anasayfaya git  

Tüm Motosiklet Siteleri  
Geri Dön   Motosiklet.NeT Forum > Moto Eğitim > Köşe Yazıları > Ayşe Şule Bilgiç

İlk iki yıl 125 cc. üzeri motosiklet kullanmak yasak / Ayşe Şule BİLGİÇ

Bu konuya 49 cevap yazıldı 2887 kere görüntülendi

Konu Seçenekleri
Eski
  (#1)
Skullhunter
Admin

Skullhunter - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Desmodromic
Kan Grubu: A Rh+
Post İlk iki yıl 125 cc. üzeri motosiklet kullanmak yasak / Ayşe Şule BİLGİÇ - 13-12-2007, 00:21 AM

Son birkaç gündür pek çok kişiden aynı elektronik postayı alıyorum. Motosikletle alakalı bir e-posta gurubuna üye iseniz size de eminim gelmiştir. Efendim 2008 de ehliyet alma ile ilgili beklenen yasalardan biri geliyor. En azından benim hasretle beklediğim yasa.

1 Nisan 2008 tarihinde uygulanmaya başlayacak yeni trafik yasasına göre; ilk defa sürücü belgesi alanlara 2 yıllık stajyerlik uygulamasının getirilecek. Motosiklet sürücüleri için de geçerli elbette bu uygulama.Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkan Yardımcısı Nevzat ÖNDER, "Bu yasa ile otomobil ehliyeti alacak olanlar 2 yıl stajyer sayılacak, bunun yanı sıra motosiklet ehliyeti alacaklarda 2 yıl boyunca 125cc üzerinde motosiklet kullanamayacaklardır." dedi.

Bildiğim kadarı ile 2 yıllık stajyerlik öngörülen koşullarda tamamlandığında stajyerlik statüsü kalkıp ehliyet sahibi olunuyor. Ancak bu süre içinde beş kez kırmızı ışık kuralını ihlal eden, hız sınırlarını aşan ve her ne derecede olursa olsun alkollü ve uyuşturucu madde alarak araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralanmalı trafik kazasına neden olan ve 75 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri iptal edilecek.

SÜRÜCÜ KURSLARI YASADAN FAYDALANIYOR

"Eeee ne var bunda? Kime İşgüzar diyosun? Niye böyle bir başlık attın?" dediğinizi duyuyorum. Efendim bu yasanın çıkmasının bir mantığı var değil mi? Trafikte yaşanacak problemleri, kazaları minimuma indirmek, daha bilinçli sürücülere sahip temiz bir trafik yaratmak. Gelin görün ki, Türkiye’de bu tip yenilikler ya da değişiklikler hep birilerine rant kapısı açmıştır. Ve birileri akbaba gibi çöreklenir o rantın üzerine! İşte kızdığım şey bu! Üç gündür gelen e-postalar’ın büyük çoğunluğu sürücü kurslarından geliyor. Başımıza akbaba kesilen sürücü kursları diyor ki, "aman bu stajyer olayına girip başını ağrıtmadan önceki son şansın, hemen gel yasa çıkmadan ehliyetini al 2 yıl stajyerlikle uğraşma. Son başvuru tarihi bilmem bilmem ne!!!" Çok ayıp ya!!! Gerçekten çok ayıp! Bu yasanın çıkmasını bu şekilde kendine bir çıkar olarak gören herkesi kınıyorum! Bırak almasın şimdi ehliyeti! Şimdi alıp da ehliyetini gidip 1000’lik makinelere binip paralamasın kendini! İzin ver paşa paşa önce 125cclik ehliyetini ve motorunu alıp bir olaya dahil olsun. Motoru trafiği ve kendini tanıdıktan, 125’lik makineyi altında oyuncak ettikten sonra esas ehliyetini ve isterse daha büyük motorunu alsın!!! Neyse gerçekten çok sinirlendim! Yeni yasamız ise inşallah sağ salim çıkar. Şimdi, uzun zamandır sektörde neler oluyor neler bitiyor pek haberdar etmiyorum sizi. Vallaha kaynıyor aslına bakarsanız ortalık. Suzuki, BMW, Honda, Yamaha vs. gibi markalar oldukları yerde 2008 için hazırlıklar yaparlarken, diğer tarafta 2005’teki motosiklet satışlarındaki patlama ile ortaya çıkıp, krizi atlatıp ayakta kalmayı başaranlar bir yandan montajdan üretime geçmeye çalışıyor, bir yandan da hız kesmeden yeni girişimlerde bulunuyorlar. İşte yeni iki markadan yeni iki sektör haberi...

Tayvanlı SYM, Türk Motoran ile Avrupa’ya Açılıyor

Avrupa pazarında büyümek isteyen Tayvanlı motosiklet ve ticari araçlar üreticisi Sanyang Industry (SYM), İzmir’de üretim yapan Motoran firması ile motosiklet üretim ve satışını kapsayan distribütörlük anlaşması imzaladı. Motoran, 2008 Mart ayından itibaren Tayvanlı firmanın toplam 7 modelini Türkiye’ye getirecek ve 2 modelini 2009’dan itibaren İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinde üretecek.

MOTORAN KİM?

Yıllık 45 bin adet motosiklet üretim kapasitesi ile İzmir’de güzel bir fabrikaya sahip motosiklet markası. Motoran’ın Satış ve Pazarlama Genel Koordinatörü Tufan Görgülü, Tayvanlı SYM’nin Türkiye’yi üretim ve lojistik üssü yapmayı planladığını belirterek, işbirliğini ortaklığa ve diğer ticari araçların üretimine doğru genişletebileceklerini söylüyor.

Motoran’ın 2 yıl önce motosiklet ithalatı amacıyla kurulduğunu belirten Tufan Görgülü, "Üniteks Şirketler Grubu’nun en genç üyesiyiz. İthalat ile başlayan serüvenimiz, bu yıl mart ayında üretime dönüştü. Üretime 5 bin metrekarelik kapalı alanda başladık. 15 gün önce 10 bin metrekarelik yeni tesisimize taşındık. Yılda 45 bin motosiklet üretim kapasitesine sahibiz. Etna, Torro ve Furia modelleri ile üretim yapıyoruz. Türkiye’de toplam 250 bayi, 360 yetkili servis noktası ile hizmet veriyoruz. Bayi sayısını 400’e çıkaracağız. Şu an bir bant ile çalışıyoruz. İkinci bant yakın zamanda üretime geçecek. Veloran markasıyla çocuk bisikleti üretimi projemize’de start verdik. En büyük ilkemiz ise motosiklet severlere sıkıntı yaşatmamak için yedek parça stoğunu 10 yıl yetecek şekilde tutmamız. Lojistikte en hızlı firmayız" diyor.

Çok sıkı araştırdılar ve Motoran’da karar kıldılar

Kısa sürede gösterdikleri başarının Tayvanlı firmanın dikkatini çektiğini dile getiren Görgülü, daha önce Türkiye’de bir firma ile çalışan SYM’nin yeni distribütör olarak kendilerini seçtiğini kaydetti. 14 Kasım itibari ve tekrar yenilenmek kaydı ile 2010 yılının Ekim ayına kadar distribütörlük anlaşması yaptıklarını kaydeden Görgülü, "Uzakdoğulu firmalar Türkiye’yi yakından takip ediyorlar. Fuarların birinde kart alıp vermiştik.Türkiye’de araştırma yaptıklarında bizim tecrübeli kadroya sahip olduğumuzu, kısa zamanda atılım yaptığımızı, arkamızda Üniteks gibi ihracatçı, sağlam bir firma olduğunu gördüler. Biz de onların dünyada güçlü bir marka olduğu görüp işbirliğine beraberce karar verdik. Türkiye pazarı için 7 model seçtik.Bunların arasından 2 modeli 2009 yılında İzmir’de üretmeye başlayacağız" diye konuştu.

SYM KİM?

SYM yurt dışında oldukça iyi tanınan bir motosiklet üreticisi. Tayvan, Çin ve Vietnam’daki tesislerinde yılda 600 bin adet motosiklet üreten ve 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren bir motosiklet üreticisi SYM. Sanyang Industry Başkan Yardımcısı ve Dünya Sorumlusu Andy Tsai (solda), Motoran ile birlikte Türkiye’de ciddi yatırımlara gideceklerini belirtiyor.

Motoran’ın Satış ve Pazarlama Genel Koordinatörü Tufan Görgülü (sağda).

Korna devi Seger motosiklete el attı

Önce Seger kimdir bir tanıyalım. 1981 yılında Paktel adı ile kurulan Seger, emaye kaplı bakır tel üretimi ile sektöre adımını atar. Kuruluşundan bir yıl sonra üretim kapasitesini ve ürün çeşidini arttırarak elektrikli ve havalı korna üretimine başlar. 1995 yılında Mısır firması I.G.I. ile başarılı bir ortaklığa imza atar. Mısır’da kurulu olan I.G.I. 1995 yılından itibaren Seger lisansı ile korna üretimi yapmaya başlar. Şu an ise 120 çalışanı ile 4500 m2 kapalı alan olmak üzere toplam 6650 m2 alana kurulu Bursa tesisinde üretim yapan Seger 2004 yılında, Çin’in Guangzhou eyaletinde de korna üretim tesisi kurmuş ve 2005 yılında Çin’de kurulu olan tesisinde seri üretime başlamış.

KORNADAN MOTOSİKLETE

2005 yılı içerisinde Türkiye’de hızla büyüyen Motosiklet piyasasının araştırmasına başlayan Seger, Çin’de yerleşik fabrikasından ve iş gücünden de faydalanarak 100 üzerinde Çin’de yerleşik Motosiklet firmasını gezerek incelemiş ve kalite, kapasite ve tasarımını güvenilir bulduğu en büyük Motosiklet üreticileri ile Seger marka Motosikletlerin üretimi ve ithalatı konusunda anlaşmalar yapmış. 2006 yılı ilk yarısında ilk Motosiklet ithalatını gerçekleştiren Seger, Çin’de bulunan fabrikası yardımı ile gerek üretim, gerekse sevkıyat aşamalarında kendi adına üretilen motosikletleri bizzat kendi imkánlarıyla kontrol ederek kullanıcılara en üst düzeyde ve kalitede ürünleri en uygun fiyatlar ile sunmayı hedefliyor. Kaliteli ürün, bol yedek parça ve üst düzey servisi ile Seger motosiklet alanında Türkiye piyasasının devleri arasına girmeye hazırlanıyor.

Ayşe Şule BİLGİÇ
ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr
Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.

Eski
  (#2)
mterayes26

mterayes26 - ait Avatar

Aktif (Online)
Motosikleti: KANUNİ DAVİDSON CARACAL 200 KIRMIZI ŞİMŞEK
13-12-2007, 00:42 AM

bence bu sürücü kurslarını zengın etmekten başka bir şey değil eğer ki o kadar olgunluk istiyorlarsa ehliyet almayı zorlaştırsınlar

ben b içib direksiyon sınavına girdiğim gün bi tane bayan arkadas çevre yolunda arabyı stop ettırdı bu ınsan ustune bıde ısık ıhlalı yaptı bu kısı bıle ehlıyet aldı

SAYISALI BİR TUTTARAYIM DEPOMU DOLDURACAĞIM kırmızı şimşek artık satılık [/url]http://www.sahibinden.com/sell.php?s...on_id=11110824[/url]
Eski
  (#3)
osmanba

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: kanuni tiger
Kan Grubu: O Rh+
13-12-2007, 01:24 AM

Bence bu yasaları çıkartmadan önce sürücü belgesi veren kuruluşlar hakkında yasa çıkartsınlar. Kursa yazılmadan önce kendi yeteneği ile araç kullanmasını öğrenmiş olanların haricinde hangi kursiyere yeterli eğitim verilmiştir. Yetersiz eğitimle belge alıp kazaya sebep olan sürücülerin ceza alması gibi belgeyi veren kurslara da ceza verilse şöför değil Pilot yetiştirirler Pilot...
Eski
  (#4)
jeansatar

jeansatar - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: APRİLİA pegaso & RAMZEY QM250
13-12-2007, 01:25 AM

yazının son pragrafında bahsi geçen SEGER adlı firmayı ben alman menşeili bir korna üretim ve satış firması sanıyordum okuyunca hayrete düştüm 1981 yılında kurulan bir bursa firmasıymış,tebrikler girişimleri için yolu açık olsun motosiklet sektöründe de

ÖĞRENMEDEN,ÇALIŞMADAN,YORULMADAN,RAHAT YAŞAMANIN YOLLARINI ARAMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİREN MİLLETLER;ÖNCE HAYSİYETLERİNİ, SONRA HÜRRİYETLERİNİ,SONRA İSTİKLALLERİNİ KAYBEDER.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Eski
  (#5)
By_DosT

By_DosT - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Motürü Sattım. Şimdilik Ticari TAXİ
13-12-2007, 01:27 AM

ne yani bizde şimdi A2 var kullanamıcazmı ben yazıyı okumadımda biri özetleyebilrimi yani anlamamız bazından kısa anlatım şekli...

RUHUN BEDENİNDE, LASTİĞİNDE JANTININ ÜZERİNDE KALSIN......
Eski
  (#6)
koray gfb

koray gfb - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda dylan 150
13-12-2007, 01:30 AM

1 nisan 2008 demişsinizz peki ben 12 mart doğumluyum bu yasadan etkilenirmiyim arkadaşlar
Eski
  (#7)
motorcu48

motorcu48 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: cbf150
13-12-2007, 03:40 AM

diğer arkadaşlarımızında dediği gibi bu yasa çıktığında yeni ehliyet alan kişi aprilla 125 alırsa ne olucak yanii...bence bunlar saçmalık türkiyede biraz zor.çünkü daha öncedende neler denmişti bi bakın isterseniz.
1.stajer ehliyet başlıyor(tıpkı şimdi olduğu gibi)
2.ilk okul mevzunlarına ehliyet yok(alan alıyor sene 2007)
3.50cc kadar ehliyet gerekmiyor.

HONDA
Hız Felaket DeğiL Kabiliyettir CaddelerdeYapılmadığı Sürece!!!
Eski
  (#8)
ozrace

ozrace - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: kanuni storm 150 (gri) Artık satılık....
13-12-2007, 04:11 AM

benim merak ettiğim a2 olanlar ne yapacak.
bide ne bu ya.kornacı bile motosiklet işine giriyor.neden?çünkü 300-500 ytl ye mâl ettikleri motosikletleri türkiyede 2000-3000ytl den kaptıracaklar millete.zaten yeterince gereksiz çinli var piyasada

Askerdeyim Ankara'da motorumu satıyorum.....
satılık kanuni storm150 ŞOK FİYAT...
www.sahibinden.com İlan no: 5778169
Eski
  (#9)
banavurma

banavurma - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: aprilia leo 150
13-12-2007, 08:53 AM

Alıntı:
ozrace´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
benim merak ettiğim a2 olanlar ne yapacak.
elinde a2 ehliyeti olanları bu yasa etkilemiyor...

düşünsenize ..şayet mevcut a2 kullanıcılarınıda etkileseydi 2 yıl boyunca trafikte125 cc ve üstü motosiklet kullanıcısı olmayacaktı..(belki trafik polisleride dahil..)

motosiklet ehliyeti 149,99 ytl
Eski
  (#10)
starblazer

starblazer - ait Avatar

Aktif (Online)
Motosikleti: guzel oldu biri aldı :) gittim bende CBF 150 aldim
13-12-2007, 09:05 AM

yas haddi ne olacak
40 yasinda adama 125 kullan 2 sene mi denecek , Avrupada bildigim kadari ile
30 yas ustu bir kisitlama gelmiyor .
Eski
  (#11)
thunderace

thunderace - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: emin ellerde
13-12-2007, 21:30 PM

ya bu super olur yasa hemen cıksa bari seneye rs125 ciler gibi 2zamanlı racing sahipleri artık makinalarını daha iyi paraya satar ve en guzelide bu makinaların sıfır km alıcıları cogalır yollarda kapısacak daha cok makina goruruz (tabi oncelikle dikkat)

ya tozu dumana katacaksın, yada tozu dumanı yutacaksın!
Eski
  (#12)
departed

departed - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: keeway matrix yakında derby gp1 olacak
13-12-2007, 22:44 PM

Alıntı:
By_DosT´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
ne yani bizde şimdi A2 var kullanamıcazmı ben yazıyı okumadımda biri özetleyebilrimi yani anlamamız bazından kısa anlatım şekli...
Eski
  (#13)
koray gfb

koray gfb - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda dylan 150
13-12-2007, 23:48 PM

arkadaşlar cümleten geçmiş olsun
Eski
  (#14)
DARKDIAMOND

DARKDIAMOND - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Karakaçanı kaçırdık! Timsah hesabı pusuya yattık!
16-12-2007, 02:04 AM

Bence ehliyeti olanları etkilemez.Ama yeni alacaklar için gayet yararlı(uygulanırsa).
Motoran işi iyi oldu.En azından Ümmet abi artık su soğutmalı 250'lik bi makinaya binecek.

Tek koruyucumuz var.O'da bizi çok sevdiği için birer birer yanına alıyor.
Oğuz
Eski
  (#15)
eczaci101

eczaci101 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Zealsun 200 gs 'den>zx6r' a ; aklım yok aklım! Scuba instructor
Kan Grubu: B Rh+
16-12-2007, 02:22 AM

Sürücü kurslarına acilen tahdit konmalıdır !

Özellikle birkaç ay Yıllık ortalamasının üstünde kursiyer alamamalı ; Sınav sistemi değiştirilmelidir...

2 aşamalı bir sınav olmalı ve tarafsız müfettişler kursları sürekli denetlemelidir.

"Kendinizi Cesurca Gösterin! Trafikte Farkettirin! Yaşamanız Sadece Buna Bağlıdır!!!"
Eski
  (#16)
ryangt

ryangt - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
16-12-2007, 02:27 AM

yerli üreticilerin motor satışını artırmak hedef olabilirmi acaba?
Yeşil sermaye vs?
Eski
  (#17)
eczaci101

eczaci101 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
16-12-2007, 02:31 AM

Alıntı:
ryangt´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
yerli üreticilerin motor satışını artırmak hedef olabilirmi acaba?
Yeşil sermaye vs?
Dostum bu kesin vardır zaten işin içinde...

Çin menşeli yerlilerden bahsediyorsun sanırım ;
hükümetin tüm politikası enişte kayın kalkındırma programları üzerine çalışıyor...

"Kendinizi Cesurca Gösterin! Trafikte Farkettirin! Yaşamanız Sadece Buna Bağlıdır!!!"
Eski
  (#18)
Pınarr

Pınarr - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Suzuki SV650s
Kan Grubu: AB Rh+
16-12-2007, 02:38 AM

Yaaa polislerinde motosiklet ehliyet sahibi olması zorunlu dimi?

Bu durumda motorize ekibe girmek isteyen bi vatandaşın senelerce beklemesi gerekicek 600 cc üstü makine kullanıcak bi yunus olmak için..

Eee bu durumda bizim A2 ler değerlenir 600cc üstü motor kullanan yunusların maaşı artar

Ben gidip bi yunus olup geliyorum bekleyin

Aptalların anlayacağı gibi yaz, akıllı olan ilk cümlede ne dediğini zaten anlar
Ben Derdimi Hangi Dağa
Yüreğimi Hangi Suya Diyemiyorum
Eski
  (#19)
harbiturk

Aktif (Online)
16-12-2007, 02:51 AM

Sen halamı buralardasın gız yat yat uyu

Ama illa sabaha kadar geyıklerimi kvalayacagım dıyorsan ne dıyım allah ıslah etsın
Eski
  (#20)
eczaci101

eczaci101 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
16-12-2007, 03:17 AM