PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yükseklik ayarlı Yan takoz/Yan sehpa/Yada adı her ne ise bir zihnisinir procesi Co2



Carbondioxid
28 Mart 2014, 20:58
Motor'um 2 takıma sahip, hem cross, hem Süpermoto, alındığında stok olarak bulunan yan takoz kros takımda sıkıntı olmasada, Sm takımda rüzgar esse devrilecek derece düz duruyordu yani fazla uzun oluyor sm takımda yere daha yakın olduğundan.

Bu gün bu problemi aşmam gerek dedim sanayii yolu ve Mehmet ustanın yanına aklımdaki ilk fikir kısa bir yan takoz alıp rahat etmekti ancak, bulduğu Mz Ybr vs yan takozlar/sehpa motora oldukça kısa idi.

Derken aklıma bir fikir geldi:P uzatmadan bir ybr takozu alındı, içi boş olduğundan kestirilip içerisine uygun çapta boru ve boru üzerine delikler açtırıp, yükselti kadameli ayarlı bir yan sehpa sahibi oldum, çok işlevsel olmasada motorun durduk yerde hatta sert rüzgarda dahi devrilmesine engel olmuş olduk, resimler aşağıda belki birinin daha işine yarar.

Takoz borusunun içerisine cuk oturan 16mm etli boru

http://i.hizliresim.com/K4ELWL.jpg (http://hizliresim.com/K4ELWL)

6mm'ye kadar pimler/vidalar için uygun deliklerin açılması

http://i.hizliresim.com/wvOgAv.jpg (http://hizliresim.com/wvOgAv)

Test aşaması, yanda yerde duran gri zımbırtı uzun olan orjinal takoz

http://i.hizliresim.com/KPy529.jpg (http://hizliresim.com/KPy529)

İlkin pratik olması babında düşündüğüm 6mm yaylı pim, fakat takoz borusu üstünde tam kilitlenme yapamıyor, sağlıksız vaz geçildi

http://i.hizliresim.com/KPy529.jpg (http://hizliresim.com/KPy529)

Vidalama işini uygun uzunluk ve çapta 2 adet cıvata ile hall ettik ve bitmiş hali, tek takoz ile yükselti kademe ayarlı, hem cross hem Sm takım için tek takoz, azıcık nazlanma yapıyor emme alışacak yerine, ve mutlu son.

http://i.hizliresim.com/emQGp0.jpg (http://hizliresim.com/emQGp0)


Maliyet Ybr takoz 15 Tl, torna boru, ve tornalama işleri 15 TL, 30 liraya bu iş oldu vesselam, bir sonraki zihnisinir made by Co2 başlığında buluşmak üzere :P

canerol
28 Mart 2014, 21:17
güzel çalışma olmuş :)

Carbondioxid
28 Mart 2014, 21:39
güzel çalışma olmuş :)

Teşekkürler, estetik tamam, işlevsel oda tamam ancak hafif oynama oluyor, çözüm olarak 2. vidalama yuvası ve cıvata ile daha stabil sağlam duruş elde edecez gibi, yarına kısmet ise :)

acayüp
28 Mart 2014, 21:42
Tabandaki lamayı ayak izi şeklinde yapıp bir espiri kataymışsınız keşke . Hem arazide toprağa gömülmeyi de engellerdi :)

http://galeri3.uludagsozluk.com/195/ekolojik-ayak-izi_252446.jpg

numangokce
31 Mart 2014, 22:02
yükseklik ayarlı deyince aynısı aynısı aklıma gelmişti. ama benim aklımdaki profillerin iç içe geçmesi şeklindeydi. başarılı olmuş tebrikler.

dental_land
31 Mart 2014, 22:38
Benim bisikletinde ayaklığı böyle .

Carbondioxid
01 Nisan 2014, 03:05
yükseklik ayarlı deyince aynısı aynısı aklıma gelmişti. ama benim aklımdaki profillerin iç içe geçmesi şeklindeydi. başarılı olmuş tebrikler.

Teşekkürler, evet profil ilede olablir, ancak daha çok uğraştırır sanırım, bağlantı yeri uyunca ve içi boş olduğundan ybr takozu ile iş çözüldü.

(Bu arada başlığı yanlış yere açmışım, atölye görünce, neyse D.I.Y sekmesine taşınırsa isabet olacak)