|
31-10-2007, 19:11 PM
Daha dün akşam Pakistandan döndüm,orada otomobil başına 5 motor 5 de bisiklet düşüyor neredeyse.Gerçi hava sıcaklığı dün bile gündüz 34,gece 25 derece dolayısıyla iklim şartları çok belirleyici.
Bu iş bizde tamamen politik.Eğer toplu taşımayı başaramıyorsanız ya da işinize gelmiyorsa,millette kendi çaresini buluyor,toplu yerine özel taşımayı tercih ediyor.
Bu noktada teşvik edici önlemler alınsa istanbulda bile 9-10 ay motor kesinlikle kullanılabilir.Şehir merkezlerinde 8-10 M/2 yer işgal eden otomobiller için otoparklar inşaa edilirken aynı alana 10 motosilet sığdırılabilir.
Pakistanda bir sağlık kolejinin önünde ki park yerinde en az 1000 motor bir o kadar da bisiklet vardı,ilaç için bir tane bile 4 teker yoktu.
Bizde 50-60 senedir amerikan filmleriyle otomobil özendiriliyor.
Nedenmi?çünkü yakıt yedek parça ve diğer giderleriyle otolar kullanıcılarının kaynaklarını daha fazla tüketiyorlarda ondan.Ben demiryolu taşımacılığını koministlik diye gören zihniyetler bile biliyorum,aynı zihniyet motorcuya da serseri kulbunu takmıştır.
Yani tamamen duygusal sebeplerle,ülke ve insanımızın çıkarları gözetilmeden uygulanan politikalar bizi tam bir küçük amerika yapmıştır.
Yetkilileri tebrik ederim.
|