Apeksle Şekilleri

Uyarı: Trafikte bu derece yatarak dönüşler yapmayınız.
DÖNÜŞLERDE APEKSLEMEK
Erken, normal ve geç olmak kaydıyla bir dönemeç üç şekilde apekslenir. Hepsi de dönmenizi sağlar ama hepsi aynı güvenliği ve çıkış süratini sunmaz. Üçünün içerdiği artı ve eksileri anlamamız bu bilgileri yollarda kullanmamızı sağlar.

Aşağıdaki grafiklerde kesik kırmızı çizgiler motosikletin takip ettiği hattır. Başlama ve bitiş hattını vermektedir.

Sola dönüşler en uzun dönüş çapını verir. Apeksleme noktasında yolu ayıran çizgiye çok yaklaşılır.

Erken apekslemede(apeksleme noktasında) sürücü dönüşe erken başlar. Bu şekilde giriş motosikleti dönüşün iç tarafına erken yerleştirir ve dönüş çıkışına yakın sürücüyü keskin dönüş yapmağa zorlar. Bu tip apeksleme sürücüye en düşük çıkış hızını verir ayrıca kör dönemeçlerde tehlikelidir.

Normal apekslemede dönüşe başlama noktası ile dönüş çıkışı noktası dönüşün orta noktasından(apeks noktası) neredeyse eşit uzaklıktadır. Hem giriş tarafından hem de çıkış tarafından düzgün bir dönüş yayı çizer. Rahat bir sürüş için tercih edilen şekil budur.

Geç apeksleme en agresif şekildir. En yüksek giriş hızını sağlar. Geç dönüşe başlamak daha yavaş dönüş hızı ister ancak en düz dönüş hattını ve en yüksek çıkış hızını verir. Bu apeksleme şekli en güvenli olandır. Sizi karşı yönden gelecek araçların tehlikeli bölgelerinden uzak tutarken dönemecin daha içlerine doğru derin görüş mesafesi sağlar. Çizimlere bakınız.

Çizimlerle anlatım:

Sola Dönüşler:

outside.jpg

outside1.jpg

outside2.jpg

Aynı şekilde sağa dönüşlerde de üç tür apeksleme şekli vardır. Arz ettikleri özellikler sola dönüşlerle aynıdır. Aşağıda ilgili çizimlerde sağa dönüşler(iç taraftan dönüşler) en kısa dönüş çapını verir ve bankete, uçuruma yada dağ yamacına apekslerken çok yaklaşılır.

Sağa Dönüşler:

inside.jpg

inside1.jpg

inside2.jpg

Alpaslan Kuzucan

Ekli dosyalar

• apex.jpg
    apex.jpg
    14.1 KB · Görüntüleme: 2,543
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Alparslan Abi dört dörtlük bir anlatım olmuş emeğine sağlık.::plus1::::thanks:

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Anlamasını bilene gayet güzel bir anlatım....
Anlatılanlar zaten çoğumuzun yıllar içinde kendiliğinden kazanılan şeyler....
Burda asıl önemli olan yatış şekli ve miktarı.....

Alpaslan hocam şunu anlatabilirsen çok daha faydalı olur....
Virajın her kısmında (Giriş-apex-çıkış) durumundaki yatış şekilleri...

Çok şey mi istedim ne?.... :p

Alpaslan hocam elinize bilginize sağlık, sizlerin bilgisine herzaman ihtiyacımız var.

Teşekkürler

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Yanlış istemişim..... :p
Doğrusu viraja girme aşamalarındaki yatış şekilleri....
Yani nerde yatıp nerde kalkılır?... En fazla yatış pozisyonu hangisi olmalı?... Yatış hazırlıkları vb......

Tabiiki normal hızlarda (80-90km/hız) normal karayollarındaki şekiller....

Anlatabildim mi bilemiyorum... ?.. :p

Yanlış istemişim..... :p
Doğrusu viraja girme aşamalarındaki yatış şekilleri....
Yani nerde yatıp nerde kalkılır?... En fazla yatış pozisyonu hangisi olmalı?... Yatış hazırlıkları vb......

Tabiiki normal hızlarda (80-90km/hız) normal karayollarındaki şekiller....

Anlatabildim mi bilemiyorum... ?.. :p

elinize saglık.ben anladıysam herkez anlar.anladımda bunları uygulamak için motor we ehliyet lazım :( .

Paylaşım için sağ olun. Bilgileri pekiştirip,yaptığım hatalar canlandı gözümde...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar