PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : akıllı kask



v max
24 Mart 2012, 00:33
Bu kaskı takmadan motosiklet çalışmıyor
Etiketler: bilecik, Bursa, eden, Emniyet Genel, Fuar, Haline, Merinos, motosiklet, Olay, Prof Dr, Proje, yalova
Bu içerik Güvenlik kategorisine 23 Mart 2012 tarihinde geçilmiştir ve toplamda 0 yorum yapılmıştır.

Bursa’da özel bir okulun öğrencileri, motosiklet kazalarındaki ölümlerin yüzde 62′sinin kask takılmamasından kaynaklanmasından yola çıkarak ”akıllı kask” tasarladı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması’nın Bursa Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Muhlis Özkan, yaptığı açıklamada, bu yıl 43′üncüsü düzenlenen yarışmaya, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya ve Yalova illerini kapsayan Bursa bölgesinden 250 başvurunun yapıldığını, bunlardan 51′inin ikinci aşamadaki değerlendirmeye davet edildiğini belirtti.

Projelerin, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi (AKKM) fuar alanında sergilendiğini anlatan Özkan, şöyle konuştu:

”Geleceğin genç araştırıcı ve bilim insanlarını teşvik etmeyi, bilimsel bulguların daha geniş öğrenci kitleleriyle paylaşılmasını hedef alan bu tür etkinliklere, dolaylı ve doğrudan yapılacak her katkının ve gösterilecek ilginin gençlerimize güç vereceği kanısındayız. Bilimsel araştırma kültürünün yaygınlaştırılması ve yöntemlerin etkin bir biçimde yaşamın her alanında etkin bir biçimde kullanılmasının geleceğimiz açısından önemli olduğunu bu etkinlikler aracılığıyla sizlerle paylaşmak istiyoruz.”

”Kask takmadan motosiklet çalışmıyor”

Bursa Özel Final Okulları 10. sınıf öğrencileri Aybike Bulut (16) ve Tuğberk Bağcı (16) tarafından tasarlanan, yarışmada ikinci aşamaya davet edilen ve Merinos AKKM’de sergilenen ”akıllı kask” projesi, ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Aybike Bulut, günümüzde motosiklet kazalarının haberlerde ve gazetelerde çok sık rastlanan bir olay haline geldiğine dikkati çekti.

Motosiklet kazalarına ”dur” demek istediklerini, bu amaçla ”akıllı kask” tasarladıklarını ifade eden Bulut, ”Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre motosiklet kazalarında ölümlerin yüzde 62′si kask takılmadığı için oluyor. Projemiz de burada devreye giriyor. Çünkü projemizde kask takmadan motosiklet çalışmıyor” dedi.

Kask takmadan motosikletin çalışmamasını alıcı ve verici sayesinde sağladıklarını ifade eden Bulut, ”Aynı uzaktan kumandalı sistemler gibi. Kaskımızda verici bulunuyor. Kafanıza kaskı taktığınız zaman, kaskta bulunan anahtar kapanıyor ve böylece alıcıya sinyallerini ulaştırmaya başlıyor. Alıcımızda da 12 voltluk akü ve motor bulunuyor. Kask kullanımı sayesinde ölümlü motor kazalarının önüne geçmeyi amaçladık” diye konuştu.

Tuğberk Bağcı ise deneme turuyla sistemin nasıl çalıştığını gösterdi.

Hürriyet

m.akblack
24 Mart 2012, 00:39
Kafa akıllı olmadıktan sonra kask akıllı olmuş ne yazar.bizim milletimiz emniyet kemeri ötüp durmasın diye ne tür uyanıklıklar yapıyor hepimiz biliyoruz.bu zorunlu olsa bunada bi ayar geçerler emin olun

KSKLİ_ÖMER
24 Mart 2012, 00:47
Kafa akıllı olmadıktan sonra kask akıllı olmuş ne yazar.bizim milletimiz emniyet kemeri ötüp durmasın diye ne tür uyanıklıklar yapıyor hepimiz biliyoruz.bu zorunlu olsa bunada bi ayar geçerler emin olun
:thumleft: :thumleft: :thumleft:

MotorKafa
24 Mart 2012, 00:47
Tasarımı yapan arkadaşları tebrik ederim. Gerçekten akıllıca bir iş yapmışlar.
Ancak bizim halkımıza icat falan gelmez. Ters işler bunlar.
Emniyet kemerini, ötüp durmasın diye arkadan takan bir toplum olduğumuzu unutmamak lazım :mrgreen:
Habere gelincede, bu nasıl bi habercilik anlayışıdır arkadaş. Aynı şeyleri elli kere tekrarlamışlar yazıyı uzatmak, yer kaplamak için !

qsTah
24 Mart 2012, 00:54
vala arabalardada emniyet kemeri takmayınca çalışmayanı var, öteni var, gitmeyeni var.. ilk çıktığında oda ilgi görmüştü..
ama yurdum insanına kesinlikle faydası olmuyor, zararı oluyor :queen:
kemeri koltuğun arkasından dolaştırıp takan, gidip ayriyetten emniyet kemeri tokasını alıp takan, ses yüzünden soketi söken...
millet olarak bu projeyede birşey uydururuz elbet, yedek kafa bulur ona takarız artık :rendeer:

exile
24 Mart 2012, 01:46
bu kadar mı saçma icat çıkarırlar, o ilgisini çeken kitlenin de motosiklet kullanım oranı %5 civarıdır. motora biniyorsan kask takacaksın zaten, ben takmam diyorsan adam akıllı kaskı da almaz zaten :)

omeruby
24 Mart 2012, 02:08
Gerekirse kaskı ters takar halkımız yine de böyle oyunlara gelmez ! :mrgreen: