PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Üretim aşamasın'da fabrikanın motoru test etmesi ?



superboycu
10 Ekim 2015, 22:10
İyi günler arkadaşlar.
Bugün büyük kitlelerin tercih ettiği motosiklet markalarının üretim aşamalarını ve belgesel tarzın'da fabrikalarında çekilen tanıtım görüntülerin'de kafama takılan bir konu oldu.

Rodaj düzgün yapılmaz ise yada yüksek devirde kullanır isek motosiklet'in motorunun ömründen ömür alıyoruz.
Her ne kadar fabrikasyon'da olsa motorun üretimi bittiği ve test aşamaların'da motorun ortalama 20 DK boyunca son devirde çalıştırıyorlar, Bazı arkadaşlar diyecek fabrikada yapıyorlar ama üreten fabrika test esnasında kullanıcılarından beklemedikleri yüksek devir , ve zorlamalara motoru maruz bırakıyor, sizce bu motorun ömrünü azaltıyormu.

Test'in önemini biliyorum , herhangi bir kötü kazayı yada motorun arzalanmasını önden test ediyorlar ama sizce Motora kötü bir etkisi oluyormudur.

Mengu16
10 Ekim 2015, 22:14
Her motora yapmıyolar öyle bağırta bağırta test, tam gaz 20 dakkada ne kadar benzin yakar binlerce motor hiç düşündün mü. Bunun maliyetini niye karşılasından en fazla 2-3 dakka çalıştırıyolar fabrikada, onda da belki bir kere tam gaz veriyolardır. Motora bu testlerin bi zararı olmaz montajı düzgün yapıldıysa.

ogzcngdk
10 Ekim 2015, 22:18
benim bildiğim kadarıyla motoru bilgisayarlı ölçüm sistemlerine bağlayıp tork ve beygir diyagramınu inceliyorlar. yani sadece bir kere son devire getirip ölçüm yapıp bırakıyorlar..

sıfır motora bunu yapmanın zararı olurmu olmazmı tartışılır ama bence yapılması lazım, öbür türlü bozuk motor piyasaya sürmüş olurlar.. ki bu türkiyede karşılaşmak istemeyeceğimiz bir problem.

Nikkfurie
10 Ekim 2015, 22:34
izlediğiniz teste tabi olmuş araçlar satışa sunulmuyordur..

bizim satın aldığımız araçlara daha basit kontroller yapılıyordur..

ki bu kontroller de de gözden kaçan bir çok durum söz konusu,
mesela benim satın aldığım sıfır motorun vites bağlantı çubuğu elle tutturulmuş kontra somunu hiç sıkılmamışdı..

gidondaki kontrollerin bir adet soketi takılı değildi (gerçi gidonu ve ön tekeri yetkili servis elemanı monte ediyor)

superboycu
10 Ekim 2015, 22:34
Yapmaları şart dediğin gibi öyle 1 2 dk son gaz değil bir mütlet tam gaz tutuyorlar öyleki egzoz çıkışı kıp kırmızı kesiliyor ve egzozun tahliye borusuda kıpkırmızı oluyor kavasaki markasıydı
evet her motora yapmıyorlar ama bu motoruda piyasaya sürüyorlar kime denk gelirse artık :)

shruikan
10 Ekim 2015, 22:37
Onu her motora yapmazlar. Bir parti mal çıkar üretim bandından, onların içerisinden birkaçını teste sokarlar nasıl olsa diğerleri de aynı standartta üretildi diye.

numangokce
10 Ekim 2015, 23:28
[QUOTE=Nikkfurie;3741876]izlediğiniz teste tabi olmuş araçlar satışa sunulmuyordur..

bizim satın aldığımız araçlara daha basit kontroller yapılıyordur..[/[QUOTE]

Degisik icten yanmali motor uretilen degisik fabrikalarin degisik unitelerinde calismis biri olarak bu dediginizin yanlis oldugunu soylemek zorundayim.

Uretim bandindan cikan her motor dediginiz bilgisayarli olcum cihazlarina (bremze odasi) baglanir. Degisken yuk altinda degisken viteslerde ve degisken motor hizlarinda test edilir. Motor testten gecerse montaj hattina gonderilir.

Testten gecemezse neden gecemedigi arastirilmasi icin ilgili birime gonderilir. Onlar da arastirip sorunu bulduktan sonra montaji gerceklestiren personeli uyarirlar vs vs.

Motor "yanarsa" parcalarina ayrilip geridonusume gonderilir.

Soylendigi gibi motorun genel omrune etkisi olup olmadigi tartisilir, her motorun urettigi degerler farkli olacagindan anilan degerler arasinda olup olmadiginin anlasilabilmesi icin istisnasiz her motor bremze odasina girer.

Bu soylediklerim motor icin gecerlidir. Aracin genelinin testi ise bambaska bir konu.

biyeybaraküs
11 Ekim 2015, 01:09
hangi fabrikaymış o link atsana bizde izleyelim o belgeseli

avici
11 Ekim 2015, 01:11
Yıllar önce kanuni'nin fabrikasında çalıştım 6 ay kadar. Bir motorun toplanma süresi ortalama 5 dk, vidalar düzgün sıkılmıyor banta yetişmek zorundasın. Motor toplanınca bir tur atıp sevkiyata alıyorlardı hemen.