Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Sele ve Çamurluk yardım!

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    28 Eylül 2015
    Şehir
    Ataşehir/İST
    Motosikleti
    Kuba Sl200
    Arkadaşlar merhaba,

    Kuba sl200 kullanıcısıyım. Motorumu kişiselleştirmek istiyorum. Öncelikle tek kişilik alçak bir sele ve küçük çamurluklar yaptıracağım , ancak sanayilerde dolaşacak pek vaktim yok. Sizden ricam bu konuda yardım ve tavsiyeleriniz.
    Not. Mümkünse fikirden ziyade tecrübe ile bilgi paylaşımı yapalım.

    Teşekkürler
    İyi sürüşler


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    mikail_6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Şubat 2013
    Motosikleti
    Honda Shadow VT750 C4
    moruk bu işler vakit ayırmadan olmuyor, manitaya, sosyal hayata zaman harcar gibi vakit ve emek harcaman lazım onu önce bir söyleyeyim de gelelim sele ve çamurluk konusuna. tabi bunların bir çoğunda kendi el maharetini kullanacağını düşünerek yazacağım.

    Selenin alt plastiği hoşuna gidiyorsa, şekliyle genişliğiyle vs bir alıp veremediğin yoksa onun üzerinden gidersin en temizi.

    alttaki zımbaları kerpetenle söküo süngeri açığa çıkar. sıfırdan sünger yapabilir ya da var olan süngeri inceltebilirsin. fabrikasyon selelerin 99% unda dolgu sünger kullanılıyor. bizim bildiğimiz döşeme süngerine göre yapısı daha tozlu, biraz daha dolgu köpüğünü andırır cinsten. falçata, maket bıçağı gibi araçlarla mümkün mertebe istediğin şekli verecek biçimde kesip biçtikten sonra kalın zımpara ile son pürüzsüzlüğünü verebilirsin bu dolgu süngere.

    ya da bildiğimiz spor salonunda kullanılan silikon matlardan 2-3 kat keserek üst üste bali ile yapıştırabilirsin. üst üste bindireceğin parçalarla 3 boyutlu bir şekil elde edeceksin. o nedenle kenarlarını kavisli, birbirine oturacak ve gerektiği yerde daralacak şekilde muayene ede ede ilerlemelisin. son olarak 5 liralık normal döşeme süngerini (orta veya sert desi de olacak) makas veya falçata yardımıyla yine kesip biçerek üç boyutlu, istediğin şekilde ve yine en üste koyacağın için genel şekle uyacak biçimde kesip baliyle en üste yerleştiriyorsun.

    son iş üst kaplaması. elindeki deri ya da kumaş var olan kaplamayı kullanarak üstüne gerebilir, yine zımbalayabilirsin zımba tabancasıyla. yahut, hasanpaşa karakol'un bir yan sokağında (çıkmaz sokakta) döşemeci var. ucuz fiyatlara istediğin renk, desen ve kumaş cinsinden kaplamayı halleder.

    ha eğer diyorsan ki selenin alt kaide şekli de hoşuma gitmiyor onu da değiştiricem... o zaman yine var olan alt kaideyi avuç taşlamayla istediğin şablonda daraltabilirsin. dikkat etmen gereken şey sabitleme civatalarına ve geçme kulaklarına dokunmamak. ha eğer sele klasik tipse yani şasenin yanlarını kapatacak şekilde geniş, iri birşeyse, bu kesme biçme işi sonrasında şaseye oturmayabilir, o zaman da çirkin bir görüntü olacaktır.

    o nedenle işlemi bir tık üste taşımak gerekiyor. fiberglas... fiberglastan sele kaidesini yapmak çok meşakatli bir iş değil aslen, hatta en hızlısı hazırlık sonrası kaideyi yapmak. ama bunu yaparken kimyasal kullanacaksın. motorun boyasına zarar gelmemesi lazım. dahası direk kaportayla temas ederse oradan sökemeyebilirsin bile. o nedenle badana için kullanılan branda, kağıt bandı ve aluminyum bantları sırasıyla kullanarak çalışacağın bölge ve çevresini tamamen izole etmen gerek. geçme kulakları ve civataları, kauçuk takozları koyacağın yerleri önceden hesap etmen ve polyester dökümünü yapmadan yerlerine koyman, zemini hazırlaman gerek. geçme kulaklarının haznelerini iyi izole etmen ve elyaf şablonu buna göre çıkarman gerek ki kalıbında kulaklar çıksın... polyester işi tecrübe ister, ilk defa kullanıyorsan sertleştirici oranını ayarlayamazsın muhtemelen, muhtemelen daha sürerken sertleşir ya da günlerce yapış yapış kalır. biraz tecrübe isteyen bir iştir.

    eğer zımbayla kaplamayı sabitleyeceğim dersen hazırladığın çalışma zeminine bir de plastik ya da ahşap çıta koyman ve polyester dökümünü onun üstüne yapman gerekir ya da kaplama yaptıracak başka döşemeciler bulman gerekir, zira hasanpaşadaki abimizde kompresör yok, zımba tabancası manuel ve fiberglasa zımbayı geçiremiyor, onun yerine lastikli yapıp giydirme yapıyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=yJ4RMWz0ISc buradaki adımlar neredetyse tüm ayrıntıları kapsıyor, adamın makinesi custom ve kulak vesaire yok, kafasına göre civata yerleştiriyor. senin işin biraz daha komplike olacak... kaideyi döktüğünü varsayarsak döşeme ve kaplama işleri yine yukarıdaki gibi devam edecek...

