Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 123 ... SonuncuSonuncu

Ne Denir ki?

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    gcc_ondr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ocak 2006
    Şehir
    mersin-erdemli
    Motosikleti
    ybr 2006-gara ilan
     
    05.12.2005 tarihli Hürriyet gazetesinin Seyahat ekinde okuduğum bir haberi size aktarıyorum.

    1960’larda İngiltere’ye çalışmaya giden Ordulu Osman Gürsoy, boş zamanlarında kısa gezilere çıkmak için ikinci el bir Vespa motosiklet satın aldı. 1969’da yenilediği motoruyla Ordu-Londra arasını 19 kez katetti. Londra’ya her dönüşünde ayrı bir yoldan giderek, Arnavutluk ve Finlandiya dışında tüm Avrupa’yı gezdi. Motorunu uçağa koyup Amerika’ya gitti.

    50 günde New York’tan Seattle’a ABD’yi ve Montreal’e kadar Kanada’yı dolaştı. Bugüne kadar toplam 180 bin kilometre aşıp, dünyanın çevresini beş kez dolaşacak kadar yol yaptı. Gezilerinde, 3 bin saat motor üzerinde kaldı. Sekiz ton yakıt, 350 kilo yağ harcadı. Gürsoy, Arizona Çölü’nü bile geçtiği 150 cc’lik motoru Koç Müzesi’ne bağışlamak istiyor.

    Dünyayı deniz, kara ve havadan turlayan çoktur. Ama bunu yıllık izinlere sığdıran, üstelik altı beygirlik şehir motosikletiyle, profesyonel yardım almadan yapan nadir gezginlerden biri Osman Gürsoy. 180 bin kilometrelik yolculuğu Vespa üreticilerini bile şaşırtmış, ona yepyeni bir motosiklet hediye etmişler. Yine de 70 yıllık yaşamının 36 yılında kullandığı eski motoru hálá elinin altında.

    Gürsoy’un motor tutkusu 45 yıl öncesine uzanıyor. 1959’da Yalova Karamürsel’deki NATO Üssü’nde garson olarak çalışan Gürsoy, işe gidiş gelişlerinde kullandığı bisikletine motor takar. Bu naif alet ayağını yerden keser. Ama öylesine nazik bir motorlu taşıttır ki bir gün rüzgar çıkınca, dayandığı ağaçtan kurtulup yakındaki göle uçar. Gürsoy, kurutup kullanmaya devam eder. 1966’da İngiltere’ye giderken satar. İngiltere’deki ilk aylarında eşi ve çocukları yanında olmadığı için çok canı sıkılır. Satın aldığı ikinci el Vespa’yla çevre gezileri yapar. 1969’da yeni bir Vespa alır, Türkiye’ye tatile motoruyla gelmeye başlar. Bir kez eşini de yanına alır. Her tatil önce Yalova’daki evlerine sonra da Ordu’daki ailelerini ziyarete giderler. Tatil dönüşü eşi Cevriye’yi trene bindirip her seferinde farklı bir yoldan gider. 1970’li yılların ikinci yarısına gelindiğinde, Arnavutluk ve Finlandiya hariç tüm Avrupa’yı gezmiştir. Arnavutluk’a vize alamadığı için gidememiştir. Finlandiya’ya ise arkadaşlarının tavsiyesi yüzünden: ‘Çok pahalı, sakın deneme!’

    ÇÖLDE BİR VESPA

    Avrupa’nın her yerini görünce Gürsoy’un yine canı sıkılmaya başlar. ABD’yi görmeye kafasına koyar. 1978’de işyerinden üç ay izin alır. Vespa’sını paketleyip New York’a gönderir. Ardından kendi atlar uçağa. Motorunu teslim alırken görevlilerin alaylarına muhattap olsa da yılmaz, bir kamyona yükleyip en yakın servis istasyonunun yolunu tutar. Colombia, Florida-Miami, Atlanta, Tenessee, Alabama, Arkansas ve Dallas’tan sonra Teksas’a varır. Yolda Vespa bayilerine uğrar. Çılgın Türk’ü gören bayiler ihtiyacı olan parçaları ücretsiz verir. Sıcaktan otomobil aksamlarının eridiği Teksas çölünü bir günde geçer, Los Angeles’tan sonra San Francisco’ya varır. Hayatının en büyük korkularını San Fransisco’da yaşar. Kent köprülerle doludur ve her birinde yol ızgaralardan oluşmuştur. Vespa’nın küçük tekerleklerini zıplarken zaptetmek çok zorlanır. Seattle’dan sonra Kanada sınırına vardığında hiç de hoş karşılanmaz. ‘Nereye?’ diye soran gümrük memuru, ‘Ülkenin bir başından öbür başına’ cevabını alınca bir Vespa’ya bir de üstündekine bakar. Pasaporta damgayı vurur. Turunu tamamlayıp New York’a döner. Motosikletini teslim etmek için havaalanının kargo bölümüne girdiğinde, 50 gün önce müstehzi ifadeyle karşılayan görevli donup kalır. Gürsoy’un motorunu kendi eliyle kargoya hazırlar.

