PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Akü Şarj Problemi - Gösterge panelinde Gizemli Olaylar (VİDEOLU ANLATIM)



fatihkesan
31 Mart 2016, 05:38
Arkadaşlar Mondial 100 Sfc Snappy X modeli bir Cup motosikletim var. Kendisiyle 4.yılımızdayız. Yaklaşık 20,000 km'lik maceramız oldu. Ve inceden arıza çıkarmaya başladı.

Marş motorum zaten bozuk, o yüzden aküyle fazla bir derdim yoktu. Ama Yaklaşık 2-3 aydır farlarım videoda görüldüğü gibi dengesiz yanıyor. Gaz açtıkça parlıyor, gazı kestikçe sönüyor. Ama daha ilginci:

-farı kapatınca; gazı verince gösterge panelindeki ışıklar sönüyor. gazı açınca benzin göstergesi, vites göstergesi dahil iptal oluyor.
-far düşmesini açınca; gazı açtıkça her şey daha parlaklaşıyor, renkleniyor.
-motosikleti tamamen kapatınca elektrikle alakalı hiçbir hizmeti alamıyoruz.
-ve videoda görüldüğü üzere gidonu tamamen sağ yapınca far ve göstergeler yine sönüyor. (videoda başta olmadı ama sonradan oldu, bu arada stop etmek terimi biraz saçma olmuş; elektriğin kesilmesini tarif etmek için söyledim)

neyse; ben bugün aküyü değiştirdim arkadaşlar. videoda sıfır akü var. eski akü 4 yaşına girdiği için herhalde ölmüştür ve arıza bundandır dedim. ama akü değişmesine rağmen sorun devam etti. aküyü takan hacı amca da bana arızanın konjenktör'den olduğunu söyledi.

sonra birkaç motosikletçiye gittim bana arızanın konjenktör veya statör'den(kimileri sargı diyor) olabileceğini söylediler. çıkarttıkları masraf 45-100 tl arası olabilir; açmadan bilemeyiz dediler. klasik kurtlar sofrası, zaten motoru da küçümsüyorlar...

iyisi mi ben de dedimki ben bu sorunu motosiklet.net'teki değerli üstadların tavsiyeleriyle kendi kendime çözerim. konjenktör dediğin parça zaten 18-20 tl arası, arıza oradan ise sorun yok kendim de söküp takarım elimden gelir.

ama statör ise nasıl yapacağımı bilemiyorum, statör nerede onu da bilmiyorum.

ve en acaibi far düğmelerine verilen tepkiler, gidonun tam sağa dönünce herşeyin sönmesi... bunlar genel bir elektrik arızasının işaretleri olabilir mi?

belki de eski aküm daha ölmemişti, boşa değiştirdik. ama ona acımıyorum, 4 sene az zaman değil. derdim, şu işsizlik ortamında(atanamamış öğretmenim :) (kpss kursuna gidiyorum) motosikletimi beğenmeyen, motosikletimi küçük gören ve konjenktör fiyatları 40 liradan başlar 40 lira da işçilik alırız abiii diyen adamlara para kaptırmadan, kendi becerilerimi geliştirerek arızayı çözmek...

şimdiden teşekkür ederim, saygılarımla...

video: https://www.youtube.com/watch?v=9JuXeVf_VpY&feature=youtu.be

senolas
02 Nisan 2016, 23:50
valla hocam aynı kaderi paylaşıyoruz. Bende atanamadım ve benimde motor seninki gibi, akü şarj problemi var. Akü tam şarj edilmiyor bakalım bu konuyu takip edeceğim. Ama sohbet bölümüne açsan daha iyi olur konuyu, teknik servise pek uğrayan yok.