Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Ankara-Amasya-Antakya / Tiger Sport 1050-XT 660 ZA-Fazer 8

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    S6453 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2013
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    Çok severek ve araştırarak aldığım TRİUMPH TİGER SPORT 1050 motosikletimi satma gerekliliği hâsıl olduğunda böylesine hızlı bir sürece gireceğim hiç aklıma gelmemişti. Tiger Sport 1050’yi satmak için verdiğim ilana Giresun’dan bir arkadaş YAMAHA XT 660 ZA TENERE ile takas teklifiyle karşılık verdi. Hiç aklımda olmamasına rağmen biraz zorunluluğun getirdiği sıkışıkla bu teklifi bir miktar zarar etmeme karşılık kabul ettim. Takas işlemini Ankara ve Giresun’a aynı uzaklıkta olan Amasya’da gerçekleştirmeye karar verdik.

    [IMG][/IMG]

    Ve 16 Aralık sabahı Amasya’ya doğru düştüm yola. Amasya’yı daha önce hiç görmemiştim. Amasya ilk görüşte ben, kendisine hayran bıraktı. Hayatın yavaş aktığı son derece güzel bir şehir Amasya.

    [IMG][/IMG]

    Ankara-Amasya arası yaklaşık olarak 340 km. Yollar son derece güzel. Mecitözü-Amasya arasında 50 km dışında yolların tamamı ayrılmış yol.

    Yeşilırmak Vadisinde, Harşena Dağı eteklerine kurulan Amasya’nın tarihi MÖ. 5.000’lere kadar uzanmakta ve İlk Tunç Çağında da (MÖ. 3.000-2.500) Amasya’da yoğun bir yerleşmenin olduğu bilinmekte.

    [IMG][/IMG]

    Hitit belgelerine göre Amasya’nın bilinen ilk adının Hakmiş [Khakm(p)is] olduğu sanılmaktadır. Bu isimin Perslerin Amasya’yı fethine kadar devam ettiği değerlendirilmektedir. Amasya’nın Mitridates Krallığı Dönemi'ndeki adı “Amasseia” dır. Özellikle M. Ö. II. yüzyıldan itibaren darp edilen Amasya şehir sikkelerinde AMASSEİA ibaresi açıkça görülmektedir. Zaten coğrafyacı Strabon’da Amasya için Amaseia sözcüğünü kullanmaktadır. Amaseia sözcüğü, “Ana” anlamına gelen ve özellikle “Ana Tanrıça” yı kasteden ‘Ama’ ve onun çeşitlemesi olan ‘Mâ’ ibaresi ile bağlantılıdır. Bundan hareketle denilebilir ki Amaseia “Ana Tanrıça Mâ’nın şehri” anlamına gelmektedir.Ana Tanrıça Mâ, Perslerin Anadolu’yu fethinden sonra tapımı yaygınlaşan doğu kökenli bir tanrıçadır. Aynı zamanda bu tanrıça Mitridates ve Kapadokya’nın yerel tanrıçasıdır. Amaseia sözcüğü de Persler zamanındaki asıl söyleniş şeklinin Hellen ağzına uydurulmuş biçimidir. Roma döneminde Amaseia adı fazla bir değişikliğe uğramadan AMACIAC (Amasia) olarak kullanılmıştır. Örneğin, İmparator Septımıus Severus, Caracalla ve Severus Alexander döneminde darp edilmiş Amasya şehir sikkelerinde AMACIAC adını görmekteyiz. Bizans Devri'nde de Amasia adının değişmeden devam ettiği bilinmektedir. Amasya’nın adı Danişmendliler zamanında ise bazen Amasiyye, bazen de Şehr-i Haraşna olarak anılmıştır. Selçuklu, İlhanlı, Beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde de Amasya adı herhangi bir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiştir.

    Amasya'ya gidince ilk göze çarpan yapılar kaya mezarları. Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Harşena Dağı’nın güney eteklerine, kalker kayalara oyularak yapılmış. 21 adet olduğu tahmin edilen mezarlardan çok azı gün yüzüne çıkarılmış.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Amasya'da Türk mimarisini yansıtan pek çok eski ev bulunmakta. Amasya’nın çeşitli yerlerinde, özellikle Yeşilırmak sahil şeridinde yer alan geleneksel Osmanlı evleri kentin tarihi ve mimari dokusuna örnek teşkil ediyor. Eski Amasya evlerinden günümüze kalmış olanlar daha çok 19’uncu yüzyıla ait.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Amasya'nın her köşesinde tarihi bir yapı karşınıza çıkıyor. Bunlardan biri Yeşilırmak'ın kuzeyinde bulunan ve Harşene Dağı adı verilen dik kayalıklar üzerinde bulunan kaledir. Kalenin "Belkıs", "Saray", "Maydonos" ve "Meydan" adlarında dört kapısı, kale içinde "Cilanbolu" adlı bir su kuyusu, sarnıcı ve zindanları bulunmaktadır. Kaleden 70 m. aşağıda Yeşilırmak Nehri'ne ve kral mezarlarına kadar uzanan MÖ. 3. yüzyıla ait merdivenli bir yeraltı yolu ile burç ve cami kalıntıları görülmeye değer niteliktedir.

    Görülmesi gereken bir diğer tarihi eser ise Sultan II. Bayezid külliyesidir. Sultan II. Bayezid adına, 1485-86 yılları arasında cami, medrese, imaret, türbe, şadırvan ve çeşmeden ibaret bir külliye olarak yapılmıştır. 15. yüzyılın son çeyreğinde yan mekânlı cami mimarisinin gelişmiş bir geçiş dönemi örneğidir. Cami beş kubbeli bir cemaat yeri ile geniş bir kemerle birbirine bağlanan arka arkaya iki kubbeli mekân ve buraya açılan yan mekânlardan ibarettir. Doğu kısmındaki minaresi renkli taşlarla yivli, batı kısmındaki minare ise palmetlerle süslü olarak yapılmıştır. Batıda "U" planlı şemasına sahip medrese mevcuttur. Doğudaki "L" planlı şemail yapı, imaret ve konuk evidir. Her iki minare hizasında bulunan yaşlı çınar ağaçlarının külliye ile yaşıt olduğu tahmin edilmektedir.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Amasya zamanın yavaş aktığı şehirlerden ve son derece huzurlu bir yer. Günü birlik bir gezi Amasya için kesinlikle yeterli değil. Bir bahar günü tekrar Amasya'ya gelmeyi planlayarak kürkçü dükkanına doğru düştüm yola.

    [IMG][/IMG]

    Amasya’ya TRİUMPH ile gelip TENERE ile geri döndüm ve bu ikilinin tarz olarak bir birinden çok farklı olduğunu hemen hissettirdi TENERE bana.

    Kendisinde ilk dikkatimi çeken husus sağlamlığın ve dayanaklılığın gerektirdiği sadelik. Bir dağ başında ya da çöl ortasında size gerekmeyecek ve size problem yaratabilecek hiç bir ekstraya sahip değil. Tek silindirli 47 PS'lik motor ilk görünüşte yetersiz dursa da sizi rahatlıkla otoban hızlarına çıkarabiliyor ama birazcık nazlanabiliyor hızlanırken. Ve bu hızlarda öndeki ufacık cam beklenmedik bir rüzgar koruması sağlıyor. Ama bu hızlarda 23 litrelik deponun dibini 350 km sonra görebilirsiniz. Motor oldukça dengeli ve kontrolü oldukça rahat. Frenler çok başarılı ve güven verici. Sele oldukça yüksek. Boyum 1.90 ve ayaklarım tam olarak yere basıyordu. Sele birazcık sert geldi TİGER SPORT’TAN sonra. Ama bir enduro ile sport touringi bu açıdan kıyaslamak çok ta doğru değil galiba. Farlar gece yolculukları için yetersiz geldi bana. Ayrıca şehir içi kullanımda diğer kullandığım motorlara kıyasla çok fazla vites değiştirme ihtiyacı duydu TENERE.
    Ve titreşim konusu... Korktuğum kadar kötü değil. Ama 5.000 devirden sonra aynadaki görüntüler birbirine giriyor. Elcikler ve peglerde ise rahatsız edici bir durum söz konusu değil.

    Ama sonuçta motor yolculuklarının çoğunu asfalt üzerinde yapan benim gibi bir kullanıcı için XT 660 ZA’nın çok doğru bir tercih olmadığı en başından beri belliydi. Bu motor asfalt üzerinde bana çok keyif vermese de motorsuz kalmaktan iyidir diyerek takas teklifini kabul etmiştim. Ve uzun bir süre bu motoru kullanacakmışım gibi görünürken hiç beklenmedik bir fırsat sonucu tekrar motor değiştirme imkanı karşıma çıktı.
    Tekrardan başladım motosiklet araştırmaya. Motosiklet almanın en keyifli aşaması bu galiba. Daha önceki bir yazımda da belirttiğim gibi (http://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/130310-yeni-yol-arkadasim-tiger-1050-sport.html) uzun yolculuklarda konforlu, yüksek hızlarda rüzgar koruması sağlayacak bagaj kapasitesi yeterli aynı zamanda sürüşü keyifli bir motosiklet arıyordum. Yani çok yönlü, sport-touring bir model benim için en uygunuydu. Daha önce yaptığım araştırmalar kapsamında ikinci el HONDA VFR 1200 F, KAWASAKİ Z 1000 SX, HONDA VFR 800X CROSSRUNNER, HONDA CBF 1000 F, YAMAHA FAZER 8 araştırmaya başladım.

    Araştırmalar sırasında Hatay Yamaha bayii Şahinoğlu Motor ile görüştüm. Naim Bey’in yakın ilgisi ve takas seçeneğinde diğer bayilere oranla sunduğu uygun koşullar nedeni ile YAMAHA FAZER 8 almaya karar verdim. Gerekli işlemleri tamamladıktan sonra 5 Şubat günü memleketim Antakya’ya doğru düştüm yola. Ankara-Antakya arası 680 km ve yollar son derece güzel. Zaten yolun yaklaşık olarak yarısı otoban.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    322-400 yılları arasında yaşayan, Antakya doğumlu ünlü Romalı tarihçi Ammianus Marcellinus’un “Dünyada hiç bir kent, ne topraklarının bereketi, ne de ticaretteki zenginliği bakımından bu kenti geçemezdi” dediği, Antik Çağ'da “Orientis Apicem Pulcrum” (Doğu’nun Kraliçesi) olarak anılan ve Atatürk’ün ismini verdiği Hatay’ın merkez ilçesi Antakya, bugün Türkiye’deki en kozmopolit yerleşim bölgelerinden biridir.
    13 farklı medeniyetin izlerinin görülebileceği bu bölgede, Çevlik-Kanal Mağarası’nda, M.Ö. 40.000-11.000 yılları arasına ait olduğu iddia edilen üst Paleolitik Döneme ait kalıntılar bulunmuştur. M.Ö. 17. yüzyılın sonlarına kadar Mısır hâkimiyetinde kalan bölge, daha sonra sırasıyla Hitit, Asur, Babil, Pers ve Makedonların egemenliğine girmiştir. Büyük İskender ile başlayan Hellenistik Dönem olarak adlandırılan, Doğu-Batı kültürel sentezlenme sürecinin yaşandığı dönemde (MÖ 330-30) Doğu’nun en önemli kültür ve siyaset merkezlerinden biri olan “Antiokheia” (Antakya), M.Ö. 300 yılında 22 Artemisios (Mayıs) günü Büyük İskender’in generallerinden, Nikator (Fatih) unvanı taşıyan Seleukos I (M.Ö. 306-281) tarafından kurulmuştur.

    [IMG][/IMG]

    Antakya konumu ile Roma döneminde (M.Ö. 1. Yüzyıl - M.S. 6. yüzyıl) zenginliği, refahı, entellektüel yapısı ve kurumları ile Roma İmparatorluğu’nun Doğu eyaletlerinin merkezi olmuştur. Roma İmparatorluğu’nun üçüncü, dünyanın dördüncü büyük kenti olan Antakya, 638 yılında Arapların saldırısının ardından teslim alınmıştır.

    1071 Malazgirt zaferiyle Selçuklu Hükümdarı Sultan Alp Arslan döneminde kuşatma altına alınmış ve Bizans’tan her yıl 20 bin altın alma şartıyla kuşatma kaldırılmıştır. 1268’e gelindiğinde ise bu sefer Memluk saldırısına direnemeyerek Memluklere boyun eğmiş ve bölgedeki son Hıristiyan hâkimiyeti de sona ermiştir. Yavuz Sultan Selim zamanında da Mercidabık Savaşı sonrası Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
    Çok uzun süreler Müslüman ve Protestan Arap, Sünni ve Alevi Türk, Süryani, Katolik, Ortodoks Rum, Ermeni ve Yahudi gibi farklı etnik kökenlere ve dinlere ev sahipliği yapmış ve UNESCO “Barış Kenti” olarak seçilmiş bir merkez olan Hatay’ın, özellikle Hıristiyanlar için ayrı bir önemi vardır. Hz. İsa’nın ölümünden sonra havarilerinden St. Pierre Antakya’ya gelmiştir ve Hz. İsa’ya inananlara “Hıristiyan” adı ilk kez Hatay’da verilmiştir. Bugün St. Pierre Kilisesi Hıristiyan âleminin en önemli tarihi kiliselerinden biridir. Papa VI. Paul tarafından aynı zamanda bir ibadet yeri olarak kabul edilen bu kilisede o tarihten beri her yıl 29 Haziran günü Katolik Kilisesince ayin düzenlenmektedir.

    Tarihi, kültürü, medeniyetleri, doğası, zengin mutfağı ve turistik mekânları ile ülkemizin en büyük zenginliklerinden biri olan Antakya, aynı zamanda dünyanın ikinci en büyük mozaik koleksiyonunu barındırır.

    [IMG][/IMG]

    Antakya zengin geçmişiyle gezginlere pek çok alternatif sunar. Bunlardan biri de Anadolu'nun ilk camisi olan Habibi Neccar Camisidir. Bu caminin en azından Memlüklüler zamanından (MS 13 yüzyıl) bu yana var olduğu bilinmektedir.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Yine Antakya içerisinde bulunan Ulu Camii de görülmesi gereken bir diğer yer.

    [IMG][/IMG]

    Antakya'da yer alan camiilerle birlikte Protestan, Katolik ve Ortodoks Kiliseleri hem Antakya'nın kozmopolit yapısı yansıtıyor ayrıca bir kaç yüz metre karelik alanda mimari olarak da farklı tarzları göz önüne seriyor.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Antakya'ya gelip Antakya mutfağının lezzetlerini tatmamak olmaz. Antakya'ya özgü kabak tatlısı, tepsi kebabı, humusu, zeytin salatası, kağıt kebabı ve tabi ki künefesi yöre tabiri ile peynirlisi. Antakya'ya giderseniz künefeyi Uzunçarşı içerisindeki Çınaraltı Künefecisi'nde yemenizi tavsiye ederim. Közde pişirilen peynirli ile dondurmanın lezzetini hiç bir yerde bulamazsınız.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Antakya'ya gelirseniz Antakya sokakları, St. Pierre Kilisesi, Mozaik Müzesi, Harbiye Şelaleleri, Titus Tüneli, Vakıflı Köyü ve Beşikli Mağara gezilip görülesi diğer yerler. Özellikle St. Pierre Kilisesi tarihi önemi dolayısıyla çok ilgi gören bir yer. İlk Katolik Kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi Stauris Dağı'nın (Habibi Neccar) batısında kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9.5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşmaktadır. St. Pierre Kilisesi, kendilerini ilk kez “Hıristiyan” olarak adlandıran insanların dinsel yaşamına tanıklık etmiş, Hıristiyanlık dininin, özellikle Aziz Petrus’un ilk Papa olarak kabul edilmesinden dolayı Katolik inancının Dünya’ya yayılmasında bir merkez konumunu kazanmıştır. Hıristiyanlar arasında önemli bir yer olan St. Pierre Kilisesi, 1983 yılında Papa VI Paul tarafından Hıristiyanlar için haç yerlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Her yıl 29 Haziran’da St.Pierre günü kutlamaları yapılmaktadır.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Kilisenin hemen yukarısında ise cehennem kayıkçısı Haron heykeli bulunmaktadır. Bölgedeki küçük çocuklardan cüzzi bir ücret karşılığın sizi bu heykele götürmesini isteyebilirsiniz. Kharon kabarması, başı bir örtü ile kapatılmış, bir insan portresidir. Bu kabartma İmparator Antiochos zamanında ( M.Ö. 175-164) Antakya’da birçok insanın ölümüne neden olan veba salgını sırasında yapılmıştır. Bu dönemde toplumlara etkili olan kâhinlere danışılmış, onların tavsiyesi üzerine de kente yukarıdan bakan dağ üzerinde böyle bir kabarmanın yapılması kararlaştırılmıştır.

    [IMG][/IMG]

    Ve eski Antakya sokakları. Her gezişimde beni şaşırtan, inanılmaz samimi, sanatla ve birçokta zenginlikle dolu ancak 1987 yılından sonra pek çok kez belediye tarafından tecavüze uğrayan ama hala saflığını, güzelliğini, şaşırtıcılığını koruyan daracık sokaklar muhakkak görülmeli.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Eğer yaz günü gitmişseniz Antakya'ya zaten yolunuz Harbiye'ye düşecektir. Harbiye (Defne) Antalya il merkezine 7 km. mesafede olup her tarafı yeşillik olan güzel bir piknik yeridir. Antik çağın ünlü Daphne kentidir. Efsaneye göre Zeus'un oğlu ışık tanrısı Apollon, ırmak kenarında gördüğü genç ve güzel bir kız olan Daphne'ye aşık olur ve onunla konuşmak ister. Daphne'yi kovalar. Daphne kurtulamayacağını anlar. "Ey toprak ana beni ört, beni sakla, beni koru" diye yalvarır. Daphne ağaca dönüşür. Apollon şaşırır. Bu olaydan sonra şiir ve silah zaferi defne ağacının dalıyla mükafatlandırılır ve Defne'nin gözyaşlarının Harbiye'deki şelaleleri meydana getirdiğine inanılır. Seleukos Döneminde çağlayanlarıyla tanınan ve dünyaca ünlü bir sayfiye yeri olan Defne, çok sayıda köşkler, tapınaklar, eğlence yerleri ile ünlüydü. Stadyumunda düzenlenen olimpiyatların ihtişamı dillere destandı. Ancak şiddetli depremler bu şehri yerle bir etmiş, günümüze gözle görülür herhangi bir eser kalmamıştır. Harbiye, şimdilerde çok ilgi gören mesire yeri, yayla olup aynı zamanda heykeller, turistik eşya yönünden önemli bir beldedir. Yöredeki tezgahlarda dokunan doğal ipekler ise gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çok aranan kumaşlardandır. Yaz günleri ayağınızı buz gibi suya sokup aynı zamanda yemeğinizi yiyebilir, nargilenizi fokurdatabilir ya da biranızı yudumlayabilirsiniz.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Ve yaklaşık bir gününüzü ayırmanız gereken bir rota. Hz Musa Ağacı, Titus Tüneli, Vakıflı Köyü ve Beşikli Mağara ziyareti. Rivayete göre Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın Samandağ'daki buluşmasından sonra, birlikte Hıdırbey Köyü'nün yanındaki Musa Dağı'na çıkmak üzere yola çıkarlar. Hıdırbey Köyü'ndeki Musa ağacının bulunduğu yere geldiğinde çok susar. Bastonunu bu ağacın bulunduğu yere bıraktıktan sonra, hemen yanındaki dereye su içmeye gider. Su içtikten sonra yollarına devam ederler. Asasını suyun kenarında unuttuğunu anlayan Hz. Musa, döndüğünde ise asasının yeşerdiğini ve bir fidan haline geldiğini görür. O günden bugüne, o ağaç Musa ağacı olarak bilinir.