    MACERA TÜRKİYE’DE BİTTİ

    Osman Gürsoy, bir süre daha Türkiye’ye motoruyla gelip gitmeyi sürdürür. 1980’de Güney Avrupa yolundan dönüşü sırasında İtalya’da Vespa fabrikasına uğrar. Motoru görüp, macerasını dinleyen yetkililer şaşırır. Ona yepyeni bir Vespa göndereceklerini söylerler. 1981’de yeni motoru Londra’dadır. Fabrika geleneklerini bozmayarak, sadece alüminyum parası olan 200 sterlin alarak, Gürsoy’a yeni motorunu verir. Ama alışkanlıklarından ve sahip olduklarından asla vazgeçmeyen Gürsoy, yeni motorunu pek kullanmak istemez. Altı ay sonra yenisini satar ve emektar motoruna binmeyi sürdürür. Osman Gürsoy, 1986’da motorunu, minibüse yükleyerek Türkiye’ye getirir. Yaşadığı maceraları anlatıp, sadece hatırası için Türkiye’ye soktuğunu belirten bir yazıyla Gümrük Bakanlığı’ndan muafiyet ister. Reddedilince 160 bin lira ödeyerek, motorunu yurda sokar. Önceleri Yalova’daki evinde duran motoru daha sonra Ordu’ya getirir. Şimdilerde ise Boztepe’den şehir merkezine sekiz dakika süren yolculuklar dışında motorunu kullanmıyor. Nedeni trafik kurallarına uyulmaması.

    RADYOLU KAYIT CİHAZLI MOTOSİKLET

    Osman Gürsoy, motosikletine üç dalgalı bir otomobil teybini modifiye ederek yerleştirmiş. Kısa dalga adaptörüyle dünyanın dört bir yanını dinleyebildiği 13 dalgalı radyo ve ses kayıt cihazına bir de mikrofon takmış. Gezileri boyunca, hem gezdiği yerleri anlatmış kasetlere, hem de tanıştığı, evlerinde kaldığı kişilerin üşüncelerini kaydetmiş. Şimdi elinde maceralardan kalan 60 kaset var.

    NOT: haber eski bir haber, velakin benim çok hoşuma gitti, belki bazı arkadaşlar da okumuşlardır ama sitede arattırdım ve daha önce verilmemiş gördüğüm kadarıyla, yorumu size bırakıyorum,
    NOT2: alıntıdır!

    sevgiler herkese

    bir gün gelecek, gelecekte gelecek...B RH+


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    titanxxx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Mart 2006
    Şehir
    K.MARAŞ
    Motosikleti
    Kuba STR 250cross + mondial xtreme supermoto
    helal olsun be

  3. #3
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    ya ordudan biri yokmu osman abiyi bulsa şöle resimli falan anlatsa süper bi haber olur...Bizlerden de selam sölese osman abime
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  4. #4
    ilnapoli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Mayıs 2004
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Arıyor
    vay be umarım doğrudur. keşke bir fotoğrafı olsa.. samsun'a gittiğimde unutmazsam bir ordu yaparım sadece osman amcayla tanışmak için..

  5. #5
    SuperDude - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Eylül 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Yamaha Dragstar XVS 650A
    bana biraz palavra gibi geldi.. nerden alıntı bu? Gazeteden mi yoksa internetten mi?
    Havalı tiplerin içi boştur çünkü "hava" boşlukları doldurur. Balonun içinde de hava vardır...

  6. #6
    Yunus_Efe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Nisan 2006
    Şehir
    Kocaeli\gölcük
    Motosikleti
    AS 200 GY-2
    AŞK.... aklıma başka kelime gelmedi..
    [CENTER]aynaya baktığında gülümsüyorsan bin motoruna[/CENTER]:queen:

  7. #7
    motocycleboyreigns - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2006
    Motosikleti
    BMW R26-MZ 251-SRAD 750
    Palavra falan değil bu adam gerçekten var,Piaggio bayilerinde duvara resimleri yerleştirilmiş.Motorcu nedir,kimdir diye tartışıyoruz bunca zamandır;alın size gerçek motorcu...

