anasayfaya git  

Tüm Motosiklet Siteleri  
Geri Dön   Motosiklet.NeT Forum > Moto Eğitim > Köşe Yazıları > Ayşe Şule Bilgiç

Türk motosiklet yarışları ne olacak / Ayşe Şule Bilgiç

Bu konuya 9 cevap yazıldı 832 kere görüntülendi

Konu Seçenekleri
Eski
  (#1)
Skullhunter
Admin

Skullhunter - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Yamaha FZ6 Fazer
Kan Grubu: A Rh+
Post Türk motosiklet yarışları ne olacak / Ayşe Şule Bilgiç - 23-01-2008, 11:24 AM

Geçen hafta katıldığım bir organizasyonda, hafif sitemli bakışları ile bir genç yaklaştı yanıma. Türkiye’de motosiklet yarışlarına katıldığından bahsedip, basının bu organizasyonlara yeterli ilgiyi göstermediğinden dert yandı.

Her ne kadar sohbetimiz sırasında az sonra kartımı veririm size dese de unutan arkadaş hatırladığım kadarı ile Türkiye Pist şampiyonası Sperstock C’de yarışan Yunus Erçelik’ti. (yanılıyorsam kusura bakmayın, son zamanlarda kafa bir dünya olduğundan isim hatırlamakta zorlanıyorum)

Yunus bana uzun uzun veryansın etti. "Siz" mesela dedi. Türkiye’nin en büyük gazetelerinden birinde motosiklet yazıyorsunuz, üstelik bir de Türkiye’nin en sevilen, en çok okunan motosiklet dergisini çıkarıyorsunuz ama bize ikisinde de yok denecek kadar az yer ayırıyorsunuz." Dedi. Haklısın dedim. Kurudum kaldım Yunus’un karşısında. Sonra kendi kendime düşündüm neden diye? Ben gerçekten neden böyle bir şey yapıyorum. Hemen çünkülerini bulmaya başladım. Bu çünküler onlara yer vermemek için haklı sebep değil elbet ama nedenleri bulursam bu nedenleri ortadan kaldırma yollarını da bulurum diye düşündüm.

BODOZLAMA 1000 CC İLE YARIŞILIR MI

Nedenler şöyle Türkiye’de gerçekten amatör düzeyde yapılan tüm bu yarışların sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Son dönemlerde daha profesyonel gözüken takımlar kurulmaya başlasa da örneğin İzmit Körfez pisti gibi yetersiz ve 1000cc.lik bir makinenin, Zürafayı odaya kapamak gibi olduğu pistte makinelerin son vitesini bile görmeden ne derece "yarış"ılabileceğini sorguladığımı fark ettim. Bu sadece benim şikayetim değil tüm yarışçılar da aynı dertten müzdarip. Onlar istemezler mi canavar gibi bir pistte canavar gibi makinelerle yarışsınlar. Ancak durum bu. Avrupada 600cc.de yarışmadan 1000cclik makine kullanamazken bizim yarışçıların bodozlama 1000cc ile yarış kariyerlerine başlamaları da yine küçük bir örnek. Nolur yarışan arkadaşlar bana kızmasın. Biliyorum anlar da iyi şartlarda, doğru kurallarda, adam gibi pistlerde yarışmak istiyorlar ama durum ve şartlar şu anda bu? Peki durum bu diye onları yazmamak, onlara gazete ve dergilerde az yer vermek doğru mu? Değil ama işin gerçeği bu! Aslında tavuk yumurta kısır döngüsü yaşanıyor tam da bu noktada. Yarış sektörü diye bir sektör oluşmadığı için mi medya onlara yer vermiyor yoksa medya yer vermediği için mi sektör oluşamıyor? Çünkü daha iyi şartlarda yarışmak isteyen yarışçı sponsor arayışına girdiğinde potansiyel sponsor diyor ki, sen benim markamla yarıştığında, nerde ne kadar yer alacağım ki ben? Yarışçı kuruyup kalıyor ne dese boş.

FEDERASYON YALAN OLDU

İşin bir de FEDERASYON yanı var ki orası da Allahlık Ali Bekir! Ey federasyon sen neden kuruldun ve şu ara ne yapmaktasın? Kenan’a bile beklenen ilgiyi ve desteği göstermediğini düşündüğüm Federasyon var olmak ve bünyesindeki insanlarla kendi çalıp kendi oynamak için kurulmuş görünüyor. Kurulduğundan beri sayısız defa buradan, iyi şeyler yapacağına inanıyorum ümidimi belirttiğim ama bunu yaptıklarına hiç şahit olmadığım için inancımı yitirdiğim bir federasyon! Onların da yarış ve yarışçılar için yarış düzenleyip, lisans verip para toplamak dışında bir şey yaptığı yok. Hatta şu yarış pistiyle anlaşamayıp, Abdülrezzak abiye kızıp, onca yarışçıyı zor durumda bırakacağını umursamadan yarışa bir hafta kala bu yarışı bilmemne pistine alıyoruz! Kararını alan, bundan sonra bilmemnerde hiç yarış yapmıcaz diyebilen, basına yarış sonuçlarını, dört yıldır yalvarmama rağmen fotoğrafsız sadece yazı olarak yollayan bir zihniyetle yönetiliyor şu aralar. Yarışçılar ne yapsın?

SONUÇ: Ben kendi adıma motosiklet yarışlarına bundan böyle daha sık yer vermeye gayret edeceğimi söylemek istiyorum. Yarış takip etmek ciddi de bir iştir. Bakalım ne denli altından kalkacağız. Tüm yarışçı arkadaşlara da buradan rica ediyorum, beni şu yarış işleri, oralarda neler döndüğü, ne sıkıntılar olduğu, ne haksızlıklar yaşandığı konusunda biraz bilgilendirin.

Ayşe Şule BİLGİÇ
ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr
Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.

Eski
  (#2)
emin_arikoglu

emin_arikoglu - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: GSXR1000RR1
Kan Grubu: B Rh+
23-01-2008, 13:23 PM

istanbul park pisti kuzu gibi orda yatarken bizim yarışçılarımızın izmit pisti gibi bakımsız bir pist de yarışması çok üzücü, ayrıca dereceye girenlere tabiri caizse düğün arabasının önünü kesen çocuklara yapıldığı gibi boş zarflar verilmeside federasyon adına bir hayli utanç verici kanımca, federasyon tarafından İBB başkanı topbaş a teşekkür için gazeteye ilan verilmişti geçenlerde, keşke aynı ilgiyi yarışçı arkadaşlarımızada gösterseler.

saatte 300 km hızla gidiyorum Azrail hala peşimde..
Drift Religion
Jesse Air ile uçuyorum çok memnunum ooooh hayat ne güzel
Eski
  (#3)
playboy_77

playboy_77 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: HyOsUnG GT 250 R
23-01-2008, 13:38 PM

ne kadar yarışcılarımızda da hata olsada yanlış düşünüyorsunuz bence.bu kötü rolde sponsorlarda var.ben hiç görmedim bir yarışçının elinden tutanı.şuan türkiyede yarışan her sürücü kendi çabalarıyla gelmiştir.yarışçı ne kadar kötü olsada bu kişiler niye olumlu bakıp birşeyleri düzeltmeye çalışmıyor.bodozlama sürüyorlar diyorsunuz.eğitim verdilerde onlar mı almadılar.yeterli sermaye vermiyorlar sürücüye.bir yarışçı zaten çoğu şeyi kendi imkanlarıyla yapıyor.bu ülkede kaç tane kenan sofuoğlu vardır ama imkansızlıktan kendilerini ortaya koyamıyorlar.bana göre ilk sponsorlar kendilerini düzelticek bunada basın dergi ve gazetelerinde büyük yer vericekler ki kamoyunda yerini alsın.benim düşüncelerim böyle.saygılar

LasTiği YaK, RuhUnU deĞiL
Eski
  (#4)
emin_arikoglu

emin_arikoglu - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: GSXR1000RR1
23-01-2008, 13:56 PM

Alıntı:
playboy_77´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
ne kadar yarışcılarımızda da hata olsada yanlış düşünüyorsunuz bence.bu kötü rolde sponsorlarda var.ben hiç görmedim bir yarışçının elinden tutanı.şuan türkiyede yarışan her sürücü kendi çabalarıyla gelmiştir.yarışçı ne kadar kötü olsada bu kişiler niye olumlu bakıp birşeyleri düzeltmeye çalışmıyor.bodozlama sürüyorlar diyorsunuz.eğitim verdilerde onlar mı almadılar.yeterli sermaye vermiyorlar sürücüye.bir yarışçı zaten çoğu şeyi kendi imkanlarıyla yapıyor.bu ülkede kaç tane kenan sofuoğlu vardır ama imkansızlıktan kendilerini ortaya koyamıyorlar.bana göre ilk sponsorlar kendilerini düzelticek bunada basın dergi ve gazetelerinde büyük yer vericekler ki kamoyunda yerini alsın.benim düşüncelerim böyle.saygılar
Alıntı:
Avrupada 600cc.de yarışmadan 1000cclik makine kullanamazken bizim yarışçıların bodozlama 1000cc ile yarış kariyerlerine başlamaları da yine küçük bir örnek. Nolur yarışan arkadaşlar bana kızmasın. Biliyorum anlar da iyi şartlarda, doğru kurallarda, adam gibi pistlerde yarışmak istiyorlar ama durum ve şartlar şu anda bu? Peki durum bu diye onları yazmamak, onlara gazete ve dergilerde az yer vermek doğru mu? Değil ama işin gerçeği bu!
aynı fikri paylaşıyorsunuz zaten

saatte 300 km hızla gidiyorum Azrail hala peşimde..
Drift Religion
Jesse Air ile uçuyorum çok memnunum ooooh hayat ne güzel
Eski
  (#5)
patriote

patriote - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Var
23-01-2008, 15:15 PM

Doğum günü partinize eğer çok önemli birinin çocuğu değilseniz,
basının gelmesini de bekleyemezsiniz.

Bir doğum günü partisine katılan arkadaş sayısından daha az insanın ilgi gösterdiği motosiklet yarışlarına da basının ilgi göstermesini beklemeyin.

Tabii konusu motosiklet olan mecralar bunun dışındadır.
Onlar az da olsa yer vermelidirler.
Ama verilen bu yer, sponsorlar için değer taşımaz.

Sponsorlar kendini düzeltsin diye yazılmış.
Niye?
Sponsorlar keriz mi?
Kimsenin ilgi göstermediği dallarda kendisine hiç bir getirisi olmayacağını bile bile para yatırmak hovardalığında niye bulunsunlar ki?

Bu gün bir tek motoru yarıştırmak için harcayacağı paraya adam günlerce televizyonda reklamını yapar.

Hep yazıyorum.
Yazmaktan da bıkmayacağım.

Siz motosiklet sporunun gelişmesini istiyorsanız, önce kendinizden başlayacaksınız.
Bu ülkede, motosiklet dergileri en çok satan dergiler arasına girerse,
motosikletle ilgili organizasyonlar, binlerce katılımcıya sahip olursa,
motosiklet haberi yapan gazete en çok satan gazete olursa,
motosiklet programları,en yüksek reytinglere ulaşırsa,
işte o zaman bu konuda para konuşmaya başlar.

Bunun dışında, ülkemiz de motosiklet sporu bu haldeyken,
sponsor olunmasını kimse beklemesin.
Olanlar da bu işe gönül vermiş, idealist firma ya da şahıslardır.

Aroma yıllardır motosiklet sporuna destek veriyor.
Kaçınız Aroma'ya destek verdiniz?

Milyonlarca motosiklet kullanıcısı, sadece bir gün bir tane meyva suyu içse,
Aroma belki de yaptığı desteği iki katına çıkarır.
Bunu gören diğer firmalar da özenir ve bu spora ilgi duymaya başlar.

AŞB'nin dergi ekibinin büyük çoğunluğu arkadaşım.
Nasıl bir idealizmle yola çıktıklarını biliyorum.
Bu nedenle bu yazarımızın iyi niyetini kimse sorgulamasın.

Ama karşılaştıkları güçlükleri de biliyorum.
Motosiklet dergisi çıkardıkları halde, motosiklet firmalarından dahi yeterince destek göremiyorlar.
Adamlar test sürüşlerini dahi onun bunun motosikletiyle yapmak durumundalar.
Gel de bu ülkede güzel bir şeyler yapmaya çalış.

Kaç taneniz herhangi bir motosiklet dergisini satın alıyor?
Sormaya gerek yok.
Tirajlar belli.
Aylık toplam satış bir futbol gazetesinin günlük satışı bile değil.

Ondan sonra da gelsinler sponsor olsunlar diye ağlanıyoruz.

Kenan Sofuoğlu dünya şampiyonu oldu.
Dünyanın en büyük organizasyonlarından birinde yarışacak.
Kaç tane Türk sponsoru var?

Olmaz.
Neden olmaz.
Çünkü Türk sponsor, Türkiye'den geri dönüşüm almak ister.

Avrupa da ÖZURFALI KEBAP SALONU stikerli bir motorla yarışmasının Urfalı'ya bir faydası yok.

Bilmem Anlatabildim mi?
Eski
  (#6)
equinoxxx

equinoxxx - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda 600RR Hannspree
23-01-2008, 21:35 PM

tek kelimeyle "mükemmel"

Ama ben kendime adıma söyleyeyim. Her ay 2teker ve motoron dergilerini alıyorum. Umarım tirajlar artar ve bizimde ilerde "Bike" dergisi gibi dergilerimiz olur.

Alıntı:
patriote´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Doğum günü partinize eğer çok önemli birinin çocuğu değilseniz,
basının gelmesini de bekleyemezsiniz.

Bir doğum günü partisine katılan arkadaş sayısından daha az insanın ilgi gösterdiği motosiklet yarışlarına da basının ilgi göstermesini beklemeyin.

Tabii konusu motosiklet olan mecralar bunun dışındadır.
Onlar az da olsa yer vermelidirler.
Ama verilen bu yer, sponsorlar için değer taşımaz.

Sponsorlar kendini düzeltsin diye yazılmış.
Niye?
Sponsorlar keriz mi?
Kimsenin ilgi göstermediği dallarda kendisine hiç bir getirisi olmayacağını bile bile para yatırmak hovardalığında niye bulunsunlar ki?

Bu gün bir tek motoru yarıştırmak için harcayacağı paraya adam günlerce televizyonda reklamını yapar.

Hep yazıyorum.
Yazmaktan da bıkmayacağım.

Siz motosiklet sporunun gelişmesini istiyorsanız, önce kendinizden başlayacaksınız.
Bu ülkede, motosiklet dergileri en çok satan dergiler arasına girerse,
motosikletle ilgili organizasyonlar, binlerce katılımcıya sahip olursa,
motosiklet haberi yapan gazete en çok satan gazete olursa,
motosiklet programları,en yüksek reytinglere ulaşırsa,
işte o zaman bu konuda para konuşmaya başlar.

Bunun dışında, ülkemiz de motosiklet sporu bu haldeyken,
sponsor olunmasını kimse beklemesin.
Olanlar da bu işe gönül vermiş, idealist firma ya da şahıslardır.

AŞB'nin dergi ekibinin büyük çoğunluğu arkadaşım.
Nasıl bir idealizmle yola çıktıklarını biliyorum.
Bu nedenle bu yazarımızın iyi niyetini kimse sorgulamasın.

Ama karşılaştıkları güçlükleri de biliyorum.
Motosiklet dergisi çıkardıkları halde, motosiklet firmalarından dahi yeterince destek göremiyorlar.
Adamlar test sürüşlerini dahi onun bunun motosikletiyle yapmak durumundalar.
Gel de bu ülkede güzel bir şeyler yapmaya çalış.

Kaç taneniz herhangi bir motosiklet dergisini satın alıyor?
Sormaya gerek yok.
Tirajlar belli.
Aylık toplam satış bir futbol gazetesinin günlük satışı bile değil.

Ondan sonra da gelsinler sponsor olsunlar diye ağlanıyoruz.

Kenan Sofuoğlu dünya şampiyonu oldu.
Dünyanın en büyük organizasyonlarından birinde yarışacak.
Kaç tane Türk sponsoru var?

Olmaz.
Neden olmaz.
Çünkü Türk sponsor, Türkiye'den geri dönüşüm almak ister.

Avrupa da ÖZURFALI KEBAP SALONU stikerli bir motorla yarışmasının Urfalı'ya bir faydası yok.

Bilmem Anlatabildim mi?
Eski
  (#7)
Luxor

Luxor - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda CBF150 Kırmızı (Birde Kastino QM125T-B (idi bir zamanlar, babamla beraber binerdik :( )
24-01-2008, 10:08 AM

patriote'a sonuna kadar katılıyorum, AŞB nin de federasyon hakkında söylediklerinde büyük doğruluk payı olduğunu düşünüyorum.
Yurtdışında mahalli yönetimler bile bizim federasyonun yaptığından daha düzgün organizasyonlar gerçekleştirebiliyorlar.
ayrıca sanırım burada mutlaka bir kaç laf etmesi gereken boy'un da olması gerektiğini düşünüyorum.içimizde hepimizin yakinen tanıdığı ve 1 sezon boyunca yarışlara ne zorluklarla katıldığını bildiğimiz mehmet'in sanırım söyleyecek bir sürü sözü vardır bu konu ile ilgili.2 gün önce kendisiyle iş dönüşü karşılaştığımda da konuştuğumuz konunun büyük kısmı bu sezonki yarışlar ve gelecek seneki yarış durumu olmuştu...

Seni çok seviyorum Babacığım.Sen her zaman benim kalbimde yaşayacaksın...
Eski
  (#8)
patriote

patriote - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
24-01-2008, 14:32 PM

saıyorum Boy bize küstü.
Ya da çok işi var.
Uzun zamandır ortalıkta görünmüyor.
Eski
  (#9)
aYe

aYe - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: CBR1000RR08
24-01-2008, 15:57 PM

Alıntı:

Aroma'nın bir yarış takımı olduğunu 2-3 ay önce hayatımda ilkkez piste gittiğimde öğrendim, zaten gitmesem öğrenmem imkansız gibi birşeydi, tv de yok gazetede yok, nerden bileyim ben.

Yarış takımlarının içersinde yer aldığı bir reklam filmi çekip neden TV'ye vermemişler?

Reklam politikalarında bazı yanlışlar var, demekki bu reklamdan ziyade firmanın sahiplerinin gönül verdikleri bir iş.

Zaten reklamlar her gün bir kişiye ürün satsak amaçlıda değildir, markalaşma sürecinin bir parçasıdır.
Ürünü markası sattırır, reklam markayı oluşturur.

Ben böyle bir şey için gidip meyvesuyu almam, içeceğim bir şeyi sevdiğim için alırım, politik, dini, ideolojik v.s. sebeplerle gıda seçimi yapan insanlar bana hep garip gelmiştir.

Peki sonuç kısmından emin miyiz? Yani marka büyürse motosiklet yarışlarına daha çok bütçe ayırır, diğer firmalarda bu spora ilgi duymaya başlar söyleminden.

Parayı bulan, biz artık otomobil yarış takımı kuruyoruz, çok büyüdük demesin?

Bir gerçeği kabul edelim, motosiklet yarışı Türk toplumunda sevilen bir şey değil.

Hatta bir çok spor bizim gözümüzde spor değil...

Spor nedir futbol, futbol nedir spor, merhabaynnnn

İşte bizdeki en kısır döngüde malesef bu.

Alıntı:
saıyorum Boy bize küstü.
Ya da çok işi var.
Uzun zamandır ortalıkta görünmüyor.
Boy(Mehmet) bu sıralar yarışmak için sponsor arayışında ve bu konuda bir gelişme oldu gibi ama şimdilik hem net değil, hemde söylemek bana düşmez.

Duruma göre kendisi duyuracaktır.(dönüş başlığı)

Bu sene MT'li iki yarışçımız garanti gibi.

Sen özgür çiçek, ben uçuç böcek
Eski
  (#10)
patriote

patriote - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
24-01-2008, 16:30 PM

Aye;
ben Aroma meselesini örnek olarak verdim.
Misal yani.
Yapmamız gereken şeyler konusunda bir pencere olarak gördüğüm bir örnek.
Yoksa o fabrikanın sahibi olduğum için yazmadım.
Yani adam meyve suyu satmaya çalışıyor gibi bişey aklına gelmesin.

Ama meyve suyu içmek bünyeye yararlıdır.
Etiketler: ,

Konu Seçenekleri