anasayfaya git  

Tüm Motosiklet Siteleri  
Geri Dön   Motosiklet.NeT Forum > Moto Eğitim > Köşe Yazıları > Ayşe Şule Bilgiç

Ducati Multistrada Vur kendini yollara / Ayşe Şule Bilgiç

Bu konuya 13 cevap yazıldı 1706 kere görüntülendi

Konu Seçenekleri
Eski
  (#1)
Skullhunter
Admin

Skullhunter - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Desmodromic
Kan Grubu: A Rh+
Post Ducati Multistrada Vur kendini yollara / Ayşe Şule Bilgiç - 30-05-2007, 08:56 AM

Ducati Multistrada Vur kendini yollara Bakmayın fotoğrafta o kadar mutlu ve güler yüzlü olduğuma, son bir haftadır moralim fena bozuk. Geçen hafta laf arasında değindiğim boynumdaki problem fena halde ciddi bir sorun olarak karşımda duruyor. Her şey bundan iki hafta önce motorumu yan ayaktan düzeltirken oldu.

Fazlaca eğimli bir yerde duran motoru düzeltmek için şöyle "bismillah" diyerek aleti kanırtınca, sol omzumda "cııız" diye bir yanma hissettim ve kürek kemiğim sanki bir yere takılı kaldı. Birkaç gün içinde ağrı geçmeyip bizzat şiddetlenince her Türk gibi günler sonra annemin zoruyla doktora gittim. Aldığım cevap hiç iç açıcı değildi. Kesin ameliyat. Bu da demektir ki bir süre motora kesinlikle binilmeyecek! Oldu mu şimdi? Bu Rüzgarın Kızı’na yapılır mı? Neyse sizin de canınızı fazlaca sıkmadan bu tatsız mevzuyu kapatayım. Şimdilik hala her Türk gibi ameliyat masasına yatmadan bu işten sıyrılmanın yollarını arıyorum. Veee henüz bu derde düşmeden önce test ettiğim, hiçbir sınıfa koyamadığım Ducati Multistrada 1000DS ile sizi baş başa bırakıyorumÖ

NE MENEM BİR MOTOR BU

’Macera motoru!’ desen ’Değil!’, ’Spor makine!’ desen ’Değil!’, ’Enduro?’, ’Hiç mi hiç değil.’, ’Touring?’, ’Alakası yok.’ Yeni çağın çok fonksiyonlu, her yola gelen, ’ortaya karışık’ yapılmış makinelerinden biri Multistrada. Öncelikle Ducati markasından bahsetmekte fayda var. Ducati tüm dünyada enteresan bir marka imajını yakalamış, kendine has bir tavrı ve farklı duruşu ile tüm markaların arasında özel yer edinmeyi başarmış bir İtalyan mucizesi bence. Dizayn başarısından bahsetmeye gerek var mı bilmiyorum.

Ducati özellikle sportif sürüş amaçlı ürettiği bu şeytan icadı iki tekerleklilere öyle bir şekil şemal veriyor ki, yolda ya da her hangi bir yerde bir Ducati gördüğünüzde dikkat kesilmemeniz mümkün olmuyor. Tüm markalardan, kendine has duruşu ve görüntüsü ile ayrılarak, hiçbir kadının kolay kolay hayır diyemeyeceği centilmen erkek edası taşıyor. Ducati ailesine baktığımızda sportif sürüş meraklısı bir cemaat çıkıyor karşımıza. Birbirine yakın karakterleri, hız ve güç merakları, sert süspansiyonları, yere yakın dizaynları onları, adeta yarıştan fırlamışlar havasına sokuyor. Gücü, hızı çok seven bu aile bireyleri içinde Multistrada biraz köprünün altında bulunmuş, ailede kimseye pek benzemeyen, uzun boylu üvey evlat görünümünde olsa da, detaylara yakından bakıldığında kesinlikle onun Ducati kanı taşıdığına emin oluyorsunuz. Diğer Ducatiler ve Multistrada diye ayrım yapmanın pek ala mümkün olduğu bu duruma sebep olan en büyük fark sanırım Multistrada’nın üretim amacı.

TEKNİK DETAYLAR:

Multistrada hava soğutmalı 1000 cc, çift buji/silindirli desmodromic bir motora ve 6 vitesli bir şanzımana sahip. Motoru 8,000 devirde 92 beygir güç veriyor. 196 kilogramlık ağırlığı Multistrada’yı oldukça kolay kullanılan bir motor yapıyor. Multistrada, Ducati ST serisinden biraz daha yüksek ve büyük. Ön ve arka süspansiyonu tamamen ayarlanabilir özellikte, arkada ise tek kollu maşa var. Lastikler Pirelli’nin bu motor için tasarladığı Scorpion Sync serisi. Seri ve her yol koşulunda motorun karakteri ile mükemmel uyum sağlamasına rağmen, Scorpion Sync’in en kötü özelliği çabuk bitiyor olmaları. Frenler yarı-yüzer 4 piston Brembo Oro, fren hortumları ise çelik örgülü. Birçok lüzumsuz bilgi ve zaman zaman hatalı gösteren bir yol bilgisayarı ve kontak anahtarını tanıyan devre kesici sistem ise Multistrada’nın elektronik özellikleri.

DİZAYN

Bazı şeyler vardır hani sıradan, ortada duygular hissettirmezler. Multistrada da biraz öyle. Ona karşı her hangi bir motorcunun sıradan şeyler hissetmesi zor. Ya çok seversiniz ya da nefret edersiniz. Özellikle kafa dizaynı için bunu söylemek çok doğru. Farlara bitişikmiş gibi duran ancak gidon ve göstergelere entegre, onlarla beraber dönen cam, motorun üstüne ilk oturup gidonu çevirdiğinizde alışık olmadığınız bir duygu yaratıyor. Göstergelerin öyle aman aman bir albenisi yok. Dizaynına şekil olarak bakıldığında başarılı ancak fonksiyon olarak tam bir kabus olan aynalar insanı çıldırtacak kadar kötü. Bu özelliği, Multistrada’nın kesinlikle bir Ducati olduğunun en büyük göstergesi. Şu ana kadar hiçbir Ducati kullanıcısı görmedim ki ’Aynalar mı? İnanılmaz başarılı’ diyen. Bilhassa her Ducati sahibinin en büyük özlemidir omuzlarını değil de arkasını görebilmek, istediği gibi aynaları ayarlayabilmek. Ne yazık ki pek çok Ducati sahibinin bu şansı pek yok.

Motorun sağını solunu mıncıklarken selenin altında, herhangi küçük bir göz bile görememek beni şaşırtmıştı ki, sağ yan grenajın üstündeki gözü buldum. Tamir takımı, küçük bez parçaları koymak için son derece uygun olan bu gözün yağmur yağdığında içine su alabileceği her halinden anlaşılıyor. Bu sebeple oraya konacak şeyleri bu gözle değerlendirmekte fayda var. Bendeki test aracında oldukça başarılı bir orta sehpa vardı. Öğrendiğime göre standart olarak sadece yan ayak ile satılan Multistrada’ya bu orta sehpa, enteresan bir tutma kolu ile birlikte sonradan monte ediliyor. Çok işe yarayan ve dediğim gibi başarılı bir orta sehpesı var. Edinmek gerekir. Çift egzozun arkadan görünümü inanılmaz güzel. Motor estetik olarak arkadan bakıldığında çok daha başarılı bir çizgiye sahip.

Gelelim seleye. Her ne kadar kullanıcıları pek bir memnun olduklarını ifade etseler de benim kase biraz küçük olduğundan sanırım ben bu selede hiç rahat edemedim. Her gaz kesişimde ve fren yapışımda öne doğru kaydığım selede otururken, dizlerim ile motoru saracak adam gibi bir yer de bulamadım kendime. Ama dediğim gibi bu söylediklerim tamamen benim anatomik yapımdan kaymaklı olabilir. Sanırım daha koca kaseli ve uzun bacaklı biri benimle aynı sorunları yaşamayacaktır. Ayrıca selenin önünden Everest şeklinde dimdik yükselen depo, her fren yaptığımda erkek olmadığım için şükretmeme sebep oldu. Kısacası öne meyilli ve son derece sert selesi ve meylin sonunda yükselen yalçın kayalık şeklindeki deposu ile sele beni mutlu etmedi. Ancak yumuşak, konfor sele opsiyonu da mevcutmuş demedi demeyin.

Açık Debriyaj kapağı kötü

Multistrada 850 milimetrelik sele yüksekliği ile ailenin en uzun boylu Ducatisi. Ancak bu göz korkutacak bir yükseklik değil. Sıkışık trafikte bile bu yükseklik beni rahatsız etmedi. Motorun sesi klasik Ducati efektleri taşıyor. Ancak opsiyonel olarak sonradan değiştirilmiş ve debriyajın sesinin duyulması için takılmış açık kapak, motorun sesini ferah ferah duymamı engelliyordu. Bu açık kapak olayını hiç sevmedim. Sanki bir metal kutunun içine konmuş onlarca gazoz kapağını tutmuş sallıyormuşsunuz gibi sesler çıkarak, sağ ayağınızın hemen dibinde, her an paçanızı kaptırabilecekmişsiniz hissi vererek döndüğünüz görmenizi sağlayan açık debriyaj kapağını ben pek tasvip etmedim anlayacağınız. Bırakınız efendim kapalı kalsın kendisi.

’Vur beni virajlara’ diyor

İstanbul trafiğindeki yarım saatlik bir seyrin ardından kendimi otobana attığımda Multistrada ’Boşver ya ne işimiz var burada hadi vur beni virajlara’ diye altımda kıvranmaya başladı. Rüzgarın Kızı’yız mızıyız ama sevgili annem "Rüzgar"dan, her motorcu gibi özellikle de otobanda kurtulmayı pek isterim. Multistrada bu anlamda otobanda annemle arama hiç girmedi. Allem ettim kullem ettim, motorun üstünde şekilden şekle girdim ama nafile. Camın arkasına saklanmama izin vermeyen depo ve kafa dizaynı rüzgardan kurtulmama hiç yardımcı olmadı. Bu sebeple gazı açtığınızda çabucak yükselen hız göstergesi bile, düz yollardaki uzun süreli sürüşlerde rüzgar manyağı olduğum için beni mutlu etmedi.

Ancak sıra bol virajlı yollara geldiğinde Multistrada; ’Buyur bakalım bir de buradan yak’ dercesine coştu. Gerçekten virajlardaki yol tutuşu oldukça etkileyici. Altınızda tork dolu bir alet olduğunu, ve torkun verdiği güven ile her virajda biraz daha süratlenebileceğinizi hissediyorsunuz. Viraja girmeye beynen karar verdiğiniz anda sanki altınızdaki motor sizinle telepati kurup sizden önce viraja girmeye başlıyor. Ancak viraja girdiğinizde altınızdaki motorun sizden önemli bir isteği var. Viraja girdiğiniz sürate iyi karar verip viraj içinde gaz kesme gibi bir gaflette bulunmamanız gerekiyor. Virajda gazın dengeli bir şekilde açılmasını isteyen Multistrada aksi takdirde motorun üzerinde huzursuz edici bir şekilde içeri kapanıyor. Motorun yüksek tork gücü virajlarda öyle zırt pırt vites değiştirmeden, yumuşak ve keyifli bir sürüş vaad ediyor.

Yakıt tüketimi korkutucu

Tam ayarlanabilir ön ve arka süspansiyon bizim bol süprizli, engebeli yollarımız için müthiş bir opsiyon. Geniş ayarlama imkanı sunan süspansiyonlarla, kendinize ve gittiğiniz yola en uygun ayarı bulmak için biraz uğraşabilirsiniz ama inanın bu uğraş sonucuna değiyor. Brembo ’Serie oro’ frenlerin hissi ise motorun karakteri ile bire bir uyumlu. Manetlere uyguladığınız fren dozajlamasını bire bir motorun süratinde hissedebiliyorsunuz. Yakıt tüketimi konusunda tüm Ducatiler gibi korkutucu bir tablo ile karşılaşıyorsunuz. Otobanda 18km/lt olan yakıt tüketimi, gazı açtığınızda 10km/lt.’ye ulaşabiliyor.

SONUÇ: Motorun son derece başarılı şasi ve süspansiyonuna ilaveten, uyumlu güç ve ağırlık dengesi, Multistrada’yı son derece zahmetsiz, her yolda kullanılabilir bir motor yapıyor. Virajlarda beni oldukça etkileyen bu haylaz çocuğa yine de tam kanım ısındı diyemem. Gürültülü çalışan motorun sesine eklenen debriyaj sesi beni bitirdi. Bir sürücü olarak motorun birinci görevinin binicisine huzurlu bir sürüş sağlaması olduğuna inandığım için, huzurumu bozan bu sesler Multistrada ile aramızda küçük bir soğuk savaş yaşamama sebep oldu. Ancak peki ala bu benim kişisel düşüncem. Bu ses eşliğinde, huzur ve mutluluk içinde seyir edecek pek çok motor sevdalısı olacağından da hiç şüphem yok.

Ayşe Şule BİLGİÇ
ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr
Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.

Eski
  (#2)
ilnapoli

ilnapoli - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Arıyor
Kan Grubu: AB Rh+
30-05-2007, 10:32 AM

ee bu yazı 2teker'in ilk sayısında Ayşe Şule'nin yazdığı test yazısı... Yoğunluktan olsa gerek kopyala-yapıştıra mı başladı acaba Ayşe Şule hanım..
Eski
  (#3)
ledo

ledo - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Piaggio Beverly , Hyosung GV 650
Kan Grubu: A Rh+
30-05-2007, 10:42 AM

Alıntı:
ilnapoli´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
ee bu yazı 2teker'in ilk sayısında Ayşe Şule'nin yazdığı test yazısı... Yoğunluktan olsa gerek kopyala-yapıştıra mı başladı acaba Ayşe Şule hanım..
kopyala-yapıştıra mı başladı acaba Ayşe Şule hanım

Başladı mı ?

Uyan da balığa gidelim

Önemli olan, sadece yazarken veya konuşurken değil, hergün hayatı yaşarken adam olabilmektir.
Her laf atanı adam yerine koyup da cevap verecek değilim.
Eski
  (#4)
aytskal

aytskal - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Kan Grubu: B Rh+
30-05-2007, 11:02 AM

İlginç bir motosiklet...

Konu aytskal tarafından (30-05-2007 Saat 11:18 AM ) de değiştirilmiştir..
Eski
  (#5)
UKYO

UKYO - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Kan Grubu: O Rh+
30-05-2007, 15:41 PM

ilk gördüğümden beri bu motosiklete hayranım. aytskal fotolar için tşk.
Eski
  (#6)
bluewind

bluewind - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: R1
30-05-2007, 15:54 PM

gerçekten harika bir makina,ducattinin farkı işte...

KENDİNLE BARIŞMAZSAN DÜNYA İLE SAVAŞIRSIN...
Eski
  (#7)
ilnapoli

ilnapoli - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
30-05-2007, 16:19 PM

Alıntı:
ledo´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
kopyala-yapıştıra mı başladı acaba Ayşe Şule hanım

Başladı mı ?

Uyan da balığa gidelim

yok yok eski mevzuyu biliyorum ama bu daha farklı.. en azından kendi yazısı..
Eski
  (#8)
Khutuck

Khutuck - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: 2.5 yıl mavi akbilden sonra CuBuF 150
30-05-2007, 17:41 PM

Alıntı:
ilnapoli´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Alıntı:
Skullhunter´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Ducati Multistrada Vur kendini yollara Bakmayın fotoğrafta o kadar mutlu ve güler yüzlü olduğuma, son bir haftadır moralim fena bozuk. Geçen hafta laf arasında değindiğim boynumdaki problem fena halde ciddi bir sorun olarak karşımda duruyor. Her şey bundan iki hafta önce motorumu yan ayaktan düzeltirken oldu.

Fazlaca eğimli bir yerde duran motoru düzeltmek için şöyle "bismillah" diyerek aleti kanırtınca, sol omzumda "cııız" diye bir yanma hissettim ve kürek kemiğim sanki bir yere takılı kaldı. Birkaç gün içinde ağrı geçmeyip bizzat şiddetlenince her Türk gibi günler sonra annemin zoruyla doktora gittim. Aldığım cevap hiç iç açıcı değildi. Kesin ameliyat. Bu da demektir ki bir süre motora kesinlikle binilmeyecek! Oldu mu şimdi? Bu Rüzgarın Kızı’na yapılır mı? Neyse sizin de canınızı fazlaca sıkmadan bu tatsız mevzuyu kapatayım. Şimdilik hala her Türk gibi ameliyat masasına yatmadan bu işten sıyrılmanın yollarını arıyorum. Veee henüz bu derde düşmeden önce test ettiğim, hiçbir sınıfa koyamadığım Ducati Multistrada 1000DS ile sizi baş başa bırakıyorumÖ
Demiş.

25 demiş hatta

Eski
  (#9)
ilnapoli

ilnapoli - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
30-05-2007, 18:01 PM

Demiş doğru.. dese bile olmuş mu yani, yakışmış mı Ayşe Şule'ye... Yine de napalım bi sonraki haftalara bakacağız..
Eski
  (#10)
tubis

tubis - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Yamaha Cygnus
30-05-2007, 18:15 PM

Küçük bi ameliyat geçirecek AyşeŞule... Bilginize...

SONSUZA KADAR SÜREN TEK AŞK MOTOSİKLET AŞKIDIR !!!!
Eski
  (#11)
roadrunner

Çevrimdışı (offline)
Kan Grubu: O Rh+
30-05-2007, 18:33 PM

Eski
  (#12)
ilnapoli

ilnapoli - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
30-05-2007, 18:47 PM

ooohh şimdi tam oldu.. keyfe bak sen...
Eski
  (#13)
firtina110

firtina110 - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: pejo-to-kat-layan
Kan Grubu: B Rh-
31-05-2007, 15:13 PM

bu motoru alacak param olsa(+ buna benzin dayandıracak param) gider baba gibi bir fz6 fazer alırım babalar gibi sürerim.hemde çok daha ucuza.bu makinenin iyi yanları(eksoz başka?) olsada kafa tasarımı berbat.Debriyaj kapağı açık(hangi akıllının işiki bu).hooop bir bakmışsın ayaklar çoraplar içerde haha.

alanada beğenende saygımız sonsun bunlar benim görüşüm.

itina ile kaza yapılır
Eski
  (#14)
asden

asden - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: Piaggio x8 200
01-06-2007, 10:34 AM

Ayşe hanım geçmiş olsun umarım ciddi bir ameliyat değildir kendinizi toplarsınız çabucak yoksa ikiteker camiyası ne yapar.
Etiketler: ,

Konu Seçenekleri