  8. #8
    benkaan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Eylül 2005
    Şehir
    canım mersin'im
    Motosikleti
    250 mct
    baya oluyo bu haber yayınlanalı. doğruymuş bir kaç gazeteyede çıkmıştı. biz çılgın TÜRKler

  9. #9
    UnalfaT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2006
    Şehir
    Beylikdüzü
    İnsanın azmedince yapamayacağı şey olmadığına dair,hem de içimizden bir örnek.Helal olsun...
    Birgün Mutlaka...

  10. #10
    crato - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Temmuz 2005
    Şehir
    Londra
    Motosikleti
    Triumph Tiger 800XC idi, calindi.
    helal olsun.

    goldwing ile 753000 km yapan adam haberi yalan olmuyor da bu mu yalan olacak? neden? Türk diye mi? yoksa vespa kullanıyor diye mi?
    Ben, kimine göre deli, kimine göre keyifli, kimine göre lanet-li, kimine göre pek bi’ dertli, kimine göre efendi, kimine göre sadece biri, kimine göre hiç biriyim.
    Ben, crato’yum.

  11. #11
    Muzo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Nisan 2006
    Şehir
    Istanbul-Eyüp
    Motosikleti
    Mondial 150 MC
    Vallahi Bravo. Bende yapmak isterdim. Kimbilir belki olur bir gün, tabii osman abi kadar olmasada güzel bir Macera yasanabilir....

  12. #12
    AsiWegA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Şubat 2006
    Şehir
    Istanbul-Anadolu
    Motosikleti
    Honda CBR-600F, SkyTeam ST-200
    Helal olsun babaya bee.Keske bende de olsa onun cesareti de yapabilsem boyle bisey

  13. #13
    kuvva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Aralık 2005
    Şehir
    Karşıyaka/İZMİR
    gerçek motor tutkusu.

    bunlar osman amcama

  14. #14
    BIYIKLI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Şubat 2006
    Osman amca motorcu tarihine adını altın harflerle yazdırmış. İşte motorcunun tatlı çilesi, büyük azmi, doğa sevgisi birde bunları başaran Türk olunca insan iki kez gurur duyuyor.
    Anadilini kaybedersen bağımsızlığını da tamamen kaybedeceksin. Dilini kaybeden toplumlar köle olmaya mahkumdurlar.
    Mustafa Kemal ATATÜRK

  15. #15
    camadan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Kasım 2005
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Yamaha XTZ 1200 Süper Tenere
    Helal Olsun Sana Helal Olsun
    KocaAdam(Süper Teneke) & Camadan & ChomChok & G.ECE

  16. #16
    KALDERA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Haziran 2005
    Şehir
    TÜRKİYE
    Motosikleti
    visal 125 DOMİNAR 400 UG-HERO XPLUS 200 4V
    nekadar da inat etmiş adam..gidecem,olacak bu işler diye..kimbilir yakın çevresi
    ne kadar baskı yapmış vazgeçirmeye çalışmışlardır adamı..helal valla..
    ben iki yıldır karadeniz bölgesine gitmiyorum.ama giden diğer şirket arkadaşıma
    not verdim eline.orduda zamanı olursa boztepedeki osman amcayı bulmaya çalışacak..orada herkez birbirini tanır...

  17. #17
    zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Tek kelime ile mucize, hem vespa gibi bir motorun yaptiklari hemde bunu bir Turkun yapmis olmasi , peki bu kayit neden rekorlar kitabina girmemis sizce???
    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti

  18. #18

    Üyelik
    03 Nisan 2006
    ya arakadaşlar tek kelimeyle tüylerim diken diken okudum mutihş bişi yaaa

  19. #19
    fraktal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Kasım 2004
    Şehir
    magnesia
    Motosikleti
    Yamaha VİRAGO 535
    Süper dede!!!

  20. #20

    Üyelik
    11 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Fazer
    Arkadaşlar bu haber düzmece bir haber değildir. Hatta bir motosiklet dergisinde (Motobike veya Motosiklet) daha detaylı ve resimli hikayesi var. Eğer evde dergiyi bulabilirsem sizinle paylaşabilirim. Gerçekten çok ilginç bir adam, tam anlamıyla maceraperest.
    ALPAY


    REKLAM ALANI
1. sayfa 123 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler