Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Kaza kaçınılmazsa. İbret almaya bakacaksın / Alpaslan Apak

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
     
    Klasik bir motorcu lafı vardır; “Düşmemiş motorcu yoktur, henüz düşmemiş motorcu vardır” diye. Bu söz biz motorcular için kaçınılmaz bir gerçeği özetler. Düşmeden motorcu olunmuyor maalesef.

    Şimdi bazı arkadaşlar şu soruyu sorabilir; “O zaman eğitimin önemi nerede kaldı?” Onlar da haklı, fakat burada eğitimi sadece motoru ayakta tutmak için değil, trafik akışında güvenli sürmek, yeri geldiğinde kazaya sebep olacak yoldaki diğer araç ve olumsuzluklardan da uzaklaşmak için alıyoruz. En önemlisi de kaçınılmaz son kaza olacaksa, ki bu sadece bir başka araçla temas etmek değil, yoldaki, mıcır, kaygan zemin, önüne fırlayan hayvanlar ve benzeri etkiler de olabilir.

    İşte eğitimin gerekliliği bu sürpriz durumlar için de çok önem taşıyor. Hepimizin başına gelmiştir, yolda bazen hakimiyetin anlık kaybolması, arada bir araç tarafından küçük temaslar bizi zor durumda bırakmıştır. Ben bu gibi olayları çok yaşadım ve motosiklet sohbetlerinde hep paylaştım, anlattım ve bana önerilen tavsiyeleri can kulağıyla dinledim. Kazadan kaçamıyorsak, önce kendimiz ve sonrasında motorumuz için en az zararla olayı atlatabilmek. Benim çıkardığım ders kısaca bu davranış fikri oldu.

    Motosikletimizi o kadar çok kendimizden bir parça olarak benimsemişiz ki, bir kayma, düşme veya benzer durumlarda ha bire durumu toparlamaya çalışır, bir türlü kendimizi gidonu bırakıp selametle bir tarafa atmayı düşünemeyiz. Bu hatalı davranışımı ilk yıllarda sıklıkla yaptım. Ya kolumu ya da bacağımı motorla birlikte yattığım yerde incittim. Zamanla önce can, sonra canan yani motosiklet olduğunu anladım. Daha sonraki düşme veya kayma durumlarında kendimi en uygun şekilde motordan uzağa atacak şekilde bir taktik geliştirdim.

    Güvenli sürüş aldığım dönemlerde üçüncü eğitim sırasında hocamızın dediği şeyleri artık daha sıklıkla uyguluyorum. Motordan düşmenin de bir eğitimi vardır. En az zararla ayağa kalkarsak, motorumuzu bir şekilde toparlar yola devam edebiliriz. Ama motosiklet biz ayağa kalkmadan yoluna devam edemez ve bize de bir hayrı dokunmaz.

    Kazalar, olumsuzluklar her zaman tekerimizin altında, önümüzde hep olacak. Bunları yaşayıp selametle atlatmak için, önce kendimize sonra da dostlarımıza dürüst bir şekilde kabullenerek bu olayları paylaşmamız lazım. Düşmek, kaza yapmak ayıp değil, ayıp olan ve yanlış olan bunlardan ibret alıp ders çıkarabilmek, aynı hatalara düşmemek üzere bilinçlenmek.

    Kazasız belasız güzel sürüşlerde, kaskınız ve aklınız başınızda, şansınız ve yolunuz açık olsun!



    Motosikletli Yaşam - Alpaslan Apak - Motorcuların HULK abisi..
    Kaynak: Milliyet Akdeniz
    Pisman, mehmetenis ve SUN bunu beğendiler.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    SSIRIN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Şubat 2015
    Şehir
    SAMSUN
    Motosikleti
    Yamaha Xmax 250 - Hero XPulse 200V4
    Ülkemizde motosikletler ve parçaları pahalı gelir durumu da belli. İster istemez fakir refleksleri ile düşmemeye motoru da zarar görmeden kurtarmaya çalışıyoruz

    Şu da var motorla dengemizi kaybettiğimiz vakit kendimizi motor üstünden bırakmayıp çaba sarf edip bir çok kez kazadan kurtulmuşluğumuz var. Ama kaza yapıp da zarar da görebilirdik. Bu aradaki ince çizgiyi korumak önemli onu da zamanla oluşan tecrübelerle kazanacağız sanırım.

  3. #3
    yasdal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Şubat 2010
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Triumph 1200 Jawa Classic /1971 ve E-bike sukutır
    Yarışçılar dışında kimsenin bu işi uygulayacağını sanmıyorum. Kaldı ki bu kadar sıklıkla başınıza geliyorsa sizde büyük bir problem var demektir. Kaza olacaksa zaten ansızın gerçekleşiyor. Arada 1 sn. kurtarma şansın var. Onda da ihtimal vermiyosun zaten kaza yapacağına. Bi şekil kurtarırım veya aha durdum durucam dersin. Önüne bişiy çıkınca hop kendini yere atacak olsan kıçın yerden kalkmaz bu istanbul trafiğinde. Ha yarıştasındır her an maksimum risk alıyorsun zaten, orada anlarsın ne zaman altından kayıp gidecek makina. Baktın toplayamıyorsun salarsın gitsin. Zaten öyle de yapıyorlar. Adamlar yüzlerce kez düşüp kalkmış çünkü. Ben aşağı yukarı 5-6 senedir aktif sürüyorum. Hiç motordan düşmedim. Bu düşmeyeceğim demek değil tabi de, İnsan şimdi vurdum vurucam diye gidip devamlı motordan nasıl atlarımı düşünürse o işin sonu kaçınılmaz kaza olur. Ben çok da sallamayın böyle işleri derim. Son ana kadar kurtarmaya çalışın. E artık düştün, uçtun motordan ondan sonra yacak bir şey varsa elini kolunu çok açma, kayarken kalkmaya da çalışma. Başka yapacak bir şeyin yok.
    MotorKafa bunu beğendi.

  4. #4

    Üyelik
    10 Kasım 2014
    Şehir
    uşak
    Motosikleti
    kuba cg-100
    Herseyden ibret almak lazim biraz once haberlerde okudum nevsehirde kuş serisi bir araba arizalanmis surucusu 18 yasinda bi ibiş aracı emniyet seritine degilde sol serite cekmis arkadan gelen motosikletli fark edememis carpmis ve malesef arkasindan gelenkamyonun altında kalarak can vermis hergun akilalmaz aklimizin ucuna gelmiyecek sekilde kazalar oluyor bu ibişe ehliyet veren kurum sol serite araba park edilmiyecegini niye öğretmiyor bu da ibretlik

  5. #5

    Üyelik
    09 Eylül 2014
    Şehir
    ankara
    Birader tam emin degilim ama ayrinti vermemissin. Kus serisi aniden trigermi kesmis. O yuzdenmi en sola cekmis. 50 metre oteye uyari ikazi koymusmu. Motorcu kacla gidiyomus. Kamyoncunun sol seritte isi neymis. Bunlar hep kafama soru isareti kalan seyler. Eger araba bi kere ariza yapip yola devam edemediyse en saga cekmeye vakit kalmadan durduysa zaten iterek en saga gecmesi daha tehlikeli olurdu
    mehmetenis bunu beğendi.

  6. #6

    Üyelik
    10 Kasım 2014
    Şehir
    uşak
    Motosikleti
    kuba cg-100
    http://www.yeniulke.net/m/?id=11768 çarpışmanın etkisiyle sağ serite savrulmuş motosikletli

  7. #7
    MotorKafa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Mayıs 2010
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    CBF 1000 FA
    Alıntı admin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Motosikletimizi o kadar çok kendimizden bir parça olarak benimsemişiz ki, bir kayma, düşme veya benzer durumlarda ha bire durumu toparlamaya çalışır, bir türlü kendimizi gidonu bırakıp selametle bir tarafa atmayı düşünemeyiz.
    Bu durum motoru benimsemekten değil, g*t korkusundan kaynaklanır
    cansakın bunu beğendi.
    Motosikletli Kaplumbağa...

  8. #8
    Palakadir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Mayıs 2013
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Piaggio X10 350 Executive
    Burayı çok sevdim ve %100 katılıyorum .

    Güvenli sürüş aldığım dönemlerde üçüncü eğitim sırasında hocamızın dediği şeyleri artık daha sıklıkla uyguluyorum. Motordan düşmenin de bir eğitimi vardır. En az zararla ayağa kalkarsak, motorumuzu bir şekilde toparlar yola devam edebiliriz. Ama motosiklet biz ayağa kalkmadan yoluna devam edemez ve bize de bir hayrı dokunmaz.
    Son ağaç kesildiğinde, son nehir kirlendiğinde,son balık avlandığında; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak

  9. #9

    Üyelik
    14 Aralık 2018
    Geçenlerde arkadaşın biri arabayla seyir halindeyken önüne motor fırlamış, duramamış çarpmış. Koşarak yanlarına gittiğinde motorda iki kişi olduğunu hafif sıyrıklarla yaralandıklarını görmüş. Çocukları hastaneye götürmek istemiş. abi biz senden şikayetçi olmayız sen bizi kaldır yoluna devam et demişler. DİP NOT: 15-16 yaşlarındalarmış+kaskları yokmuş. Olan bizim arkadaşa oldu, 2 haftadır vicdan azabı çekiyor. Yani diyeceğim o ki bazen siz tüm önlemleri alsanız da olacağı varsa oluveriyor işte :(


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)