PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hortum patladı (fotoğraflı)



RiDeR_2
06 Nisan 2016, 10:50
Geçen gün yolda giderken deponun altından cızırtıyla karışık bir ses gelmeye başladı. Egzoz bağlantı noktasından şüphelendim kontrol ettim gevşeklik yok. Aklıma gelen diğer yerleri kontrol ettim ama ses devam ediyordu. 2 gün önce seyir halindeyken ses bir anda değişti cızırtıdan patırtıya döndü ve motorda biraz rahatladı. Kontrol edince hortumun patlamış olduğunu gördüm, parmağımı delik yere bastırdığımda ses normale döndü ve sorunun kaynağını bulmuş olmakla ben de rahatladım.

Normalde hemen değiştirirdim ama motorun rahatlaması beni düşündürdü ve biraz gözlemlemeye karar verdim şuan çatara patara gidiyoruz :D Hortum, hava filtresinin borusuyla depodan gelen borunun birleşimini motora bağlıyor. Bu hortumun görevi tam olarak nedir, patlamasıyla meşhur iptal edilip yeri tıpalanan hortum bu mu?

Patlayan kısım
http://i.hizliresim.com/3LMAl4.jpg (http://hizliresim.com/3LMAl4)

Diğer taraftan görünümü
http://i.hizliresim.com/VaNEJv.jpg (http://hizliresim.com/VaNEJv)

berk_cglr
06 Nisan 2016, 10:55
egr geri dönüşüm kısmı yanmamış gazların karbüratöre yollanıp tekrar motordan geçirilerek emisyon değerlerini düşürmesi için yapılan bir sistem o yüzden motor biraz daha iyi gider eğer komple kurluyum dersen bloktan çıktığı yere metal conta karbüratörden giren yeride hortumu kesip ısıtırak körelttinmi tamamen iptal etmiş olursun sonrasında bi karbüratör ayarı yaptır ama sonuçta ne farkedicek dersen motor daha rahat ve vuruntusuz çalışır

BlackGhost
06 Nisan 2016, 11:14
katalizör hortumu patlayan şey,artık emilsyon ölçümü kalktığı için motorlarda kullanmanın anlamı yok,bloktan çıkan metal hortumu köreltirsen sorun kökten çözülmüş olur.

Zuzuuw
06 Nisan 2016, 11:52
O patlayan borunun içine silikon sürüp köreltmeye çalıştılar benim motorda, silikon uzun zaman sonra sıcaktan erimiş ve borunun içinde yayılmış.

Dikkat et sende de yapmasınlar aynısını.

Onu iptal edersen üstteki 2 arkadaşın da dediği gibi motor daha rahat çalışır ve vuruntu yapmaz.

RiDeR_2
06 Nisan 2016, 12:36
Cevaplar ve uyarı için teşekkürler. Motorun son zamanlarda 5. Vites üst devirlerdeki performansı biraz düşmüştü, bu düşüş az olsa da sollamalarda hissediliyordu. Motor hortumu patlatıp kendini rahatlattı şuan 5. Vites üst devirler eskisi gibi. Bu açıdan güzel ama şimdi gazı bıraktığım anda motorda patlamalar başlıyor önceden bukadar değildi

Hortumun değişimi iki kelepçeye bakıyor. Bugün hortumu değiştirip bikaç gün de öyle gözlemleyim bakalım nasıl olacak. Yeni hortum olumsuz etki ederse iptal ediyim.

erreguay
06 Nisan 2016, 12:50
Bi an korktum hava filitresinden gelen bi hortummu diye. Ordan tozu, toprağı motor buloğuna alırmı diye ama arkadaşkar katalizör hortumu demiş ☺

Peki böyle bi iptal yarın öbürgün muayene, egzoz emisyonda filan sorun çıkarırmı ???

Mengu16
06 Nisan 2016, 13:05
Düzgün çalışan ve de uzun ömürlü bi sistem olmadığından geri dönüşüm sistemi kısa sürede iptal edilir. İptal etmezsen böyle 15 günde bir hortum değiştirirsin.

kordinaryus
06 Nisan 2016, 14:32
aha valla benim motorda diyafram sandığım şey. içi neden simsiyah diyordum samet usta da dedi egr valfi diye. burada da herkes iptal edebilirsin demiş. ben de ilk olarak onu takmadan toplayacağım motoru o zaman.

RiDeR_2
06 Nisan 2016, 14:47
Motor gelecek ay 4 yaşına giriyor ilk kez patladı ama 15 günde falan patlarsa kesin iptal ederim. İptali nasıl yapmalı peki, motor kısmındaki boruyu kaynakla kapatsam diğer tarafta da hortumu ısıtıp uçlarını birleştirsem olurmu?

berk_cglr
06 Nisan 2016, 14:56
olur kaynak yerine oraya metal conta tarzı kestir öyle yaptır olaki satarsın vs belki tekrar kullanmak ister milletin ne yapıcağı belli olmaz :D

RiDeR_2
13 Nisan 2016, 12:56
olur kaynak yerine oraya metal conta tarzı kestir öyle yaptır olaki satarsın vs belki tekrar kullanmak ister milletin ne yapıcağı belli olmaz :D

O da doğru alım satımlarda her türlü fantaziye açık olmak gerek :)


aha valla benim motorda diyafram sandığım şey. içi neden simsiyah diyordum samet usta da dedi egr valfi diye. burada da herkes iptal edebilirsin demiş. ben de ilk olarak onu takmadan toplayacağım motoru o zaman.

Hortumu hiç takmayınca baya ses çıkıyor. Haftalardır çatara patara gidiyordum :) Hortumsuz bi dene motor hoşuna giderse iptal et.
2 gün önce hortumu değiştirdim. Dün yağmur vardı bugün denedim motoru. Son viteste 300 devirlik bi düşüş var onun dışında şimdilik iyi, ama kendi sesini özlemişim motorun :)