PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni taktığım balata diske neden sürtüyor ?



senolas
05 Şubat 2016, 18:03
3 gün önce ön fren diskim yamuk olduğu için yenisini aldım ve hazır açmışken fren balatasını da değiştireyim dedim. Diski söktüğümde balata konusunda haksız olmadığımı gördüm, zira balata yamuk yumuk yemişti sürtünmeden dolayı, yani eksilinimi epey hatalı duruyordu. Herneyse diski değiştirdim ardından balatayı taktım ve balatanın diske hafif bi şekilde sürttüğünü gördüm. Freni sıktığımda ise çok da iyi tutmadığını gördüm . Acaba diske çok yakın olmasından dolayımı zayıf kalıyor yoksa diskinde balatanında yeni olmasındanmı kaynaklanıyor bilemedim. Sizin bildiğiniz, bu konuda yapabileceğim bi işlem var mı arkadaşlar ?

mustafa42121
05 Şubat 2016, 18:31
Sanirim yeni oldugundan kaynaklaniyor :)

heia2654
05 Şubat 2016, 18:38
Balata diske her zaman sürter. "Floating pin" denilir bağlantı yerlerine, yani kaliper pinleri üzerinde boştadır (yüzer), frene basınca tek taraftan pistonlar balatayı ittirir, o balata diske yaslanınca da komple kaliperi çekip diğer taraftaki balatayla arasına diski sıkıştırır.

Fren tutmamasının sebebi disk ve balata yüzeylerinin birbine henüz oturmamış olmasıdır. Noktasal temaslarla tutuyor yani. 100-200 km sonra düzelir. Bu süre içinde ani durum olmadıkça freni mümkün olduğunca hafif sıkın. Freni normal kullanırsanız temas noktalarında aşırı ısınmalar olabilir. Pek bir zararı olmaz ama diğer türlü daha sağlıklıdır. Aynı zamanda diske de noktasal gerilmeler gelmeyeceği için şekli şemali daha düzgün olacaktır.

Sürtme sesi de tam oturmadığı için ve tek noktadan sürttüğü için olabilir. Muhtemelen oturduktan sonra bir süre de frene basınca hafifçe plastik diş sıyırıyormuş gibi bir ses gelecek balatadan.

Bthndmrl
05 Şubat 2016, 18:56
Benim scooter 4 bin km olmasına rağmen boştayken tekeri durdurmayacak kadar sürtme yapıyor. Fren tutmamasıda balatanın sivri kısımı tutup altta kalanın tutamamasından dolayı.

senolas
06 Şubat 2016, 00:14
Teşekkürler cevap için, bende öyle düşünmüştüm fakat olur ya hidrolikle ilgili bi sıkıntıda olabilir diye sormak istedim.