PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kaza sonrası ön teker yalpalama ve gidonda boşluk.



MrMud
10 Kasım 2016, 22:55
Çok sayın büyüklerim, kardeşlerim herkese merhaba.
Bu gün üzerime afiyet güzel bir kaza yaptım, 4 yol ışıklardan orta şeritte giderken sağ tarafımdaki araç sinyal verir vermez sola atlayınca 30km civarı hizlarda arabaya sol ön tekerden girdim, haliyle o an motosiklet ile güzel bi vedalaşma yaşayıp, aracın kaputunda güzel bi buz balesi gösterisi yaptım .

Olayı daha iyi tahmin edebilmeniz için anlatmak istedim, kaza sonrası sağ ön sinyal kırılması dışında görsel hiç bir hasar bende yok...
Gidon demiri tabiki direk Z oldu hemen gidip yenisiyle degistirdim (Servisin 50m ilerisinde kaza yaptim).Motorda şuan ön teker bariz anlasilcak şekilde yalpaliyor ve bu beni inanılmaz korkutuyor.
Bunun haricinde bu akşam eve gelirken fark ettim ön freni siktigimda motor yaylaninca gidonda bir boşluk var, nasıl anlatsam , freni sıkıyorum, amortisörler içe gömüldükten sonra geri çıkarken böyle sesi olmayan ama hissedilen bi "Tık" hissi var.

Motosikletim Mondial xtreme 150 malum tel jant.
Ve gidon çok dandik yeni sağlam fiyatı önemli değil adam akıllı gidon almak en ufak darbede yamulmayan bisey takmak istiyorum fakat her cross gidonu motora uyarmi bilmiyorum..
Bu arada evet , ilk motorum acemiyim, düşe kalka vura kira öğreniyorum..
Hemen hemen haftada 1 defa yan düştüğüm için adam gibi gidon arıyorum :santa:
Şimdiden teşekkür ederim.

boy
17 Kasım 2016, 09:04
Önden darbeli kazalarda kontrol etmen gereken şeyleri sayayım belki faydası olur...

Öncelikle jantı kontrol et, sağında veya solunda darbeden dolayı eziklik var mı, balansı etkiler.
Jant telleri yamulmuş olabilir onu kontrol et.
Eğer fren diski hasar almışsa (yamukluk varsa) motoru elinle ileri doğru ittir, ön fren manetini sıktığında çok boşsa yani her zamankinden yumuşaksa ve sıktıkça sertleşiyorsa fren diskin yamulmuştur çünkü teker döndükçe yamuk disk kaliperlerdeki fren balatalarını geri iter ve boşluk olur, ilk frene bastığında önce bu boşluğu kapatırsın yani manet çok yumuşak olur boşluk kapandıkça sertleşir.
Frene bastığında motor rebound (geri esneme) taptığında tık sesi geliyorsa ön süspansiyonunu kontrol ettir.

ZümeR
17 Kasım 2016, 10:53
Sırasıyla kontrol noktaları..

Lastik
Jant
Bilya-rulman
Mil
Amortisör boruları
Alt mesnet
üst mesnet
Gidon kelepçesi
Gidon..

oialdemir
17 Kasım 2016, 11:12
Sürekli Gidona 100-150 TL vereceğine Bi eğitim alsan dostum. 400-500 e hem hayatta kalırsın. Hem gidonun yamulmaz. Ama ille de gidon alacağım diyorsan . 7/8''( 22 mm ) ve ya 1 1/8'' ( 28 mm / Fatbar ) diye nette bulabilirsin. Dükkandan alacağım diyorsan. Avrupa yakasında şirinevler. Anadolu yakasında kadıköy hasanpaşa veya kızıltoprak tan alabilirsin.