PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : TÜVTURK MOTOSİKLET Muayenesi ile ilgili tüm bilgiler ve MASLAK MOTOSİKLET MUAYENE İST



avek
12 Kasım 2012, 02:00
Merhaba arkadaşlar

Bildiğiniz gibi son zamanlarda yollarda motosikletlerin çevirmeleri artmıştır.Ne yazık ki bir çok arkadaşımız muayene nedeni ile ceza yemekte veya araçları bağlanmaktadır.Bende ceza yedikten sonra bu konuyu araştırdım.Size tavsiyem benim gibi ceza yemeden neler yapmanız gerektiği öğrenin ve muayenenizi yaptırım.


1.NEDEN MUAYENE YAPTIRMALIYIZ?
2918 nolu karayolları trafik kanuna göre her araç belli zamanlarda fenni muayeneleri yaptırıp aracın yol güvenliği için yetkili makamlara kontrol ettirmelidir.Ülkemizde bu işi artık Tüvturk istasyonları yapmaktadır.
Motosikletler ilk üç yılın sonunda her iki yılda bir muayene gitmek zorundadırlar.2007 yılı öncesi motosikletlerin muayene süreleri her yıl idi.Daha sonra bu süre uzatıldı.

2.MUAYENE YAPTIRMASSAN NE OLUR?
Araç ilk polis çevirmesinde muayenesi olmayan araca trafik cezası yazılır ve araç bilgisayarda muayeneden ceza yediği işlenir sürücüye bir haftalık izin kağıdı verilir.Bu kağıtla 1 hafta boyunca başka bir çevirmeye girerse muayeneden dolayı ceza yediği bir hafta içinde muayeneye gideceği yazmaktadır.Bir hafta içinde muayene yaptırmayıp çevirmede yakalanırsa plakadan yapılan sorguda daha önce sistemde muayeneden ceza yediği görülürse araç otoparka çekilir ve bağlanır.

Ayrıca muayene süresini geçiren her araç maliye bakanlığına verilmek üzere Tüvturk istasyonlarına aylık %5 gecikme cezası öder.Gecikme cezası yasası 01.01.2005 de çıkmıştır.Yani 2000 yılından beri muayenesi olmayan araçta 1995 yılından beri muayenesi olmayan araçta ayı gecikmeyi ödemektedir.Yasa 2005 çıktığı için öncesini kapsamakta 2005den sonrası için ceza alınmaktadır.Mevcut muayene ücreti 76,7 tl dir.Her ay için 3,86 tl ceza alınmaktadır. 2005 beri muayenesi olmayan bir motosiklet yaklaşık gecikme dahil 440 tl muayene ücreti öder.

3.MUAYENEDEN ÖNCE NE LAZIM?
Araç muayeneye gitmeden önce geçerli bir trafik sigortası olmalıdır.Sigorta sistemden sorgulanmakta ancak bazen sistem gittiğinde aslını görmek istemektedirler.Size tavsiyem sigortanın aslı ile muayeneye gidin.Ayrıca trafik sigortası olmayan araç direk olara otoparka çekilir ve bağlanır.Ayrıca otoparka giden araç kurtarıcı üzerinde gider ve motosiklet sahibine ilaveden kurtarıcı ücreti de öder.
Aracınız hiç motorlu taşıtlar vergi borcu(bandurol),trafik cezası ve kaçak geçiş ogs kgs eds cezası olmamalıdır.Araca muayene giderken 0850 222 88 88 nolu telefondan yada www.tuvturk.com.tr adresinden ücretsiz randevu alabilirsiniz.Kesinlikle internetteki aracı firmalara paranızı kaptırmayın.Randevu alırken sistemden aracınızın borcu olup olmadığı kontrol ediliyor.

Muayene gitmeden önce motorunun aydınlatma sistemini lastiğinizi frenini kontrol edilin.Ruhsatta muayene yeri yok ise hiç bir evrak hazırlamanıza gerek yok muayene istasyonu gerekli evrakları veriyor(eski ek bir kağıdına gerek yok).Motorunuzun egzozu çok abartılı bağırıyor ise orjinal egzozla gitmenizi tavsiye ederim.

Yeni genelge ile bir ay içinde başkasına ait sadece bir aracı muayene götürebiliyorsunuz .Kendi adınıza olmayan fazla araç götürecekseniz araç sahibinin size noterden vekalet vermesi gerekmektedir.Motosiklet şirket aracı ise şirket çalışanına yetki yazısı vermelidir.

Bu yıl Türkiye de ve bildiğim kadarı ile avrupa ilk defa sadece motosikletlerin muayenesini yapan İstanbulun her iki yakasına motosiklet muayene istasyonları açıldı.Ben muayeneye Maslak istasyonu tercih ettim.Maslak Doğuş power centerın tam arkasına Maslak Atatürk oto sanayi sitesi 2. kısım 27. sok 1078 numarada Sarıyer börekçisinin yanıdır.Diğer muayene istasyonlarına göre çok boş en fazla 20 dakikada tüm işlemleriniz bitiyor.Fazla yoğunluk yok.Kesinlikle eğer evinizin yanında değil ise normal istasyonlara gitmeyin boşuna saatlerce beklersiniz. Burada genelde benim gibi ceza yiyerek zorunlu olarak gelenler var ve sadece motosiklet muayene ediliyor.Normal diğer istasyonlar gibi koca kamyonların tırların arasında beklerken herkesin motorunuzu kurcanma gibi bir derdiniz yok.

4.MUAYENE VE TOP CASE

Motosikletlerin arkasına takılan kask koymak için olan top caseler muayenede sorun değil.Pizzacılarına taktığı büyük top caseler ise hafif kusurlu olarak muayeneden geçiyor.Yani muayene açısından top caseyin bir sakıncası yoktur.Ancak ben top case ruhsata işleteceğim diyorsanız yetkili bir makina mühendisine plan proje çizdirip muayene yaptırdıktan sonra ruhsata işletebilirsiniz.

5.MOTORLARIN EN ÇOK KALDIĞI KOLTUK SAYISI VE ARAÇ SINIFI RUHSAT HATALARI

Bilindiği gibi eski tek sayfa olan pvc ile kaplı ruhsatlarda koltuk sayısı kısmında istihap haddi yazmaktaydı.Bu tip ruhsatlarda 1 veya iki yazsa da sorun değil idi.Yeni tip ruhsatlarda iki sayfa gibi olan pvc ile kaplı olmayanlarda ise koltuk sayısı sürücü dahil ibaresi yazmaktadır. 2005 ve üstü motorlarda yeni tip ruhsat var ise koltuk sayısı 2 yazmalıdır.2005 altı motorlarda 1 yazıyor ise sorun değildir.

Tüm motosiklet,atv ve tribörler L sınıfı araçtır.Motosikletler motor gücü ve teker sayısı bakımından 7 sınıfa ayrılırlar.50cc altında motorlar L1 sınıfı motorlardır.Diğer 2 tekerli motorlar L3 sınıfı motorlardır.Atvler de 50 cc altı L6 sınıfı ve 50 cc üstü ise L7 sınıfıdır.Yeni tip ruhsatlarda araç sınıfları yazmaktadır.Eski tip ruhsatlarda böyle bir şek yoktur.Ruhsatınızda araç sınıfı yazılmamışsa sorun değildir.

Eğer ruhsatınızda araç sınıfı veya koltuk sayınız yanlış yazıldı ise aracınız muayeneye alınıyor diğer mekanik aksamı da kontrol ediliyor.Ruhsatı düzelmeniz için size gerekli evraklar veriliyor.Siz bir ay içinde size en yakın trafik tescil müdürlüğünden emliyetle randevu alıp ruhsatı değiştirip tekrar muayene tekrarı için ilk muayeneden kaldığınız istasyona motorunuzla gidip başka bir eksiğiniz yok ise muayeneden geçiyorsunuz .Ruhsat değişimi işin ruhsatın kayıtlı olduğu yere gitmenize gerek yok size en yakın emniyetten randevu alıp işinizi halldebiliyorsunuz.Ruhsat hatalar emniyetten kaynaklı ancak ruhsat değişiminde 58 tl alınmaktadır.Normalde bu değişimlerde vatandaşlarda para alınmayacağına dair iç işleri bakanlığı genelgesi vardır ancak genelde para alınmaktadır.

Bu bilgileri internetten emniyetten ve muayene istasyonu personelinden toplayıp yazım inşallah işinize yarar.

Drifter61
12 Kasım 2012, 02:15
Hocam peki muayene süresi kaç yıl şuan? Kesin olarak bi veri bulamadım Tüvtürk sitesinde. Benim motorum 2010 model şimdi 1 yılım daha mı var yoksa muayene süresi gelmiş mi?

avek
12 Kasım 2012, 02:23
Ruhsatında muayene geçerlilik süresi yazmaktadır.Bu süre bitene kadar sorun yok

phradrel
12 Kasım 2012, 14:26
bu sadece motosikletlere özel muayene işi iyi oldu galiba.

serdar1547
12 Kasım 2012, 15:16
Hocam peki muayene süresi kaç yıl şuan? Kesin olarak bi veri bulamadım Tüvtürk sitesinde. Benim motorum 2010 model şimdi 1 yılım daha mı var yoksa muayene süresi gelmiş mi?
sıfır alınan motosiklet üç yıl muayeneli çıkıyor sonrasında her iki yıl da bir muayene yapılıyor

avek
13 Kasım 2012, 23:32
bu sadece motosikletlere özel muayene işi iyi oldu galiba.

Motosiklet için çok güzel olduğu bildiğim kadarı Türkiye ve avrupada tek sadece motosikletlere muayene hizmeti veren yer.

çelikatlı
14 Kasım 2012, 00:01
bugün öğlen beni cepten egm aradı ve telesekreter motosikletinizin muayenesini unutmayın muayene için kızıltoprak ve maslak,da bulunan tüv leri tercih edin falan filan bişeyler anlattı. muayene seferberliği var bu ara...

Grado
14 Kasım 2012, 02:29
sıfır alınan motosiklet üç yıl muayeneli çıkıyor sonrasında her iki yıl da bir muayene yapılıyor
Maalesef sıfır alınan Motosikletler aldığınız tarihten itibaren değil fabrika üretim tarihlerinden itibaren 3 yıl muayeneye tabi değildir, nisanda aldığım motosiklet için üretiminin kasım olması sebebiyle 2.5yıl muayene süresi verildi.