeklerin diyetlerinde bir farklılık olmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca kemiklerdeki aşınma tipleri höyük kadın ve erkeklerinin yaşamları boyunca birbirlerine çok benzer işler yaptıklarını göstermiştir. Bütün bunlar sosyal rollerin belirlenmesi açısından cinsiyetin görece önemsiz olduğu bir toplumun varlığına işaret etmektedir. Kadın ve erkeğin evde geçirdikleri zaman ve yaptıkları işler hemen hemen aynıydı, alet yapıyor, buğday öğütüyor, ekmek yoğuruyor, aile liderliğine soyunuyorlardı. Bunlar da bir anaerkil dönemden çok, eşitliğin gösteriyor bize. Örgütlenmesi yüksek bir yerleşme olmakla birlikte Çatalhöyük’te hiyerarşi yoktu, çünkü ne yönetim kararlarının alınabileceği, ne de kararların topluma iletilebileceği mekânlar vardı, hatta onları alanlara taşıyacak sokaklar bile yoktu. Tanrıları değil, kocaman gövdeli, bereketi ve gücü simgeleyen şişman kadın tasvirleri vardı.

    [IMG][/IMG]

    Çatalhöyük’te konutlar, büyüklüğü yaklaşık 20-30 m2 olan dikdörtgen bir ana mekân ile ona bitişik, 5-6 m2büyüklüğünde bir veya iki depo alanından oluşmaktaydı. Çatalhöyük’te konutların standart bir plana göre yapıldığı ve tabakalar arasında herhangi bir farklılaşma olmadığı izlenmektedir. Konutlardaki bu tekdüzelik, toplumsal yapıda da bir katmanlaşama olmadığı izlenimini vermektedir. Çatalhöyük, gelişmiş, uzmanlaşmış ekonomik faaliyetlerin ve bölgelerarası ticaretin odaklaştığı bir merkezdi, ama bir yönetim işlevi içermiyordu ve bir yönetici sınıf oluşmamıştı. Bunun da nedeni, elde edilen artık ürünün oldukça sınırlı kalması ve anamal birikiminin sağlanamamış olmasıdır. Bunun göstergeleri de konutların küçük ve gösterişsiz olmaları, saray, tapınak, koruma duvarı, kale gibi anıtsal öğelerin inşa edilmemiş olmasıdır. Çatalhöyük’te büyük olasılıkla ne kamu yapıları, ne tam zamanlı yöneticiler, ne de din görevlileri vardı. Çatalhöyük’te savaşa ait bir iz yok; zira şehri sınırlayan ve koruyan sur duvarları niteliğinde herhangi bir buluntuya rastlanılmadığı gibi yerleşmenin büyümesini engelleyen, önemli kesintilere uğratan bir müdahaleye de rastlanılmamıştır.

    [IMG][/IMG]

    Çatalhöyük’ü keşfeden ve ilk kazı çalışmalarını 1961 yılında başlatan James Mellaart’ın bölgede bugün bile yoğurt yapımında maya olarak kullanılan meşe palamudu kapsüllerine rastlaması, ilk yoğurdun Çatalhöyük’te yapıldığı yönündeki ihtimalleri de güçlendirmektedir.

    Çatalhöyük’te bir yapının kuzey ve doğu duvarlarında 1963 yılı kazıları sırasında bulunan resim (Radyokarbon yöntemiyle yapılan tarih saptama çalışmaları resmin günümüzden 8.200 yıl öncesinde yapıldığını gösteriyor) kimileri tarafından tarihin ilk haritası olarak tanımlanıyor. Bu resim üzerinde Hasan Dağı'nın ve Çatalhöyük yerleşiminin tasvir edildiği düşünülmektedir. Bulunan resim bugün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmekte.

    Olur da yolunuz düşürse 9000 yıl öncesinden günümüze gelen bu izleri muhakkak görün. Görülmeye, sahip çıkılmaya ve üzerinde düşünülmeye değer bir yer Çatalhöyük.

    [IMG][/IMG]

    Hepinizin yolu ve bahtı açık olsun
    Motorcu-46, oguzhanlal, smiles ve 9 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    14 Temmuz 2015
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Rks cruiser 250
    Çatalhöyük neolitik çağının en önemli keşfedilmiş yerlerinden biri. Bende oraya uğrayacağım inşallah. Okulda final sorumuzdu ve 6 sayfa yazmıştım. Şimdi sorsalar 1 sayfa bile çıkmaz. Tek hatırladığım çatalhöyük yerleşiminde sokak yok, evler bitişik ve çatıdan giriyolardı. %30 u yada daha az arkeolojik eserler keşfedilmiş şuana kadar.
    S6453 bunu beğendi.

  3. #3
    berkcigdem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Ağustos 2014
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    ktm 1190
    Ben hiç gitmedim ama merak ettim şimdi...

    Teşekkürler.
    S6453 bunu beğendi.

  4. #4
    TAYFUNBORA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Nisan 2011
    Şehir
    Samanyolu Galaksisi
    Motosikleti
    Ktm 690 Sm
    Yine güzel bir paylaşım,
    Motor gezisi ile birlikte görmemiz gereken ve merak ettiğimiz yerlerden biri.
    Yani özet olarak çok ilgi çekici ve faydalı bir paylaşım bence .
    Çok teşekkürler.
    S6453 bunu beğendi.

  5. #5
    Sti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Kasım 2015
    Şehir
    Istanbul
    Suan okuyamiyorum ama en yakin surede okuycam,gidip gordugunuz ve bu bilgileri bizlere aktardiniz,belkide hic gidemiyecegimiz yerleri bize gosterdiginiz icin tesekkur ederim. Kazasiz belasiz daha nice yeni yerleri kesfetmeniz dilegiyle
    S6453 bunu beğendi.

  6. #6
    fazil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Mart 2014
    Şehir
    kadıkoy
    Motosikleti
    xv250 / fz6
    Paylasim icin tesekkurler. Cok guzel bir gezi ve cok sıkı bir yazi olmus. Bu yazi size mi ait yoksa baska bir yerden alinti mi?
    Arkeolojik alandaki kum torbalarini merak ettim, ne ise yariyorlar acaba?
    S6453 bunu beğendi.

  7. #7
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Yogurt ilk defa burda kesfedildiyse ve burada yasayanlar Türk ise muhtemelen manti ve iskender kebap ilk burada yapilmistir.
    Ilerleyen kazilarda hamur açmak için merdane ve döner makinasi bulunmasi muhtemel.
    Eger döner biçagi da bulunursa ilk futbol maçinin da yine burada yapildigini iddia edebiliriz.

    Ellerine saglik özet gibi ama güzel bilgilendirme olmus.
    MANKU ve S6453 bunu beğendiler.

  8. #8
    MANKU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Ekim 2014
    Şehir
    KONYA
    Motosikleti
    Aprilia & YAMAHA
    Vay arkadaş, Gonya ya geliyonuz haber vermiyonuz. Bi çay içer, etliekmek falan ısmarlardık.
    S6453 bunu beğendi.

  9. #9
    S6453 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2013
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    Alıntı fazil adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Paylasim icin tesekkurler. Cok guzel bir gezi ve cok sıkı bir yazi olmus. Bu yazi size mi ait yoksa baska bir yerden alinti mi?
    Arkeolojik alandaki kum torbalarini merak ettim, ne ise yariyorlar acaba?
    Dostum burayla ilgili bilgileri farklı kaynaklardan edindim. Kullandığım kaynaklar şunlar:

    Kaynaklar:

    1. http://www.catalhoyuk.com/

    2. http://catalhoyuk.stanford.edu/

    3. http://whc.unesco.org/en/list/1405/

    4. http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,46251/catalhoyuk-neolitik-kenti-konya.html

    5. Topraktan Sonsuzluğa Çatalhöyük; Yapı Kredi Yayınları, 2006, Editör: Mine HAYDAROĞLU

    6. Atlas Dergisi, 271. Sayı, Ekim 2015

    7. Türkiye’nin Harikaları: UNESCO Dünya Mirası Listelerine Giren 75 Eser, Atlas Dergisi

    8. 50 Simgeyle Anadolu Tarihi, Atlas Dergisi

    9. Aktüel Arkeoloji Dergisi 2016 Ocak-Şubat sayısı

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 08:15 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:11 ----------

    Alıntı MANKU adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Vay arkadaş, Gonya ya geliyonuz haber vermiyonuz. Bi çay içer, etliekmek falan ısmarlardık.
    İnşallah bir daha ki sefere dostum. Çok teşekkür ederim

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 08:18 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:15 ----------

    Alıntı Sti adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Suan okuyamiyorum ama en yakin surede okuycam,gidip gordugunuz ve bu bilgileri bizlere aktardiniz,belkide hic gidemiyecegimiz yerleri bize gosterdiginiz icin tesekkur ederim. Kazasiz belasiz daha nice yeni yerleri kesfetmeniz dilegiyle
    Çok teşekkür ederim dostum

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 08:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:18 ----------

    Alıntı TAYFUNBORA adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yine güzel bir paylaşım,
    Motor gezisi ile birlikte görmemiz gereken ve merak ettiğimiz yerlerden biri.
    Yani özet olarak çok ilgi çekici ve faydalı bir paylaşım bence .
    Çok teşekkürler.
    Dostum beğenmenize çok sevindim

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 08:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:20 ----------

    Alıntı berkcigdem adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ben hiç gitmedim ama merak ettim şimdi...

    Teşekkürler.
    Dostum içinizde küçükte olsa bir merak uyandırabildiyse bu paylaşım amacına ulaşmış demektir
    MANKU ve TAYFUNBORA bunu beğendiler.

  10. #10
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    11 Kasım 2014
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    xmax_250 ABS 2015 + Sepetli 52 litre
    çiçekler yeni açmaya başladı daha gaz açamadık gezemedik :D

  11. #11
    berkcigdem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Ağustos 2014
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    ktm 1190
    Alıntı S6453 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Dostum burayla ilgili bilgileri farklı kaynaklardan edindim. Kullandığım kaynaklar şunlar:

    Kaynaklar:

    1. http://www.catalhoyuk.com/

    2. http://catalhoyuk.stanford.edu/

    3. http://whc.unesco.org/en/list/1405/

    4. http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,46251/catalhoyuk-neolitik-kenti-konya.html

    5. Topraktan Sonsuzluğa Çatalhöyük; Yapı Kredi Yayınları, 2006, Editör: Mine HAYDAROĞLU

    6. Atlas Dergisi, 271. Sayı, Ekim 2015

    7. Türkiye’nin Harikaları: UNESCO Dünya Mirası Listelerine Giren 75 Eser, Atlas Dergisi

    8. 50 Simgeyle Anadolu Tarihi, Atlas Dergisi

    9. Aktüel Arkeoloji Dergisi 2016 Ocak-Şubat sayısı

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 08:15 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:11 ----------



    İnşallah bir daha ki sefere dostum. Çok teşekkür ederim

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 08:18 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:15 ----------



    Çok teşekkür ederim dostum

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 08:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:18 ----------



    Dostum beğenmenize çok sevindim

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 08:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:20 ----------



    Dostum içinizde küçükte olsa bir merak uyandırabildiyse bu paylaşım amacına ulaşmış demektir
    Önce benim işi gücü ayarlamam gerekiyor bu aralar felaket yoğunum. Mart ortası gibi 3-5 günlük gezi ayarlarım dedim şimdi martın sonuna kadar işlerim var. Bu gidişle bende ne ara gezicem napıcam bilmiyorum... Geçen hafta 250 km bi yolculuk yaptık onda bile mutlu oldum düşün yani
    Erhan Erdil bunu beğendi.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)