Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Motor testine hasret kalanlara; Şehir kahramanı; Kawasaki Z750 / Ayşe Şule Bilgiç

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer

    Geçen haftaki "Her motorcu 3 çocuk yapıyor mu?" konusuna elektronik postaları ile katılan tüm çoluk çocuk sahibi motorcu dostlarıma, okuyucularıma öncelikle teşekkür etmek istiyorum.

    İsimlerini tek tek yazamasam da, pamuk ellerini klavyeye süren ve çocuklu motor hikayelerini anlatan tüm motor sevdalılarına bu teşekkürÖ Önümüzdeki haftalarda yazıları toparlayıp bu köşeden paylaşmaya başlayacağım. Okuduklarımdan gördüm ki, çocuklu motorcunun hali bir başka oluyormuş. Bu haftayı ise hamilelik dolayısı ile sizi mahrum bıraktığım bir motosiklet testine ayırmak istedim. Birkaç haftadır "eee sende epey tembelleştin he rüzgarın kızı önceden ne güzel testler okurduk köşende" şeklindeki sitemlere istinaden, "abi bi doğurayım söz daha ne testler yapacağım ama bir süre idare edin beni gözünü seveyim" deyip, bu hafta Rüzgarın kızı testi olmasa da uzağa gitmeyip, zaman zaman bu köşeden ve 2Teker motosiklet dergimizden tanıdığınız sevgili abim Mustafa’nın nefis bir testini sizlerle paylaşacağım. Şehir kahramanı ilan ettiği Z750’yi, kendi kahramanı da ilan etmiş mi bir okuyun bakalım.



    KADINLARA ETKİSİ

    Yeni Z750 ilk bakışta abisi Z1000’e çok fazla benziyor. Egzoz ve birkaç detay haricinde birbirlerinden ayırmak zor. Geniş omuzlu, kafası aşağıda, saldırmaya hazır haliyle eski modelden çok daha diri ve dinamik görünüyor. Kadınlar üzerindeki etkisi de eskiye göre büyük oranda artmış. Yeni farlar ve ön karenaj motosikleti öyle gençleştirmiş ki eski model çok demode kalıyor. Ancak eski modelin tek ayakta kalan yeri incecik bıçak gibi görünen kuyruğuydu. Yeni modelin kuyruğu hala seksi ama eskisi kadar radikal değil. Ufak değişiklikler yapılan motorun gücü 6 beygir azalmış. Ancak tork değerleri biraz daha iyi. Kuru ağırlık Euro3 normları yüzünden 195 kg’dan 203 kg’a çıkmış.

    TIKNAZ KASLI ÇOCUK

    Z750 irice bir motosiklet. Seleye oturur oturmaz tıknaz ve kaslı hissettiriyor kendini. Özellikle deponun tasarımının bunda payı büyük. Motoru ateşleyince çıkan ses çok dolgun ve tok. Kaslı görüntüsüne çok yakışan sesi gazı çevirdikçe incelip karaktersizleşmiyor. Deponun altından gelen hava emiş homurtusu ile birlikte Z750 kulaklara bayram ettiren bir senfoni çalıyor. Vites geçişi sesli ama temiz. Düşük devirlerde Z750 bilek büken torkunu hemen hissettiriyor. Motor rahat-serbestçe-kolay devirleniyor. Fakat bir noktadan sonra kopup gitmesini bekliyorum. 78 Nm’lik tork heryere bol bol dağılmış ama 103 beygirlik güç için biraz beklemek gerekiyor. Z750’nin normal insanlar için motoru son derece canlı ve güçlü. Korkunç titreşimler veya garip hastalıkları yok. İliğine kadar performans için zorlanmış ZX9R motor bloğu bu motorda son derece stressiz ve sakin bir hayat geçirmesi için ayarlanmış. Piste çıkarmayacaksanız günlük sürüşler için motor mükemmel.

    Sürüş karakteri ise genel kullanım amacı göz önünde bulundurunca çok mülayim görünüyor. Oturuş pozisyonu çok doğal bir çıplak motosiklet oturuşu. Motosiklete temas eden hiçbir nokta uzun sürüşlerde ağrı oluşturacak bir zorlanmaya sebep olmuyor. Bunda yumuşak (oldukça yumuşak) arka süspansiyonun da etkisi büyük. Ön taraf zaten yere bakan tasarımı yüzünden psikolojik olarak güven veriyor. Gerçekte de ön tekerlek oldukça geri bildirime sahip. Ters çevrilmiş ön çatalların birinde (evet sadece birinde) sekme (rebound) ayarı var. Diğer amortisör ayarlı olana uyuyor. Sonuçta iki tane tüp var ama bir tane gibi çalışıyorlar. Öndeki 300 mm’lik papatya diklerin üstünde ucuzundan kayar pinli çift pistonlu sistem var. Tüm rakipleri dört piston kullanırken Z750 eski usul 2 piston tercih etmiş. Dozajlama ve güç anlamında bir eksiklik hissettirmiyor. Ancak çok yüksek hızlardayken ilk temasta frenin durdurma gücünde bir zayıflık var. ABS opsiyonuyla satın alın, freni dert etmeyin. Arkadaki alttan bağlı Uni-Trak süspansiyon biraz fazla jölemsi bir sönümlemeye sahip. Yay sert ama amortisör bir garip. Ufak dalgalanmalarda motor bununla rahatlıkla baş edebiliyor. Ama geniş ve derin dalgalanmalarda (özellikle yüksek süratte) arka taraf fazlaca oynak. Amerikan arabası gibi yaylanma bir türlü sönümlenmiyor. Biraz arka tarafın sekme ayarıyla oynamak şart. Bir de bana garip gelen bir arka lastik kavrayışı var. Arka lastik beklediğimden daha kolay bloke oldu. Dert değil. Fakat bloke olurken arka lastik enteresan şekilde yol üstünde sekiyor. Yerde benek benek lastik izleri bırakıyor. Motoru alır almaz işi bilen biriyle arka amortisörü kiloya göre ayarlamak sağlık açısından pek sıhhatli. Islak ağırlığı 200 kilonun hayli üstünde olsa da yolda sanki bu kafası yere bakan boğanın içi boşmuş gibi hafif bir his veriyor. Rüzgarlık görevi işini yapan küçük gösterge paneli koruması boyundan büyük iş başarıyor. Yatık pozisyondayken kısa süreli yüksek hız denemelerine izin veriyor en azından. Ortalama 5.6 lt/100km tüketim bizim tempomuza göre ve motorun hacmine göre iyi bir tüketim rakamı.

    KAWASAKI YEŞİLİNİN KADERİ

    Z750’ye biraz uzaktan bakınca Türkiye’de fazlasıyla gereğinden az ilgi gördüğünü düşünüyorum (pek çok Kawasaki modelinin kaderi bu). Hani az önce cihazın beline beline vuruyordun şimdi ne oldu diyorsunuz. Bu sınıftaki motosikletler kolay kullanılır ve pratik olmak (dolayısıyla ucuz) zorundalar. Rakipleri şah-şahmaran değiller. Z750’nin avantajları-dezavantajları düşünüldüğünde aralarında büyük farklar yok. Fiyatları karşılaştırınca rakiplerine göre son derece makul 8.430 Euro’luk etiketi ile sokaklarda bu kadar az olmasını izah edecek gerçekçi bir sebep bulmak zor. 2009 rengi olan Kawasaki yeşili-siyah modelleri bana göre sanat eseri olmuş.

    Ayşe Şule BİLGİÇ
    ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr
    Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Moderatör Ergin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2005
    Şehir
    İZMİR/ALİAĞA
    Fiyatları karşılaştırınca rakiplerine göre son derece makul 8.430 Euro’luk etiketi ile sokaklarda bu kadar az olmasını izah edecek gerçekçi bir sebep bulmak zor. Demiş ayşe bacı.Bu abla ya para saymayı bilmiyor yadabu ülkede yaşamıyor.Ayrıca bu modellerin sokaklarda bu kadar az sayıda olmasının sebebi getiren distribitör firmanın ta kendisidir.Para var huzur var tabi onu al bunu dene elinin altında 3-5 motor bendede bu imkanlar olsa bende sallarım böyle bol keseden.
    YÜRÜYEN BİR APTAL OTURAN İKİ AKILLIDAN DAHA ÇOK YOL ALIR

  3. #3
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer



  4. #4
    jonturq - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    25 Haziran 2005
    Şehir
    Istanbul / Beyoglu
    Motosikleti
    Cosa 200
    Masallah diyelim.
    First Day Of My Life

  5. #5
    TanImsIz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Temmuz 2006
    Şehir
    İstanbul / Kartal
    Motosikleti
    Aprilia Tuono V4
    Cok yakışıklı naked hakikaten..

  6. #6
    willy_chorlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Temmuz 2006
    Şehir
    tekirdağ/çorlu
    Motosikleti
    ybr sattım kısmetse z 750 veya fazer s2 abs
    süper ya hastayım bu motora profilimdede yazıyo
    Dört teker bedenimi İKİ TEKER RUHUMU TAŞIR..!: rahmetlinin sözü

  7. #7

    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    Düzce
    Motosikleti
    SATILDI
    Güzel makina fakat rüzgara karşı koymak bu makinada hayli zor.600cc fazer in arkasından gidemiyorsunuz yani düşünğn!!
    Dikkat Önemli Not : Beyninizin Değerinde Kask Kullanın!!!

  8. #8
    halilihsan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    09 Eylül 2008
    17,900 fiyatı makul mü acaba?

  9. #9
    Gökhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Haziran 2006
    Şehir
    Rize
    Motosikleti
    F 650 GS
    Gsr(abs):22.700tl,Fazer(abs): 20.000tl,Hornet(abs):19.880tl oldugu bir ortamda 750cc lik bu naked'in digerleri gibi abs li versiyonunun (9000euro)19.350 tl olması kendi rakipleri dikkata alındıgında gerçekten çok iyi fiyat buraya kadar sorun yok. Türkiyede tutulmamasının nedeniyse tamamen z moto'dur.Aşb'nin bayii ve servis konusuna deginmemesi gerçekten ilginç

    Aşb
    8.430 Euro’luk etiketi ile sokaklarda bu kadar az olmasını izah edecek gerçekçi bir sebep bulmak zor
    Zor degil siz söyleyememişsiniz

    Alıntı halilihsan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    17,900 fiyatı makul mü acaba?
    rakiplerinin fiyatı 20.-22.000 tl arasındayken evet makul

  10. #10
    VaScO1925 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Aralık 2007
    Şehir
    -------- i Z M i R --- İsim:£.я.h.α.η
    bebetooo derim başka bişi demem
    Drift Religion, iZMiR ŞußeSi

  11. #11
    aykan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Mart 2006
    Şehir
    BODRUM
    Motosikleti
    HONDA PCX/HONDA NF
    çin malıdır bu

  12. #12

    Üyelik
    14 Mayıs 2008
    Z750 çok daha şık , yakıtı da normal kullanımda 4 lt'lere düşebilir.(uzun yol diyelim). Parası beni ilglendimiyor iserse 80,000€ olsun sonra düşüneceğim

  13. #13
    retox70 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Nisan 2006
    Şehir
    KOŞUYOLU-İSTANBUL
    Şehir içi için bu fiyata daha değişik alternatifler bulunabilir.Dist. firma çok önemli.
    And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.

  14. #14
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Z serisi su an avrupada en çok satilan motosiklet.
    Fransa'da ise rekor sayida satarak, scooter satislarini yakaladi.

    Servis meselesinin onemi var tabi ama benim merak ettigim sey baska.
    Neyi merak ediyorum?
    Sunu....

    Turk motosikletçilerinin bakis açisina baktigimizda bir motosikleti en fazla 15-20 bin km kullandiklarini goruyorum.

    Bu motosikletler bu kadar sure de kolay kolay ariza veren motosikletler degil.
    Bu sureç içerisinde de 3 kez periyodik bakimlari var.

    Yani sifir km alacak olan adamin kullanim sureci içerisinde, çok bahtsiz deve degilse sayet servisi gorecegi sayi 3

    Yani servis meselesini bu kadar dert etmeye deger mi bilmiyorum.

    Tabii kaza falan yaparsaniz buyuk problem olacagi da kesin.

    Fakat hangi motorla kaza yaparsaniz yapin ayni dertlerin sizleri bekledigi de bir gerçek.
    Fiyat konusu da ASB'nin dedigi gibi, rakiplerinin fiyatlarini dusununce oldukça iyi.

    Yani bence hemen gidip, ikiser-uçer tane alin bunlardan.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  15. #15
    CBF150 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Mart 2007
    Şehir
    ANKARA
    Motosikleti
    2010 BMW R 1200 GS Adventure
    Kas yapmış bir cüceye benziyor
    Çaycı Hüseyin gibi,çaylarrrrrrrrrrr

  16. #16
    dreamdark - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Haziran 2006
    Şehir
    İstanbul/Anadolu
    Her zaman acayip bir sempatim olmuştur Z serisine, ileride naked makina alacak olsam bir Z serisi isterdim.

  17. #17
    exile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Haziran 2006
    Şehir
    Edirne / İstanbul
    Motosikleti
    Honda CBF 150
    parçasını bulmaya kalk bakalım distiribitör firma kaç ay sonraya sallıyor?

  18. #18
    SilentScream - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Nisan 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    2015 Yamaha MT-09 Tracer
    z moto sahiden distribütörlük anlamında çok kötü ve acayip kazıkçı , ben ihtiyacım olan her şeyi yurt dışından getiriyorum , zira servisi dert etmiyorum çünkü tanıdığım bildiğim usta var , garanti süresi içerisinde tabii motor götürülür servise ama yaptıkları bi şey yok , yağ ve yağ filtresi değişiminden ibaret... z750 testleri o kadar çok yapıldıki gına geldi artık , bence 2 teker kendini yenilemeli biraz...

  19. #19
    ErTech - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Eylül 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    vaRRdı
    Z gibisi yok...

    Offff of... Z tutkum depreşti....
    ... yaşlı bir devrimci düşürmez hiç ağzından özgürlük kelimesini
    ve yatmadan önce bir bardak su yerine denize bırakır takma dişlerini ...
    ''Four wheels move the body. Two wheels move the Soul.''

  20. #20
    chopperrider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Temmuz 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Honda Goldwing GL1800...
    naked kullanıyorum, naked seviyorum ama bi daha naked almam. istediği kadar hp istediği kadar tork versin rüzgardan şabalak olduktan sonra hiç bi keyfi yok. ha ama sadece şehir içinde cadde sürüşü yapılacaksa naked modellerden daha avantajlı bişiy yok.
    .....ve sordu torununa yaşlı kızılderili büyücüsü : sen hiç orta sehpalı supersport gördün mü.....


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler