Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Dikkat Hırsız Var! / Ayşe Şule Bilgiç

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    Son zamanlarda motosiklet hırsızlıklarında ciddi bir artış olduğunu siz de eşinizden dostunuzdan duymuşsunuzdur herhalde. Hırsızlar bu konuda ciddi bilenmiş durumda vallaha demedi demeyin! Bir motosiklet sahibi tarafından yaşanan en dramatik anlardan biridir herhalde, sabah uyanıp, pencereden kafayı uzatıp dışarı baktığında motosikletini park ettiği yerde görememek.


    Çalınan motosikletlerin çok kısa bir süre içinde dağıtılarak, parçalar halinde sektöre tekrar dahil edildiğini söylememe bilmem gerek var mı? Peki bu hırsız meretinden nasıl koruyacağız canım motorlarımızı? Önce kötü haberi vereyim. Motosikletinizi çalmayı kafasına kesinlikle takmış, ısrarcı bir hırsıza ne yazık ki ne yaparsanız yapın kar etmiyor. Bir sabah uyandığınızda motosikletinizi koyduğunuz yerde yeller esiyor. Çok yakınımda yaşanan olaylardan biliyorum. İnanın. Bu durumun tek önlemi kaskonuzu bir an evvel yaptırmak. Onun dışında elbette ‘nasıl olsa ne yapsam çalıyorlar deyip önlem almaya gerek yok.’ demiyorum. Pek çok hırsızı caydırıcı numaralardan bahsedeceğim şimdi.

    Öncelikle ilk tavsiye mümkünse motorunuzu kapalı bir yere koymaya çalışın, yani ilk tercih kapalı garajlar. Böyle bir lüksünüz yoksa motorunuza en uygun gece istirahat yerini özenle seçin. Çünkü çalınmaların büyük bir kısmı gece sabaha karşı oluyor. Motorun çok göz önünde olmamasında fayda var. ‘Aman burası ışık altı cesaret edemezler’ demeyin gece 3-4-5 gibi en ışıklı yerden bile kaldırıp kamyona atmak suretiyle götürüyorlar.

    Motosikletinize uygun park yerini bulduktan sonra her parkta mutlaka direksiyon kilidinizi kilitli bırakın.

    Motosikletin dikkat çekmemesi için üşenmeyin ve üstünü branda ile örtün ve mümkünse brandanız cillop, pırıl pırıl bir branda olmasın. Ne kadar bakımsız ve kirli ise etkisi o kadar başarılıdır. Kimse altında nasıl bir şey oladuğunu merak etmez. Yani brandanız mümkün mertebe; ‘böyle bir brandanın altında çalmaya değecek bir şey yoktur.’ imajı vermeli.

    Motorunuzu sabitleyebileceğiniz yani zincirleyebileceğimiz bir yer de bulabilirseniz süper. Piyasada hırsızların kesemeyeceği zincir veya kilit yok ama uğraştırıcı olduğu için caydırıcılığı olduğu kesin. Faydası tartışılsa da disk kilitleri de sürerek götürmeler konusunda bir önlem. Fren diskine takılmak sureti ile motorun boşa alınıp sürerek götürülmesini engellesin diye üretilen bu disk kilitlerinin en büyük tehlikesi küçük bir parça olduğu için sık sık sürücüsü tarafından unutulması. Bu unutkanlık motosiklet sahibine çok pahalıya mal oluyor. Fren diskindeki kilit duruyorken hareket eden motorcu yere yapışmakla kalmıyor fren diskine de ciddi hasar veriyor. Bu sebeple bu disklerin motorda takılı olduğu süre içinde motora bineni uyaran ve gidona bağlanan fosforlu uyarıcıları var. ‘Ben unutmam’ demeyin, O uyarıcılar olmadan kullanmamakta fayda var.

    Çenesi açık kasklar

    Kask Kafalı kampanyamıza gelen mailler içinde çok hoşuma giden bir maili sizle paylaşmak istiyorum. Maili yazan bir diş hekimi ve kendisi bir motosiklet kullanıcısı değil. ‘Mesleğim gereği özellikle yaz aylarında motosiklet kazası sonucu dişleri yada çenesi kırılan hastalar ile karşılaşıyorum. İşin ilginci bu hastalarımızın bir kısmının kask takıyor olması. Anlaşılıyor ki ön kısmı açık olan kasklar (motosiklet kullanıcısı olmadığım için bu tarz kaskların özel bir ismi varmı bilmiyorum, bu konudaki cehaletimi mazur görün lütfen) beyin travmasını engelleyebiliyorlar fakat özellikle karşıdan gelen darbelerde yüz ve çeneyi korumuyor. Bir de bazı sürücülerde gördüğüm ikinci dünya harbindeki Alman askerlerinin giydiği kasklara benzeyen her tarafı açık hatta çene altından bağlantısı bile olmayan (yada takılmamış) kasklar var ki cezadan kurtarmaktan başka ne işe yaradıklarını anlamak mümkün değil. Kafaya takılan her şeyin kask olmadığını ve bizi olası bir kaza anında koruyamayacağını anlatmak da sanıyorum yine size düşüyor.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    Diş Hekimi-Alp Altan UĞUR’ Ben Alp Altan’ı bu konudaki duyarlılığı için kutlamak istiyorum ve olayı öyle güzel anlatmış ki üzerine başka hiçbir yorum yapmak istemiyorum.

    Motosiklet Teorisi kitabı çıktı

    Hani kendinizi eğitin, bilgilendirin diyorum ya habire, heh işte ilk iş bu kitabı bir güzel okumakla başlayabilirsiniz mesela... Okumaktan kimseye zarar gelmemiş di mi? Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip bu kitabın yazarı, pek çoğumuzun internet sitelerinde Donald Duck ismiyle tanıdığı sevgili Reşat Arbaş. Kendisi tam bir motosiklet sevdalısı. Kitapta ilk motosiklet nasıl seçilir, nasıl antrenman yapılır, üstünde nasıl oturulur, fren, viraj, kıvırmaca gibi kullanma teknikleri, mental hazırlık, giyim, kuşam işleri Donald Duck’ın kendi üslubuyla anlatılmış. Her motosiklet sahibinin mutlaka okumasında sayısız fayda var. Kitap şu an sadece internet yolu ile www.sahafium.com adresinden temin edilebiliyor. 48 saat içinde adresinizde oluyor. Ben bizzat test ettim, tam 48 saat 29 dakika 38 saniye sonra kapım çaldı. Şaka bir yana kitabın fiyatı sadece 18 YTL.

    Kask Kafalılar Kaz Kafalılar

    Geçtiğimiz Perşembe Sabah Gazetesi yazarlarından Emre Aköz’ün köşesinde attığı bir başlık bu. Emre ‘Kask kafalı demekle kask takanları aşağılıyoruz. Kask takmayanlara, kuralları ve güvenliği takmayıp ‘budalalık’ edenlere kaz kafalı diyelim olsun bitsin’ demiş. Sevgili Emre ve Emre gibi düşünenlerin bilmesinde fayda var. Bu kampanyanın amacı, asla kimseyi aşağılamak değil. Biz espirili bir yolla kask kullanımına dikkat çekmek için, kafasını kask yerine kullanan yani kask takmayanlara ‘kask kafalı’ demeyi uygun gördük. İnanın kaz kafalı desek kimse bu kask işini bu kadar çok konuşmazdı. Kask takmayan kask kafalıdır. Olay bitmiştir.


    Ayşe Şule BİLGİÇ
    anonimdoktor bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    osmanba - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Haziran 2006
    Şehir
    İstanbul /( Katkısız Laz )
    Motosikleti
    Honda şhadow VT 750 c 4 - Honda CBF 150
    Ayşe hanım bu güzel yazınız ve emeğiniz için teşekkür ederim. Okadar güzel örnekler vererek yazmışsınız ki artık burada söylenecek tek söz kalmış. " Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az" Bence emniyet tedbirlerini almadan kurallara uymayıp sorun yaşayanlara da geçmiş olsun dilekleri yerine " Ağlayan mevlasını, arayanda belasını bulur" deyişini iletmek gerek..

  3. #3
    HaYaBuSa_35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Şubat 2010
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    cbr 125
    Branda konusunda çok haklısınız... Arkadas brandası yoktu çalınmıstı ama yanda R1 yamaha 1000 motor çalınmamıstı kırlı bı branda vardı ustunu orten... :

  4. #4

    Üyelik
    01 Eylül 2008
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Kawa ZX636
    Brandamıda yeni aldım tertemiz

    Bataklık bir alan bulayımda kirletelim biraz


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler