PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kazadan sonra neler yapılmalıdır?



Mamba09
12 Mayıs 2015, 17:14
Arkadaşlar merhaba. Bugün motosikletimin sigortasını yaptırdım da, aklıma geldi kaza sonrası ne yapmam gerekiyor? Yani kaza yapınca polis yaralanma ve ölüm olmadığında gelmiyormuş. Böyle bir kazada ne gibi işlemler yapmalıyız, nasıl davranmalıyız madde madde sıralarsanız sevinirim. Süreç ne oluyor? Eksper falan durumları nasıl?

SuleymanE
12 Mayıs 2015, 17:41
Ben otomobilden baya tecrübeliyim bu konuda. Çok şükür motosikletle kazaya karışmadım henüz. Ancak ikiside motorlu taşıt ve kaza prosedürü aynı.

Polis yaralanma olmadıkça kolay kolay gelmez doğrudur. İlk önce olay yerindeyken araçları kıpırdatmadan bol bol plakalar da gözükecek şekilde resimlerini çekiyorsun (her iki aracın da).

Ardından araçları müsait bir yere çekip kaza tutanağını ruhsat ve ehliyet bilgilerinden faydalanarak dolduruyorsunuz.(hasar tespit tutanağı yanında olmalı) Ardından kaza tutanağının bir nüshasını karşı tarafa veriyorsun bir nüshası da sende kalacak.(karbon kağıtlı çift nüshadır zaten tutanak)

Diğer sürücünün ehliyet - ruhsat - nüfus cüzdanı ve trafik sigortası poliçelerinin hepsinin fotokopilerini alıyorsun. Seninkilerin fotokopilerini de karşı tarafa veriyorsun.

Bu noktadan sonra karşı tarafla işin kalmıyor. Bütün bu evrak ve çektiğin resimlerin çıktısıyla servisine gidiyorsun. Durumu izah ediyorsun. Gerisini servise bırakıyorsun. Servis eksperi çağırıyor, eksper evrakları ve resimleri inceliyor, kusur oranları ve tamirin karşı tarafın sigortasının karşılayıp karşılamayacağına tuttuğun tutanakta yazanlara göre karar veriyor, motosikletine bakıyor, ardından onay verirse tamir işlemlerin yapılıyor.

En azından benim karıştığım 2 kazada da durum böyle oldu. Karşı taraf suçluydu ve hiç itiraz etmeden hatalı olduklarını tutanakta belirtmişlerdi. 5krş ödemeden arabamı yetkili serviste yaptırdım.

Önemli Not: Ancak yaralanma yaşarsan veya karşı taraf sana çarpıp tamamen suçlu olmasına rağmen aksini iddia ederse hemen polisi ara. Yaralandığını belirt ve mutlaka polis gelince tutanağını tuttur.

pcmnyk
12 Mayıs 2015, 18:37
Motosikltte kaza yapinca yaralanmama sansin yok zaten. O yuzden polisi aricaksin.

ayzek
12 Mayıs 2015, 19:07
Hasar gerçekleşmesi durumunda genel olarak yapılacaklar
Bir hasarınız olduğunda; hasar tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde aracı servise götürüp sigorta şirketine ihbarda bulunmanız gerekir.

Hasar ihbarı için gerekli evraklar:

1- Poliçe fotokopisi,
2- Kaza tespit tutanağı,
3- Alkol raporu,
4- İfade tutanakları,görgü tespit tutanağı,
5- Sürücülerin ruhsat ve ehliyet fotokopileri,
6- Hasara ait fotoğraflar.

Maddi hasarlı kaza yaptıysanız ve karşı tarafla anlaşarak tutanak hazırlayabiliyorsanız!

