Konu: Hız Testi
Tekil Mesaj Gösterimi
Eski
  (#56)
Carl Gustav

Carl Gustav - ait Avatar

Çevrimdışı (offline)
Motosikleti: '78 Honda XL50, T1, '68 Simson Schwalbe, '91 Honda Vision, '01 Yamaha FZS 600, '08 Honda 1000RR
Kan Grubu: B Rh+
24-04-2008, 02:09 AM

Coq hocam, bu konunun üzerine müsadenle eski bir yazımı ekleyeyim cuk oturacak gibi geldi.

Motosiklet Hurafeleri 2: Son Süratler

Son hız muhabbetleri, birçoklarımızın uzun zamandır dinlediği, daha uzağa küçük abdest yapma müsabakaları olarak, motorsiklet kullanıcılarının biriktiği kafe/bar/forum ve tamirhanelerin vazgeçilmez unsurlarıdır.

İlk zamanlar, anlatılanları tamamen gerçek kabul ettiğim için, motorların son süratleri benim için tam bir muamma idi. Misal olarak, CBR 600'ü olan hacı, 1993 yılında, 230km/s gördüğünü anlatırken, EN500'lü vatandaş ibreye takla attırdığını, kendi tahminine göre 220km/s civarı gittiğini anlatıyordu. O iki motorun aerodinamik yapısı güç/ağırlık oranı falan gibi şeylere bakıp şaşıyordum. Diğer yandan, ecnebi neşriyattan, Bike dergisi verilerine bakıp dumur oluyordum.

Ne zaman ki ilk yarış makinemi aldım (FZR 600), o zaman hadise kafaya dank etti. Yamaha -artık ne düşünmüşse?-, sürücünün egoyu sıvazlaması için midir nedir, özellikle 100km/s üzerine çıkınca hep en az 20km/s fazla gösteriyordu. Ancak bu hadiseyi başta ben bilmiyordum.

1996 yılında, 1995 model bir Opel Vectra GT ile yanyana son sürati ölçtük. Araba sürati 224km/s gösterirken bizim alet 248-9 km/s (250'den bir dirhem az) bir yerdeydi.

Sonra bir Honda CRX ile denedik. Ona göre de bizim motor 237km/s yapıyordu!

Akabinde aynaları söküp bir daha denedik (bak akla bak, üç gıdım hızlı gideyim diye yaptığımız hokkabazlığa bak), FZR'ye göre artık 250'nin üzerine rahat çıkıyordum. Vectra GT 230km/s diyordu. CRX ise 246km/s.

Karışmış olan aklımız hepten duman olmuştu. O vakit elimizde üç adet 200km/s'in üzerine çıkan alet vardı ve hepsi ayrı telden çalıyordu!

Ardından bir Fransız dergisinde bu "étalonage" (etalonaj-km saat kayması) denilen hadise üzerine bir yazı okuyup durumu anlamıştık. Meğersem, bizim bütün araçların yazdığı süratler yalanmış. Gerçeğe en yakın sürati Vectra GT veriyormuş. Bizim alet harbi 220km/s üstüne çıkmazmış.

Ve'l hasıl kelâm, o göstergedeki 30-35 km/s fazla varya, o da bizim barda pavyonda, kolpa payımızmış.

Maceranın akabinde, ne zaman vatandaşın biri çıkıp "HOCA GAZI Bİ KAPATTIM 2-3 TEKER 6. VİTESİN SONU 300" dese hafif bir tebessümle bizim denyoluklar aklıma gelir. Sonra eğer dinlemeye ve anlamaya meğilli ise, başlarım anlatmaya:

"Dostum, göstergeler mekanik cihazlar olduğu için (en nihayetinde jantın göbeğinde bir çarktır) hatalı-yüksek işaret edebilir. Cihazın en çok kullanıldığı şehir içi süratlerde yani 0-100km/s arasında daha az hata yapsın diye ayarlanırlar, bu sebeple yüksek süratlerde hata/fazla gösterme/etalonaj oranı yükselir. Tabii bu da bir genellemedir, arada özel durumlara sahip, en az hata ile gösteren vasıta sayaçları da vardır, mesela Mercedes-Benz oto göstergeleri gibi".

Hah bu arada, hafız, yenisini bilmem ama, benim 2001 Fazer acayip gidiyor 280yapıyor.

Not: Bike dergisi hata yapmaması için test cihazlarıyla donatıp ölçüm yapmış, 2001 Fazer için 215km/s, 2004 Fazer için 226km/s son sürat demiş (Nerede 270 "basan" feyzırcılar heeey hey.