15 seneyi aşkın süredir motor kullanıyorum. Bütün hayatımı motor ile geçirdiğim söylenemez, ancak 3 sene evvele kadar çok sıkı motor kullanıcısıydım. Ben çok sesli bir Ducati Monster kullanıyorum, çok sesli çünkü Harley kullandığımda bile fark edilmediğimi gördüm. Otomobil kullanıcılarının, motorsiklet sürücülerinin de trafikte olduğunu anlamaları gerekiyor. Anlamaları diyorum, çünkü ancak bundan sonra bizi kabul eder ve saygı gösterirler. Neyi anlamaları, mesela, biz onlar gibi fren yapıp duramayız. Bizim tamponumuza çarptıklarında tamponumuz değil, vücudumuz çizilir. Motorun kaportası bedenlerimizdir yani.


Güvenli trafik düzeni eğitimi olmayan ülkemizde, güvenli motor kullanımı daha çok uzun yıllar beklememiz gereken bir olgu sanırım. Ayrıca, eskiden otomobil sayısı az ve sürücüler daha bilinçliydi keza motorlar da öyle... Şimdi herkes otomobil kullanıyor ve çok da bilgisiz motor sürücüsü var. Tabii ki bilgisiz otomobil sürücüsü daha fazla. Ben son 1 haftada başımdan geçenleri anlatayım. Fatih Köprüsü Üsküdar-Acıbadem yolu üzerinde ortalama hızı 140 kilometre olan bir araç, ben virajda yatmış dönerken sol aynama dokunduruyor. Niye daha sebep bulamadım. Üstelik ben sağ şeritteydim sola viraja yattım ve çizgilerin içindeydim. İkinci olayda ise Bebek’teki benzin istasyonunun önünde ortalama 40-50 kilometre hızla sağ şeritten giderken, soldan bir araç direkt dalış, önümden sağ şerit ve doğru benzin istasyonuna... Ben durabilmek için ne kadar kasıldım tahmin edersiniz. Bunu da anlamadım, çünkü beni görmemesinin imkanı yoktu, ama hala anlamaya çalışıyorum. Üçüncü olay da Arnavutköy’deki evin önünde gerçekleşiyor. Motorum yokuş aşağı stop etmiş, ayaklarım yerde bekliyorum. Ünlü bir sinema sanatçımız sağa yanaşırken, bana arka tekerlekten çarpıyor ve ‘Görmedim, pardon yaralandın mı?’ diyor. Bir de ben motor zarar görmesin diye dizime düşürmüşüm makineyi, zar zor kaldırmaya çalışıyorum. Yardım edeceğine, adam beni ayağına çağırıyor ve ben anlıyorum ki biz görünmeziz ya da başka gezegende yaşıyoruz. Çünkü bu adam da görmedim diyor.

Mehmet Ali ULUSOY

Rüzgar’ın Notu: Evet... Mehmet Ali, benim de sıkça üstünde durduğum bir konuyu paylaşmış bizimle. Aman diyeyim, siz siz olun bu görünmezlik kuralını unutmayın! Trafikte sanki sizi kimse görmüyormuş gibi kullanın. Yani en azından şimdilik, kimsenin size yol vermesini, saygı duymasını ve yolda varlığınızı kabullenici bir davranışta bulunmasını beklemeyin.