anasayfaya git  

Tüm Motosiklet Siteleri  
Geri Dön   Motosiklet.NeT Forum > Moto Eğitim > Köşe Yazıları > Ayşe Şule Bilgiç

Yeni başlayacaksanız aman diyeyim okuyun / Ayşe Şule BİLGİÇ

Bu konuya 28 cevap yazıldı 2305 kere görüntülendi

Konu Seçenekleri
Eski
  (#1)
Skullhunter
Admin

Skullhunter - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Kan Grubu: A Rh+
Post Yeni başlayacaksanız aman diyeyim okuyun / Ayşe Şule BİLGİÇ - 27-06-2007, 10:27 AM

Yeni başlayacaksanız aman diyeyim okuyun Motosiklete başlama sürecinin, bu sevdanın en kritik ve en önem verilmesi gereken kısmını oluşturduğunu bu sayfadan defalarca söylemişimdir. Hep de söyleyeceğim. Ve motosiklete doğru yollarla başlayan bilinçli her motorcunun, ülkemizde motosiklet kültürünün yerleşmesi için çok önemli rolü olduğunu da daha benden çok duyacaksınız.

Bu hafta hazır motora hala binemiyorken motora yeni başlayacak heveslilerle dertleşeyim istedim. Ama bir baktım bol öğütlü bilgiç bir yazı çıkmış. Bu tip yazılar yazınca kendimi şöyle 60-70 yaşına gelmiş de 18’lik çıtırları etrafına oturtmuş, ’hey gidi günler hey...’diye başlayıp, nasihat dolu hikayeler anlatan bir ninecik gibi hissediyorum.

Hımmm... Şöyle en baştan başlayalım, her şeyin bir toz bulutu olduğu zamandan... Motosiklet gördüğünüzde, sesini duyduğunuzda, her şeyi bırakıp, birden dönüp bakar mı oldunuz? Bu kelimeyi duyduğunuz yerde algınız o tarafa doğru mu kayıyor? Motosiklet, enteresan bir biçimde artık size iki tekerlekli bir araçtan daha fazlasını mı çağrıştırıyor? Yoldan geçen motorlara bakıp, onların farklarını mı bulmaya çalışıyorsunuz? İçlerinden hangisinin size yakışacağını düşünürken mi yakalıyorsunuz kendinizi? Aman diyeyim dikkat! Çok heyecanlı, çok keyifli, bol adrenalinli bir dünyanın kapılarını aralamak üzeresiniz. Peki, bu aşamadan sonra sizi neler mi bekliyor? Buyurun buradan yakın...

Önceleri pek de fark etmediğiniz motosikletler bir gün aniden dikkatinizi çekmeye başlar. Ve bir gün sıkışık trafikte kalmış sıcaktan bunalırken dikiz aynanızdan yaklaşıp sizi geçen bir motor ilk kurdu düşürür aklınıza. ACABA? Gel zaman git zaman bu "acaba" amip gibi bölünerek bir sürü acabalar yaratır aklınızda: ’Acaba bir motor alsam mı? Acaba ben bu yaşta ya da bu yaştan sonra motor kullanabilir miyim? Acaba alsak bir tane konu komşuya madara olur muyuz? Acaba ne almalıyım? Nereden almalıyım, nasıl almalıyım, ne zaman almalıyım acaba, acaba, acaba...’ İşte bu noktada Amman dikkat!

Çünkü bu acabalar kendi aralarında bir tabur oluşturacak ve hayatınızda ’motor sahibi olmanıza’ engel olabilecek her konu ve kişi ile ciddi bir savaşa gireceklerdir. Bu acabaları hiç küçümsemeyin! Bir anda fark ettiğiniz bu acabalar, siz anlamadan bünyenizde o kadar uzun zamandır talim yapmaktadırlar ki, karşı çıkacak her türlü engele ’on kaplan gücünde’ saldıracaklardır.

TEPKİLERE HAZIR OLUN

İşte motora heves eden insanın hevesini kursağında bırakacak tepkiler tam da bu zamanda çıkar karşınıza. Eş, anne, baba, hatta kardeş ve bu virüsü bünyesinde bulundurmayan yakın arkadaşlar bir anda, motor severin karşısında bir duvar örmeye başlar.

Arkadaşlar; ’Oğlum manyak mısın ölürsün?’, ’Hadi ölmedin diyelim Allah korusun sakat kalırsın? Bırak ya!’

Anne; ’ Vallahi sütümü helal etmem, o motosiklet meretine binersen!’

Baba; ’Hadi ordan kerata! Motormuş! Gözünün yaşına bakmam, evlatlıktan reddederim.’

Eş; ’ Ben çocuklarımı babasız büyüsün diye doğurmadım. Ya motosiklet, ya ben!’

Çin Seddi gibi gökyüzüne doğru yükselmeye başlayan bu duygusal duvara karşı beyninize biriken acabalarla beraber, kendinizi büyük bir mücadelenin ve ikilemlerin içinde bulacağınız stresli dönem böylece başlamıştır. Bazen sizi gerçekten sevenlerin söylediği sözlere hak verip bu sevdadan vazgeçmeyi, bazense bu sevdanızı kimsenin engelleyemeyeceğini düşünmeye başlarsınız. Bilmenizde fayda var ki, kanınıza giren motosiklet sevdası sizi bir anda sardığı gibi bir anda bırakmayacaktır. Yıllarca sevdiklerinin baskısı ile bu tutkusunu içine gömen pek çok motosiklet sevdalısı vardır ki, işte onlar 40’ından sonra motora başlayanlardır.

AİLE MOTORA NEDEN KARŞI ÇIKAR

Aileler, eşler, dostlar çoğunlukla motosiklet kullanımına, doğal bir koruma içgüdüsü ile karşı çıkarlar. Karşı çıkarlar, çünkü üç kuşaktır motorcu bir aileden gelme oranı ülkemizde çok, çok, çok düşüktür. Motosiklet dendiğinde akla, (kullananların bile motosiklet kültüründen bihaber olmaları sebebiyle) pek klişe, yıllardır basın tarafından da empoze edilen yanlış inanışlar gelir. Hatırlayalım; her filmde motosiklet, asi, işe yaramaz, serseri, pasaklı, kötü niyetli, adam öldüren ve kaçan, çirkin insanların bindiği bir araç olarak çıkmıştır karşımıza. Gazetelerde onu hep üçüncü sayfa facia haberleri içinde görmüşüzdür. Sevdiklerimizin cephesinden bakalım olaya; yıllardır bu şekilde, ’ölüm ve asilik’ göstergesi olarak karşılarına çıkan motosiklete bir gün, en sevdikleri adam ya da kadın sahip olmak istiyor.

Bir yakınınız için, sizin motosiklet almanız demek, o acıyarak okuduğu üçüncü sayfa haberlerinde bir gün sizin de çıkabilme ihtimalinizin olması demektir. Bu ise motosiklet kültüründen bihaber bir ülkede, bu sevdaya bilinçsizce kapılmış motosiklet binicilerinin sebep olduğu bir durumdur. Motosiklet kültürünü anlamadan, bu aleti yeterince tanıyıp, hayatınıza nasıl katacağınızı bilmeden, gidip en hızlısından, en güçlüsünden, en yakışıklısından bir motor alıp, hayatınızda ilk defa bu motorun sırtına binerseniz, itiraf etmeliyim ki sevdikleriniz endişelenmekte haklı. Doğru yolu bulmak için bu sevdanıza zaman ayırmanız ve hep dediğim gibi önce kendinizi, sonra sevdiklerinizi motosiklet kültürü konusunda aydınlatmanız gerekir.

MOTOSİKLET TEHLİKELİ MİDİR

Motosiklet ciddi ve derin bir kullanma kültürü ile beraber gelir ve bu kültüre vakıf değilseniz tehlikelidir. (Bıçağı da kendinize saplarsanız öldürücüdür hesabı) Vakıf olmanın da tehlikeyi tamamen kaldıracağı kocaman bir palavradır. Ancak bu kültüre, bilince sahip olmak, motosiklet kullanmayı cazip kılacak ölçülerde tehlikeyi azaltır.

Yeni bir motor kullanıcısı çevresiyle beraber trafikte motora duyarlı en az yüz kişiyi farkında olmadan yetiştirir. "Nasıl yapar bunu?" Şöyle ki, layıkıyla motosiklet kullanan bir kişi düşünelim. Ailesi bu sevdayı mecbur kalarak da olsa kabul etmiş farz edelim. Yakını motosiklete binen her anne, baba, kardeş, eş, çocuk, arkadaş, inanın trafikte motosikletlere bir başka gözle bakmaya başlar. Trafikte motoru gördüğünde, bilinçaltı, o motorun üzerindekinin kendi yakını da olabileceği sinyalini verir. O andan itibaren bu kişinin trafikte motosikletleri koruyup, kolladığına, ona yol verdiğine şahit olmak işten bile değildir. Bu durum, sadece yakın aile çevresi ile sınırlı kalmaz. Motosiklete başlayan bir sevdalının sürekli iletişim halinde olduğu her insan, motosiklet konusunda değişik dozlarda bilgi sahibi olur. Bu, motosiklet kültürünün gelişmesi adına, bir motorcunun bilmeden yaptığı en büyük iyiliktir.

Ayşe Şule BİLGİÇ
ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr
Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.

Eski
  (#2)
DARKDIAMOND

DARKDIAMOND - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Kanuni/Storm
Kan Grubu: O Rh+
27-06-2007, 13:50 PM

Başlık yeni başlayan yerine,taze motor sevdalılarına olsaymış daha bi uyacakmış.Başlığı ilk okuduğumda teknik bilgiler olacak zannettim ama özünde yine güzel yazı olmuş.Eline sağlık Ayşe

Tek koruyucumuz var.O'da bizi çok sevdiği için birer birer yanına alıyor.
Oğuz
Eski
  (#3)
tubis

tubis - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Yamaha Cygnus
Kan Grubu: B Rh+
27-06-2007, 13:59 PM

Bu tarz bi yazısı var mıydı ben mi yanlış hatırlıyorum.. Kendini yenilemesi gerekirken, tekrarlıyor sanırım..Bu da sıkı bi AŞB fanından eleştiri olsun...

SONSUZA KADAR SÜREN TEK AŞK MOTOSİKLET AŞKIDIR !!!!
Eski
  (#4)
emin_arikoglu

emin_arikoglu - ait Avatar

Aktif (Online)
Motosikleti: GSXR1000RR1
27-06-2007, 14:01 PM

motorsiklet almayı düşünenlerin yakınlarının motorsiklet hakkında söyledikleri kısmı bire bir herkesçe yaşanmıştır eminim.

saatte 300 km hızla gidiyorum Azrail hala peşimde..
Drift Religion
Jesse Air ile uçuyorum çok memnunum ooooh hayat ne güzel
Eski
  (#5)
SilentScream
Forumdan Uzaklaştırıldı

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Kawasaki ER6N
27-06-2007, 14:25 PM

teşekkürler ayşe , bende bu yazdıklarının hepsini yaşadım , umarım insanlar bilinçli motor kullanır ve kazalar minumuma iner , ailelerde biraz olsun rahatlar...
Eski
  (#6)
patriote

patriote - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Var
27-06-2007, 14:56 PM

Alıntı:
dishy´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Bu tarz bi yazısı var mıydı ben mi yanlış hatırlıyorum.. Kendini yenilemesi gerekirken, tekrarlıyor sanırım..Bu da sıkı bi AŞB fanından eleştiri olsun...
2Teker dergisinde yazmıştı bu yazıyı.
Sanırım orada okudun....
Eski
  (#7)
onr.sual

onr.sual - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda CBF 150
27-06-2007, 14:59 PM

bu yazının en son kısmı cok dogru.etraftaki araç sürücülerinin ailelerinde de en az bir kişi scooter kullanıyo olsa yolda giderken bu motorun uzerindeki falanca kişi de olabilir di diyerek motorlara ona gore yaklasır.

34 AF 4401 H İ K O
Eski
  (#8)
chinacuna

chinacuna - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Piaggio X-9 Evo 250
27-06-2007, 15:02 PM

motor dünyasına atılmadan once yasanan zorlukları çok iyi anlatmışın Ayşe Şule BİLGİÇ..eline sağlık
Eski
  (#9)
kıllıtarkan

kıllıtarkan - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: ALMAYACAĞIM!!!!!!!
27-06-2007, 15:09 PM

hımm
bende misyonu yüklendim şimdi en az 10 kişiye virüs bulaştırmam lazım

BU ALANA REKLAM ALINIR
Eski
  (#10)
Luxor

Luxor - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Honda CBF150 Kırmızı (Birde Kastino QM125T-B (idi bir zamanlar, babamla beraber binerdik :( )
27-06-2007, 15:38 PM

Alıntı:
evet, böyle bir yazı vardı.
sanki bu yazı öncekilerden derleme, yeni yazı yazmamak için yazılmış bir yazı.

Seni çok seviyorum Babacığım.Sen her zaman benim kalbimde yaşayacaksın...
Eski
  (#11)
tubis

tubis - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Yamaha Cygnus
Thumbs up 27-06-2007, 16:02 PM

Alıntı:
patriote´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
2Teker dergisinde yazmıştı bu yazıyı.
Sanırım orada okudun....
Hayır iki tekeri okumuyorum...

Alıntı:
Luxor´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
evet, böyle bir yazı vardı.
sanki bu yazı öncekilerden derleme, yeni yazı yazmamak için yazılmış bir yazı.
Evet bence de...

SONSUZA KADAR SÜREN TEK AŞK MOTOSİKLET AŞKIDIR !!!!
Eski
  (#12)
Cloud

Cloud - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
27-06-2007, 17:21 PM

Kendini tekrar etmiş de olsa iyi ki etmiş, zira bizler gibi net'e girmeyen ama yeni başlayacaklar için gazete ya da dergide bu yazıyı okumak önemli. Ayrıca son paragraftaki yazdıkları da çok doğru bir tespit olmuş. Varsın tekrar olsun, hatta medyada motosiklet üzerine yazan çizenler her yaz yeni başlayanlar için yazdıkları yazıları tekrar yayınlamalılar diye düşünüyorum.

Ormanda yol ikiye ayrılıyordu, ben az gidileni seçtim.
Eski
  (#13)
THE_LANCET

THE_LANCET - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Peugeot trekker 100 ACİL SATILIK Gilera MX-R 125 pert oldu
Kan Grubu: A Rh-
27-06-2007, 17:53 PM

Çok gerçekçi ve güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık Ayşe Şule BİLGİÇ

Bir 4 silindirlilere, Birde 2 zamanlılara hastayım.
Eski
  (#14)
kkarabidan

kkarabidan - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
28-06-2007, 15:37 PM

benim durumum farklı herkezi ikna ettim ancak babada takıldım askerden sonra alacağım fakat nasıl olacak ben de bilmiyorum aslında en iyisi direk almaktı kimseye söylemeden o zaman mecbur kabullenecekti yazıda gerçekten kendimi buldum nerde bi motor görsem motor hacmi markası v.b. şeyleri inceliyorum hastalık oldu sabah akşam aklımda ne yapacam bilmiyorum
Eski
  (#15)
28enes28

Çevrimdışı (offline)
29-06-2007, 12:23 PM

bende bunu mıllıyet gazetesının carsamba gunu verdıgı ekte gordum ve okudum ozentı senı(saka yaptım arkadasım takıldım sadece gercege alma)
Eski
  (#16)
mamudo

mamudo - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: siyah hyosung250gtr
29-06-2007, 16:21 PM

tam bizim aile gibi valla en sonunda ewi terk ederim dedim ikna oldular :D

........antepliyik tama yorum ........
Eski
  (#17)
C@NSU

C@NSU - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: keske enduro olsa..
30-06-2007, 19:31 PM

Alıntı:
yanılmıyorsam 2teker in ilk sayısından kopyala-yapıstır yapmıs
Eski
  (#18)
mostwanted_57

mostwanted_57 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
17-07-2007, 11:58 AM

Evet. 2Teker in ilk sayısında vardı bu.

ÖSSÖSSÖSSÖSSÖSSÖSSÖSSÖSSÖSSÖSS

Eski
  (#19)
cbrsude

cbrsude - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: cbr125
17-07-2007, 21:02 PM

Ben onu bunu bilmem aileleri ikna etmek çok zor.Benim evde annem,babam,abim ve ablam yetmez mi? iki seneden beri ikna etmeye çalıştım ikna olmadılar.En sonunda anneme telefon açtım bir gün ben motorsiklet aldım diye.Dediği kelime çabuk sat o motoru aradan 7 ay geçmiştir şu an dediği kelimeyi söyleyeyim size o motoru sat sana bir araba alalım.

Ama gerçekten konular güzel Ayşe Şule BİLGİÇ
Eski
  (#