PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlkyardım bilgileri nedenleriyle beraber



iguven
28 Şubat 2016, 21:14
Selam arkadaşlar,
Bu haftasonu ilkyardımcı sertifikası aldım. Şirket 2 günlük eğitime yolladı sonra hem yazılı hem de uygulamalı sınav oldu hastanede 112 personeli tarafından. Çok şükür geçtik :cat:

Trafikte ve motor kullanırken başımıza gelecekleri düşünerek neyin yapılıp yapılmaması gerektiğini elimden geldiğince aşağıya madde madde yazıyorum. Çok bilmediğimiz ve yanlış yaptığımız şeyler varmış, onlara dikkat çekmek istedim. Eğitim 2 gün bile olsa ufkum açıldı benim de, herkese ilkyardım eğitimi almasını tavsiye ederim. Ne zaman kimin başına ne geleceği belli olmaz hazırlıklı olmak lazım.

1) Herhangi bir acil durumda öncelikle güvenliği sağlayın. Mesela bir araba ile motor çarpıştı diyelim yere de benzin dökülmüş benzin kokuyor, hemen kontağı kapatın çalışan araçların. Sakın sigara ile yaklaşmayın olay yerine. Kendi güvenliğinizi ön planda tutun, trafik akışına dikkat edin caddeye akan trafiğin içine atlamayın direk. Burada amaç sizin ve başkalarının da acil yardıma ihtiyaç duyacak hale düşmemeniz.

2) 112yi ararken adres tarifinde olayın olduğu yerde en çok bilinen bir yerin adını kullanın ve karşı taraftaki telefonu kapatabilirsiniz diyene kadar telefonu kapatmayın.

3) İlkyardım sertifikanız yok ise birine müdahale ederken 2 kere düşünün, herhangi bir olumsuz durumda, yanlış uygulamada hakkınızda dava açılabilir hapis yatabilirsiniz.

4) Trafik kazası geçirmiş yerde yatan birini kesinlikle hareket ettirmeyin. Her yaralıyı sanki boynu kırılmış, omur iliği zedelenmiş gibi düşünün. Çünkü o an için herhangi bir şeyi olmayan birini siz sağdan soldan çekiştirince kırılmış bir omuru sinirlerini kesebilir ve felç kalabilir.

5) Kesinlikle trafik kazası geçirmiş birine herhangi bir şey içirmeyin. Çünkü iç kanaması olabilir, hastanede ameliyata alınması gerekebilir ve sıvı içince ameliyat gecikebilir.

6) Herhangi bir uzva batan cismi kesinlikle çıkarmayın. Belki hayati bir damarın yanında geçmiştir batan cisim, siz cismi çıkarırken o hayati damar kesilebilir. Unutmayın normal bir yetişkinde 5-6 litre kan vardır bunun, 1 litreden fazla kan kaybı şoka sokar ve ölümcüldür.

7) Turnike eskisi kadar kullanılmıyormuş artık en son çare turnike kullanın. Çünkü turnike yapıldığında 15-20 dakikada bir turnikeyi gevşetmek gerekiyor, eğer geciktirilirse kangren olma riski var. O uzuv kesilmek zorunda kalınabilinir. Turnike uzuv kopmasında veya akan kan durdurulamıyorsa yapılması lazım.

8) Kanamalarda kanın üzerine baskı yapın temiz bir bezle ve kalp seviyesinden yukarıda tutun çünkü kan akışı yavaşlasın diye o uzva ve az kan kaybı olsun diye.

9) Herhangi bir yanmada yanan yeri en az 20 dakika akan çeşmenin altına tutun. Genelde 2-3 dakika tutulur suyun altına bu yetersiz bir süre. Eğer 2. derece (su dolu kabarcık oluşmuşsa) veya 3. derece (ağrı yoktur çünkü sinirler de yanmıştır) ise yanık, temiz bir bez ile yanığın üzerini kapatıp hemen hastaneye gidin.

10) Eğer arı kasktan içeri girip ağzımızın içini soktuysa buz emin çünkü dil veya ağız içi şişip nefes almayı zorlaştırabilir.

11) Sıcak çarpmasında ayakları ve bacakları yükseltmek lazım hayati organlara kan gitsin diye, soda içip vücudun mineral dengesi sağlanmalı çünkü terlemeden dolayı vücudun nemi azalmıştır, dengesi bozulmuştur.

12) Kedi köpek gibi ısırmalarda ısırılan bölgeyi 5dk süreyle sabun ve soğuk suyla yıkayın. Üzerini temiz bir bezle kapatıp hastaneye gidin kuduz ve/veya tetanoz aşısı vurulun.

13) Akrep ve yılan sokmalarında hareket etmemeye çalışın yoksa zehir vücuda yayılır. Sakın ovma, kanatma veya sokulan yeri ağızla emmeye falan çalışmayın. Sokulan yeri kalp seviyesinden aşağıda tutun ki oradaki kan kalbe zor gitsin tüm vücuda hemen yayılmasın. Soğuk uygulayın yara üzerine.

14) Genel olarak herhangi bir uzvun zarar görmesi durumunda (arı sokmuş olabilir, akrep, yılan olabilir, yanmış veya donmuş olabilir, kırılmış, burkulmuş, çıkmış olabilir, vs... ) oradaki kolye, bileklik, saat, yüzük gibi şeyleri çıkarın. Çünkü ödem toplayıp şişebilir ve bu cisimler ağrıya sebep olabilir veya deriyi kesebilir.

15) Sakın boğulan birini kurtarmak için boyunuzdan derin suya girmeyin çünkü sizi dinlemeyecektir ve sizi de batırabilir onun yerine birşey uzatın veya birşeyle ulaşmaya çalışın.