    800-1000 yaşlarında olduğu tahmin edilen ağacın halk arasında 2000-3000 yaşlarında olduğuna inanılır. Köyün Merkezinde bulunan ağacın gövde çapı 7.50 m’dir. Dıştan çevresi yaklaşık 20 m’dir. İki oyukla ağacın gövdesine girilmektedir. Devasa bir çınar ağacı olan Musa ağacının gölgesinde sabah kahvaltısı yapabilir veya bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Hıdırbey Köyü'nden sonraki durak Vakıflı Köyü. Küçük şirin bir köy. Köy kahvesinde kahvaltınızı yapabilir, köylülerin kurduğu kooperatiften sabun, zeytin yağı ya da meyve likörleri alabilirsiniz. Vakıflı Köyü Türkiye'nin tek Ermeni Köyü olma özelliğini taşımaktadır. Bugünkü Vakıflı Köyü, Osmanlı Sultanı II. Mahmut (1808-1839) dönemine kadar yörenin büyük köylerinden Yoğunoluk’un bir mezrası; bu topraklar II. Mahmut tarafından Mihail adlı varlıklı bir Hıristiyan Arap’a vakfedilince bir yerleşim yeri oluyor ve “Vakıf” adını da bundan dolayı alıyor. 20. yüzyılın başlarında gerçek bir köy haline dönüşen Vakıflı bugün Samandağ’a (Süveydiye) bağlı. 1918 yılına kadar Osmanlı, 1918’den 1938’e kadar yirmi yıllık süre boyunca Fransız, 7 Eylül 1938 ile 29 Haziran 1939 tarihleri arasında da, yaklaşık on aylık bir süre de Hatay Cumhuriyeti’nin yönetiminde kalmıştır.

    29 Haziran 1939’da, Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma kararı alan Hatay’ın değişik bölgelerinde ve Musa Dağı eteklerindeki altı ayrı köyde yaşayan Ermeni Toplumu’na--Vakıflı (Vakıf); Kapısuyu (Kebusiye); Hıdırbey;Yoğunoluk; Eriklikuyu (Hacı Habipli): Teknepınar (önce Bityas sonra Batıayaz)--Türkiye’de kalma ya da göç edebilme serbestîsi tanınmıştır. Diğer köyler yoğun göç alırken Vakıflı Köylüler’i Türkiye’de kalmışlar.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Bir sonraki durak ise Titus Tüneli ve Beşikli Mağara. Akdeniz ve Keldağ manzaralı dağ yolunda yapılan 10-15 dakikalık bir yolculuk sonucu Titus Tüneli'nin ve Beşikli mağaranın bulunduğu Çevlik ilçesine varıyoruz.

    [IMG][/IMG]

    Samandağ'ın 5 Km. kuzeyinde denize hakim yamaçlarda M.Ö. 300 yıllarında Seleuykos Nikator tarafından kurulan ve kurucusunun adı ile anılan antik kentin, dağın hemen bitiminde, dağdan gelen derelerin ağzında bir iç limanı vardı. Sellerin bu limanı doldurması tehlikesi ortaya çıkınca imparator Vespasianus zamanında dağ delinerek bir tünel açılması kararlaştırıldı. Tünel Titus zamanında tamamlandı ve derenin önü bir duvarla kapatılarak sel suları , yüksekliği 7 m genişliği 6 m olan bu tünel vasıtası ile uzaklara akıtıldı , böylece limanın dolması engellenmiş oldu. 130 m'si tünel, kalanı açık kanal halinde olan tünelin uzunluğu girişten Çevliğe kadar 1380 m'dir. Söz konusu proje dönemin mühendislik harikası idi.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Tünelin deniz tarafındaki girişine göre sağ tarafta , 100 m kadar uzaklıkta kaya mezarları vardır burada kayalara oyulmuş mağaraların içinde bulunan çok sayıda mezarın en çok ilgi çekeni , çukurun tabanındaki geniş mağaradır. içinde çok sayıda mezar bulunan bu mağara diğerlerinden farklı yapılmış yüksek ve gösterişli bir mezar yüzünden halk arasından ''Beşikli Mağara'' olarak anılmaktadır.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Veee sonunda yeni yol arkadaşımla tanışma vakti geldi çattı. YAMAHA FAZER 8 ABS. İlk gözlemim motor TRİUMPH kadar konforlu değil. Özellikle selesi biraz sert. Uzun yolculuklar için sıkıntı yaratabilir. İşçilik açısından da TRİUMPH'a yaklaşamıyor FAZER 8. FAZER 8'in daha alçak yapısı FAZER'ı sport-touring sınıfının sport kısmına daha yakın kılıyor. Bu özelliğin güzel bir yanı daha var kontrolü TRİUMPH'dan daha rahat. Aynaların konumu son derece iyi. Görüş açısı oldukça geniş. Farlar gece sürüşü için yeterli ama daha iyi olabilirdi. Rüzgar koruması da fena sayılmaz 120-130 km/saat hızlarda yeterli korumayı sağlıyor. Ankara'ya dönerken FAZER 8 yaklaşık olarak 5,8 lt yakıt tüketti. FAZER'ın motoru keyifli sürüşler vaat ediyor. Son derece torklu ve güçlü.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Yeni yol arkadaşımla dönüş yoluna geçiyorum. Dönüş güzergahımda olan Payas'a ugruyarak, Payas Kalesi, Sarı Selim Cami ve Sokullu Külliyesini ziyaret edeceğim. Haçlılar ve daha sonra Osmanlılar tarafından restore edildiği biliniyor, ama kim tarafından yaptırıldığı bilinmiyor. Payas bölgesinin en ünlü sanat eseri yapılarındandır. Sokullu Mehmet Paşa külliyesinin, güneyindedir. Kalenin, 8 kulesi bulunuyor ve çevresi su hendeğiyle çevrilidir.

    [IMG][/IMG]

    Yapımından sonra, başta Evliya Çelebi olmak üzere, seyyahların da büyük ilgisini çeken kale: Türk hakimiyetine geçtiğinde tamamen harap haldeymiş. Ancak, bölgede oluşturulacak iskelenin önemine binaen, kalenin onarılması düşünülmüştür. Böylece, yıllardır, yabancı gemilerin su ihtiyaçlarını karşıladıkları bir yer olan bölge, muhtemel düşman saldırılarına karşı korunmuş olucaktı. Bu düşünce sonucu, 1567 yılında, Payas kalesinin onarımı gerçekleştirilmiştir.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Payas (Yakacık)'da bulunan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, İstanbul Halep-Şam-Hicaz yolu üzerinde konumlandırılmış bir 'Menzil Külliyesi'dir. Bu yol, buharlı gemilerin kullanılmaya başlandığı döneme kadar, Sürre alaylarının ve dolayısıyla Hicaz'a giden hacıların kullandığı bir güzergâhtı. Buharlı gemilerin devreye girmesinden sonra ise Sürre Alayları, Beyrut üzerinden Şam'a ve oradan da Hicaz'a gitmeye başladılar. Külliye, bu güzergâhı kullanan hacı kervanları ile ticaret kervanlarının, limanın ve askeri birliklerin güvenliğini sağlamak amacıyla, II. Sultan Selim döneminde (1566–1574) inşa edilmiş ve yörenin en büyük yapı kompleksidir. Külliyenin inşası 1574'de tamamlanmıştır.

    [IMG][/IMG]

    Kale hariç, Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi toplam 14.902 metrekarelik bir alana yayılan ve farklı işlevlere sahip unsurlardan meydana gelmektedir. Külliyenin arastası, kuzey-güney doğrultusunda, 8.5 metreye, 115 metrelik bir aksın iki tarafında yer alan kırk sekiz dükkandan oluşmaktadır. Arasta'nın tam ortasındaki Dua Kubbesi'nin batısında, külliyenin ana girişi, doğusunda ise kervansaray girişi yer alır. Kervansaray, 43 metreye, 50 metre boyutlarındaki bir avlunun üç tarafını saran revakların arkasında yolcular için kapalı mekânlar ve ahırlar ve develiklerden oluşan külliyenin en büyük bölümüdür.

    [IMG][/IMG]

    Kervansaray'ın batısında, geçidin iki yanında, üç bölüm halinde, kendi avlularına açılan odaların oluşturduğu tabhaneler (misafirhaneler) vardır. Güneyde ise tabhanelere bitişik olarak inşa edilmiş olan imaret, önünde revakları olan mutfak ve yemek bölümü ve kilerden meydana gelir. Arastanın batı kanadında yer alan Çifte Hamam, klasik bir Osmanlı hamamı mimarisinin özelliklerine sahiptir. Sıbyan Mektebi, Çifte Hamam'a bitişik olarak külliyenin batısında bulunan, iki gözlü ve önü revaklı bir yapıdır.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Buraları da gezip gördükten sonra kürkçü dükkanına Ankara'ya doğru tekrar yola düşüyorum.

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    [IMG][/IMG]

    Yeni yol arkadaşımla mutlu mesut bir yolculuktan sonra kazasız belasız eve vardım. Dostlarım hepinizin yolculukları kazasız belasız ve keyifli olsun
    anadoluyollarinda.blogspot.com.tr


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    PysLre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Kasım 2013
    Şehir
    Çanakkale
    Motosikleti
    Yamaha R25-2015
    Çok güzel fotoğraflar-anlatımlar.. Gezileri Fotoğraflayıp paylaşmak çok güzel birşey Görmek istediğim yerleri gidip göremesem de fotoğraflardan da gayet güzeller. Elinize tekerinize sağlık.
    Motorunuzda hayırlı olsun bu arada
    S6453 bunu beğendi.

  3. #3
    deep_far - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Şubat 2013
    Şehir
    izmir - güzelyalı
    Motosikleti
    Honda Pcx150 2015 Siyah
    motor peşinde bir hayat =)

    çok keyifli
    fusuy364 ve S6453 bunu beğendiler.

  4. #4
    S6453 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2013
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    Dostum çok teşekkür ederim

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 15:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:46 ----------

    Alıntı PysLre adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Çok güzel fotoğraflar-anlatımlar.. Gezileri Fotoğraflayıp paylaşmak çok güzel birşey Görmek istediğim yerleri gidip göremesem de fotoğraflardan da gayet güzeller. Elinize tekerinize sağlık.
    Motorunuzda hayırlı olsun bu arada
    Dostum çok teşekkür ederim

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 15:50 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:48 ----------

    Alıntı deep_far adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    motor peşinde bir hayat =)

    çok keyifli
    Dediğin gibi dostum motor peşindeyim aslında hayatı istediğim gibi yaşayabilmenin peşindeyim
    PysLre bunu beğendi.

  5. #5

    Üyelik
    25 Haziran 2014
    Hocam Triumphdan neden vazgeçer bir insan çok meram ediyorum. Özel değilse söyler misin?

  6. #6
    Taner YILMAZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Kasım 2008
    Şehir
    İzmit
    Motosikleti
    Sırasıyla: Hyo GT250R, YAMAHA R1, HONDA 1000 RR,
    Çok güzel bir gezi ve alışveriş olmuş. Allah kazasız belasız kullandırsın.
    Fotoğraflar ve tarihi bilgilerle güzel bir konu olmuş.
    S6453 bunu beğendi.

  7. #7

    Üyelik
    31 Mayıs 2012
    Şehir
    Antalya
    Hocam muhteşem bir gezi olmuş doğrusu anlatım güzel fotoğraflar güzel kıskanmadım desem yada imrendim desem daha doğru olacak,, Fazer hakkında çok billgi paylaşmamışsın hocam (mesela virajı koltuğu hızlanması kullanma hissiyatı vs...) gibi..
    S6453 bunu beğendi.

  8. #8

    Üyelik
    02 Eylül 2012
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Mondial 100 SFC Snappy xi
    Çok güzel bir gezi tebrikler.
    S6453 bunu beğendi.

  9. #9

    Üyelik
    02 Kasım 2014
    Şehir
    ANTALYA
    Motosikleti
    YAMAHA RX115--VENTO100---XT600E--Cygnus L--GW250
    Antalyayı gezip görmek istersen
    benim Xt600 takas yapabiliriz
    fusuy364 ve S6453 bunu beğendiler.

  10. #10
    S6453 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2013
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    Alıntı uçnkaplumbğa adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam Triumphdan neden vazgeçer bir insan çok meram ediyorum. Özel değilse söyler misin?
    Hocam mecburiyetten. Maddi gereklilikler

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 18:33 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:31 ----------

    Alıntı Taner YILMAZ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Çok güzel bir gezi ve alışveriş olmuş. Allah kazasız belasız kullandırsın.
    Fotoğraflar ve tarihi bilgilerle güzel bir konu olmuş.
    Teşekkür ederim hocam

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 18:41 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:33 ----------

    Alıntı Maslak adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Hocam muhteşem bir gezi olmuş doğrusu anlatım güzel fotoğraflar güzel kıskanmadım desem yada imrendim desem daha doğru olacak,, Fazer hakkında çok billgi paylaşmamışsın hocam (mesela virajı koltuğu hızlanması kullanma hissiyatı vs...) gibi..
    Öncelikle teşekkür ederim dostum. Hocam fazer 8'in selesi çok hoşuma gitmedi daha rahat olabilirdi. Tabi bu kıyaslama Tiger sport 1050'ye göre. Virajları benim çok hoşuma gitti. Tiger sporta kıyasla da tenereye kıyasla da daha iyi. Hızlanma konusunda motor rodajda olduğu için şimdilik bir şey söyleyemiyorum.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 18:44 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:41 ----------

    Alıntı arican adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Çok güzel bir gezi tebrikler.
    Teşekkür ederim dostum

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 18:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:44 ----------

    Alıntı tayfa07 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Antalyayı gezip görmek istersen
    benim Xt600 takas yapabiliriz
    Neden olmasın dostum
    anadoluyollarinda.blogspot.com.tr

  11. #11
    MCV - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mayıs 2014
    Şehir
    sivas
    Motosikleti
    150 mcx-Kuba KEE100-RKS Winner200- Hero XPULSE 200
    Detaylı anlatım ve resimler için teşekkürler.Güzel gezi olmuş.
    S6453 bunu beğendi.
    https://www.youtube.com/channel/UCsQMNz8EBD5jqoRCOlr-72Q

  12. #12
    ESGEL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Ağustos 2014
    Şehir
    Eskişehir
    Motosikleti
    benim yok oğlumun ki Jinlun 250S
    güle güle kullanın...
    S6453 bunu beğendi.

  13. #13
    Sepetçioğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Aralık 2010
    Şehir
    SİNOP
    Motosikleti
    KAWASAKİ VERSYS 650
    Çok güzel geziler olmuş, motor almak bahanesiylede gezmişsiniz.
    Motorunuzd hayırlı olsun, kazasız belasız güle güle kullanın
    S6453 bunu beğendi.

  14. #14
    mezit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Ocak 2008
    Şehir
    yalova
    Motosikleti
    Honda cb125e
    belgesel tadında.. harika bir anlatım.. teşekkürler bizimle paylaştığınız için...
    S6453 bunu beğendi.

  15. #15
    S6453 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2013
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    Alıntı ESGEL adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    güle güle kullanın...
    Çok teşekkür ederim

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 08:56 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:54 ----------

    Alıntı Sepetçioğlu adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Çok güzel geziler olmuş, motor almak bahanesiylede gezmişsiniz.
    Motorunuzd hayırlı olsun, kazasız belasız güle güle kullanın
    Çok teşekkür ederim Valla dostum bir bahane yaratıp her yere motorla gitmeye çalışıyorum

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 08:59 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:56 ----------

    Alıntı mezit adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    belgesel tadında.. harika bir anlatım.. teşekkürler bizimle paylaştığınız için...
    Çok teşekkür ederim Beğenmenize sevindim
    anadoluyollarinda.blogspot.com.tr

  16. #16
    erro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Haziran 2008
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    tracer 900
    hayırlı olsun...yol üstündeki hiç bir tarihi yeri atlamıyosun genelde..hakkıyla araştırarak, bilinçli bi şekilde gezüyosun..bu ayrıca zaman ve emek isteyen bir iş...

    daha nicelerini yaparsın inşallah...
    fusuy364 ve S6453 bunu beğendiler.

  17. #17
    karacabeg - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Aralık 2014
    Şehir
    Dersaadet
    Gerçekten çok güzel yolculuklar tekrar hatayı göresimde geldi .
    Kazasız belasız sürüşler tüm motorlarınızda
    S6453 bunu beğendi.

  18. #18
    Guven - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Eylül 2005
    Şehir
    HATAY-ANTAKYA
    Motosikleti
    Crf 250 L
    Ne güzel anlatmış, tanıtmışsın şehrim Antakya'yı ve çevresini... Bunun için sana teşekkür ederim.
    Bu güzel rapor için ayrıca teşekkürler.
    S6453 bunu beğendi.

  19. #19
    S6453 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Mart 2013
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    Alıntı erro adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hayırlı olsun...yol üstündeki hiç bir tarihi yeri atlamıyosun genelde..hakkıyla araştırarak, bilinçli bi şekilde gezüyosun..bu ayrıca zaman ve emek isteyen bir iş...

    daha nicelerini yaparsın inşallah...
    dostum çok teşekkür ederim

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 11:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:36 ----------

    Alıntı karacabeg adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Gerçekten çok güzel yolculuklar tekrar hatayı göresimde geldi .
    Kazasız belasız sürüşler tüm motorlarınızda
    Çok çok teşekkür ederim

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 11:42 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:38 ----------

    Alıntı guven61 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ne güzel anlatmış, tanıtmışsın şehrim Antakya'yı ve çevresini... Bunun için sana teşekkür ederim.
    Bu güzel rapor için ayrıca teşekkürler.
    Abi bir yöre sakini olarak senden bunları duymak mutluluk verici. Teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim
    anadoluyollarinda.blogspot.com.tr

  20. #20
    aonal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Ekim 2012
    Şehir
    KONYA
    Motosikleti
    YBR125 esd idi
    Motorunuz hayırlı olsun çok güzel anlatmışsınız sayenizde gitmiş kadar oldum içim açıldı teşekkürler
    S6453 bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler