PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 800 Kilometre Engelli



FinalCUT
08 Ekim 2011, 20:44
Bu konu açıldı mı bilemedim..
Varsa silinsin lütfen...




VqugFlkMdE4

ve

http://www.beyazgazete.com/video/2011/09/17/engelsiz-belgesel-cnnturk.html

"800 Kilometre Engelli Projesi" kapsamında, İstanbul'dan 13 Eylül'de motosikletle yola çıkan Gazeteci Hüseyin Eroğlu ile Ressam Aydın Erkuş, Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'ne ulaştı.

Yolculuklarının sona erdiği antik kentin girişinde Yatağan Belediye Başkan Vekili Tarcan Oğuz ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt tarafından karşılanan bedensel engelli Eroğlu ve Erkuş'un boyunlarına Karia geleneklerine göre çiçek takıldı.

Yatağan Belediye Başkan Vekili Tarcan Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği "800 Kilometre Engelli Projesi" kapsamında iki engelli vatandaşın 13 Eylül'de İstanbul'dan sepetli motosikletle yola çıktığını belirterek, "Hüseyin Eroğlu ve Aydın Erkuş bedensel engellerine aldırış etmeden İstanbul'dan çıktıkları yolculuk kapsamında Gelibolu, Çanakkale, Ayvalık, Dikili, Bergama, İzmir ve Didim güzergahını izleyerek Yatağan'a ulaştılar. Amaçları ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini görmek, memleketimizin insanlarıyla sohbet etmek ve bunu belgesel haline getirmek" dedi.

Gazeteci Hüseyin Eroğlu ise Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünün engellilerden oluştuğuna dikkati çekerek, "Biz iki arkadaş engelli olsak da kendimizi gezdirmek istedik. Genellikle engellileri aileleri bir yere götürür, gezdirir ve eğlendirir. Biz bunun tersini yaptık ve kendi kendimizi gezdiriyoruz. Yola motosikletle çıktık. Çünkü etrafımızda olan her şeyi daha rahat görebiliyoruz. Yol boyunca uğradığımız yerlerin engellilere uygun olup olmadığına bakıyoruz" diye konuştu.

Eroğlu, 2005 yılında bir Özürlüler Yasası çıktığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bu yasa 7 yıl içerisinde tüm kamu ve kuruluşların engellilere göre düzenlenmesini şart koşuyor. Bu zaman içerisinde ülkemizde engellilerin kullandığı yerlerde neler değiştiğini yaptığımız yolculukla görmek istedik. Aslında çok fazla da bir şey değişmediğini görüyoruz. Bizim bu yola çıkmamızdaki asıl amaç yol boyunca çekilen görüntülerle engelli olmayanların yaptığı şeyleri, engelli olarak yaparak ne gibi zorluklar olduğunu tespit etmek. Yolculuğumuzda çok ilginç durumlarla karşılaştık. Bu yolculuktan ülkemizde insanların zaruri ihtiyaçlarını giderdikleri yerlerin herkese göre düzenlenmesi gerektiğini öğrendim. Seyahatimiz ve yol boyunca karşılaştıklarımız bir belgesel olacak. Belgesel ilçedeki Lagina Antik Kenti Hekate Tapınağı ve Osman Hamdi Bey Konağı'ndaki çekimlerin ardından tamamlanacak."

-"NÜFUSUN YÜZDE 13'Ü YOK SAYILIYOR"

Motorla çıktıkları yolda engelsizlerin koyduğu engelleri görerek İstanbul'dan Yatağan'a kadar geldiklerini ifade eden ressam Aydın Erkuş da yol boyunca uğradıkları tesislerde engellilerin işini kolaylaştıran hizmetlerle fazla karşılaşmadıklarını, çok lüks tesislerin bile ülke nüfusunun yaklaşık 13'ünü yok saydığını belirtti.

Belgeselin yönetmeni Murat Erin ise belgeselde sepetli motosikletle seyahat eden iki engellinin yolculuğunun anlatıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Amacımız bedensel engellilerin sosyal hayata katılımı konusunda biraz daha zihin açıcı mesajlar vermek. Yol boyunca konaklama ve dinlenme yerlerinin koşullarının ne kadar uygun olup olmadığını bir yol macerası olarak göstermek istiyoruz. Biz seyahat boyunca sadece olumsuz şeyleri değil olumlu olan şeyleri de göstermeye çalıştık. Ben şuna dikkat ettim, engeller şehir merkezlerine girdiğiniz zaman daha da yoğunlaşıyor. Bu belgeselle engellileri gezmeye teşvik etmek ve henüz engelli olmayan insanlar olarak farkına varmadığımız küçük detayların aslında ne kadar önemli olduğunu göstermeyi hedefliyoruz. İnşallah bu proje insanların engellilerin toplumdaki yerlerini anlamalarında yardımcı olur."

- Muğla

(Anadolu Ajansı) 23.09.2011 17:40

Nexagon
08 Ekim 2011, 22:12
ekşisözlüğe koyayım ben de, dikkat çekmek lazım böyle organizasyonlara.

speedy2
08 Ekim 2011, 22:27
Benim yeni haberim oldu, beraber yol almak güzel olurmuş.

safakk
08 Ekim 2011, 23:42
böyle bir haber vardı sanki sitede ama karıştırıyor olabilirim.. Güzel bir çalışma desteklemek gerek.. Engelli kardeşlerimize en büyük engeli koyan yine engelsiz kardeşlerimiz ne yazıkki.. Daha duyarlı ve düşünceli bir toplum olmak dileği ile...

Sinan Er
21 Ağustos 2013, 14:20
Bu belgeseli muhakkak izleyin.

http://cdn.iksv.org/media/content/images/film/2012/large/56/800_Km_Engelli.jpg

gxq5ieksgVw


http://www.youtube.com/watch?v=gxq5ieksgVw

http://www.engelsizfestival.com/tr/wp-content/gallery/engel-tanimayan-filmler/image00004.jpg

http://www.bodrumhaber.com/wp-content/uploads/2011/09/800-km-engelli-projesi-1.jpg

http://cdn.iksv.org/media/content/images/film/2012/large/56/800-Km-Engelli_Foto_01.jpg

http://bianet.org/resim/olcekle/36069/490/276

Muk94
29 Ağustos 2013, 21:36
Vay arkadaş engellerine rağmen her türlü zorluğa karşı mücadele ediyorlar.Bizlere a2 ehliyet verilmiyor.