    çamurluklar için ya ebay vesaire gibi yerlerden hazır çamurluk alacaksın, genişlik, uzunluk gibi ebat ve malzeme konusunda ince eleyip sık dokuyacaksın ve ufak tefek modifikasyonları göze alacaksın ya da kendin yapacaksın. bunun için de var olan çamurlukları söküp, lastiklerin üzerine istediğin kalınlık ve şekilde, kil (heykel çamuru) ve benzeri bir malzeme ile modelini çıkaracaksın çamurluğun; alçı veya silikon reçine ile negatif (ters) kalıbını alacaksın. sonra bunun içerisine ayrıştırmak için yağlıboya geçip (alçı için), ayrıştırıcı sprey atıp (silikon reçine kullanırsan sadece sprey yeterli) aynı sele yapımındaki gibi polyester dökmeye başlayacaksın. ayrıntılı adımlar için youtube da molding custom chopper fenders vs gibi aramalar yapıp izleyebilirsin. temsili görüntü için polyester ve kalıpla çalışan heykeltraşların videolarını izleyip öğrenmek için kullanabilirsin. sonra bunun içine en azından ince bir metal profil yaptırman lazım ki montajı yapılabilsin, dahası ağırlık vs taşıyabilsin. artçı alacaksan arkana, sağlam bir iskeleti ve kalın atılmış fiberglası olması lazım (en az 6 kat).

    polyestere yani fiberglasa bu kadar mahkum olmamızın sebebi metal sacla çamurluk yapacak bir babayiğitin türkiyede var olmaması... döverek şekillendirme işini kolayca yapabilirsin, dövme yastığın, uygun tokmak takımın olması yeterli. biraz tecrübeyle elin alışır istediğin şekli nispeten de olsa vermeye başlarsın ama asıl mesele dövdükten sonra son pürüzsüz (nispeten) halini vermekte ki bunu da english wheel dedikleri bir tezgahta yapıyor gavurlar. o tezgah türkiyede yok. ya sıfırdan bir babacan el atacak, sanayide yapacak-yaptıracak bu tezgahı ya da alternatif bir yol keşfedecek... veyahut sıfırdan sac çamurluk yapma sevdasından vazgeçeceğiz...
    mterayes26 ve ATAdamZU bunu beğendiler.

  3. #3

    Üyelik
    28 Eylül 2015
    Şehir
    Ataşehir/İST
    Motosikleti
    Kuba Sl200
    Mikail cevabın için teşekkür ederim. Bende dahil birçok insanı bilgilendirdin. Üşenmeden yazmışsın. Kafamdaki şey tam olarak küçücük poaça kadar bi sele (bobber gibi ). Çamurluklarda beni perişan etmeyecek minimum ölçülerde olsun istiyorum. selenin altındaki plastik kapakları da sökeceğim. Ancak dediğim gibi zamanım yok. Öyle ki haftanın yedi günü çalışıyorum. Bu işleri yapacak uygun alanımda yok. Satın alıp montajını yapabilirim sadece. Birde lastikler kuru zeminde bile tutmuyor kaya kaya gidiyorum. uygun ölçülerde metzeller gibi pahalı olmayan bir çözüm var mı? ölçülerde ufak tefek oynasam beni üzer mi? tekrar teşekkürler...

  4. #4
    mikail_6 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Şubat 2013
    Motosikleti
    Honda Shadow VT750 C4
    iş güç... aynı senin gibi 7 gün kölelik yaptığımdan daha yeni bakabiliyorum dostum. kusura bakma. vakit yok dediğin gibi en büyük problem de bu... kafama göre bir iki parça yaptım daha kalıptan çıkarmak nasip olmadı... bir kardeşimize VT600 için custom arka çamurluk yaptık mesela resimlerdeki kilden modeli (photobucket patladı, atamıyorum şu an resimleri tekrar denerim müsait anımda). kalıp alırken henüz ilk jelkot katı atarken çektik. negatif kalıbı aldık, çamurluğu çıkardık da daha macun içi ince işleri duruyor vakitsizlikten..

    söz konusu üretkenlik oldu mu hele motora birşey yapmaksa çenem acayip düşüyor, uzun uzadıya yazıyorum, konuşuyorum...

    lastik konusuna gelince... aman diyim metzeler alma zaten. forumdaki yorumlara aldandım 2013 te aldığım aydan 1 ay önce üretilmiş takımı aldım ön arka. pahalı olsun iyi olsun kafasıyla... sert hamur, kendinden kabak geldi fabrikadan heralde. kabak lastiklerin yerine taktık, çok fark göremedim. 2 senede taşlaştı iyice hamuru. ömrü dolmadı ne km ne yaş olarak ama yol tutuşu oda sıcaklığında... michelin commander 2 serisi şu an gözlemlediğim yol tutuşunda iyi, uzun vadede nasıl tepki verir görücez. ölçüler sıkıntılı her ölçü bulunamıyor. pirelli night dragon serisi için fena değil deniyor ama çabuk sertleşen çatlayan bi hamuru varmış... 1-2 cm ebatlarda oynayabilirsin bir problem olmaz naçizane görüşüm. bu tabi genişlik için söyleyebileceğim birşey, yüksekliğinin ebatını aynı tutmalısın.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler