Alıntı:
caser´isimli üyeden Alıntı
Merhaba, bütün bu bilgilerden sonra '' İridyum'' buji ve motosikletlerde kullanımı hakkında bilgi vermeniz mümkün mü?
|
Selamlar,
Öncelikle çok zaman oldu cevap vermediğim ve bu yüzden özür dilerim. Ama artık elimden geldiğince cevap vereceğim sorularınıza..
İridium, 2450 cantigrad derecede eriyen bir asil metaldir. Doğaldır ki bu asil metalin buji yapımında kullanılması, yüksek hararetli motorlarda çok daha verim alınmasına nedendir. Çünkü, bildiğiniz gibi yüksek hararet, çeşitli sorunlara yol açar. Bu sorunlar, ciddi motor hasarlarına yol açar. Ancak biz bu sorunlara gelmiş motorlardan değil de, yoğun trafikte kullanılan motorlardan bahsedelim. İşte bu motorlarda hararet, ilk bujilerde sorun çıkarır ve yolda motorunuzun teklemesi, güç kaybı vs. lere sebep olur. Düşük devirler, dur kalk vs. gibi etkenler, öncelikle silindir ve piston içinde ciddi sıcaklık artışına sebep olur. Hele bir de emilen hava da sıcak ise, buji veya bujilere ciddi yük biner. Buji uçlarının etrafında kurum birikmesi, elektrodların erimesi vs. vs. etkenler de bujilerin yeterli görev yapamaması ve ömrünü daha çabuk bitirmesine neden olur.
İridium bujilerin avantajı, ciddi yüksek sıcaklıklarda erime yapabildiğinden, size bu gibi durumlarda zorluk çıkarmayacaktır. Bunun yanında, elektrod çevresinde tortu birikmemesinden dolayı, tam ve verimli ateşleme sağlayacaktır. Sabahları soğuk çalıştırmada çok daha kolaylık sağlayacaktır.
Ben, yaklaşık 7000 km dir iridium buji kullanıyorum. Sabahları en soğuk havada bile marşa ilk bastığım anda motor çalışıyor.
Yani tavsiye ederim. Fiyatı biraz pahalı olsada, diğer bujilere nazaran ömrünün uzun olması, bu fiyat farkını ortadan kaldırıyor.
Alıntı:
DevilRider´isimli üyeden Alıntı
benımde bır sorum olacak benım motorun bujısını degısıtırmeyı dusunuyorum bosch bujı aalcam onerırmısınız???? bazıları orjınalı cıkarma dıyor kafam karıstı 
|
Bosch bujileri motosiklette hiç kullanmadım. Otomobilde fena değiller. Ancak dediğim gibi motosiklette hiç kullanmadığımdan bir yorum yapmam yanlış olur.
Sevgiler