1- Araçları yerlerinden kaldırmadan önce mutlaka farklı açılardan fotoğraflarını çekin.
2- Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı'nı tüm araçlar için yer alan bilgileri ve kaza detayı eksiksiz olacak şekilde doldurup,karşı tarafla birlikte imzalayın.
3- Kaza tespit tutanağını iki nüsha olarak hazırlamayı unutmayın.
4- Tutanağın bir suretini fotoğraflarla beraber sigorta şirketinize ulaştırın.
5- Aracınız çalışmıyorsa ve kasko poliçenizde asistans hizmeti varsa çekici için asistans şirketini arayın.

Maddi hasarlı kaza yaptıysanız ve tutanak konusunda karşı tarafla anlaşamıyorsanız!

1- Araçları yerlerinden oynatmadan farklı açılardan fotoğraflarını çekin.
2- Kaza yerinde aracın konumunu değiştirmeden 155 numaralı telefondan trafik polisini veya kaza mahalli jandarma bölgesi ise 156 numaralı telefondan trafik zabıtasını arayın.
3- Gelen görevli ekibe(polis/jandarma) ifadenizi verin ve tutanağı beraber tutturun.
4- Kazaya karışan diğer araç/araçlara ait trafik poliçelerinin fotokopisini ve sürücülerinin ehliyet ve ruhsat fotokopisini alın.
5- Aracınız çalışmıyorsa ve kasko poliçenizde asistans hizmeti varsa çekici için asistans şirketini arayın.

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı aşağıdaki durumlarda doldurulmayacaktır!

1- Sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
2- Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
3- Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
4- Kazaya karışan araçlardan biri beya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
5- Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
6- Trafik kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
7- Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortaları yok ise,(Yurtdışından gelen araçlar için düzenlenmiş Yeşilkart-Green Card belgeside trafik sigortası yerine geçmektedir).
8- Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.
Bu durumlarda mutlaka trafik polisi aranmalıdır!

tyrung
12 Mayıs 2015, 19:20
Kötüsüne hazırlanmakta var.

AEA nin başına gelen gibi karşı taraf suçlu olsa bile kasten tutanakta farklı bir senaryo yazabilir. Böyle olunca %50 gibi oranlarda hasarı karşılıyor.

Yada adam çarpıyor yok bişey, iki çizik diyip basıyo gidiyor. Bu durumda da polise "bana çarpıp kaçtı" yerine, "Beni öldürmek istedi, üstüme sürdü" derseniz daha iyi. Yoksa sizin işiniz trafik şube deyip yollarlar.. elinizde kanıtta yoksa geçmiş olsun.
Neden böyle diyorsunuz çünkü öbür türlü o adamı kimse getirmez karakola.

Kamu araçları ise trafikte genelde hep üstündür. Arkadan duran araca çarpıp hatasız bulunan otobüs şoförleri olabiliyor :)

emre xt125
12 Mayıs 2015, 19:28
su başlığı 15 gün önce açsaydınız.. yaralanmalı kazaya girdi benimkisi, polisi aramadık simdi olay yeri tutanağı olmadığı için hala sıkıntısını çekiyorum..

Mitoqondri
12 Mayıs 2015, 19:45
İos ve Android telefonlarınızda "kaza tutanağı" diye uygulama var indirip bakabilirsiniz.. Oldukça kolay ve açıklayıcı mobil kaza tutanağı tutmanıza yarıyor.. :cat:

burak5353
12 Mayıs 2015, 20:32
babamı ararım !

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:27 ----------

googleye yazıp sırasıyla oku neler yapılacagı ayzek in yazdıgını simdi okudum bende az cok bilgi edindim

F54
12 Mayıs 2015, 22:33
Kaza yaptıktan sonra MOBİL tutanak işine dikkat edin karşı taraf haksız ken tek bir cümle ile bütün suç U size yıkar ve kabak size patlar
Elle kağıt üzerinde tutanak tutun Islak imza atın
Olayın nasıl olduğun tek tek yazın doğru bi şekilde
Eğer yaralanma varsa hemen 112 veya 155 arayın

pcmnyk
12 Mayıs 2015, 22:49
kaza yaptığınız zaman genelde olayın şokuyla acı hissedilmez. vicudun neresine bişey olduğunu anlaşılmaz hemen. o yüzden motor kazasında polisi çağırın. kazada atıyorum kolunuzu çaptınız ufacık bi acınız var bişey olmaz demeyin. 2 gün sonra kolunuzda büyük bişey çıkabilir.sonradan sıkıntı yaşamamak için polisi çağırın kaza kayıtları tutulsun. siz suçlu olsanız bile.

Mengu16
12 Mayıs 2015, 22:51
Sigara içenler keyif sigarası içebilir :cherry:

shooter1
12 Mayıs 2015, 23:00
bilmiyorsan polisi kesinlikle çağır!!! arkadaşım kaza geçirdi maddi hasarlı aralarında anlaşmışlar tabi hiç tutanak vs. bilmiyor, karşı taraf işin üç kağıdını biliyor motosikletin bütün hasarı bizim arkadaşa kaçtı olay park halindeki motosiklete araba çarpması

Memory42
13 Mayıs 2015, 02:27
Bu konuda bende bilgisizim Rabbim kimseye tecrübe ettirmesin ama bildiğim tek şey hiç bir zaman karşıdakinin lafına güvenme çok aksi durum yaşanıyor çevremizde.

Oldjack
13 Mayıs 2015, 10:05
mutlaka mutlaka ambulans çağırın. 112 yi arayın ve ambulans çağırın hastaneye gidin genel sağlık kontrolleriniz yapılsın.

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:03 ----------

ama mesela kaza anında ilk yardımda bende tam olarak ne yapacağımı bilmiyorum. Önümde kaza oldu diyelim. Öyle bakıyoruz. ne yapacağımızı bilmiyoruz. Hiç rastlamadım da mesela nefes alamasa falan kazazede öyle bakarız.

ertano
13 Mayıs 2015, 11:16
1 Eylül'de kaza yaptım ve olanları anlatayım.
Öncelikle polis uzaktan şahit oldu olaya ve kaza sonrası geldi. Ambulans lazım mı dedi gerek yok dedim. Çekici lazım mı dedi baktım motor gitmiyor lazım dedim haber verdi çekiciye.

Bu esnada kaza yaptığım arabada kaza formu varmış ve onu doldurduk aslı birimiz kopyasını birimiz aldık. Kazanın birçok açıdan fotoğrafını çektim (eksper isteyecek) Karşılıklı ruhsat ehliyet ve sigorta kopyalarını aldık.

Çekici ücretini 100% karşı taraf kusurlu olmasına rağmen ödemiyor sigorta bunu bilin.

Ben direkt servis yerine garaja çektirdim yani 2 kere nakliye ücreti ödedim.

Sonrasında servise evraklarla beraber motoru bıraktım. Burada servis kaza dosyasını açtı ve eksper çağırdı.

Daha sonra eksper benden fotoğrafları banka hesap numaramı vs istedi mail ile yolladım.
Bu esnada servis toplam bir fiyta çıkardı.
Süreç biraz zaman alıyor. eksperler ile diyalog önemli kanımca.
Suç oranım belli oldu ve eksperin vereceği bedel ortaya çıktı.
Buna göre servis ile pazarlık yaptı eksper.
Belli bir fiyat üzerinde anlaştık ve bana değişecek ve boyanacak parçaları belirttiler. Bu noktada o dursun onu boyatırız şu değişsin vs gibi kararları konuşarak alabiliyorsun yani burda sürece biraz müdahale edebilirsiniz(kusur oranına göre maliyeti düşürebilirsiniz).

Sonunda işlem tamamlandı. ancak sigorta parası yatmadan motor hazır oldu (1 aydan fazla sürdü paranın yatması)
Bu noktada da 2 seçenek var:
Ya cepten ödeyecek sonra sigorta firması parayı hesabınıza yatıracak
ya da sigortanın parayı hesabınıza yatırmasını bekleyeceksin sonra gidip parasını ödeyip motoru alacaksınız.

Ben ödedim sonra parayı aldım.

Sorunuz varsa her türlü cevaplarım ama umarım bilgilere ihtiyaç olmaz çünkü öncesi de sonrası da hiç eğlenceli değil. Şanslım çünkü eksper çok değerli bir arkadaş, motorcu çıktı ve halaa konuşuyoruz arada. Yapıcı olun ve açık şekilde ne beklediğinizi nasıl ilerlemek istediğinizi konuşun.

Oldjack
13 Mayıs 2015, 11:47
1 Eylül'de kaza yaptım ve olanları anlatayım.
Öncelikle polis uzaktan şahit oldu olaya ve kaza sonrası geldi. Ambulans lazım mı dedi gerek yok dedim. Çekici lazım mı dedi baktım motor gitmiyor lazım dedim haber verdi çekiciye.

Bu esnada kaza yaptığım arabada kaza formu varmış ve onu doldurduk aslı birimiz kopyasını birimiz aldık. Kazanın birçok açıdan fotoğrafını çektim (eksper isteyecek) Karşılıklı ruhsat ehliyet ve sigorta kopyalarını aldık.

Çekici ücretini 100% karşı taraf kusurlu olmasına rağmen ödemiyor sigorta bunu bilin.

Ben direkt servis yerine garaja çektirdim yani 2 kere nakliye ücreti ödedim.

Sonrasında servise evraklarla beraber motoru bıraktım. Burada servis kaza dosyasını açtı ve eksper çağırdı.

Daha sonra eksper benden fotoğrafları banka hesap numaramı vs istedi mail ile yolladım.
Bu esnada servis toplam bir fiyta çıkardı.
Süreç biraz zaman alıyor. eksperler ile diyalog önemli kanımca.
Suç oranım belli oldu ve eksperin vereceği bedel ortaya çıktı.
Buna göre servis ile pazarlık yaptı eksper.
Belli bir fiyat üzerinde anlaştık ve bana değişecek ve boyanacak parçaları belirttiler. Bu noktada o dursun onu boyatırız şu değişsin vs gibi kararları konuşarak alabiliyorsun yani burda sürece biraz müdahale edebilirsiniz(kusur oranına göre maliyeti düşürebilirsiniz).

Sonunda işlem tamamlandı. ancak sigorta parası yatmadan motor hazır oldu (1 aydan fazla sürdü paranın yatması)
Bu noktada da 2 seçenek var:
Ya cepten ödeyecek sonra sigorta firması parayı hesabınıza yatıracak
ya da sigortanın parayı hesabınıza yatırmasını bekleyeceksin sonra gidip parasını ödeyip motoru alacaksınız.

Ben ödedim sonra parayı aldım.

Sorunuz varsa her türlü cevaplarım ama umarım bilgilere ihtiyaç olmaz çünkü öncesi de sonrası da hiç eğlenceli değil. Şanslım çünkü eksper çok değerli bir arkadaş, motorcu çıktı ve halaa konuşuyoruz arada. Yapıcı olun ve açık şekilde ne beklediğinizi nasıl ilerlemek istediğinizi konuşun.

aea 'mın hacettepe seminerinde reklam yapan sigortacı abi 8 gün içinde alabilirsiniz demişti parayı.

ertano
13 Mayıs 2015, 14:57
Ben paramı alana kadar toplam süre olarak 1 aydan uzun sürdü.
Reklam yapanın kısa söylemesi gayet normaldir. Bununla beraber 8 gün denilende kaskodan bahsediyorsak o çok farklı bir durum. Karşılıklı karışılmış bir kazada karşının zorunlu trafik sigortası ile muatap olunuyor.

Dip not: Karşılıklı mutabık kalınıp kaza tutanağı doldurulamıyorsa polis çağırabilirsiniz. Polis anlaşamama durumlarında gelmek durumunda