PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Doğru Bir Karar mı?



deacht
21 Nisan 2012, 10:27
Herkese merhaba. Uzun süredir motor kullanıcısıyım(ilk motorumu alalı 10 yıldan fazla oldu) ama profesyonel bir motorcu olduğum halen şüphelidir.

Her şey %75 şehir içi kullanıma ve %25 şehir dışı ve uzun yol kullanımına uygun bir motor almaya karar vermemle başladı. Komple nötr olarak, sanki ilk defa motor alacakmış gibi bir araştırma yapıp seçim yapmaya karar verdim. Şimdiye kadar Hyosung GT250 Naked – Honda Dylan – Deer 152 gibi motorlarım oldu. Şehir içi kullanımda otomatik vitesli motorlarla daha rahat ettiğim için 1. Kriterim bu yöndeydi. Yani otomatik vites.

Ardından az sayılamayacak bir oranda şehir dışı yolculuğu düşündüğüm için uzun yoldaki rahatlığı, benzin tüketimi ve kullanışlığı 2. Sırayı aldı.

Hız tutkunu biri olmadığım için motorun ne son hızı, ne hızlanışı yada seriliği bir kriter değildi. 85km/s açıkçası yeterli benim için. Bu yüzden yol tutuşu ve kullanım kolaylığı 3. Sırayı aldı.
Bu kriterler doğrultusunda bir Maxi-Scooter almaya karar verdim. Uzun yol kullanımı az sayılamayacak bir oranda olacağı için ve 2.kişilik sürüşün önemli olması bu kararı vermemde etkili oldu.

Yakıt tüketimi de uygun olmalıydı, bu sebeple 250 ile 300cc arası bir Maxi-Scooter almaya karar verdim.

Bütçe olarak 5000 – 6500TL arası bir bütçe ayırdım. Bu bütçe ile alabileceğim markalar şunlardı. İkinci el yada sıfır olarak ayırmadan listeliyorum.
Piaggio
Malaguti
Vespa
Aprilia
SYM
Kymco
Suzuki
Yamaha
Honda
St Kanuni
Mondial
Asya Motor

gibi marka seçenekleri karşıma çıktı. ST Kanuni – Mondial – Asya Motor gibi markaları, kaliteli olmalarına rağmen rakiplerine oranla nispeten daha geride kaldıkları için en başta eledim.

İtalyan motorlarını da son derece kaliteli olmalarına rağmen yedek parça ve servis ücretlerinin yüksekliğinden dolayı eledim.

Geriye;
SYM
Kymco
Suzuki
Yamaha
Honda
markaları kaldı sadece. Bu markaların modellerine odaklandım. Piyasada genel olarak tercih edilen 250cc Maxi-Scooter modellerini incelemeye başladım.

Suzuki’de Burgman UH-200 vardı istediğim kriterlere uyan. Ama ikinci el piyasası son derece yüksek ve çok tercih edilen bir motor olmadığı için Suzuki’yi de listeden çıkarttım.

Honda’nın istediğim kriterlere uyan FES250 Foresight modeli vardı. Tekerlekleri küçük olduğu ve açıkçası tasarımından da fazla hoşlanmadığım için eledim.

SYM –Kymco ve Yamaha arasında kaldım.
SYM ve Kymco için internette ve sitede yaptığım araştırmalar doğrultusunda beklediğimden çok daha fazla olumlu yorum gördüm. Fazlasıyla memnun kullanıcı kitlesine sahip ve kaliteli 2 marka.

Bütçem doğrultusunda alabileceğim modeller şunlardı;
SYM GTS250
SYM HD 200 EVO
SYM JOYRIDE 200i EVO
Kymco Agility City 200
Kymco Grand Dink 250
Kymco People 250
Kymco People S 200
Kymco Xciting 250
Yamaha X-Max 250

Kymco Grand Dink’in tasarımı bana hiç hitap etmediği için direk olarak eledim.

SYM HD200 EVO – Kymco Agility City 200 – Kymco People 250 ve Kymco People S 200’ü, rakiplerine nazaran genel olarak 2 kişilik yolculuğa daha uygunsuz olduğu için eledim.

SYM GTS250 – SYM Joyride 200i EVO – Kymco Xciting 250 ve Yamaha X-Max 250 kaldı geriye sadece.

Ardından, çevremde bu modellere sahip arkadaşlarımı buldum ve hepsini denemeye karar verdim.

SYM GTS250, kullanım olarak fazlasıyla rahattı, yakıt tüketimi fazla değildi ve yol tutuşu gerçekten güzeldi. (Yakıt tüketimlerini uzun süre kullanmadığım için bizzat test edemedim, kullanıcılarında aldığım bilgilerle yola çıkıyorum)

SYM Joyride 200i EVO, Tasarımı gerçekten güzeldi, 200cc olmasına rağmen 250cc kadar yakıt sarfiyatı vardı ama bariz bir fark yoktu açıkçası. Kullanımı başta GTS250’den daha rahat gelmişti ama yarım saatlik kullanımdan sonra nispeten GTS250’nin daha rahatolduğuna karar vermiştim.

Kymco Xciting 250, Kullanımı son derece rahat ve yol tutuşu gerçekten iyiydi. Yakıt tüketimi olarak SYM GTS250’den birazcık daha fazlaydı.

Yamaha X-Max, tasarımı gerçekten güzel ve Yamaha markaydı. Yamaha rakiplerinden birkaç adım önde olan bir markaydı. İlk kullanışımda rakiplerine oranla daha rahatsız geldi, uzun süre kullanımdan sonra ise (100km) en rahat ettiğim motor olduğuna karar verdim. Yol tutuşu ise gerçekten muhteşemdi. Yakıt tasarrufu olarak en cimrilerinden biriydi ve dediğim gibi Yamaha’ydı, servis ağı – aksesuar – yedek parça olarak erişimi kolaydı ama yedek parça olarak rakiplerinden nispeten daha yüksek fiyatlıydı.

Kullandığım modeller ağırlıklı olarak 2006 ile 2009 modeller arasıydı ve bütçem doğrultusunda alabilecek olduğum yıl aralığı da buydu. 2010 – 2012 modelleri hakkında bilgim yok, muhtemelen son derece farklı sonuçlar çıkardı.

Sonuç olarak tüm kriterlere uyan ve son derece beğendiğim motor Yamaha X-Max 250 oldu.

Yaptığım araştırmada 2006 – 2008 modellerinde kronik bir problem olduğunu öğrendim. Ateşlemede sıkıntılar yaşanıyordu. 2007 yılından beri X-Max kullanan, gördüğüm en profesyonel motorculardan biri olan ve tanıdığım en titiz ve kıllatan adam olan bir abime danışma kararı aldım. Motorunu 2007 yılında almıştı 2000km’de ikinci el olarak ve 28000km’dir kendi kullanıyordu. Arayıp bilgi istedim, nasıl yaparız, İzmir’de satılık olan X-Max’lerden hangisi daha iyidir diye. Kendisi de geçenlerde X-MAX’in 2012 modelini fuar da görmüş ve açıkçası dibi düşmüştü. Yoğun ikna faaliyetlerinden sonra X-MAX’ini satmaya ikna ettim ve ona da bir tane 2012 X-MAX almaya karar verdik. Salı günü gerçekleşecek satış.

Olayın gelişimi aynen böyle oldu :)

Sizce motor seçimini doğru mu yapmışım,

genel olarak almayı kararlaştırdığım motorla doğru bir karar almış mıyım?

Olcan138
21 Nisan 2012, 10:37
Şahsi fikrimce de en doğru en mantıklı seçim olmuş... Listedeki modellerin büyük kısmını kullanmadım ama, ilk görüşten son satırı okuyana kadar benim aklımda oluşan fikir de X-Max'ti. Zaten ince eleyip sık dokuyarak, tereddüte yer bile kalmadan çok güzel bir şekilde bütün ayrıntılar çizilmiş, diyecek bir şey de kalmamış.
Şimdiden tebrikler, ve iyi günlerde kullanın dileklerimi sunarım. :)

deacht
21 Nisan 2012, 10:45
Çok teşekkürler.

eralpt
21 Nisan 2012, 10:49
250 cc maxi scooter denince ilk aklıma gelen. Sym gts 250 idi.. Sonra xmax e kaymissiniz. Xmax güzel bir motor gerçekten.. 2008 den sonraki.modelde kronik sorunları hallettiler diye biliyorum.. Yalnız bence xmax maxi scooter kıvamında değil.. Maxi scooter dediğin zaman salon salamanje olup oturduğunda ayaklarını öne uzatabilmen lazım...
Ben böyle bir tercih yapacak olsaydim gts tercihim olurdu.. Tabi tamamen kişisel bir seçim..

Xmaxiniz hayırlı olsun kazasız belasız.bol km ler dilerim..

Alper Kaya
21 Nisan 2012, 10:59
STKANUNİ-MONDİAL VE ASYA MOTORU BAŞTAN ELEDİM DEMİŞSİNİZDE S&T KANUNİN HALI HAZIRDA SATILAN Bİ SCHOOTERI YOK S&T KANUNİ TÜRKİYEDE ADI BU OLAN KANUNİNİN DİSBİRİTÖRLÜĞÜNÜ ÜSTLENDİĞİ (NERDEN ÜSTLENDİYSE LANET OLSUN O GÜNE )Bİ FİRMA O FARKLI Bİ OLAY KANUNİ FARKLI Bİ OLAY

Olcan138
21 Nisan 2012, 11:10
STKANUNİ-MONDİAL VE ASYA MOTORU BAŞTAN ELEDİM DEMİŞSİNİZDE S&T KANUNİN HALI HAZIRDA SATILAN Bİ SCHOOTERI YOK S&T KANUNİ TÜRKİYEDE ADI BU OLAN KANUNİNİN DİSBİRİTÖRLÜĞÜNÜ ÜSTLENDİĞİ (NERDEN ÜSTLENDİYSE LANET OLSUN O GÜNE )Bİ FİRMA O FARKLI Bİ OLAY KANUNİ FARKLI Bİ OLAY

Şu anda sıfırı yok sanırım ama MS3 var...

dürümdöner
21 Nisan 2012, 11:31
tümden gelim diyoruz bu yönteme:) hayırlı olsun simdiden

deacht
21 Nisan 2012, 12:22
ST Kanuni aslında Hyosung. Olcan138'in dediği gibi aslında Hyosung MS3 var ama ülkemizde ST Kanuni olarak yer aldığı için öyle yazdım.

GTS250'den den vazgeçmemin en büyük sebebi, sürücü koltuğunun sırt dayamalığını koltuk hizasından yüksek yapmışlar, artçı bir süre sonra rahatsız olmaya başlıyor. Yine artçı koltuğu X-MAX'den nispeten daha küçük. Birde YAMAHA marka faktörü etkili oldu.

Hakanİnan
21 Nisan 2012, 12:26
Henüz uyanamadım :sunny: Sonunu okurken başını unuttum :mrgreen: Hayırlı olsun diyeyim :rendeer:

Muktedirs
21 Nisan 2012, 12:32
Allah kaza bela vermesin İyi günlerde kullanın..

djan
21 Nisan 2012, 12:46
Mükemmel tercih. Neden mi? Ne istediğini bilen ve ihtiyacına göre motosiklet alan motorseverlerin önünde saygıyla eğilirim. Kazasız belasız kullanman dileğiyle.

deacht
21 Nisan 2012, 13:32
Henüz uyanamadım :sunny: Sonunu okurken başını unuttum :mrgreen: Hayırlı olsun diyeyim :rendeer:

:) Evet sanırım biraz uzun olmuş :)

İyi dileklerinden dolayı herkese teşekkür ederim.

Eko
21 Nisan 2012, 18:25
Aynen uzun olsada iyi bir açıklama olmuş hayırlı olsun diyelim bizde :cherry: